caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Festivalul de Film The Times BFI- Londra

de (8-10-2007)

Fundatia Ratiu si Centrul Cultural Romanesc din Londra va invita sa luati parte la un adevarat regal cinematografic ce va avea loc luna aceasta la Londra: 5 invitati, 3 filme, 1 seminar public
in cadrul celei de a 51-a editii a Festivalului de Film The Times BFI de la Londra!

Programul complet al Festivalului include 184 de lung metraje si 133 de scurt-metraje. De asemenea, festivalul prezinta o serie de discutii publice dupa proiectii, masterclasses si evenimente live. Detalii la www.lff.org.uk

Programul de anul acesta include – pentru prima data in istoria impresionanta a Festivalului – trei filme romanesti (doua lung metraje si un scurt metraj: „4 luni, 3 saptamani, 2 zile”, „California Dreamin’ (Nesfarsit)” si „Acasa”), precum si un seminar public consacrat cinematografiei romanesti si succeselor sale recente.

„2007 reprezinta un punct de referinta in promovarea artei si culturii romanesti in strainatate. Excelentul program romanesc din cadrul celui de-al 51-lea Festival de Film The Times BFI din Londra confirma din plin acest lucru si ne face sa credem ca vom vedea in viitor tot mai multe filme romanesti in Marea Britanie. Fundatia Ratiu si Centrul Cultural Romanesc din Londra au placerea si onoarea de a lucra impreuna cu Festivalul de Film The Times BFI din Londra, cu Institutul Britanic de Film, cu revista Sight & Sound si cu distribuitorii de film Artificial Eye pentru promovarea cinematografiei romanesti in Marea Britanie”. (Nicolae Ratiu, Presedinte, Fundatia Ratiu)

„In ultimii cinci ani, am sustinut filmul romanesc prin intermediul Clubului nostru de film si prin cele patru editii ale Festivalului de Film Romanesc din Londra, la cinematograful Curzon Mayfair. Festivalul nostru a avut un rol important in prezentarea unui numar mare de filme romanesti in Londra. „Moartea domnului Lazarescu” (regizat de Cristi Puiu – distribuit de Tartan Films) a deschis festivalul din 2006; „A fost sau n-a fost” (regizat de Corneliu Porumboiu – distribuit de Artificial Eye) a deschis editia din 2007. Am prezentat, de asemenea, filmul de debut al lui Cristian Mungiu – „Occident” – in 2003, precum si o mare parte din filmele sale de scurt metraj.
Succesele recente ale cinematografiei romanesti pe piata de film internationala ne bucura. Consideram ca recunoasterea si importanta acordate filmului romanesc in Marea Britanie se datoreaza si eforturilor partenerilor nostri constanti. Multumiri speciale pentru: Verena Stackleberg, Michael Pierce, Melanie Crawley, Sylvia Stevens, Bill McAlister, David Parkinson, Eugen Serbanescu, Alina Salcudeanu, Mike Phillips, Kieron Corless, Rob Winter, Jessica Smith, Helen de Witt si Ambasada Romaniei in Marea Britanie. Ca in cazul oricarui lucru pentru care merita sa lupti, acum putem sarbatori, dupa cinci ani de munca, impreuna cu toti prietenii si sustinatorii nostri.” (Ramona Mitrica, Director, Centrul Cultural Romanesc din Londra)

Editia din octombrie a revistei Sight & Sound prezinta un articol amplu despre cinematografia din Romania, semnat de jurnalistul de film Nick Roddick. Scopul articolului este circumscrierea contextului care a permis dezvoltarea stilului frust si a umorului specific noului cinema romanesc.
Succesul recent al filmelor romanesti este binemeritat si trimite la o traditie cinematografica de durata, care a dat multi regizori de marca. Cristian Mungiu, castigatorul din 2007 al premiului Palme d’Or de la Cannes, continua traditia inaugurata de Ion Popescu Gopo (Palme d’Or pentru film de scurt metraj, „Scurta istorie”, 1957) si Liviu Ciulei (Premiul pentru cel mai bun regizor, pentru „Padurea spanzuratilor”, 1965), si continuata de Cristi Puiu (premiul Un Certain Regard pentru „Moartea domnului Lazarescu”, 2005) si Corneliu Porumboiu (premiul Camera d’Or pentru debut, pentru „A fost sau n-a fost”, 2006) – ambele filme au fost prezentate in editiile recente ale Festivalului de Film Romanesc de la Londra. Cannes 2007 a insemnat o distinctie si pentru regretatul Cristian Nemescu: premiul Un Certain Regard acordat filmului sau de debut „California Dreamin’ (Nesfarsit)”.

