caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Votaţi… „româneşte”!

de (7-11-2014)
11 ecouri

 
Apelul vice-premierului guvernului României, Liviu Dragnea, menţionat şi în rubrica „Se întâmplă acum” din revista Acum.tv, se adresează, evident, celor care sunt „patriote naţionale” şi, la fel de evident, celor care promovează neacceptarea „ingerinţei” „străinilor” în problemele interne ale guvernanţilor actuali. Tradus în limbajul discriminării rasiale şi etnice, acest apel înseamnă că românii adevăraţi (cine or fi aceştia? dacii lui Burebista? sau poate legionarii şi urmaşii de azi ai acestora?) constituie o materie prima excelentă pentru CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării) – dacă cineva ar avea curajul să înainteze o reclamaţie, sau şi mai normal ar fi ca acest CNCD să se sesizeze din oficiu!

Contextul (care în România este întotdeauna pe primul loc, vorba unui secretar de Partid de pe timpuri, care la cursurile de marxism-leninism ne spunea : „Adevărul, când citiţi Scânteia, se află mai mult printre rânduri!”), în acest apel este clar: „Nu-l votaţi pe Iohannis pentru că acesta nu este român!”.

Zis şi făcut! Dacă în ţară acest apel a găsit foarte mulţi discipoli, mai ales în rândurile celor care nu fac distincţie dintre candidaţi decât prin măsura mărimii cadourilor oferite în schimbul unui vot (şi care constituie majoritatea populaţiei), în străinătate acest tip de câştigare de aderenţi nu funcţionează, şi deci, ferească Dumnezeu, românii din străinătate vor vota, chiar „pe-bune”! Ameninţarea aceasta, ca cca 2.000.000 de voturi ale românilor din străinătate să meargă de partea unui candidat adversar al actualei puteri, i-a pus pe jar pe puternicii zilei, care s-au apucat imediat să scornească metode de a împiedica exercitarea dreptului legal al oricărui cetăţean român din străinătate – indiferent de etnie, sex, culoarea pielii şi de tipul de bicicleta cu care se plimbă – să voteze!

Şi la ce mijloc puteau sa apeleze puternicii zilei ca să prevină un dezastru electoral pentru ei? Evident, la Sfânta Birocraţie! Ministerul de Externe a tipărit imediat 2.000.000 de declaraţii prin care fiecare cetăţean român din străinătate trebuie să dovedească că este român. Statistic gândind, care este riscul că un procent semnificativ dintre cetăţenii străini să vorbească limba română? Probabil ceva de ordinul a 0,0001 %. Şi atunci nu ar fi fost suficient ca un cetăţean român, cu buletin românesc valabil, în care este înscris un CNP unic, să fie controlat doar dacă mai vorbeşte limba română şi deci poate sa voteze operativ, semnând doar o lista de votanţi, în care să se înscrie doar numele şi CNP-ul? Ei bine, nu! Domnul Titus Corlăţean, vajnicul nostru ministru de externe, bun prieten şi susţinător al unuia dintre candidaţi, face şi el ce poate mai bine ca să închidă gura (votul!) posibil, şi probabil, anti-acel-candidat al românilor din străinătate.

Numai că „socoteală de acasă (la propriu!) nu s-a potrivit cu socoteala din târg” (cel din străinătate)!

alegatorii-au-patruns-cu-forta-in-ambasada-romaniei-la-paris-ca-sa-voteze-politia-franceza-solicitata-sa-intervina-18496415

Românii care au văzut, au simţit, au constatat, cu ochii, urechile, nasul şi alte simţuri, dar şi cu gândirea proprie, ce înseamnă adevărata democraţie, vor să voteze, cu orice preţ. Şi au dovedit-o! Au stat la cozi interminabil de lungi, aşa cum erau cozile la care stăteau părinţii lor – după pâine şi carne, pe timpuri, de data aceasta – pentru ce? Ca să-şi facă datoria de cetăţeni români! Au stat la aceste cozi nu o jumătate de ora cel mult, cât se stă în ţară pentru a-ţi da votul, liber consimţit şi consfinţit, unuia sau altuia dintre candidaţi, ci au stat şi câte 8(opt!)-9(noua!) ore, în picioare, în faţa ambasadelor şi consulatelor române din marile oraş europene, insule de glie străbuna şi Patrie iubită (aşa cum ar fi trebuit sa fie!) ca să-şi facă datoria de cetăţeni români, în timp ce în spatele draperiilor de la sediile reprezentând teritoriul României din străinătate, reprezentanţii guvernului român îşi beau liniştit cafeluţa şi coniacul, odihnindu-se după o munca grea în fotolii foarte confortabile (cumpărate, în parte, şi din banii pe care ei ii trimit acasă!)

