caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Adam Michnik : Rusiei – ruşine!

de (3-3-2014)
27 ecouri

 
Adam Michnik (1946) este un fost disident, istoric, eseist, redactor-şef al ziarului Gazeta Wyborcza, cel mai mare ziar din Polonia.

AdamMichnikÎn aceste ore sumbre, pline de tensiune, simţim surprindere şi furie în acelaşi timp. Admirăm înţeleapta moderaţie, hotărârea şi simţul răspunderii a societăţii şi a guvernului. Şi ne cuprinde mânia când vedem agresivitatea imperială a politicii Rusiei faţă de Ucraina. Retorica politicienilor Rusiei, a diplomaţilor şi a propagandiştilor este plină de minciună, ipocrizie şi aroganţă; ea provoacă indignare şi dezgust. În memoria istorică poloneză prind din nou viaţă imagini din trecut. Şeful Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a declarat : „Rusia nu invadează niciodată Polonia: ea vine doar „în ajutorul” minorităţilor naţionale şi religioase „. Aşa a fost pe vremea împărătesei Ecaterina II, când Rusia apăra minorităţile religioase din Rzeczpospolita (Polonia, 1772) . De fapt, acesta a fost făcut în scopul de a diviza şi a scinda ţara . Aşa a fost şi în 1920 şi 1939, când Rusia a apărat pe oamenii muncii de la oraşe şi sate, precum şi minorităţile etnice împotriva regimului fascist şi imperialist din Polonia. În 1940 Kremlinul s-a grăbit să-şi acorde ajutorul frăţesc Lituaniei, Letoniei şi Estoniei – în acelaşi scop, iar după război de asemenea şi Budapestei în 1956 şi Pragăi în 1968. Apoi ajutorul frăţesc a fost acordat Afganistanului…

Privind Crimeea de astăzi stăpânită de soldaţii Rusiei şi separatiştii înarmaţi locali, nu putem să nu ne aducem aminte de încă un politician care se preocupa cu multă pasiune pentru compatrioţii săi asupriţi de călcâie străine. În 1938 Adolf Hitler a declarat necesitatea apărării de către al III-lea Reich a celor „zece milioane de nemţi din statele vecine”. Acest fapt i-a bucurat pe nemţii din Sudeţi şi a constituit începutul campaniei de propagandă contra Cehoslovaciei. Ca urmare, Hitler a organizat un referendum printre nemţii din Sudeţi, ceea ce a fost calea cea mai facilă de a scinda Cehoslovacia şi de a o supune celui de-al III Reich. O strategie asemănătoare a fost folosită un an mai târziu împotriva Poloniei.

Istoria cuceririi Cehoslovaciei de către Hitler a fost bine studiată la Kremlin. Aceasta se vede observându-i manevrele din Crimeea. Nu este însă clar dacă funcţionarii lui Putin îşi mai aduc aminte cum s-a terminat politica hitleristă a apărării nemţilor şi a cetăţenilor de limbă germană din alte ţări…

Vladimir Putin a reînviat strategia brejneviană a „suveranităţii limitate”. El a aplicat-o în Gruzia, iar acum o utilizează contra Republicii Moldova. Încotro oare se va grăbi să mai aducă „ajutorul frăţesc”? În Ţările Baltice? Sau poate în Kazahstan?

La Lenin se poate găsi citatul după care politica externă a unui stat este rezultatul politicii sale interne. Vladimir Putin a citit cu siguranţă, în cadrul cursurilor de la KGB, operele acestui politician. Altfel spus, putem afirma că Putin, planificând conflicte externe, rezolvă problemele actuale interne ale Rusiei. Aşa a fost când a ajuns la putere pe valul războiului cecen, aşa a fost în ce priveşte acţiunile sale militare contra Gruziei, aşa este şi acum. Fantoma „Maidanului” din Kiev bântuie prin cabinetele funcţionarilor din Kremlin, de aici şi reacţiile atât de brutale contra protestelor din Moscova şi Sankt-Petersburg contra intervenţiei în Ucraina.

