caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Război mediatic între vicepremierul rus Rogozin şi Sofia

de (10-10-2014)

 
Guvernul interimar bulgar a reacţionat prompt la declaraţiile vicepremierului rus care a vorbit despre ingratitudinea Bulgariei.

Petio Petkov, RFE/RL

Între Sofia şi Moscova au apărut tensiuni în urmă declaraţiilor vicepremierului rus Dmitri Rogozin care a comentat cu ironie unele decizii ale guvernului bulgar.

Este vorba de dorinţa Sofiei de a renunţa la avioanele militare sovietice MIG-29, MIG-21 şi SU-25. Demnitarul rus a criticat şi decizia guvernului bulgar privind oprirea proiectului „South Stream” până când el nu va fi aliniat la criteriile pachetului energetic nr.3 al Uniunii europene.

Primul ministru Gheorghi Bliznaşki a anunţat că se pregăteşte o poziţie comună a ministerelor de externe şi al apărării.

Ministrul apărării Velizar Şalamanov a spus că dependenţa faţa de livrările de echipament militar din Rusia este periculoasă şi va trebui limitată. El a recomandat urgentarea procedurii de înlocuire a avioanelor militare din perioada Tratatului de la Varşovia.

Viceprim-ministrul şi ministru al justiţiei Hristo Ivanov a declarat la rândul său că „poziţia lui Rogozin este un compliment ascuns la adresa guvernului în condiţiile în care reprezintă o reacţie la deciziile unor miniştri luate în apărarea intereselor naţionale”.

„Comentariile viceprim-ministrului Rogozin sunt total inacceptabile”, a spus ministrul de externe Daniel Mitov. Bulgaria este un stat suveran care adoptă într-un mod independent deciziile cu privire la securitatea sa. Comentariile dlui Rogozin indiferent de forma şi de mijlocul de comunicare ales pun în evidenţa lipsa de respect faţa de instituţiile şi de statul bulgar. Suntem membri ai UE şi NATO şi nu datorăm explicaţii unor terţe ţări pentru deciziile noastre.

În reacţia sa la declaraţiile miniştrilor bulgari Rogozin a publicat în Twitter fraza „NATO este o producţie fără deşeuri” – aluzie la intenţia Sofiei de a cumpăra avioane militare mâna a două. Medii proguvernamentale moscovite au lansat ipoteza că avioanele bulgare vechi vor fi trimise Ucrainei.

09.10.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mesajul lui Băsescu către Lukoil: „Ia plecaţi băieţi dacă nu vreţi să respectaţi legile statului”

În România continuă „saga” legată de ce se întâmplă cu compania ruseasca Lukoil şi ancheta împotriva ei, declanşata de procurorii...

Închide
3.14.255.181