A fost normal să apară nemulţumiri ale celor privaţi prin forţă de autorităţile române de dreptul lor democratic de a vota. A fost normal ca aceşti români adevăraţi, cu mintea deschisă de realităţile în care trăiesc şi care au învăţat lecţia democraţiei adevărate, să se revolte, să protesteze, să urle despre nedreptatea care li s-a făcut. Valul de reacţii din partea presei străine, a opiniei publice străine, dar şi a acelei din tara, nedumerită de cauza acestor cozi imense din faţa ambasadelor României, i-a obligat pe reprezentanţii puterii oficiale de la Bucureşti sa ia atitudine. Şi reprezentanţii aceştia au luat atitudine! Ce nu s-a folosit pentru a justifica această fărădelege făcută românilor din străinătate!? Pe lângă minciunile clasice privind infiltrarea de agitatori şi propagandişti rău intenţionaţi, elemente reacţionare şi alte metode specifice ale unei propagande mincinoase, care are interesul să apere opţiunile electorale ale guvernului, s-a ajuns şi până la a apela la ajutorul poliţiei, de exemplu franceze, solicitată sa intre pe teritoriul ambasadei din Paris (teritoriu românesc!) ca să facă ordine (v. aici).

Au-impiedicat-deliberat-autoritatile-votul-din-diaspora_504596

Protestele românilor lipsiţi de dreptul de a vota s-au manifestat din plin. De remarcat protestul profesorului român de la Paris, Dan Angelescu cu doctorat luat la Princeton, SUA, care a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta cu privire la afirmaţia acestuia că oamenii care s-au revoltat au fost „organizaţi” şi „aduşi cu autobuzele”. Mai ironic protest nici că se putea! (v. aici).

Scuzele neghioabe ale Ministerului Afacerilor Externe român vor să acopere acţiunile antidemocratice, practicate aproape pe faţă, ale guvernanţilor (v. aici.

Alte mărturii asupra umilinţelor aplicate propriilor cetăţeni, care de fapt şi în realitate reprezintă în momentul de fata partea cea mai conştientă, cea mai deschisă la minte, cea mai progresistă, din electoratul român (vezi aici şi aici).

Şi televiziunile româneşti au prezentat aspecte despre protestele românilor din străinătate : v. aici.

În acest sens şi atitudinea ziarului „Gândul”, este semnificativă – vezi aici.

În încheiere îmi pun pe drept cuvânt o întrebare conexă, de genul : „Cine ar trebui chemat la vot??”, întrebare pe care ar trebui să şi-o pună oricare „bun român”, cum se pronunţă vicepremierul Liviu Dragnea, şi care „bun român” ar trebui să voteze – nu „româneşte”, cum recomandă acelaşi vicepremier, ci conştient de importanţa unui vot democratic pentru România – cea de azi şi cea de mâine, şi care Românie să şi merite pe deplin calitatea de membru în Uniunea Democratică Europeană. Şi o altă întrebare ar fi: de ce se permite alterarea calităţii votului prin participarea la vot a celor care nu ştiu ce votează?

Am pus întrebările de mai sus pentru că eu nu văd o mare deosebire dintre dictatura proletariatului, în care puterea este exercitată de pături sociale incompetente, ceea ce naşte abuzuri, şi dictatura unei democraţii instalate şi exercitate prin manipularea unei mase mari de oameni care votează fără să ştie ce votează, şi în felul acesta favorizează proliferarea unei puteri nedemocratice, cu un chip fals – de democraţie – ceea ce naşte tot abuzuri.

Opiniile autorilor nu reflectă neapărat poziţia redacţiei.

Ecouri

  • Johnny Walsh: (8-11-2014 la 14:14)

    Cozile la vot au fost intentionate, este clar acest lucru, deoarece procentul romanilor care l-au votat sau l-ar fi votat pe Iohannis a fost / ar fi fost sensibil mai mare decat votul din Romania. Nu ar fi influentat clasarea finala, dar ar fi fost un semnal negativ pt Putere.

  • Sfartz Pincu: (8-11-2014 la 19:38)

    @ Johny Walch
    Evident,dar in turul doi, fiecare vot-conteazā!

  • George Petrineanu: (8-11-2014 la 20:48)

    Adevărat, birocrația și hiperlegislatia, ambele combustibili și catalizatori ai dezordinii controlate și corupției, au fost de folos și de data asta.

    În apărarea „diavolului” aș spune totuși că să organizezi ca 200.000 votanți români din Paris să câștige cursa contra cronometru de 12 ore (parcă) e lucrare exclusiv nemțească, peste puterile unei birocrații somnoroase și pline de ea.