Desigur că la Moscova, şi chiar undeva în Kremlin, există oameni inteligenţi care repetă, parodiindu-l pe Putin, că cel care nu se întristează pentru Crimeea nu are inimă, dar cel care vrea să smulgă Ucrainei Crimeea nu are minte. Din păcate, ceea ce predomină este xenofobia velicorusă : mulţi din Kremlin se comportă ca şi cum n-ar avea într-adevăr minte, de demnitate – nici nu mai vorbim. Unitatea moral-politică a parlamentului Rusiei în problema utilizării armatei în Ucraina aduce aminte de vremurile manifestaţiilor triumfătoare în cinstea lui Stalin. Iar chipul ambasadorului rus în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va fi demonstrat ca un exemplu din manualul şcolii putiniste a minciunii.

Ucraina democratică şi independentă are în Polonia prieteni credincioşi şi necondiţionaţi. Guvernul polonez subliniază pe bună dreptate necesitatea solidarităţii internaţionale şi aspiră la aceasta. Opinia publică din Polonia trebuie să-şi păstreze calmul şi să nu se lase antrenată de emoţii. Trebuie să acţionăm hotărât, dar raţional. Trebuie să ştim că cizma velicorusă a lui Brejnev, care a dus la agresiunea din Afganistan, a fost cauza că tocmai atunci, în acest război ruşinos, şi-a rupt dinţii imperiul sovietic.

Ucraina poate fi începutul sfârşitului lui Putin.

Iar astăzi putem să repetăm cuvintele multor democraţi din Rusia : „Ce ruşine pentru Rusia !”

Preluat din publicaţia www.espreso.tv. Prima apariţie: „Gazeta Wyborcza”, Varşovia, 3 martie 2014.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (4-3-2014 la 01:41)

    Din interviul Secretarului de Stat american, John Kerry, din 2 martie, acordat postului ABC:

    – Intrarea trupelor ruseşti în regiunea Crimeea din Ucraina a fost „un act militar de agresiune” şi că SUA va reacţiona rapid dacă preşedintele Rusiei Vladimir Putin nu-şi va retrage trupele.

    – Statele Unite vor lua în consideraţie toate mijloacele posibile pentru a opri intrarea trupelor Rusiei în Ucraina, inclusiv sancţiuni economice şi, eventual („potentially”), acţiuni militare.

    – deşi forţa armată este una din opţiunile preşedintelui Obama, SUA şi aliaţii săi speră că această opţiune poate fi evitată

    – pe termen scurt, cele mai probabile sunt sancţiunile economice contra firmelor şi indivizilor; SUA sut hotărâte să impună asemenea sancţiuni, iar Congresul trebuie să stabilească aceste sancţiuni, precum şi un număr de ajutoare financiare pentru Ucraina.

  • Sfartz Pincu: (4-3-2014 la 07:19)

    Este o naivitate să se creadă că Rusia va ceda Crimeea înapoi-Ucrainei! Se va organiza un referendum pentru autonomia totală a Crimeei, şi cu majoritaea creată deja de numărul mare de ruşi, tătari şi ucrainenii care capătă zilele astea cetăţenia rusă, victoria este asigurată!

    Evident, Putin va face oricāte concesii va vrea Obama, dar nu va ceda controlul Crimeei,(indiferent sub ce formā), nici in ruptul capului!

    Dacă nu ar fi sigură că va stăpâni Crimeea, Rusia nu s-ar apuca, unilateral, să construiască podul de la Kerci cu un cost de 1,5 miliarde dollari !

  • PUSCASU VLAD: (4-3-2014 la 15:35)

    V-ati suparat degeaba, antisemitismul in Ukraina e feroce si de-o parte si de alta, si la Kiev si in zonele rusesti – Crimmea, Harkov. Si la rusi si la ucraineni. Chiar recent a explodat o Sinagoga din Kiev, asadar tot Vladimir Putin e vinovatul?

  • Ghita Bizonu': (4-3-2014 la 16:21)

    Ete na rusine Rusiei…

    Sa va explic – DACA pisica ta iti mananca canaru nu este ea de vina. Daca iti haleste salamu de pe masa – ce, nu stii ca ai pisica?! E in firea pisicii … si nu e cazu sa cumperi un hamster ptr fetita ta – decat daca vrei sa viseze urat !!!

    Nu are rost sa reprosati Rusiei ca este Rusia…

    Mai bine aveti grija de canari… Nu de alta da in curand eroica Ucraina va avea nevoie de bani… ca sa plateasca gazele rusesti. Ca daca avea bani poa Ianucovici nu pupa mana Kremlinului…

  • Alexandru Leibovici: (4-3-2014 la 19:40)

    @Ghiţă Bizonu

    > Sa va explic – DACA pisica ta iti mananca canaru…

    Amuzant 🙂

    Desigur, „Ruşine Rusiei” nu trebuie înţeles literal, deoarece Rusia este o abstracţie, nu o persoană. Este vorba, evident, de conducerea actuală a Rusiei şi de toţi cei – şi sunt zeci de milioane! – care o susţin.

