caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ei vor face o diferenta



 

Încă o descoperiere românească surpirză în California, la Palm Springs

de (25-5-2014)

 
Încă o descoperiere românească surpirză în California, la Palm Springs
Arhitectul român Haralamb H. Georgescu (1908-1977)

Palm Springs, un mic orăşel oază în deşertul Californiei de Sud cunoscut pentru canadienii şi cei bogaţi din “Mid-West America” numiţi “pasări de zăpadă”, ce vin să-şi petreacă lunile de iarnă acolo, este considerat a 10-a destinaţie turistică în Statele Unite. Totodată Palm Springs este şi locul unde mulţi arhitecţi cunoscuţi la nivel naţional american (ca de exempu Richard Neutra), au construit vile şi clădiri comerciale în stilul specific arhitecturii de deşert. O vilă a fost construită pentru Frank Sinatra, o alta pentru Bob Hope, una pentru luna de miere a lui Elvis Presley cu Priscilla. Multe personalităţi din lumea “Entertainment-ului” au ales Palm Springs-ul ca loc de vacanţă: Merv Griffin, Bing Crosby, Liberace, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Barbara Streisand.

Pe 10 Mai am fost invitată, ca membră a Comitetului de Arhitectură Modernă din Palm Springs la o serată/bufet organizat de Palm Spring Preservation Foundation, la Thunderbird Country Club. Petrecerea anuală s-a ţinut în casa construită de William Cody, unul din arhitecţii curentului “desert modernism”. Am venit împreună cu doi oaspeţi din Europa pe care arhiectura tipică i-a impresionat prin deschiderea casei cu geamuri mari spre piscină şi terenul de golf, vederea panoramică spre munţii portocalii, muzica live Country, oamenii împrastiati în splendida grădină. Oaspeţii mei au excalamat “E ca in filmele americane!” În atmosfera asta de Hollywood şi în mijlocul deşertului Mojave, era şi o prezenţă românească pe care urma s-o descoperim la sfârşitul seratei.

Ileana Costea - image002Seara a fost plăcută, s-a vorbit despre arhitectură modernistă şi despre magazinele de mobilă din zona Uptown Palm Springs. La plecare fiecăruia din participanţi li s-a dat un cadou: o pungă mare legată cu o bandană de diferite culori, conţinând numărul recent al revistei Palm Springs Life. Printre pliante semnificative pentru misiunea fundaţiei era “ascunsă” şi surpriza românească, o cutie plată de chibrituri cu imaginea reclamă a încăperii “Starlite Room” a barului Chi-Chi remodelat în 1961 de arhitectul român Haralamb (Harlan-Bubi) Georgescu (Arhitect A.I.A). Cu decoraţie în stil polinezian, cu chioşcuri cu acoperiş de stuf, şi dansatoare tinere şi atragatorare acest bar a devenit un loc “la modă” pentru cei cu bani. Barul a fost demolat pentru constructii ulterioare. În timpurile lui de glorie pe scena lui au cântat muzicieni celebri ca Louis Armstrong, Duke Ellington, Nat King Cole, Ella Fitzgerald.

Din fericire se poate admira la No. 666 Nord Palm Canyon Drive, strada principală a “down town-ului”, cladirea Laine construită in 1961 de arhitecţii Lapham/Georgescu care încântă privirea prin proporţia ei echilibrată. Este un exemplu foarte frumos, tipic pentru Bubi Georgescu care era un mare sensibil al proporţiilor. El a reuşit să creeze o arhitecură perfect adecvată stilului modernist al epocii în care a trăit.