    Lumea (inclusiv votanții) mai e și în mod natural leneșă. Nimeni nu vine la ora deschiderii drept care automat se mai pierde o oră prețioasă.

    Suedezii au luat lucrul acesta în serios și au organizat forme alternative de votare anticipată (cu o lună înainte) la biblioteci și alte locuri publice. Dar cine se umilește sa-i copieze?

    La noi mai e și o altă problemă. Folosirea CNP-ului, un instrument informatic extrem de puternic și eficient, e doar în batjocură.

    Fapt real la ghișeele sănătății în Pitești, unde doamna X imploră să plătească taxele soțului. „Nu puteți extrage chiar dumneavoastră dovada Xyz că doar o aveți în fața dumneavoastră pe monitor???”.

    „Și ce vreți să scriu la dosar, Conform cu Monitorul Calculatorului!?”

    Dacă CNP-ul era intr-adevăr folosit, astfel de blocaje nu mai interveneau, peste 50% din dovezi, copii și legalizări dispăreau iar efectivul notarilor și al taxelor notariale se reduceau sub 10%. O misiune banală pentru niște olimpici. Și nu mă întrebați de unde știu că se poate.

  • Alexandru Leibovici: (9-11-2014 la 00:04)

    @Johny Walsh

    > Cozile la vot au fost intentionate, este clar acest lucru, deoarece procentul romanilor care
    > l-au votat sau l-ar fi votat pe Iohannis a fost / ar fi fost sensibil mai mare decat votul din Romania

    Nu, din faptul că organizatorii votului ar fi avut interes să nu voteze toţi cetăţenii români din străinătate nu rezultă că dificultăţile apărute au fost intenţionate. Explicaţia prin simpla incompetenţă (cum a menţionat George) este perfect plauzibilă şi deci pentru cealaltă trebuiesc dovezi.

  • Sfartz Pincu: (9-11-2014 la 05:31)

    @ Alex. Leibovici

    Faceţi următoarea observaţie :

    > « Nu, din faptul că organizatorii votului ar fi avut interes să nu voteze toţi cetăţenii români din străinătate nu rezultă că dificultăţile apărute au fost intenţionate. Explicaţia prin simplă incompetenţa (cum a menţionat George) este perfect plauzibilă şi deci pentru cealaltă trebuiesc dovezi…..<

    Nu este logic, dacă tot ne bazăm pe logică, ca Domnul Johny Walch să demonstreze că sabotarea alegerilor din străinătate trebuie dovedită, iar "simpla incompetenţa", cum o definiti Domnia Voastra, nu ar trebui dovedită !!

    Eu am crezut ca interpretarea sensului chemării lui Liviu Dragnea, Vice-Premierul României, vice Preşedintele PSD, şi şeful de campanie electorală a acestui partid, este cea mai bună dovadă că se apelează la «orice» mijloace, inclusiv la cele ilegale, pentru a asigura victoria unui anume candidat.

    Daca apelul la un naţionalism anacronic şi condamnabbil – conform Constitutei României – devine un mijloc de câştigare de voturi, nu este deja o dovadă suficientă de «rea intenţie»??. Asta înseamnă că nu s-a înţeles mesajul articolului scris de subsemnatul, de fapt mesajul şefului de campanie a candidatului PSD !

    Dacă mai trebuie argumente, le ofer imediat prin cele de mai jos :

    1. Biroul Electoral Central (BEC) este instanţa competentă pentru stabilirea calităţii campanioei electorale. Iată ce atitudine are legat de neregulile din străinătate : "BEC îl contrazice pe Corlăţean: MAE putea suplimenta numărul secţiilor de votare din strainatate" !! 🙂
    v. http://vreaupresedinte.gandul.info/news/bec-il-contrazice-pe-corlatean-mae-putea-suplimenta-numarul-sectiilor-de-votare-din-strainatate-reactia-mae-13513089

    2. Partidul Social Democrat îşi asigurā liniştea în campania prezidenţială, după ce a semnat un protocol cu asociaţiile de revoluţionari în care promite reluarea plăţii indemnizaţiilor. Documentul, semnat de vicepremierul Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, ministru al Bugetului, şi are scopul, spun revoluţionarii, de a-i reduce la tăcere până după alegeri, potrivit România Liberă.,vezi :
    http://www.revista22.ro/liviu-dragnea-asigura-linistea-lui-victor-ponta-in-campania-pentru-prezidentiale-psd-semneaza-un-protocol-cu-asociatiile-de-revolutionari-49786.html

    Un act de vanzare-cumparare mai clar decat acesta un notar l-ar semna imediat!