    Iar aceştia, spre deosebire de canarul pisica din poveste, au minte, sunt majori, şi sunt deci responsabili pentru faptele şi opţiunile lor.

    Dacă însă vreţi să spuneţi că locuitorii Rusiei au, statistic vorbind, un defect de caracter care îi face incapabili să aibă conducători raţionali, atunci…

  • Ghita Bizonu': (5-3-2014 la 06:42)

    Alexandru Leibovici

    Ati avut cumva candva o pisica? Eu da. Pisica este ultima fiinta careia sa ii ceri sentimente morale!!!

    Asa si cu Rusia. Ea are obiective. Basta. Ocazional daca se imbata bine pot si sa planga ca au fost siliti sa faca ce au facut.

    Si in cestria asta canaru este Ucraina. Ca auzeam ca autoritaile ucrainiene s-au interesat cum mai e cu vreo 2 miliarde euro promise de rusi. Ma rog foamea da de-a dreptu.

    Da daca este vorba de ratiner [ratiune?] cum stam cu pretentii din astea absurde?!

  • Alexandru Leibovici: (5-3-2014 la 09:25)

    @Ghita Bizonu’

    > Si in cestria asta canaru este Ucraina.

    Din neatenţie, in loc de „pisică” am scris „canar”.

    > Asa si cu Rusia. Ea are obiective. Basta

    Nu, nu Rusia are obiective, obiective pot să aibă doar oamenii, iar oamenii îşi fixează obiectivele în mare parte în funcţie de convingerile lor personale. De aceea şi spun că nu orice pretenţie a (conducerii) unui stat trebuie automat acceptată ca fiind legitimă.

    > auzeam ca autoritaile ucrainiene s-au interesat cum mai e cu vreo 2 miliarde euro promise de rusi

    🙂

    Deşi… Întrebat cum mai e cu banii promişi, Putin a spus ieri că a sistat operaţiunea la cererea EU, SUA şi FMI, care vor ca toate ajutoarele pentru Ucraina să fie coordonate în sensul că să fie condiţionate toate de reforme în interior. Nu a spus că nu plăteşte din cauza evenimentelelor !

  • Sfartz Pincu: (5-3-2014 la 12:32)

    @Puscasu Vlad

    De ce dezinformaţi cititorii ? Ce inseamnā „recent” la Dvs? De unde aţi scos cā a „explodat o sinagogā”?

    In realitae, acum 10 luni a explodat un tablou electric, şi nu sinagoga !! Vezi: http://vesti.ua/kiev/2402-v-kieve-vozle-sinagogi-progremel-vzryv

    Şi da, Putin este vinovat de agresiune, pe care acum incearcā s-o justifice, printre altele şi cu o ascendenţa a antisemitismului.

    Nu trebuie sa gândim cu şabloane, informaţiile spun altceva.

    Preşedintele Asociaţiilor Evreieşti din Ucraina, Iosif Ziseltz, a declarat, referitor la antisemitismul de pe Maidan: „Eu nu văd lucrurile despre care aud!”. Tot el confirmă cā suspectatele acte de antisemitism de pe Maidan convin lui Putin, dacā nu cumva chiar el le-a provocat!

    Cititi,Va rog, declaraţia lui de acum 2 zile: http://booknik.ru/today/faces/antisemitizm-na-majdane-ya-ne-vizhu-togo-o-chem-sly-shu/

    Antisemitismul faptic se manifestā mai puţin in fostele ţări comuniste, decât in ţârile vestice. Din aceiaşi sursā indicatā mai sus aflām cā in anul 2013 s-au produs incidente antisemite, totalizate pe ţâri, astfel: Rusia-50, Ucraina-27, Polonia, Ungaria si Romania – cāte 10.

    În schimb, in ţārile „democratice” din Vestul Europei s-au produs un numar de actiuni antisemite, in numar de: Franta-612, Anglia-800, Germania-peste 1300 !

