23 octombrie 2007
Nu compromiteti reforma electorala!
Asociatia Pro Democratia (APD) isi exprima ingrijorarea fata de retragerea sprijinului Partidului Democrat pentru proiectul de lege privind introducerea votului in circumscriptii uninominale propus de APD. Desi neoficializat inca, gestul PD prin vocea presedintelui partidului, dl Emil Boc – este de natura sa vicieze demersul de reformare a sistemului electoral si, deci, de reformare a clasei politice romanesti.
APD reaminteste opiniei publice faptul ca partidele politice parlamentare si-au asumat, politic, proiectul de lege redactat de Asociatia Pro Democratia. Proiectul de lege aflat, in prezent, in Parlament este rezultatul unui demers democratic cosensual, iar compromiterea acestuia inseamna compromiterea reformei electorale. In plus, varianta pe care, mai nou, o sustine Partidul Democrat, urmand demersurile Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, poate sa determine o mare injustete in ceea ce priveste reprezentarea, in Parlament, a optiunilor electoratului. Dupa cum o demonstreaza realitatea din alte tari in care este folosit sistemul majoritar cu doua tururi de scrutin (promovat de catre Presedinte), pot aparea situatii in care partide ce se bucura de voturile a 30-35% din alegatori ajung sa castige 60% din fotoliile parlamentare, iar partide care obtin 10-12% nici macar nu intra in Parlament.
APD solicita reprezentantilor tuturor partidelor politice si, in principal, reprezentantilor Partidului Democrat, abordarea cu responsabilitate a reformei electorale si respectarea angajamentului politic asumat pentru proiectul de lege aflat in Parlament si ii indeamna sa nu dea curs tentatiei populismului si a politicianismului.
Initiativa luata de catre parlament reprezinta o varianta de vot uninominal.
Alaturi de ea apare varianta presedintelui, varianta care mi se pare mult mai buna, eliminand din competitie asa-zisele partide mici.
Cine sunt insa aceste partide mici ? Avem nevoie de ele ?
Sustin cu tarie ca NU.
Nereprezentand o parte numeroasa a populatiei, aceste partide au 2 dezavantaje:
– incarca bugetul tarii cu cheltuieli mari si nedorite ,scotand din circuitul productiv oameni care ar putea produce efectiv.
– devin piese de baza in alcatuirea coalitiei. Cand nu se obtine majoritatea, pretentiile lor la felia de prajitura crescand in acelasi mod nejustificat si artificial.
Nu in ultimul rand in spatele lor sunt interese „destul de ciudate ” ca sa ma exprim elegant…..
Vezi partidul oierului becali….
Pacat ca se compromite insasi ideea de democratie. PRO Democratia, uneori poate fi PRO Manipulatoare… Dreptate si eliminarea Parazitiilor din Politica….