caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Scandalul Lukoil şi avertismentul Rusiei către România

de (7-10-2014)
18 ecouri

 
Ambasadorul rus la Bucureşti: Lukoil a devenit un element important în relaţiile româno-ruse.

LukoilReprezentanţii Lukoil România au notificat luni Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti fără a preciza un motiv şi fără a da un termen la care rafinăria va fi repornită. Anunţul a fost făcut după ce tot luni Parchetul a pus sechestru pe stocurile de materii prime ale rafinăriei.

Rafinăria Petrotel, fondată în 1904 de către Societatea Româno-Americană, a fost vândută de statul român ruşilor de la Lukoil în 1998. Aceştia au ţinut-o închisă până în 2004 sub pretextul retehnologizării cu o investiţie de 120 de milioane de dolari.

La sfârşitul săptămânii trecute o echipă de procurori, ofiţeri de poliţie, inspectori vamali şi reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Antifraudă au făcut o perchiziţie inopinantă la sediile Lukoil sub suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare bani. Prejudiciul estimat, aşa cum apare în dosarul procurorilor, este de 230 de milioane de euro, din care peste 100 de milioane ar proveni din evaziune fiscală, iar restul din spălare de bani, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de apel Ploieşti.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Maginov s-a declarat foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă la rafinăria Petrotel a companiei ruseşti Lukoil. „O preocupare aparte”, spune diplomatul acreditat în România, „este dată de faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producţia”. Din punctul de vedere al lui Maginov, asta pune în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei Lukoil din România. Nu rezultă, însă, din niciuna dintre comunicările Parchetului, imperativul de oprire a producţiei, măsură ce pare mai degrabă decisă de oficialii companiei ruse.

Ambasadorul Maginov susţine că Lukoil a fost verificată de mai multe ori de către organele de control în ultimii ani şi că această companie ar fi îndeplinit întotdeanua dispoziţiile scriseîn notele adresate acesteia. „Vreau să subliniez că în cursul tuturor verificărilor întreprinderea nu s-a oprit niciodată”, a adăugat ambasadorul rus.

Oleg Maginov a precizat că-şi pune speranţele într-o anchetă nepărtinitoare şi obiectivăcare să ţină cont atât de interesele mediului de afaceri şi ale muncitorilor, cât şi de „interesele relaţiilor româno-ruse”.

Nu este deocamdată prea clar de ce ambasadorul rus acreditat la Bucureşti implică relaţiile bilaterale ale celor două ţări într-o anchetă penală în care este investigată o societate privată. E posibil să fie, însă, un avertisment adresat indirect României, care să presupună în subsidiar repercursiuni de natură economică. De altfel în declaraţia sa de presă, diplomatul rus, menţionează de două ori problematică relaţiilor româno-ruse.

Astfel după ce vorbeşte de implicarea activă a companiei Lukoil în comunităţile autohtone, despre sprijinul social pe care l-a acordat celor aflaţi în dificultate şi despre specializările oferite inginerilor români, ambasadorul Maginov trage concluzia că activitatea Lukoil a devenit “un element important” şi în “relaţiile româno-ruse”.

Folosind limbajul diplomatic, Oleg Maginov atenţionează, de fapt, România că viitorul relaţiilor româno-ruse depinde şi de felul în care este soluţionat acest dosar în care compania Lukoil este acuzată de evaziune fiscală şi spălare de bani.

De câteva săptămâni cantităţile de gaz livrate de Gazprom României se află sub pragul contractual, iar săptămâna trecută a avut loc o nouă reducere, conform transprotatorului naţional de gaz (Transgaz). Ministrul pentru energie a dat, însă, asigurări că există suficiente rezerve pentru ca „în această iarnă populaţia să nu aibă de suferit”

06.10.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Ion Ionescu: (7-10-2014 la 21:30)

    Nu-i clar cine cui da de fapt ‘avertismente’ aici. E greu de crezut ca s-a pornit actiunea fara stirea CSAT.

  • Corneliu: (9-10-2014 la 11:02)

    Asa se intampla cand obiective economice importante ale tarii se dau pe mana unor societati rusesti.