  • Ghita Bizonu': (5-3-2014 la 12:57)

    Alexandru Leibovici

    credeti-ma cunosc „marfa” . Rusu e Rusia musai sirokaya y strasnaya. Cunosc marfa din palavre libere si bine stropite …E ca pisicile – ii iei asa cum sunt! Si stiti ca in 24 de ore aflati tot ce doreste pisica dumneavoastra …

    Si ma rog Putin nu a zis ca din cauza eveninemtelor din interior… Adica cam asa – Nadia cea nurlie se duce dupa Johan si mneavoastra continutai sa ii platiti pantofii si sampania?! Sau sa o tie ca pe sotie ala ?!

  • nicolae waldmann: (5-3-2014 la 23:23)

    Parerea mea este ca, din pacate, Putin aplica in mod opportunistic(cum altfel?) lectiile istorie modern, inclusiv paginile scrise de catre nazisti.

    Scuza cu ‘salvarea’ populatiei ruse din Crimea este, intradevar, litera cu litera scuza nazistilor in privinta Sudetului.

    Insa vinovatul (pe ruseste ‘vinovat’) initial a fost Nikita Sergevici care a daruit Crimea Ukrainei natale.

    Si pentru a incerca sa pasesc usor in viitor – aceasta situatie este deasemenea un avertisment poporului preten Roman, in caz ca shi-ar face orice iluzie referitor la o situatie similara la Republica Moldova. Ia sa vedeti cu incepe numaratoarea rushilor pe ambele maluri a le Nistrului…

    Cat despre antisemitismul ukrainean si cand+cum a luat foc schullul din Kiiv, ia verificati Dvs. cate biserici au luat foc la Kiiv din cauza tabloulii electric. Nu toabloul electric a fost de vina la sinogoga ci tablul istoric al antisemitismului ukrainean.

  • Sfartz Pincu: (6-3-2014 la 12:52)

    @ Nicolae Waldman

    Nimeni nu contestā existenţa antisemitismului, cu rădăcini istorice adânci în Ucraina şi Rusia, în general în ţările creştine. Dar nu trebuie transformat în leitmotiv universal, la orice ocazie, la orice eveniment, motivaţia cu antisemitismul. Faptele spun că nu a fost aruncată nici o sinagogă în aer acum cu Maidanul, şi că pe Maidan au venit şi mulţi evrei cetăţeni ucraineni, şi nimeni nu s-a luat de ei !!

    Evreul trebuie să accepte că antisemitismul va exista cât va exista şi evreul+crestinul, aşa cum a spus şi Einstein: „antisemitismul este umbra poporului evreu!”, şi nimeni nu poate scāpa de umbra sa.

  • nicolae waldmann: (6-3-2014 la 23:37)

    „Evreul TREBUE SA ACCEPTE antisemitismul”?

    NU CRED!

    POATE in Evul Mediu, poate in Rusia Tarista, insa NU in anul de gratie (!!!!!!!!) 2014 oriunde, Ucraina, UK, USA – oriunde>

    Ma mira – ca sa nu declar ca de fapt ma deranjeaza, o asemenea fraza, Dl.Sfatz Pincu.

    Nu am obiceiul sa cer nimanui sa gandeasca in felul in care gandesc eu, Dl.Sfartz.

    Dumneata ai dreptul sa accepti existenta antisemitismului, ceace, bineinteles, inseamna ca Dumneata accepti si consecintele sale.

    Faptul ca, intradevar, nu au mai ramas prea multi evrei in Crimeea sau Ucraina, nu a dus insa si la disparitia antisemitismului in acea zona.

    In rest, ca sa fiu sincer, imi este indiferent cu cine vor Ucrainenii, cel putin cei din vestul Ucrainei, sa faca co-operative, sau dupa caz, kolhoz.

  • Sfartz Pincu: (7-3-2014 la 12:17)

    @Nicolae Waldmann

    Aţi scos din context o parte din fraza mea:

    „Evreul trebuie să accepte că antisemitismul va exista cât va exista şi evreul+creştinul, aşa cum a spus şi Einstein: “antisemitismul este umbra poporului evreu!”, şi nimeni nu poate scāpa de umbră sa.”

    şi a ieşit o acuzaţie de tipul: „Sfartz acceptă antisemitismul”!!

    Sunt două noţiuni total diferite. „Existenţa antisemitismului ” şi „Atitudinea faţă de antisemitism”.

    Eu am marcat mai sus doar existenţa antisemitismului.

