Ziua europeană a observării păsărilor
A devenit deja o tradiţie pentru Societatea Ornitologică Română (SOR) ca în fiecare an să organizeze, ca partener al BirdLife International în România, Ziua Europeană a Observării Păsărilor.
Sâmbătă 6 şi duminică 7 octombrie va avea loc Eurobirdwatch, cel mai mare eveniment european dedicat observării păsărilor, tema acestui an fiind păsările migratoare şi habitatele lor. Manifestarea se va desfăşura simultan în 28 de ţări din Europa.
Eurobirdwatch este un eveniment iniţat în 1993 de BirdLife International şi coordonat în România de SOR. Obiectivele acestui eveniment sunt popularizarea fenomenului de migraţie şi înregistrarea unui număr cât mai mare de oservaţii în teren.
Prima zi a Eurobirdwatch constă într-o multitudine de activităţi de observare a păsărilor, desfăşurate simultan, în diferite locaţii şi înregistrarea observaţiilor prin completarea unor fişe de observaţii. În cea de-a doua zi, fişele sunt trimise organizatorilor naţionali (SOR) care le încorporează într-o bază de date naţională şi trimit rezultatele pentru a fi centralizate la nivel european de SVS, BirdLife Elveţia.
Fişele de participare şi de observaţii pot fi descărcate de pe site-ul SOR: www.sor.ro.
Contact:
Alida Barbu,
Communication Officer
alida.barbu@sor.ro
0744 477048
+++++
Actualizare:
COMUNICAT DE PRESĂ
EuroBirdwatch
Ziua europeană a observării păsărilor
La sfârşitul săptămânii trecute (6-7 octombrie) a avut loc EuroBirdwatch, eveniment organizat în fiecare an începând cu 1993 de partenerii BirdLife International din întreaga Europă. Anul acesta evenimentul a avut ca temă păsările migratoare şi habitatele lor. Conform datelor centralizate de SVS (BirdLife Elveţia) la eveniment au participat peste 41 000 de oameni, din 31 de ţări europene, fiind observate peste 2 milioane de păsări în 1120 de locaţii.
Speciile cele mai frecvent observate au fost:
Graurul Sturnus vulgaris
Pescăruşul râzător Larus ridibundus
Raţa mare Anas plathyrhynchos
Ţara cu cele mai multe evenimente organizate a fost Rusia (207), ţara cu cei mai mulţi participanţi a fost Spania (22 000), iar ţara cu cel mai mare număr de păsări observate a fost Ungaria (461 000).
În ciuda vremii nefavorabile, majoritatea observatorilor din România semnalând condiţii de ploaie în ziua observaţiilor, membrii şi colaboratorii SOR au realizat 51 de ieşiri, la care au participat 197 de persoane, fiind observate 194 de specii de păsări si peste 100000 de exemplare din avifauna României.
Societatea Ornitologică Română doreşte să mulţumească tuturor membrilor, coordonatorilor sucursalelor şi celorlalţi participanţi pentru contribuţia adusă la reuşita acestui eveniment.
BRASOV EuroBirdwatch (Ziua Europeană a Observării Păsărilor) este un eveniment anual organizat de partenerii naţionali ai celei mai mari organizaţii de protecţia păsărilor din lume – BirdLife International în întreaga Europă şi oferă o excelentă oportunitate de a admira frumuseţea păsărilor în mediul lor natural.
A devenit deja o tradiţie pentru Societatea Ornitologică Română (SOR) ca în fiecare an să organizeze, ca partener al BirdLife International în România, Ziua Europeană a Observării Păsărilor.
Sucursala Braşov a SOR va concretiza acest eveniment devenit tradiţie, printr-o ieşire în aria protejată de la Dumbrăviţa, Sit Natura 2000 şi singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională din centrul ţării (www.dumbravita-natura2000.ro ). Scopul acestei acţiuni este de a face cunoscută publicului larg natura minunată ce ne înconjoară, peisajele deosebite şi pasările care fac popas aici în lungul lor drum al migraţiei.
Toate speciile observate şi numărul exemplarelor recenzate vor fi notate în fişe de observaţii, care vor fi trimise către SOR din toată ţara şi apoi centralizate la nivel european de SOS/BirdLife Slovacia, coordonatorul european al evenimentului.
Aşadar, membrii SOR – Sucursala Braşov invită toţi iubitorii de natură să participe sâmbătă 4 octombrie, la o plimbare în aer liber şi astfel să descopere plăcerea Birwatchingului.
Păsările aflate la distanţă vor fi observate cu aparatură optică de apropiat (binoclu, lunetă), iar pasionaţii de fotografii vor avea ocazia imortalizării peisajelor şi faunei tipice zonei.
Întâlnirea va avea loc în centrul comunei Dumbrăviţa, la ora 10.
Pentru detalii, vă rugăm contactaţi organizaţia noastră la adresa de e-mail: dionescu@unitbv.ro
Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului,
Vă aşteptăm cu drag la Dumbrăviţa !