    Aceste doar două argumente devenite publice, pe lângă apelul lui Dragnea, deja comentat, sunt dovezi că neregulile din sectiilr de votare din străinătate sunt «intenţionate» !!

    Şi câte matrapazlâcuri ilegale se mai fac, noi – votanţii proşti – grămadă, nu avem cum să ştim, pentru că unde nu-lumina, prolifereaza ilegalitatea.

  • Sfartz Pincu: (9-11-2014 la 05:56)

    @ George Petrineanu

    Urmărind dealungul timpului intervenţiile Domniei Voastre, constat că puteţi fi declarat „specialist în anti-birocraţie”!!

    Apriori se ṣtia că o secţie de votare nu poate deservi mai mult de 3.000 de votanţi, şi dacă se dorea că toţi românii să-şi exercite acest drept democratic, trebuia găsită o soluţie fezabilă.

    Numai acest aspect este suficient pentru a justifica „intenţia” de a bloca pe votanţii romāni din strāinātate, aṣa cum o cere mai sus Stimatul Domn Alexandru Leibovici!!

    CNP-ul este unic, Cartea de Identitate este unică şi netransmisibilā. Deci ori prin poştă, la plic, o copie a actului de identitate +votul, colectate la ambasade şi consulate, ar fi rezolvat problema, ori, de ce nu? prin poşta electronică, acelaşi sistem, un e-mail cu datele personale şi votul!

    La Parlament se pot vota electronic legi importante, şi muritorii de rānd nu pot apela la acelaşi mijloc de exprimare?

  • Kovacs Jozsef: (9-11-2014 la 12:41)

    In penurie de argumente, guvernantii nostri si apropiatii lor apeleaza ca de obicei la metodele binecunoscute inca din ’89. Sefii PSD deja fac referiri la segregare, forte straine, ruperea tarii, autonomia secuilor, bineinteles toate din vina lui Johannis de data aceasta.

    Unii mai cu masca, altii direct, cer sa nu se voteze unul care nu-i ortodox, ca doar nu vrem un presedinte strain.

    CNCD ar putea avea de lucru, bininteles daca ar dori sa-si faca datoria.

  • Alexandru Leibovici: (9-11-2014 la 16:42)

    @Sfartz Pincu

    Nu este logic, dacă tot ne bazăm pe logică, ca Domnul Johny Walch să demonstreze că sabotarea alegerilor din străinătate trebuie dovedită, iar „simpla incompetenţa”, cum o definiti Domnia Voastra, nu ar trebui dovedită !!

    Eu n-am cerut domnului Johny Walsh să dovedească ceva. Eu am atras doar atenţia că argumentul său – pe care îl prezintă drept dovadă scriind „este clar acest lucru deoarece…” – nu este niciun fel de dovadă, este cel mult un indiciu că ipoteza nu este absurdă de la bun început.

    Până la o dovadă concludentă este încă un drum foarte lung…

    Asemenea scurtături, prin care din interesul cuiva de a face ceva se trage concluzia că a şi făcut-o, sunt specifice pasionaţilor de teorii ale complotului. Şi paranoicilor.

    Dumnezeu să ne ferească ca asemenea oameni să ajungă (iarăşi!) să conducă ţări întregi… Este deja trist că ajung să aibă drept de vot.

  • Alexandru Leibovici: (9-11-2014 la 16:55)

    În legătură cu cele de mai sus există o maximă foarte utilă:

    Să nu atribui relei intenţii ceea ce poate fi explicat prin prostie sau incompetenţă. („Never ascribe to malice that which is adequately explained by incompetence or stupidity.)

    Desigur că este vorba aici de a avea reţinere când emitem ipoteze iniţiale. Pentru a stabili cauza este nevoie de investigaţii suplimentare.

    Şi A. Einstein a spus, zice-se ceva asemănător. Pentru detalii vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor , iar de acolo şi în alte limbi.

  • Alexandru Leibovici: (9-11-2014 la 18:54)

    O altă (re)sursă este http://meatballwiki.org/wiki/AssumeStupidityNotMalice, dar care conţine multe alte lucruri interesante, chiar înţelepte, privind discuţiile, şi în general relaţiile, cu oamenii.

    Cine citeşte englezeşte şi are puţin timp, poate profita de acest site.

  • Sfartz Pincu: (10-11-2014 la 12:41)

    Este bine de ascultat si interventia televizata a Domnului CTP !
    http://www.youtube.com/watch?v=YaD-sna0-TI



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mă tem pentru turul al II-lea!

Nu suntem în stare să alegem valorile şi principiile sănătoase, morale, etice. Nu mai suntem în stare să le identificăm...

Închide
18.118.164.105