În cadrul “Săptămânii Modernismului 2014”, această clădire a fost inclusă printre cele 14 obiective arhiitecturale de pe Palm Canyon Dr. într-un tur cu clădiri moderniste ilumintate special. Numele arhitectului român apărea în acest traseu alături de acela al altor “arhitecţi de deşert” cunoscuţi ca Alfred Frey, Bill Krisel, William Cody, E. Stewart Wiliams, Lloyd Wright, şi Donald Wexler. Sântem mândri ca nu numai tatăl, Bubi Georgescu înnobileaza oraşul Palm Springs, dar şi fiul său, Chris Georgesco, cunoscut sculptor Californian, din Desert Hot Springs a cărui sculptură neagră de oţel numită Balzac cu geometrie cu romburi, amintind de Brancuşi, se înalţă elegant, in centrul Palm Springs-ului la intersecţia lui Palm Canyon Dr. cu Andreas Rd.

Ileana Costea - image004

Cu ocazia “Săptămânii Modernismului 2011” Muzeul din Palm Springs, un muzeu de artă cu multe activităţi culturale interesante, a organizat un tur cu autobuzul la Reşedinţa Pasinetti, din Beverly Hills în zona Los Angeles-ului. Considerată o bijuterie de arhitectură de mijloc de secol XX, în stil modernist, această vilă spatioasă si elegantă a fost construită de Georgescu în 1958 pentru prietenul lui, Pier Maria Pasinetti, scriitor şi professor la UCLA. Casa a fost publicată în numarul din Ianuarie 1959 al revistei “Arts & Architecture” cu fotografii de cunoscutul fotograf Robert Cleveland. Casa cu proporţii foarte plăcute şi spaţiu ce se deschide armonios spre gradină e reprezentativă pentru vilele făcute de Bubi Georgescu. Istoricul de arhitectură Alan Hess scria în revista Palm Springs Weekend “Nu toţi arhitecţii veniţi din alte părţi ale lumii au reuşit să înţeleagă imediat California aşa cum a făcut-o Georgescu care se remarcă prin capacitatea de a integra spaţiul interior cu cel exterior.” Casa Pasinetti este una din lucrările cele mai reuşite ale lui Georgescu în California. Impresionat de valoarea arhitecturală a Reşedinţei Pasinetti arhitectul Tim Braseth a refăcut-o în stilul orginal în 2007. Braseth l-a invitat pe legendarul fotograf Julius Shulman (cunoscut fotograf al clădirilor făcute de arhitecţi celebri) să capteze pe peliculă faţada restaurată.

În 2007 Muzeul J. Paul Getty şi UCLA, din Los Angeles au achiziţionat o importantă colecţie a desenelor şi creaţiilor arhitecturale ale lui Bubi Georgescu, restul arhivei fiind păstrat la “Institutul de Arhitectură Ion Mincu” din Bucureşti, România. În 2008, cu ocazia centenarului naşterii lui, arhitectul Bubi Georgescu a fost sărbătorit la “Ion Mincu” cu o expoziţie retrospectivă a lucrărilor lui şi un simpozion de arhitectură. Un frumos catalog al lucrărilor s-a publicat cu această ocazie.

Arhitect de vază în România lui natală, Georgescu a fost architectul regelui Mihai. În România Georgscu a lucrat cu cunoscutul architect Horia Creangă şi a construit numeroase clădiri în Bucureşti şi în ţara, dintre care Hotelul Aro de la Braşov, a cărui interioare în stil de mijloc de secol 20 sunt inca foarte moderne. O altă lucrare menţinută este Restaurantul Pescăruş pe Malul Lacului Herăstrău, Bucureşti. Îmi aduc aminte copil fiind de sala frumoasă a restaurantului şi terasa cu vedere magică spre lac. Nu realizam atunci că mă aflu într-o clădire istorică de mare importanţă arhitecturală.

În Septembrie 1947 Georgescu părăseşte România, căzută sub dominaţie sovietică, ajungând în Octombrie acelaş an în Statele Unite. Patru luni mai târziu este angajat ca profesor asociat la Şcoala de Arhitectură a Universităţii Nebraska, Lincoln unde predă cursuri de Bazele Designului, Design Avansat şi Artă Civică. În 1951 se mută cu tânăra lui familie în Los Angeles, California. La Los Angeles lucrează în diverse locuri: biroul de Interior Design a lui Paul Laszlo şi apoi la firmele de arhitectură McAllister & Wagner Architects (1953-1954) şi Kenneth Lind (1954-1957). În 1957 Georgescu îşi deschide propriul birou de arhitectură în parteneriat cu James Larson, ca apoi să devină pe cont propriu în 1959 cu biroul în Clădirea GateWest din Century City.