    În ceea ce priveşte atitudinea faţă de antisemitism, am fost şi sunt, cât oi trăi, un adept al luptei cu toate mijloacele, de la cuvînt până la armă, în funcţie de situaţie, cu acest flagel.

    Consider că ar fi putut muri mai puţin evrei dacă ar fi pus mâna pe arme imediat ce a început Holocaustul. Un bun exemplu a fost rezistenţa sârbilor faţă de nemţi.

  • PUSCASU VLAD: (7-3-2014 la 17:16)

    Stimate d-le PINCU,

    Ar fi murit mai putini evrei in Holocaust daca America nu-i dadea mana libera lui Hitler si l-ar fi oprit la timp. Dar sa nu uitam ca nici macar in decembrie 1941 America nu dorea sa intre in razboi, ci a fost oarecum obligata de Pearl Harbour in insulele Hawai…

    Deci mai pe evreeste, Ad mea veesrim shanah, sa o spunem direct: Holocaustul este o responsabilitate la fel de mare si pe mainile manjite ale americanilor, care nu au stiut niciodata sa faca pace decat sa rupa tarile planetei in doua sa creeze razboaie civile, un fel de actuala VICTORIA NULAND care spunea recent la Kiev : ,,fuck european union,, in mod direct!

    Prescot Bush facea afaceri cu nazistii prin Elvetia, imbogatind Germania nazista si pe Hitler, contribuind direct la sponsorizarea Holocaustului Shoah contra evreilor inocenti.

    Mai adaug bombardamentul american si RAF britanic asupra lagarului Buchenwald din 23 si 24 august 1944 cand au fost ucisi de americani 8.000 de evrei inocenti, si cu asta am spus totul. Sunt impotriva tuturor ,,american tools,, de peste tot din lume, cu atat mai mult cu cat AV.LIEBERMAN ministrul de externe israelian este rus evreu de origine si iubeste Rusia! Politica americana de a fi cu afganii talibani contra URSS in anii 80, contra talibanilor dupa 2001, politica duplicitara cand cu Kurzii contra Iraq-ului, cand cu siiti contra suni-tilor, cand cu Israelul, cand cu palestinienii, cand cu Hitler cand cu Stalin, ma lasa rece si imi repugna. Sa respectam adevarul, pentru ca ISRAELUL va fi la fel abandonat de americani, la fel cum aceiasi americani i-a abandonat in Holocaust, intrand in razboi doar in 1942, in timp ce evreii erau sufocati in vagoane, ori in ghetto-urile criminale naziste, iar copiii evreilor mureau de foame pe strada! Drept dovada ca nu sunt exagerari, este faptul ca america a abandonat Israelul, lasandu-l singur sa se bata parte-n parte cu Hezbollah-ul in Liban si Siria, cu Al-assad, si cu Iranul.

  • Alexandru Leibovici: (7-3-2014 la 21:17)

    @PUSCASU VLAD

    > […]

    Gata, v-aţi răcorit? 🙂

    Multă patimă, puţine fapte adevărate, multe afirmaţii fără bază…

    – America n-are nicio obligaţie să ajute pe cineva : sarcina guvernului este să apere pe cetăţenii SĂI. Acei cetăţeni americani care vor să sară în ajutorul Angliei, Franţei, URSS-ului, etc. contra lui Hitler, pot s-o facă pe barba lor.

    Aşa că America nu este responsabilă pentru Holocaust; iar afirmaţia că „responsabilitatea este la fel de mare” (ca cea a lui Hitler, presumably) este impertinentă.

    – „nu au stiut niciodata sa faca pace decat sa rupa tarile planetei in doua sa creeze razboaie civile”. Iar dacă nu intervin, toţi ţipă că de ce au stat cu mâinile în sân !!

    – „bombardamentul american si RAF britanic asupra lagarului Buchenwald din 23 si 24 august 1944 cand au fost ucisi de americani 8.000 de evrei inocenti”

    Aveţi o referinţă pentru cifra de 8.000 de evrei ucişi??

    – „Sunt impotriva tuturor ,,american tools,, de peste tot din lume, cu atat mai mult cu cat AV.LIEBERMAN ministrul de externe israelian este rus evreu de origine si iubeste Rusia!”

    Care este logica aici?

    – etc.

  • Sfartz Pincu: (8-3-2014 la 03:39)

    Conceptele de genul: „Vin americanii!”, valabil pentru ţările care au petrol, sau „Vin ruşii!” – valabil azi pentru ucraineni, şi poate mâine – pentru moldoveni, trebuiesc înlocuite cu conceptul (valabil si pentru evrei): „Prin NOI înşine!”