    Anchetarea unor nereguli economice majore devine ca prin farmec o chestiune de stat pentru Rusia, o periclitare a bunelor relatii cu acest stat. Deci, o data cu aceasta concesionare, rusii vad in obiectivul respectiv un fel de domeniu extrateritorial, un fel de enclava ruseasca, in care statul roman ar face bine sa nu-si bage nasul.

    Pozitia ruseasca, pe langa ca este de o impertinentza amintind alte vremuri, constituie exercitarea deschisa de presiuni asupra statului roman sa lase conducerea Lukoil din Romania sa faca ce vrea.

    Si precum scrie la sfarsitul episoadelor de seriale TV, „TO BE CONTINUED”.

    Si s-ar parea ca sensul devine unic.

  • Alexandru Leibovici: (9-10-2014 la 15:21)

    @Corneliu

    > Pozitia ruseasca, pe langa ca este de o impertinentza amintind alte vremuri, constituie exercitarea deschisa de
    > presiuni asupra statului roman sa lase conducerea Lukoil din Romania sa faca ce vrea.

    Din păcate Rusia nu este singura ţară care se amestecă în asemenea situaţii. Toate ţările fac asta: dacă o firmă domiciliată (sau cu proprietari) într-o ţară A are dificultăţi într-o altă ţară B, se întâmplă des că guvernul ţării A intervine pe lângă guvernul ţării B.

    Dacă s-ar respecta principiul separării dintre stat şi economie, aşa ceva n-ar fi posibil. Dar în toate ţările statul se simte dator să sprijine economia, adică întreprinderile, chiar când acestea sunt private. O face pe diferite căi, de la ajutor guvernamental pentru implantarea întreprinderilor în alte ţări (preşedintele ţării face vizite în alte ţări însoţit de un roi de antreprenori) şi până la intervenţii de genul celei pe care o avem acum.

    Deci nu este deloc un fenomen singular. Vedem că şi România (primul ministru) se amestecă în problemă, arătându-se îngrijorat de soarta cătorva mii de locuri de muncă şi făcând, pare-se, presiuni asupra Gărzii Financiare care anchetează evaziune fiscală şi spălare de bani.

    Poate că în cazul acesta mai avem un element – intervenţia Rusiei poate fi datorată şi unor eventuale interese financiare directe ale lui Putin şi/sau ale găştii sale în compania Lukoil. În Rusia, statul/politicienii şi business-ul sunt legaţi într-o măsură mult mai mare chiar decât în România.

    Aceste întâmplări, şi nenumărate altele asemenea, sunt tot atâtea argumente ca guvernele să nu se mai ocupe de sprijinul şi promovarea intereselor firmelor private în străinătate. Când o fac, se trezesc cu mâinile legate şi nu pot să ducă, faţă de terţe ţări, politica pe care ar dori-o…

    P.S. Lukoil are în România două lini distincte de activităţi: rafinare, prin Rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti, şi distribuţie, printr-un mare număr de benzinării (20% din piaţă). Cercetată pentru evaziune fiscală este numai partea de producţie.

    Rafinăria a fost cumpărată de Lukoil de la statul român în 1998 şi repusă în funcţiune în 2004.

  • Sfartz Pincu: (9-10-2014 la 15:58)

    @ Corneliu

    Afirmaţia Dvs.: ” Aşa se întâmplă când obiective economice importante ale ţării se dau pe mâna unor societăţi ruseşti” este incomplecta şi părtinitoare! 🙂

    Corect era:

    „Aşa se întâmplă când obiective economice strategice şi importante ale ţării se dau pe mâna unor societăţi străine” ! 🙂

    Subsolul ţării – străinilor, gazele şi petrolul din Marea Neagră – străinilor, metalurgia – străinilor, distribuţia energetică – străinilor. Ce a mai rămas de dat? Aerul de munte, sau poate, mai bine, sā-i exportām pe politicienii noştri, care dau orice ca să primească un comision?

    7(şapte), foşti miniştri au intrat deja în atenţia DNA. Cu ruşii se pot face afaceri bune, eu sunt convins că în afacerea cu Lukoil-ul sunt amestecaţi şi câţiva de ai „noştri” !!