Programul filmelor romanesti:

• Joi 18 octombrie 2007
Parte din programul Cinema Europa – o calatorie cinematica de-a lungul continentului
California Dreamin’ (Nesfarsit), regia Cristian Nemescu
20.30, Odeon West End 1, Leicester Square, London WC2H 7LP. Bilete: £11.00

• Vineri 19 octombrie 2007
Un eveniment special Sight & Sound
4 luni, 3 saptamani, 2 zile, regia Cristian Mungiu
18.00, Odeon West End 2, Leicester Square, London WC2H 7LP. Bilete: £15.00

• Sambata 20 octombrie 2007
Un eveniment Sight & Sound
Seminar public. Cinematografia romaneasca: ultimul Nou Val?
18.15, BFI Southbank / NFT2, South Bank, London SE1 8XT. Bilete: £8.50

• Duminica 21 octombrie 2007
Parte din programul Cinema Europa – o calatorie cinematica de-a lungul continentului
California Dreamin’ (Nesfarsit), regia Cristian Nemescu
13.00, BFI Southbank / NFT1, South Bank, London SE1 8XT. Bilete: £8.50

• Vineri 26 octombrie 2007
Parte din programul Global Journeys in the 21st Century
Acasa, regia Paul Negoescu
20.45, National Film Theatre / NFT3, South Bank, London SE1 8XT. Bilete: £8.50

• Luni 29 octombrie 2007
Parte din programul Global Journeys in the 21st Century
Acasa, regia Paul Negoescu
16.00, BFI Southbank / NFT2, South Bank, London SE1 8XT. Bilete: £6.00

Biletele se pot procura online la adresa www.lff.org.uk sau prin telefon la numarul 020 7928 3232.

Lung metraje:
4 luni, 3 saptamani, 2 zile, regia Cristian Mungiu
Romania / 2007 / 113 min / romana cu subtitluri in engleza
Cu: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov
Un eveniment special Sight & Sound.
<< Arareori capata realismul cinematografic textura plina de viata a unei tari si a unei perioade ca in aceasta drama plina de tensiune, castigatoare a premiului Palme d’Or din acest an. „4 luni, 3 saptamani, 2 zile” este un film despre doua tinere care traiesc intr-un camin studentesc de fete in Romania anilor ’80. Povestea are loc de-a lungul unei singure nopti. Gabita este o tanara confuza, insarcinata. Ea isi doreste intreruperea sarcinii (activitate ilegala la acea vreme) dar, totusi, taraganeaza intelegerea cu cel care urmeaza sa-i provoace avortul. Cand buna ei prietena si colega de camera incearca sa aranjeze lucrurile, aceasta va ajunge in situatia de a plati ea insasi pretul pentru a face ca lucrurile sa se intample. Urmeaza o extraordinara odisee a disperarii si a terorii proiectate pe fundalul macabru al unei societati coercitive de tip stalinist. Aproape fiecare scena este sfasietoare prin perfectiune, dar cea in care Otilia este obligata sa mearga la cina festiva din casa parintilor prietenului sau (in timp ce Gabita este intr-o camera de hotel asteptand ca tratamentul sa isi faca efectul) este cu totul remarcabila. Acest minunat film de arta al regizorului Cristian Mungiu tine publicul cu sufletul la gura pe tot parcursul celor 113 minute. Filmul este elocvent din toate punctele de vedere, indeosebi prin interpretarea sfasietoare a tinerei Anamaria Marinca in rolul Otiliei.>> (Nick James)
Biografie Cristian Mungiu:
Scenarist / Regizor / Producator. Nascut in 1968, Cristian Mungiu a studiat limba engleza si literatura americana. A absolvit scoala de film la Bucuresti. A lucrat ca asistent de regie pentru diferite filme, intre 1994 si 1998. Jurnalist pentru mai multe reviste, a publicat povestiri in periodice literare. A regizat mai multe filme de scurt metraj care au fost premiate. „Occident” a fost lung metrajul sau de debut. Este co-fondator al Mobra Films, in 2003.
Filmografie:
1996 „Cazul Horia Viorel” (scurt metraj documentar), 1997 „Mariana” (scurt metraj), 1998 „Mana lui Paulista” (scurt metraj), 2000 „Nici o intamplare” (scurt metraj), 2000 „Zapping” (scurt metraj), 2000 „Corul pompierilor” (scurt metraj), 2002 „Occident” (lung metraj), 2005 „Curcanii nu zboara” (scurt metraj), 2007 „4 luni, 3 saptamani, 2 zile” (lung metraj).
Proiectia filmului va fi urmata de o receptie (intrarea numai pe baza de invitatie). Cu sprijinul Centrului Cultural Romanesc din Londra si al Ambasadei Romaniei in Marea Britanie.
„4 luni, 3 saptamani, 2 zile” va fi difuzat in cinematografele din Marea Britanie incepand cu 11 ianuarie 2008 prin Artificial Eye (www.artificial-eye.co.uk).
Puteti citi mai multe despre film (inclusiv notele regizorului si un blog, in romana si engleza) la adresa www.4months3weeksand2days.com

