Observam spargerea recenta a profesiunii financiar-contabile in 4 sectiuni.
Am sa incep cu cei mai meritorii, care sunt profesorii universitari, destul de linistiti ca statut in vremile apuse. Din pacate acum s-a produs o ruptura intre acestia si practicieni, profesorii ramanand in sfera teoretica din urmatoarele motive: ca sa intre din teorie in practica, doctorii in contabilitate si finante trebuie sa treaca prin furcile caudine a 3 organizatii: organizatia expertilor contabili (cea mai blanda), organizatia consultantilor fiscali (mentinuta de ministerul finantelor, ca urmare cu un handicap de independenta din start) si asociatia lichidatorilor.
De unde aceasta ineptie ca expertii contabili sa nu poata face fuziuni, absorbtii sau lichidari, care reprezinta in mod normal 10% din totalul muncii contabile, dar unde trebuie sa ai experienta de auditor ca sa intelegi ce se intampla, si nu un examen care deja exista in bibliografia expertilor contabili. De unde ineptia ca un doctor in contabilitate sau finante sa nu poate face aceeasi munca de lichidator sau de consultant fiscal?
Cat despre examenul de consilier fiscal, curicula cuprinde numai legislatie comerciala si fiscala. Este clar ca un economist care a studiat modele de incidenta fiscala, microeconomie si alte lucruri mai dense si mai de substanta in disciplina fiscala se loveste de acest examen „de groaza” in care celor care au avut 5 pe linie in facultate li se da sansa de a intra la portie pe criterii literalmente papagalicesti. Codul fiscal romanesc este incomplet in conditiile in care miliardari ca Patriciu nu platesc un leu taxe pe tranzactii care au generat schimbarea proprietarilor unei firme, iar acesti consultanti fiscali nu au aptitudini de a scrie politici fiscale coerente. In ciuda politicilor monetare coerente adoptate de BNR, inflatia e in crestere, indicand ca inflatia in Romania provine din mediul microeconomic.
Cu pasi marunti si repezi ne indreptam spre fragmentarea absurda a profesiunii, in conditiile in care AVAS isi pastreaza dreptul de a parafa si recomanda anumite firme de lichidatori care ajung sa fie „autorizate” de AVAS si ca urmare numai ele au dreptul de a participa la licitatii publice. In cazul in care toate lichidarile sunt initiate de organismul fiscal, ca urmare in principal a restantelor de taxe, e clar firmele celelalte someaza. Inca nu s-a initiat in Romania o procedura functionala in care firmele sa fie lichidate in baza arieratelor fata de firme private si nu fata de organismul fiscal! Deci AVAS a reusit sa acorde „ingenios” si in mod opac „medalioane de taxiuri” sau „licente de alcool” in profesiunea contabila, fortandu-i pe ceilalti practicieni sa caute angajari la firmele autorizate. O intreaga ancheta ar trebui deschisa de fapt in legatura cu modul in care s-au obtinut aceste autorizari!
Organizatiile mentionate percep taxe de 2-3 ori mai mari decat taxele percepute expertilor contabili din Vest.
Nu e de mirare ca comisarul olandez al UE spune ca organismele executive romanesti trebuie sa-i lase pe romani sa beneficieze de drepturile si avantajele cetatenilor UE, inclusiv privind echitatea acordarii finantarilor UE, care sunt gatuite de criteriile impuse pe plan local – poate tocmai pentru a perpetua obtinerea de avantaje pozitionale in domeniul serviciilor economice complexe prin noi si noi acte de coruptie.
Vae victis!
Acest guvern este un dezastru national. Incepand cu recunoasterea limbii moldovenesti de Cioroianu si continuand cu jaful national si deturnarea fondurilor UE cu ajutorul clicilor mafiote binecuvantate de guvern, se continua distrugerea Romaniei.