caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Ucraina: Eroii de război şi activiştii vor da nota în noul parlament

de (23-10-2014)

 
Comentatorii se aşteaptă la apariţia unei majorităţi puternice pro-europene, dar există puţine semnale că reconcilierea naţională ar fi iminentă…

Într-o corespondenţă de la Kiev consacrată alegerilor parlamentare de la 26 octombrie din Ucraina, agenţia Reuters anticipează că din noul legislativ vor pleca „bodyguarzii şi amantele”, iar în locul lor vor veni activiştii Maidanului şi veteranii conflictului din est. „Următorul parlament ucrainean va fi pro-occidental şi pronunţat naţionalist, iar asta nu va fi pe placul Rusiei”, scrie Reuters în relatarea semnată de Richard Balmforth şi Pavel Polityuk.

Pilotul de armată Nadia Savcenko este prima pe lista unuia din cele mai mari partide ucrainene, deşi este deţinută într-o clinică psihiatrică din Moscova, fiind acuzată de implicare în moartea unor jurnalişti ruşi.

Colonelul de aviaţie Iulii Mamciur, care a devenit erou în martie, când a refuzat să-şi părăsească postul din Crimeea în faţa forţelor pro-ruse, este cap de listă al blocului preşedintelui Petro Poroşenko şi are toate şansele să câştige un loc în parlament duminică.

Tatiana Cernovol, o activistă bătută de huliganii fostei puteri, a devenit unul din simbolurile Maidanului. Deja văduvă de război la 35 de ani, ea candidează din partea partidului premierului Arsenii Iaţeniuk.

Vechiul legislativ de la Kiev, cu 450 de locuri, era alcătuit în mare parte din deputaţi plătiţi de oligarhi de afaceri, fiind mai degrabă o piaţă de târguri politice decât un for al intereselor alegătorilor. Asta – scrie Reuters – ar putea să se schimbe.

„Nu vom mai vedea bodyguarzi şi amante în noul parlament. Vom vedea oameni cu background militar, chiar dacă nu vor avea cunoştinţele politice şi juridice necesare”, a spus analistul politic Mihailo Pogrebinskii.

Noua componenţă a legislativului va reflecta lunile de război şi confruntare cu Rusia care au creat o criză în stilul războiului rece între Moscova şi occident şi au redesenat peisajul politic al Ucrainei.

Pierderea Crimeii şi împiedicarea votării normale în regiunile separatiste din est, unde violenţele persistă în ciuda acordului de încetare a focului, va face ca noul legislativ să aibă numai 424 de locuri ocupate, iar celelalte 26 – plus al lui Savcenko, dacă va fi aleasă – vor fi lăsate goale.

Comentatorii se aşteaptă la apariţia unei majorităţi puternice pro-europene. Volodimir Fesenko, de la institutul Penta, crede că „majoritatea absolută va fi a forţelor politice legate de integrarea europeană şi de Maidan”.

Pro-occidentalul Poroşenko a convocat alegerile pentru a consolida legitimitatea noii puteri după revoluţia pe care Rusia a denunţat-o ca pe un „puci fascist” ca să-şi justifice angajarea de partea separatiştilor.

Dar există puţine semnale că reconcilierea naţională ar fi iminentă – continuă Reuters – de vreme ce rebelii îşi vor ţine propriile alegeri la începutul lunii viitoare, iar în regiunile disputate mor zilnic în lupte oameni, în ciuda armistiţiului din septembrie.

Între timp în toată Ucraina mulţi cetăţeni se declară dezamăgiţi de ritmul de melc al reformelor care ar trebui să le ridice nivelul de trai.

„Există riscul unor noi proteste dacă nu se fac reforme, iar timpul nu este de partea lui Poroşenko”, a spus Mustafa Naiem, jurnalist şi activist care candidează din partea partidului preşedintelui.

Forţele pro-ruse, inclusiv Partidul Regiunilor al preşedintelui alungat Viktor Ianukovici, au toate şansele să dispară din legislativ. Comuniştii, care l-au sprijinit pe liderul fugar, riscă să piardă reprezentarea parlamentară pentru prima oară de la proclamarea independenţei în 1991.

Cu atâţia veterani de război, lideri de batalioane de voluntari şi eroi, noua Radă ucraineană va fi probabil foarte ostilă faţă de Moscova.

„S-ar putea să avem un parlament fără opoziţie, în care competiţia va fi: cine este cel mai naţionalist şi cine urăşte Rusia cel mai mult”, crede analistul Pogrebinskii.

Sondajele de opinie sugerează că blocul lui Poroşenko, care include partidul Udar al fostului boxer Vitali Klitschko, ar putea obţine până la 30% din voturile de pe lista de partid, care decide 225 de fotolii. El are asigurat sprijinul partidului lui Iaţeniuk, Partidul Frontul Poporului, dacă acesta trece pragul reprezentării parlamentare. Poroşenko ar putea fi nevoit după alegeri să ceară ajutorul a doi potenţiali actori-cheie: fostul premier Iulia Timoşenko şi populistul Oleh Liaşko, de la Partidul Radical.

Ambii l-au criticat aspru în trecut pe preşedinte pentru unele prevederi ale planului său de pace, pe care le consideră concesii nemeritate făcute separatiştilor.

Potrivit ultimelor sondaje partidul naţionalist Svoboda şi cel de extremă-dreaptă Sectorul Drept nu au şanse să intre în noul parlament.

Mircea Ţicudean, 22.10.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Vinovaţi (ziceri)

Unii au numai argumente. Alţii au numai contra-argumente. // Bigamul este un om care face aceeaşi greşeală de două ori....

Închide
3.145.153.251