  • PUSCASU VLAD: (8-3-2014 la 05:48)

    stimate d-le L.

    Va rog consultati arhivele Weimer-Buchenwald, acolo lucreaza multi conationali evrei la acest muzeu-lagar, si detin ei arhivele. Nu sunt povesti sunt fapte pe documente autentice: aproximativ 8000 de evrei au murit in 23 si 24 august 1944 in urma bombardamentelor ,,aliatilor,, (care aliati? niste macelari de copii).

    Plus ca putem pune la socoteala si distrugerea depozitelor de alimente ale nazistilor, din mai multe lagare, tot prin bombardamente, care a dus automat in anul 1945, inainte de finalul razboiului, la zeci, sute de mii de morti evrei DE FOAME din aceasta cauza criminala americana.

    Implicarea americana in Holocaust este mai mult decat evidenta, si nu sunt simple povesti, ci o realitate. Daca veti trai in minciuna, nu veti gasi sursa raului. Spuneti ca USA are obligatia sa-si apere cetatenii, nu si pe evreii din Europa, dar atunci eu va intreb: dar sa faca afaceri cu Hitler (prin diversi afaceristi milionari ca Prescot Bush si altii) are dreptul? dar sa bombardeze evreii din europa are dreptul? dar sa ucida copii nevinovati are dreptul?

  • PUSCASU VLAD: (8-3-2014 la 06:03)

    iata aici o particica din adevar

    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/buchenwaldaerial.html

    http://buchenwaldflyboy.wordpress.com/chapter-9-air-raid/

    numarul mortilor difera, oricum nu se poate nega ca americano-britanicii RAF au ucis evrei prin bombardamente (si nu putini!) unele surse dau 400 de morti, altele 2000, altele 8000 de morti in 23 24 august 1944, cu totii prizonieri evrei inchisi de nazisti.

    Dar cel mai sigur este sa cercetati arhivele din Weimer-Buchenwald care spun totul, si numarul exact de morti, cu nume si prenume, si numar de inregistrare in lagar(toti au avut numar de inregistrare in lagarele germane)

    Cu stima,

    Puscasu Vlad

  • Alexandru Leibovici: (8-3-2014 la 21:18)

    @Puscasu Vlad

    > iata aici o particica din adevar

    Niciuna din referinţele dv. nu dă cifra de 8.000 de evrei morţi în urma bombardamentului din 24.08.1944. Prima referinţă este o fotografie, a doua dă cifra de 388 morţi printre deţinuţi. Această cifră se regăseşte peste tot. În plus, din aceşti 388 numai o parte erau evrei. Deci cifra dv. este de cel puţin 20 de ori mai mare decât realitatea. Dv. unde aţi citit de 8.000?

    Eu am căutat şi am regăsit cifra asta citată pe multe situri în limba română, inclusiv aici şi aici. Ambele sunt comentarii ale cititorilor semnate „Puscasu Vlad Irimie” (dar înţeleg că este o coincidenţă)

    > Implicarea americana in Holocaust este mai mult decat evidenta, si nu sunt simple povesti, ci o
    > realitate.Daca veti trai in minciuna, nu veti gasi sursa raului.

    Deocamdată văd că în minciună trăiţi chiar dumneavoastră. În sprijinul afirmaţiei dv. privind responsabilitatea SUA în Holocaust, cu atât mai mult „responsabilitatea este la fel de mare”, nu aţi adus nici un argument. Vă semnalez că dacă o persoană privată (Prescott Bush, în speţă), face afaceri interzise cu Hitler, nu înseamnă că „SUA a făcut afaceri cu Hitler”, cum aţi afirmat dv. Mai ales că, deîndată ce justiţia SUA a aflat că există o legătură, a confiscat firma respectivă şi toate activele acesteia(v. aici).

    În rezumat: toate cele patru obiecţii pe care le-am formulat rămân în picioare.

    În încheiere vă rog, în calitate de moderator, să nu mai includeţi în comentariile dv. pe ACUM informaţii pe care nu le-aţi verificat cu grijă în prealabil.

