caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Gastronomie Romaneasca Traditionala la Atena

de (26-11-2007)

In vreme ce in Romania se inmultesc restaurantele fast-food, o mana de romani harnici si talentati se straduiesc sa mentina traditiile culinare romanesti in diaspora. Din fericire, am avut sansa si deosebita placere – gastronomica, dar si soclala – sa servesc masa intr-un astfel de restaurant din Atena, Grecia.

Situat aproape de Omonia, pe strada Miliaraki la numarul 20, restaurantul „Bucovina” este lipsit de pretentii, dar ascunde adevarate comori gastronomice romanesti demult uitate in tara. Patronii restaurantului, sotii Liviu si Laura Andronache, se straduiesc sa ofere oaspetilor lor nu numai mancaruri romanesti bine gatite, dar si foarte proaspete si servite „ca la mama acasa”. Atmosfera tipic romaneasca a localului este „incinsa” gospodareste cu palinca, vinuri rosii si albe de la Bucium sau Murfatlar si cu ajutorul cantecelor lautaresti sau de pahar interpretate cu virtuozitate de Adrian Carat, cunoscut de romanii din Atena sub porecla de „Guta”. Performantele „live” ale lui Guta atrag multi fani, pentru ca Adrian este un muzician cu studii si profesor de muzica in Romania si a cantat la mai toate nuntile si botezurile romanilor de aici.

Romanii care trec pragul cochetului local sunt imbiati de Laura cu ciorba bucovineana de pui, o varianta mult mai fina a cunoscutei ciorbe de burta. Fileul de pui, ne asigura Laura, se fierbe impreuna cu legume, la care se adauga 15 galbenusuri de ou, multa smantana, doi catei de usturoi, sare si piper. Se serveste cu ardei iute si mujdei de usturoi, si pot sa va garantez ca este delicioasa dupa ce consumati un pahar-doua de palinca de casa si inaintea felului principal. De regula, acesta consta in mititei preparati de Liviu dupa o reteta primita de la „carul cu Bere” din Bucuresti.

Pentru felul principal, Liviu recomanda clientilor brizolele de porc „Bucovina”, adica cotlete de porc macerate inainte de a fi gatite timp de doua zile intr-un sos pe baza de vin rosu si condimente. Se serveste usor rumenit la tigaie alaturi de o garnitura de cartofi prajiti si muraturi sau salate grecesti proaspete, udate din plin cu vinurile casei, care sunt importate de la Bucium. Se mai poate fireste opta si pentru o tochitura moldoveneasca traditionala, caz in care trebuie renuntat insa la supa, deoarece portia este imensa. Pentru clientii mai atenti la numarul de calorii consumate, gazdele recomanda sarmalutele in frunza de vita sau mamaliguta cu branza si smantana.

Entuziastii gastronomiei romanesti din tara sau din Atena pe care am reusit sa ii ispitesc cu mica mea cronica gastronomica, sunt rugati, atunci cand vor trece pragul „Bucovinei”, sa mentioneze acest amanunt patronilor – s-ar putea intampla sa aiba o surpriza placuta!
Pe curand.

Ecouri

  • barbu: (26-11-2007 la 00:00)

    da, aveti dreptate,
    eu in Athena am mancat la „Dorna” la fel de cochet, la fel de „romanesc” cu decoratii folclorice pe pereti, tablouri ale mai marilor literaturii si muzicii romanesti.
    meniu foarte variat si foarte gustos…..
    bravo lor !!

  • Elena: (26-11-2007 la 00:00)

    Alte localuri cu bucate romanesti mai exista in Atena in afara de cele 3 restaurante mentionate de dvs?
    Multumesc anticipat!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Alegerile Europarlamentare Observate de APD

25 noiembrie 2007 Intimidari, mita electorala, campanie electorala... Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea cu privire la incercarile de...

Închide
3.135.183.19