Aventura de flight attendant pentru compania Gulf Air din Bahrain a inceput anul trecut, in august, cind am scris un articol pentru pagina de angajare din Cotidianul.
Pentru ca am cerut o opinie specializata atunci, am aflat ca veniturile insotitorilor de bord pot ajunge de la 1000 de euro, plus beneficii ce constau in bilete de zbor cu reducere.
Si mi-am spus ca de ce sa nu depun si eu cerere, facind documentarea articolului pe site-ul companiei.
“Este vorba despre siguranta pasagerilor”, sunt citeva din cuvintele pe care m-am bazat ca sa ma imbarbatez singura.
O șansă fructificată
In martie acest an, am primit un mail prin care eram convocata la interviul de selectie.
Asa am aflat ca eram in total 50 de tinere romance, plus doua europence, una din Olanda, alta din Anglia.
Sunt prea batrana ca sa mai am curajul de la 10 ani cind stateam singura in casa sa imi astept parintii.
Acum e vorba de antrenamente specializate, tipuri de cocktailuri pe care trebuie sa le stii, probe de inot si de analize medicale pe care trebuie sa le treci, o doza de inconstienta, care, o data ce ai semnat contractul, realizezi ca poate sa te innebuneasca pentru ca te trezesti prins in sistemul de la Gulf Air.
De altfel, compania acopera cazarea, facturile de energie si intretinere, transportul, insa intr-o tara in care nu se produce nimic, ci doar se importa, suma de 600 de dolari cit reprezinta salariul chiar nu e o suma mare.
Eu cel putin asa am simtit-o. Orice sistem profesionist e construit pe hartie, insa practica ne omoara pe noi, oamenii din acel sistem.
Căldură și islam
Bahrain e o tara a regulilor si mi-e frica de ele, odata ce le stii.
Pentru ca atunci cind cresti intr-o tara a libertatii, e foarte greu sa renunti la firea ta doar de dragul banilor.
Ca sa ajungi in Orientul Mijlociu trebuie sa fii in stare sa accepti presiunea atmosferica, schimbarea fusului orar, socul cultural, dar si a celui economic, sa vezi ca pina si acolo exista McDonald’s si KFC si ele guverneaza, si ca singurele detalii constante sunt desertul si chemarea la rugaciune chiar de la sosirea in aeroportul Bahrain.
Singura prezenta diplomatica romaneasca este in Arabia Saudita, de unde romanii au nevoie de viza de rezidenta daca se angajeaza in Regatul Bahrain.
La sosirea pe aeroport, te intampina o caldura umeda, de aproape 30 de grade, posibil cauzata de incalzirea globala.
De altfel, cei din Bahrain nu circula decat cu masinile si nu prea vezi pietoni pe strada decat pe cei care circula dintr-un magazin in altul sau studenti care ies de la cursuri.
Cod vestimentar
Hainele traditionale musulmane sunt cele albe pentru barbati si cele negre pentru femei. Desi se spune ca albul respinge caldura si se recomanda ca si culoare in timpul verii, barbatii sunt cei protejati si nu femeile, care poarta rochiile negre din matase lucioasa.
Codul vestimentar ii desparte pe cei civilizati de traditionalisti si asa poti observa care sunt oamenii care s-au adaptat vremurilor actuale si cei care au ramas ancorati in traditie.
Cu greu gasesti mincare traditionala arabeasca cum ar fi humus sau shaworma pentru ca marea majoritate a restaurantelor are meniuri multiple incarcate de paste si sandwichuri.
Atractia turistica a Bahrainului, impartasita de un pilot englez, angajat al companiei Gulf Air este “Copacul vietii” despre care se spune ca se afla fix in mijlocul desertului.
Arborele luptator nu poate fi vazut decat daca mergi cu masina.
Cum eu nu am avut timpul necesar pentru a ma dedica acestei vizite turistice, singurul adevar despre acest copac este cel relatat de pilotul mai sus mentionat.
Recrutare globală
Sistemul profesionist de la Gulf Air e intr-o continua schimbare: uniforme, personal, rute de zbor.
A inceput acum trei ani, de cind s-a introdus un soft de recrutare de personal care permite inscrierea candidatilor din orice colt al lumii.
Asia este o destinatie de top pentru recrutori, iar frumusetile care sunt aduse de acolo sunt rare si blande si tinute minte de catre pasagerii care zboara pe rutele Gulf Air.
Ca regim politic, Regatul Bahrain este o monarhie constitutionala cu un milion de locuitori, din care aproximativ 40% sunt cetateni straini.
Elita politica este de confesiune musulmana sunita, insa majoritatea populatiei este siita.
N-am incheiat antrenamentul oferit de Gulf Air pentru ca mi-a fost frica.
Am preferat sa revin in tara dupa 4 zile in care am traversat jumatate de glob: Bucuresti, Londra, Bahrain, si la intoarcere, Bahrain, Frankfurt, Bucuresti.