Proiectele lui Bubi Georgescu în Statele Unite includ biserici, clădiri de apartamente, vile private, un hotel pentru bătrâni, în diverse localităţi: Cleveland, Ohio; Southfield, Michigan; şi Westwood, Beverly Hills, Brentwood şi Reseda, în zona Los Angeles-ului. În deşert, unde a fost asociatul designer-ului Howard Lapham din Palm Springs între 1959-1963, Georgescu a construit diverse vile private de scară mare, restaurante, blocuri de locuinţe, clădiri comerciale şi un club de golf.

L-am întâlnit personal pe Bubi Gergescu in anii 70, un domn distins. M-a impresionat eleganţa si elocvenţa lui deosebită şi puternica lui personalite care se contura in ciuda vorbei lui blânde. Apoi am auzit povestea tragică: Arhitecul Bubi Georgescu obţinuse nişte lucrări în Australia şi se întorsese pentru câteva zile la Los Angeles. În faţa atelierului fiului lui, în cartierul boem Venice de la malul Oceanul Pacific, intr-o noapte, a fost împuşcat pentru a i se fura portofelul de un ucigaş care nu a fost nici macar găsit.

Alan Hess a scris despre Bubi Georgescu că este unul din arhitecţii talentaţi “de mijloc de secol XX” din LA … numele lui adăugindu-se altor arhitecţi cunoscuti, ca Richard Neutra. Descoperind clădirile lui Georgescu ne dăm seama că ele reprezintă o interpretare impresionantă şi orginală a modernism-ului.

Dr. Ileana Costea
Profesor, California State University, Northridge
24 Mai 2014

© Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.

Bibliografie:

• Pagina lui Haralamb H. (Haralan) Gerogescu pe Wikipedia – http://en.wikipedia.org/wiki/Haralamb_H._Georgescu

• Planul traseului cladirilor comerciale moderniste de pe Palm Canyon Dr., Palm Springs, iluminate in timpul Modernism Week 2011, unde apare si cladirea Laine a lui Georgescu – www.modernismweek.com/wp-content/uploads/2014/01/Map-Nightly-Illuminated-Modern.pdf

• Expoziţie şi Simpozion “Haralamb H. (Bubi) Georgescu – Un arhitect român în Statele Unite” (2008) – http://www.uauim.ro/evenimente/haralamb_georgescu/

• Barul Chi-Chi (demolat) – http://www.palmspringslife.com/Palm-Springs-Life/February-2005/Remembering-The-Chi-Chi/

• Casa Pasinetti, Beverly Hills, CA (renovată) – http://la.curbed.com/archives/2011/07/1969_brentwood_house_designed_by_harlan_georgescu.php#georgescu-17

• Casa Pasinetti – http://www.latimes.com/style/la-hm-pasinetti17-2009jan17-story.html#page=1

• Lucrari ale arhitectului Haralan H. Georgescu in arhitvele Paul J. Getty; Sky Lots ” A Proposal for Los Angeles 1966 – www.georgescoart.com/cgs6/sl.htm

• Sculptorul Christopher Georgescu şi Evenimentul Palm Springs Art Fair 2013 – www.palmspringsfineartfair.com/sculptor-christopher-georgesco/

• Pginia de web a sculptorului Christopher Georgesco – www.GeorgescoArt.com

• Pagina Web a Palm Springs Modern Committee – Preservation Foundation – www.psmodcom.org

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rita Hayworth, „Put The Blame On Mame”, din filmul „Gilda” (1946)

Rita Hayworth, "Put The Blame On Mame", din filmul "Gilda" (1946)

Închide
18.118.1.100