caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Temistocle Epaminonda – ,,Epa”, un maestru piteştean al imaginii

de (1-6-2014)
3 ecouri

 

Pe Epaminonda – Epa – îl cunosc ,,de o viată” de atunci cînd, încă din anii de liceu, ni s-au încrucişat paşii prin viaţa culturală piteşteană.

Artist fotograf, operator de imagine film, pe Epa îl percep ca pe o constantă, prezent în acelaşi loc, în casa-studio de la răscrucea străzilor Dealurilor cu Primăverii – un loc pitoresc şi liniştit în buricul tîrgului. Cred că nu greşesc spunind că prin prezenţa lui stabilă Epa face parte din ,,domeniul public” al culturii piteştene. Dar pentru ca prezenţa lui în forfota marelui oraş este mai mult discretă decît gălăgioasă, îmi face plăcere să scriu această prezentare subiectivă.

În loc de biografie

Temistocle Epaminonda, artist

Temistocle Epaminonda, artist

Începînd sa scriu, realizez că, desi ne-am intilnit şi am discutat de multe ori, pur biografic nu ştiu mare lucru despre el. Încerc să descopar detalii biografice de pe pagina lui de pe Facebook. Aflu că e bărbat, născut pe 30 iulie 1951. Mai aflu (adică din ceeace socotesc că ar fi ,,declaraţia domniei sale pe proprie răspundere”), că mai e şi christian, născut la Birmingham, United Kingdom(!) şi interesat de… dar sa trecem peste asta. Ca multor altor artisti, nu-i lipseşte umorul!

În anii ’70, în plină Revoluţie Culturală comunistă, Epa îşi caută drumul ca artist fotograf şi operator de imagine film. Interesat nu numai de arta fotografică ci şi de lectură (Umberto Eco, de exemplu) şi cultură în general, şi-a dedicat pentru început mult timp în preajma trupelor rock piteştene pentru a sustine prezentarea imagistică a acestora cu postere si lumini.

Regretatul Cornel Stanescu,  chitarist, sef de grup si promotor al muzicii rock in Pitesti.

Portret 1972. Regretatul Cornel Stănescu, chitarist, şef de grup şi promotor al muzicii rock în Piteşti.

Era cel care cu generozitate îşi oferea gratuit serviciile să facă postere cu membrii grupurilor, cu ambitia de a atinge acelaşi nivel artistic ca acela din Occident. Cu deosebirea că mijloacele băneşti pentru aparatura fotografică erau infinit mai mici. Această lipsă trebuie să fi stat şi la baza puterii lui de a imagina si găsi mijloace acolo unde nu exista nimic: nici bani, nici tehnică, nici documentatie.

Era vorba de lanţuri de blizturi sincronizate prin instalaţii sofisticate electronice (multe imaginate şi făcute cu mîna lui), de ecrane difuzoare şi cîte şi mai cîte. În situaţia în care singurele mărci de aparatură de pe piaţă erau cele est-germane (Praktika, ORWO etc).

***

În 1981 a făcut parte din echipa de lumini a Grupului Holograf (re)lansat la Piteşti. A făcut luminile la spectacolul Stratosfera Amară de la Casă Sindicatelor.

Radescu, C Stanescu, Mateiasi.

Poster rock. 1985 Stănescu Rock Band. Rădescu, C. Stănescu, Mateiaşi.

În contactul cu el nu puteai să nu fii frapat de ambiţia lui profesională, de viziunea de a face posibilul din imposibil.

Imediat după anii 90 a fost primul pionerul al adoptării tehnicilor digitale fotografice în Piteşti.