  • PUSCASU VLAD: (9-3-2014 la 07:12)

    Stimate d-le Leibovici,

    Sa clarificam lucrurile, nu este vorba doar de 24 august 1944 ci si de 23 august 1944. Au fost bombardamente in valuri, in zile diferite, unele dupa altele. Deci ce scrie despre 24 august 1944 este doar o parte din aceste crime anglo-americane asupra evreilor (majoritatea prizonierilor care au murit au fost evrei). Plus alte bombardamente in alte zile, in alte lagare, in alte orase, etc.

  • Alexandru Leibovici: (9-3-2014 la 10:22)

    @Puscasu Vlad

    > Sa clarificam lucrurile, nu este vorba doar de 24 august 1944 ci si de 23 august 1944

    Mulţumesc pentru clarificare 🙂

    Vă rugasem să nu mai veniţi cu informaţii pe care nu le-aţi verificat în prealabil. Deci:

    – aţi verificat informaţia de mai sus? Puteţi să-mi daţi referinţa?

    – aţi verificat că „majoritatea prizonierilor care au murit au fost evrei”? Este plauzibil, dar nu ajunge.

    Cu celelalte afirmaţii de-ale dv. rămâne cum am spus: fantezii.

  • nicolae waldmann: (10-3-2014 la 02:47)

    Stimate dl.Sfartz,
    Revin la argumentul de acum cateva zile (am fost plecat pentru cateva zile)fata de declaratia Dvs.’Evreul trebue sa accepte ca antisemitismul v-a exista’.
    Dl.Sfartz,
    Oricum argumentati Dvs. sensul acestei fraze si nu am luat fraza in afara contextului ei, imi este imposibil sa accept ORICARE sens al unei asemnea fraze.
    Imi dau siama ca amndoi ‘venim’ din exact aceiasi sociatate,la acelasi moment istoric si imi aduc perfect de bine aminte de ‘sfatul’ unui coleg evreu mai in varsta in primele mele zile de lucru la studioul cinematografic „sahia” unde,la inceputul anilor ’70 fusesera deja ‘maziliti’ majoritatea evreilor care pusesera bazele televiziuni Romane, deci nea Jenica Michel – mai evreu ca nea Jenica (bin Galati – var primar cu unicul DlKatz-din-Galati – vezi si ‘nu sunt doi ca Katz in Galati’- deci nea Jenica m-a sfatuit in prima zi de munca sa incerc sa dau dovada de un deosebit ‘talent’ in tot ce voi face la locul de munca,deoarece un evreu este acceptat numai daca ‘fara el nu se poate’.
    Acesta a fost,probabil,cel mai nefericit sfat pe care l-am primit pina atunci.
    Nu am acceptat niciodata ca eu,ca evreu TREBUE sa dau dovada de calitati deosebite pentru a nu risca sa fiu ‘inlocuit’ de un ne evreu,pentru simplu motiv ca unul dintre noi doi nu ar fi fost circumcis.
    Si nu de aici,Dl.Sfartz, porneste oroare mea fata de ORICE atitudine de anitsemitism,ci mai ales de la exempluj dat de catre mama mea,care nu a acceptat niciodata absolut nici o manifestare de anti-Semitism,de la ‘traditionalul ‘ ‘ie ievreu,da-i cumsecade’,pina ,la manifestari ceva mai agresive de anti-Semitism.

  • Sfartz Pincu: (10-3-2014 la 15:58)

    @ Este simplu, stimate Domnule Waldman, să rezolvăm disputa asupra afirmaţiei mele că „antisemitismul nu va dispărea atâta timp cât vor exista şi evreii !”.

    Spuneţi-ne Dumneavoastră: când va dispărea antisemitismul ?

  • nicolae waldmann: (10-3-2014 la 23:41)

    Numai atunci v-a dispare antisemitismul, stimate Dl.Sfartz, cand nimeni nu il v-a mai accepta in nici o forma, nici de actiune si mai ales nici de gandire.

  • Gabriela Munteanu: (12-3-2014 la 02:09)

    Buna seara, Domnule Waldmann,

    iata ca am mai aparut si eu pe „pagina” acum, citind cu interes -ca de obicei-, parerile Domniilor Voastre.

