caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

VALORI EUROPENE IN GUVERNAREA LOCALA

de (9-11-2007)

Valori europene in guvernarea locala. Administratia publica locala dupa integrare

Asociatia Pro Democratia (APD) a organizat marti, 6 noiembrie 2007, conferinta „Valori Europene in guvernarea locala. Administratia publica locala dupa integrare”. Acest eveniment a marcat finalul proiectului „Valori Europene in guvernarea locala” finantat de Uniunea Europeana prin Programul Fondul Europa 2006 – Programul Phare de Micro-Proiecte de Comunicare.

La eveniment au participat reprezentanti ai echipelor de lucru din cadrul Primariilor si Consiliilor Locale din tara, precum si reprezentati ai administratiei publice locale din Bucuresti. Din partea autoritatilor centrale, a fost reprezentat Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, prin domnul Horia Irimia, ministru secretar de stat, si domnul Chiser Sava, de la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional. Ministerul Internelor si Reformei Administrative a fost reprezentat de domnul Gabriel Mitroiu, Comisar sef Responsabil cu implementarea legii 544/2001.

Evenimentul a avut drept scop central prezentarea concluziilor raportului final care contine informatii specifice si recomandari cu privire la modul in care proiectul a fost implementat in localitatile implicate. Reprezentantii administratiilor publice locale din cadrul proiectului si-au expus punctele de vedere asupra desfasurarii proiectului, precum si initiativele de continuare a acestui proiect. Principalele interventii ale participantilor s-au referit la modul de aplicare a consultarii cetatenilor in activitatea administratiei publice locale in functie de specificitatile comunitatilor si la metodele de buna practica in institutionalizarea participarii la nivel local. In plus, o atentie deosebita a fost acordata relatiei dintre autoritatile locale si cele centrale in contextul reformei administrative, necesitatii de diseminare a informatiilor cu privire la accesarea fondurilor structurale de catre comunitatile in care nivelul de informatie este unul redus, dar si dificultatii de a introduce in viata reala a comunitatilor normele europene, mai ales atunci cand modalitatile de aplicare a acestora sunt neclare.

Concluziile intalnirii s-au concentrat pe nevoia cresterii cooperarii intre autoritatile locale si organizatiile neguvernamentale pentru a stimula participarea cetatenilor la luarea deciziilor. Mai mult decat atat, reprezentantii administratiilor prezente la eveniment au afirmat ca exista o prioritate a reformarii aparatului administrativ din punct de vedere al resurselor umane si al viziunii de ansamblu, capabil sa duca la reprezentari reale ale intereselor cetatenilor atat in comunitatile mici, cat si in cele mari. In plus, s-a subliniat nevoia de stimulare a capacitatii comunitatilor locale de a accesa fondurile structurale, atat prin crearea de abilitati la nivelul autoritatilor, cat si prin incurajarea formelor de asociere intre cetateni, care va facilita procesul de absorbtie.

Prin proiectul „Valori europene in guvernarea locala”, APD si-a propus sporirea gradului de asumare de catre alesii locali a valorilor europene care stau la baza principiilor de buna practica in guvernarea locala, in sensul apropierii actului administrativ de modelele europene de guvernare. Proiectul a fost implementat la nivelul a 12 localitati rurale si urbane din 10 judete ale tarii (Pucioasa – Dambovita, Voluntari – Ilfov, Blejoi – Prahova, Slobozia Bradului si Vanatori – Vrancea, Viziru – Braila, Foltesti – Galati, Techirghiol – Constanta, Frecatei – Tulcea, Luizi Calugara si Hemeiusi – Bacau si Mihalaseni – Botosani).

Pentru mai multe detalii referitoare la acest proiect, va rugam contactati Asociatia Pro Democratia la numerele de telefon/fax 021.222.82.45, 021.222.82.54 (persoana de contact: Felicia Alexandru – Coordonator national de proiect – felicia.alexandru@apd.ro, tel. 0740.699.729).

Ecouri

  • Nelutiu: (9-11-2007 la 00:00)

    Este un articol „la moda”, ar putea contribui cu informari, cam toti edilii oraselor! Ar putea prezenta proiectele lor, [unele realiste] de ajutorare si integrare, in comunitate, a familiilor napastuite, [chiar daca unii nu doresc abaterea de la destin!] In Moldova, situatia proiectelor fiabile, este dramatica, din cauza lipsei de comunicare dintre forumuri si electori. Filozofic vorbind, unii cred ca acei stigmatizati, sa-si poarte blestemul caci noi n-avem nici o vina! Nu a fost o conceptie sanatoasa niciodata!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Marchizul de Sade” – cum l-am vazut eu…

Culori şi ispite "Este cu neputinţă să nu vină prilejuri de păcătuire; dar vai de acela prin care vin!" Luca...

Închide
3.144.96.170