California Dreamin’ (Nesfarsit), regia Cristian Nemescu
Romania / 2006 / 155 min / engleza si romana cu subtitluri in limba engleza
Cu: Armand Assante, Razvan Vasilescu, Jamie Elman, Maria Dinulescu
Prezentarea filmului face parte din programul Cinema Europa – o calatorie cinematica de-a lungul continentului.
<< Greu de crezut ca acest film este un lung metraj de debut; ambitia cu care s-a pornit la drum este enorma iar masura in care aceasta a fost implinita este la fel de mare. Dar California Dreamin’ va ramane singurul lung metraj al lui Cristian Nemescu – el si inginerul sau de sunet au murit intr-un accident de masina in timp ce inca lucrau la acest film - de aici si eticheta „Nesfarsit” (care ar trebui sa fie mai degraba „Neterminat”). In anul 1999 un tren secret NATO plin cu infanteristi marini americani este oprit de un sef de gara rebel si incapatanat care este, in acelasi timp, seful mafiei locale. Ceea ce urmeaza este o farsa balcanica intempestiva care se adanceste fara nici o sansa de scapare in tragedie, in timp ce soldatii si localnicii incearca sa fraternizeze. Un final fericit nu a fost niciodata posibil, si in timp ce orasul explodeaza, soldatii americani pleaca mai departe spre Kosovo fara sa-si dea seama de violenta pe care au dezlantuit-o. Castigator al premiului Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din acest an, „California Dreamin’” este o satira epica la adresa politicilor externe contemporane ale Romaniei si Statelor Unite.>> (Nick Roddick)
Biografie Cristian Nemescu:
Nascut in 1979 in Bucuresti. Absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti (2003). In august 2006, Nemescu (27) a murit intr-un accident de masina impreuna cu inginerul sau de sunet, Andrei Toncu (28). Producatorul lui Cristian Nemescu a initiat un festival de film de scurt metraj in Bucuresti, in memoria lui si a lui Toncu – festivalul NexT. Mai multe despre festival la www.nextproject.ro/festival/
Filmografie:
2000 „La bloc oamenii mor dupa muzica” (scurt metraj), 2000 „Kitsch Witches 2FM” (documentar), 2001 „Mihai si Cristina” (scurt metraj), 2002 „Poveste de la scara C” (scurt metraj), 2006 „Marilena de la P7’ (film de metraj mediu), 2006 „California Dreamin’ (Nesfarsit)” (lung metraj).
„California Dreamin’ (Nesfarsit)” este pe lista pentru cel de-al zecelea Premiu al Asociatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI), care se va decerna in cadrul Festivalului de Film Times BFI din Londra. Mai multe despre FIPRESCI la www.fipresci.org.