A ales drumul profesiei libere dar a avut şi angajamete la televiziuni naţionale şi locale – TVR, Prima TV. A reuşit ca prin mijloace materiale puţine şi cu un public şi cerc de clienţi nu întotdeauna interesat de arta fotografică sa-şi menţină o afacere bazată mai mult pe viziune artistică decît pe profit. Acolo unde a trebuit să facă concesii stilului artistic – o dilemă a supravieţuirii cu care se întîlnesc mulţi artişti – Epa se pare că nu respinge în totalitate kitcshul, ci îl tratează cu ironie, lăsîndu-i spaţiu liber de desfăşurare, ca şi cum ar vrea să-l amăgească ca să-l atragă într-o poziţie incomodă.

Dacă veţi face o căutare pe google cu kitsch as art veţi constata că internaţional în lumea artistică mulţi îşi bat capul cu această chestiune. După părerea mea, important pentru un artist este că ia poziţie şi crează o soluţie conştientă în privinţa acestei dileme fundamentale.

Invit cititorii să frunzărească saitul comercial al artistului www.EpaFoto.ro

„Poze de nuntă”…

Epa predă şi cursuri de fotografie şi a fost implicat în producţia proprie de filme documentare. Alte tehnici pe care le stăpîneşte sunt fotografia aeriană. Cei care au de-a face cu el ştiu că poate apărea ca un tip capricios, revoltat, incomod, chiar arogant. Dar nu despre calităţile omeneşti e nevoie să discutăm aici. Şi cine ştie, sublimul artistic poate apărea şi din mizerii şi falsă strălucire…

Saitul web Epafoto

Saitul web EPA Photo – Secţia Studio

Îi previn în acelaşi timp: creaţiile lui nu vor fi în mod sigur pe gustul tuturor. Cu o tentă pop-art, rock, accentele de kitch, cu posibile repetiţii şi manierisme – în mod sigur întentionate- , cu obsesia unor teme (quasi-gotic etc) unele din fotografii vor intra poate în conflict cu gusturile privitorilor.

Poate însă că din multitudinea de fotografii expuse unii dintre dumneavoastră vor descoperi nişte perle, ceeace e suficient pentru un artist.

M-am simţit dator să vă împărtăşesc propria şi modestă mea opinie despre un important şi ignorat artist al Piteştiului.

Două animale de companie

Două animale de companie

Personal îi sînt personal recunoscător pentru ajutorul de specialitate necondiţionat (şi, din păcate, neplătit) pe care mi l-a dat atunci cînd am făcut parte din diversele grupuri de rock piteştene sau naţionale. M-am străduit însă ca în prezentarea mea să nu îmi bazez aprecierile la adresa lui pe aceasta recunoştinţă ci pe impresiile produse de creatiile lui.

Epaminonda, cunoscut şi ca Epa, e prezent încă din anii de liceu în viaţa culturală a oraşului. Prezent si cunoscut  în Piteşti parcă ,,dintotdeauna”, Epa e în continuare activ, în căutarea unor misiuni imposibile ieşite din comun pe măsura lui.

Poate şi o expoziţie?

Ecouri

  • Rodica Grindea: (14-6-2014 la 07:11)

    Hei, Petrineanu! Nici nu știi ce bucurie mi-ai făcut! Temistocle Epaminonda mi-a fost elev la liceul „Odobescu”, pe când eram la început de meserie! Mă bucur mult citind că foștii mei elevi au un drum mai deosebit în viață! Mai ales că „mostrele” fotografice pe care le-ai postat îl atestă ca pe un artist de talent! Bravo Temistocle!

  • George Petrineanu: (14-6-2014 la 08:18)

    Rodica Grindea, ce mica e lumea! Multumesc pentru completare.

    P.S. Ma bucur ca mai dai pe la ACUM.tv

  • Gheorghe Petrineanu: (13-3-2017 la 15:39)

    Astăzi 13 martie 2017 a plecat dintre noi. Trecind prin mari greutăți, luptind cu suferința, fără să se plinga niciodată.
    Nu va mai fi nicio expoziție.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Vorbim româneşte?

Citind articole romaneşti pe internet, am realizat că se folosesc cuvinte englezeşti cu toate că limba română are un vocabular...

Închide
18.188.233.69