    Ajungind la ultimul comentariu, tot o data si ultimil Dvs comentariu.., cred ca aici „v-a doborit” inrasi, patima proprie -sufletul :), care aduce cu sine subiectivism; usor de inteles si de acceptat. Caci.., ceea ce afirmati in ultimul raspuns domnului Sfartz, este un idealism utopic, ce nu va avea loc, cit va exista omenirea.
    De ce? Pemtru ca omenirea este alcatuita din toate natiile ce o compune, iar natiile prin caracterul lor, au creat si disensiunile pe care le-a cunoscut istoria si pe care le cunostem si noi astazi, dovedindu-se -asa cum argumenta Dnul Sfartz, foarte obiectiv-, ca DIN PACATE, acest fenomen nu va dispare, acesta fiind ancorat in firea si caracterul toturor combatantilor, respectiv, a tuturor ce formeaza omenirea.

    Este un lucru foarte trist, că cei doritori de armonie si pace, in lume, se dovedesc a fi intr-o minoritate atit de evidenta -din toate timpurile-, incit fenomenul antisemitismului este asociat cu acela al nationalismului, interactionate tot o data si de interese personale si de tradare si de invidie -reciproca; sa nu uitam ca si evreii, ca si restul natiilor lumii, sint de foarte diferite caractere, precum intr-o familie cu mai multi copiii, exista divergente si diferente de pareri, ce pot duce pina la conflicte grave…

    Acestea sint aspectele obiective si PROBATE de istorie, CE CONDUC spre rezultatul ce se vrea recunoscut, asa cum si Dnul Sfarzz, l-a ENUNTAT; nicidecum nu reiese din afirmatia dumnealui, ca ar fie o parere proprie.

    ***Eu credca numai un sistem social bazat pe egalitate intre oameni -pe toate planurile si la ACELASI NIVEL RIDICAT de cultura si EDUCATIE..-, poate duce la DIMINUAREA PINA LA DISPARITIE.., a acestor forme PRIMITIVE de manifestare sociala, ca antisemitismul si nationalismul.

    Privind insa SCENA Europei de azi.., cind APAR sechelele* interbelice din secolul XX, intr-o forma de o ferocitate fara precedent -datorate subtilitatii sustinuta de tehnica avansata de comunicare, ce a permis o propagare a „raului” cu o vieza mai mare decit viteza luminii si intr-o forma multidimensionala, ce cuprinde toate „unghiurile” de viata…- si manifestari antisociale, care -cel putin in Rominia-, fusesera „abrogate*”.., pina-n 1989.., deci cind asistam la EVENIMENTELE grave pe care le traim…., sa mai putem intrevedea vre-o speranta…. de a ajunge la UN NIVEL SUPERIOR de civilizatie… in care vom putea IN FINE sa traim FARA URA….?!?…

    Dar…., SPERANTA MOARE ULTIMA…. -spun obtimistii zilelor noastre- si poate ca, atita timp cit vor exista oameni CU COLOANA VERTEBRALA, ale carei vertebre sint Moralitatea, Etica, Responsabilitatea si CURAJUL Raspunderii.., vertebre prin care MADUVA ce le leaga, fiind alcatuita din OMENIA SI DRAGOSTEA DE APROAPELE TAU… atunci poate, va avea SANSA de a se restaura o societate, cum spuneam mai sus! DAR, aceasta IMPLICA omul superior pe care tocmai l-am descris, in conditiile aratate, ale unei asemenea societati. ….de care ACUM.., la 24 de ani de FOC SI PARA IN VATRA EUROPEI.., sintem CEL MAI DEPARTE…

    Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si sa ne „repliem” din deriva in care ne aflam, sa iesim macar….. din nou la un… liman…

    >>ce se poate intimpla acum.., cu privire la „ordinea” de zi… numai o RATIUNE SUPERIARA la rang de sefi de state, poate scoate din impas mersul vietii.

    eu va urez acum , Domniilor Voastre, numai bine si sanatate, dar nu in ultimul rind, PACE!
    Gabriela M

  • nicolae waldmann: (12-3-2014 la 08:31)

    Stimata Gabriela M.
    Buna seara!
    Trebue sa fie o mica ne intelegere la mijloc.
    Dl. Svartz a pus o intrebare retorica.
    Ca atare,raspunsul meu a fost la fel de retoric ca intrebarea.
    In rest, sunt cu totul deacord cu opinia Dvs.

  • nicolae waldmann: (13-3-2014 la 01:40)

    Judecand dupa pozitia degetelor,ca reactie la interventiile mele, ma bucur ca nu sunt gladiator pe arenele romane,altfel nu asi mai fi fost in stare sa fi trimis asemenea comentari ca cel de fatza.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cât de inteligente sunt ciorile?

Cât de inteligente sunt ciorile?

Închide
3.14.132.214