Scurt metraj:
Acasa, regia Paul Negoescu
Romania / 2007 / 14 min / romana cu subtitluri in engleza
Cu: Gabriel Spahiu, Marian Ralea, Monica Mihaescu
Prezentarea filmului face parte din programul Global Journeys in the 21st Century, care proiecteaza o selectie internationala de filme de scurt metraj.
Un sofer de taxi transporta un emigrant roman intors acasa dupa o perioada de munca in Spania.
Biografie Paul Negoescu:
Paul Negoescu, cu toate ca are numai 23 de ani, este considerat a fi una din cele mai interesante voci noi din filmul romanesc. Scurt metrajele sale sau fost foarte bine primite atat in Romania cat si in strainatate.
Filmografie:
2004 „Tutunul dauneaza grav sanatatii” (scurt metraj), 2005 „Circul foamei” (Scurt metraj), 2006 „Examen” (scurt metraj), 2007 „Radu + Ana” (scurt metraj), 2007 „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin” (scurt metraj), 2007 „Acasa” (scurt metraj), 2007 „Tarziu” (scurt metraj).

Seminar public:
Cinematografia romaneasca: ultimul Nou Val?
<< Urmand unor tari precum Mexic, Coreea, Brazilia si Germania – toate remarcandu-se printr-o semnificativa vizibilitate recenta pe piata internationala de film - Romania s-a impus ca cea mai recenta prezenta consistenta pe scena mondiala a cinematografiei. Regizorii romani au atras atentia criticilor de film, a cineastilor si a festivalurilor de profil cu filme precum „Moartea domnului Lazarescu” (Cristi Puiu), „A fost sau n-a fost” (Corneliu Porumboiu) sau, mai recent, in selectia 2007 a Festivalului de Film The Times BFI de la Londra – „4 luni, 3 saptamani, 2 zile” (Cristian Mungiu) si ”California Dreamin’ (Nesfarsit)” al lui Cristian Nemescu. Nu exista nici o indoiala ca filmele romanesti sunt in voga, dar putem oare spune ca ele ar constitui o „cinematografie nationala”? Este cinematografia nationala altceva decat o intamplare: un numar de filme facute intr-un interval scurt de timp care au in comun tara de origine? Sau avem de-a face cu o noua tendinta care produce un ‚nou val’ diferit de filmele anterioare? In acest caz, putem presupune ca cineastii insista programatic pe anumite teme sau pe o anume stilistica probata deja de piata, sau este vorba mai degraba de un proces mai larg in care filmele recente sunt modelate de istoria si cultura comuna a cineastilor? Un numar de invitati speciali vor incerca sa raspunda intrebarilor de mai sus, oferind o perspectiva informata asupra cinematiografiei romanesti examinate ‚din interior’. Vor participa Cristian Mungiu, regizorul filmului „4 luni,3 saptamani, 2 zile”, Andrei Boncea, producatorul filmului „California Dreamin’(Nesfarsit)”, Adina Bradeanu, jurnalist de film, Ada Solomon, producator de film si Director Executiv al Societatii Culturale NexT si al Festivalului de Film NexT (Bucuresti), si jurnalistul de film Nick Roddick ca moderator al discutiei.>> (Jessica Smith)
Oaspetii romani invitati la aceasta discutie publica sunt sustinuti de Fundatia Ratiu.
Acest eveniment este prezentat in colaborare cu revista Sight & Sound, Fundatia Ratiu si Centrul Cultural Romanesc din Londra. Mai multe detalii la www.bfi.org.uk/whatson/lff

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Centrul Cultural Romanesc din Londra
54-62 Regent Street, Londra W1B 5RE; Tel: + 44 (0) 20 7439 4052; Fax: + 44 (0) 20 7437 5908
E-mail: mail@romanianculturalcentre.org.uk, Web site: www.romanianculturalcentre.org.uk
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

VA RUGAM RETRANSMITETI ACEASTA INFORMATIE TUTUROR CELOR INTERESATI

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cînd unu plus unu fac NOI – prezentare de carte

Scenariul marital e bine cunoscut: topiţi unul dupã celãlalt, ne urcãm în trenul dragostei, oprindu-ne într-o zi în gara cãsãtoriei....

Închide
18.191.171.26