caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Ziua Holocaustului marcata la Bacau

de (10-10-2007)

ZIUA HOLOCAUSTULUI MARCATĂ ŞI LA BACĂU

ORORILE HOLOCAUSTULUI REMEMORATE DE INTELECTUALI ŞI ŞCOLARI

9 octombrie, data la care România comemorează Holocaustul, nu a trecut fără ca oamenii de cultura ai oraşului şi reprezentanţi ai educaţiei băcăuane să-şi amintească de acest tragic crâmpei de istorie, în care au pierit sute de mii de evrei ce trăiau în România. Casa Corpului Didactic (CCD) Bacău şi Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional au organizat ieri la „Galeriile Ad-hoc” o dezbatere la care au fost invitaţi numeroşi oameni de cultura, reprezentanţi ai Comunitatii Evreieşti Bacău, Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău, istorici şi scriitori. Dialogurile sub genericul „Holocaustul în viziunea contemporanilor” s-au desfasurat dupa ce toţi cei prezenţi au vizionat filmul documentar realizat de televiziunea Pro Tv intitulat „Holocaustul uitat”. Reportajul documentar aduce o serie de mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului din România, a refugiaţilor din Palestina, păreri avizate ale istoricilor din ţară şi materiale video din arhivele cinematografice internaţionale. Imaginile şocante au cauzat câteva momente de linişte totală în rândul celor prezenţi. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău, a ţinut să atragă atenţia asupra faptului ca „orice mistificare a istoriei este periculoasă”. Scriitorul Calistrat Costin, prezent la eveniment a ţinut să evidenţieze că însuşi Gala Galaction a dedicat una din scrierile sale etniei evreieşti şi ororilor la care aceştia au fost supuşi. „Astazi se sărbatoresc 70 de ani de când marele Gala Galaction a scos o carte intitulată «Împotriva urii (problema evreiască)» ce i-a consacrat un loc aparte în istoria evreilor.” Dialogurile au continuat nu numai pe tema Holocaustului dar şi pe baza problemelor cu care se confruntă comunitatea evreiască băcăuană şi în special lipsa fondurilor pentru conservarea bunurilor şi monumentelor istorice.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ortodoxia mioritzica

ORTODOXIA MIORIŢICĂ Creştinismul valah, de la gotul Ulfila la evreul Wurmbrand Lucrare aparuta la Editura Pallas, Focşani, 2006, preluata cu...

Închide
3.143.254.28