  • Vasile: (9-10-2014 la 17:28)

    Nu trebuia sa vindem pe nimic rusilor – Combinatul Teleajen ! Asa ne trebuie !

  • Alexandru Leibovici: (9-10-2014 la 18:04)

    @Sfartz Pincu

    > “Aşa se întâmplă când …” … Subsolul ţării…

    După câte ştiu, Lukoil România este activ numai în domeniul prelucrării şi distribuirii, nu şi al extracţiei din Subsolul Ţării.

  • Alexandru Grosu: (9-10-2014 la 18:20)

    @Pincu Sfartz

    > eu sunt convins că în afacerea cu Lukoil-ul sunt amestecaţi şi câţiva de ai “noştri” !!!

    Aveti dreptate, domnule Sfartz, ai nostri au fost prezenti, ma refer la basarabeanul Constantin Tampiza, directorul general Lukoil Romania.

    „Constantin Tampiza (66 de ani) a fost, vreme de zece ani (2003-2013), directorul general al “Lukoil România”, filiala autohtonă a celei mai mari companii ruseşti din industria petrolului. Toată biografia sa este legată de spaţiul ex-sovietic: a fost şcolit în Uniunea Sovietică, a fost vicepreşedintele Sovietului orăşenesc Chişinău, ministru al Economiei în guvernele Druc şi Muravschi (1990-1992) şi i-a cunoscut personal pe Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin. “Eu când am venit la Guvern, în 1990, gândeam ruseşte şi traduceam în româneşte. Aşa am fost educat, spaţiul meu economic a fost Moscova”, mărturiseşte Constantin Tampiza, care în 2004 şi-a obţinut şi cetăţenie română.”

    http://adevarul.ro/international/rusia/constantin-tampiza-fost-director-lukoil-rusia-nu-santajeze-romania-1_53d3aa7d0d133766a8c1caf9/index.html

  • Alexandru Leibovici: (9-10-2014 la 18:20)

    @Vasile

    > Nu trebuia sa vindem pe nimic rusilor

    Combinatul Petrochimic Teleajen (azi Petrotel-Lukoil) a fost vândut în 1998. În anii ’90 se părea că Rusia a devenit o ţară mai nosrmală…

    S-a dovedit că nu-i aşa, dar nu cred că se putea şti atunci.

    Acuma da, trebuie mare prudenţă, pentru că în spatele (mai?) tuturor firmelor mari ruseşti stau înalţi demnitari ai statului Rus, demnitari care n-o să se sfiască să utilizeze puterea statului ca să-şi apere interesele private – dându-le drept legitime interese de stat…

  • Alexandru Leibovici: (9-10-2014 la 18:50)

    Din referinţa dată de dl. Grosu (http://adev.ro/n9bo8l), Adevărul, iulie 2014:

    Într-un scenariu pesimist, cu un conflict între NATO şi Federaţie Rusă, ce rol ar juca companiile ruseşti din România? Poate Rusia să recurgă la un şantaj economic?

    Lukoil este o companie privată, iar Putin poate să o folosească în condiţiile în care îl cheamă pe Alekperov şi îi spune „îţi cumpăr compania, o iau la stat”. Dar astăzi Alekperov ia deciziile singur. Desigur că ne putem gândi la o presiune politică care să-i impună nişte măsuri, dar ce şef de stat poate să-i impună unui investitor privat astfel de lucruri?

    Dacă ne gândim la Putin, pare un şef de stat care ar putea să recurgă la nişte presiuni, a mai făcut-o până acum.

    În România e foarte greu pentru că România, din punct de vedere al petrolului, este independentă. Se duce Lukoil, rămân Rompetrol şi Petrom şi asigură necestităţile României, deci în domeniul ăsta nu putem vorbi de un şantaj. Ce poate să ameninţe Lukoil, că desfiinţează nişte locuri de muncă? Vă gândiţi care sunt consecinţele? Adică un investitor privat a cheltuit aici un miliard de euro şi mâine a închis, pierde tot pentru o ambiţie politică. E imposibil. Poate doar să negocieze cu cineva şi să vândă dacă simte o presiune, cum e în Ucraina acum, unde eu cred că unica soluţie este să vândă reţeaua de acolo pentru că nu mai este acceptat. O situaţie similară poate să fie şi în România. Dar Rusia nu are cu ce să şantajeze România. Singuru pericol poate fi metalurgia, ALRO Slatina şi Târgovişte, aici poate din punct de vedere al locurilor de muncă.

  • George Petrineanu: (9-10-2014 la 18:57)

    În spiritul doctrinei de protecție a rușilor (definiția de „rus” e foarte generoasa, poți ajunge rus peste noapte fără să dorești) oriunde ei s-ar afla, Russia ar avea un motiv de „penetrare pașnică” ca să sară în ajutorul năpăstuiților de la Lukoil.

    Trebuie că există și acum un flux de turiști ruși prin România, că se duc la Balcic, dar deocamdată fără uniforme.

  • Alexandru Grosu: (9-10-2014 la 20:29)

    Domnule Petrineanu, o sa ramaneti uimit, dar teoria normanda a provenientei rusilor spune ca un neam al vikingilor scandinavi, de pe undeva din Suedia, a purtat numele „Rus” si anume ei, venind pe pamanturile slave la Novgorod si Kiev au fost primii guvernanti si au dat numele tarii Rus, din care a aparut apoi Rusia Kieveana. Deci primii cneji ai Rusiei au fost scandinavii Rurik, Askold, Ingvar(Igor), Helge(Oleg), Helga(Olga). Asa ca Putin poate sa-si aminteasca de asemenea fapt si sa declare peninsula Scandinavica parte componenta a Rusiei(dupa referendum). 🙂
    Nimeni nu are vreo garantie ca nu este rus. 🙂 🙂

  • Sfartz Pincu: (10-10-2014 la 07:00)

    @ Alex. Leibovici

    Informatie incomplecta! Lukoil detine deja o parte din zacamintele de gaze din Marea Neagra, si vrea o parte din ce a dat Tariceanu lui Sterling Co.!

    http://www.bursa.ro/exclusiv-batalia-pentru-resurse-lukoil-tatoneaza-preluarea-zacamintelor-sterling-din-marea-neagra…&s=print&sr=articol&id_articol=101019.html

  • Sfartz Pincu: (10-10-2014 la 07:12)

    @ George Petrineanu

    Actualizata recent, o legislaţie a Fed. Ruse prevede protecţia prin „orice mijloace” a celor pe care aceeaşi legislaţie îi consideră „ruşi”!

    Şi-i consideră ruşi pe toţi cetăţenii, actualmente străini, de orice etnie ar fi, dar care provin şi ei şi urmaşii lor, din fostul imperiu rus, şi din fosta URSS !

    Deci pentru protecţia lipovenilor de exemplu, Putin poate pretinde oricând Delta Dunării !!

  • Corneliu: (10-10-2014 la 09:00)

    Alexandru, te rog, nu le da idei…

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2014 la 09:04)

    @Sfartz Pincu

    > Informatie incomplecta!…

    Da, aveţi dreptate. Partea este însă departe de a fi majoritară.

    Linkul nu merge.

  • George Petrineanu: (10-10-2014 la 09:39)

    @Pincu

    „Şi-i consideră ruşi pe toţi cetăţenii, actualmente străini, de orice etnie ar fi, dar care provin şi ei şi urmaşii lor, din fostul imperiu rus, şi din fosta URSS!”

    La asta m-am referit in mod expres. Aceasta abordare a Federatiei Ruse contine incorporata o amenintare serioasa.

    De exemplu, in acceptia asta si eu, cu un strabunic cazac trebuie sa fiu rus 🙂

  • Sfartz Pincu: (10-10-2014 la 09:47)

    @ George Petrineanu

    Конечно, Вы русский гражданин – Георгий Петриченко ! 🙂

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2014 la 11:38)

    @Sfartz Pincu

    Pe dl. Петриченко ar putea să-l revendice şi Ucraina 🙂



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pantaloni prea strâmţi? Să vedem…

Pantaloni prea strâmţi? Să vedem...

Închide
3.145.109.100