caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Pictori din România în lume

de (21-1-2014)
2 ecouri

 
Mulţi artişti valoroşi au căpătat deplină recunoaştere internaţională după ce au părăsit ţară natală. Probabil că cel mai semnificativ exemplu este cel al lui Constantin Brâncuşi, considerat unul dintre cei mai mari sculptori moderni, unanim apreciat şi cu o influenţă covîrşitoare în dezvoltarea artelor.

Victor Brauner

Victor Brauner

Nu lipsesc nici pictori care şi-au consolidat faima peste hotare, ca de pildă Victor Brauner, considerat cel mai important exponent al avangardei artistice româneşti din perioada interbelică. Suprarealist, într-o manieră foarte personală, a reprezentat Franţa la Bienala de la Veneţia din 1966. Imaginile eclectice şi simbolurile religioase sînt integrate în fascinaţia sa, cu miturile magice şi personale. Pînzele sale abundă de metafore spirituale şi de alegorii fantastice.

Marcel Iancu

Marcel Iancu

Marcel Iancu, cunoscut pictor şi arhitect bucureştean, dar şi creator de şcoală, a fost promotor al artei de avangardă, dadaist şi animator al vieţii culturale. El este părintele satului de artişti de la Ein Hod, Israel, în care s-au integrat pictori, sculptori, ceramişti veniţi din cele patru zări. În reliefurile sale policrome şi în ulei sînt dominante problemele de construcţie, rezolvate prin perspectiva unui spirit raţionalist.

Reuven Rubin

Reuven Rubin

Un alt mare pictor născut în România şi emigrat în Palestina mandatară este Reuven Rubin, creatorul stilului eretz-israelian: peisajul biblic, folclorul, personajele sale (iemeniţi, evrei hasidici, arabi), Ierusalimul, Galilea constituie permanenta să sursă de inspiraţie. De notat că odată cu declararea independenţei, artistul plastic Reuven Rubin a fost numit primul ambasador al statului Israel în România.

Jules Perahim

Jules Perahim

În Franţa s-a afirmat, după o lungă perioada petrecută în Rusia, Armenia şi bineînţeles în România, pictorul Jules Perahim. El s-a bucurat de apreciere pentru stilul sau, în spiritul avangardismului, abandonat pentru o vreme, dar reluat în cele patruzeci de expoziţii organizate în capitalele europene. Trăitor la Paris şi foarte cunoscut este în prezent pictorul Sami Briss, posesorul unui stil unic, în care se regăsesc icoanele bizantine, folclorul românesc şi personajele biblice.

Sami Briss

Sami Briss

Ecouri

  • Christina Vlad: (21-1-2014 la 17:54)

    Un documentar reusit despre Constantin Brancusi:

    http://youtu.be/30bZhY7jbN0

  • CHARLIE: (22-1-2014 la 00:32)

    Pentru cei care sunt cateodata la Paris exista un mic museu BRANCUSI langa Centre Pompidou.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Lecţia demnităţii recâştigate

Sărbătorirea lui Martin Luther King ne aminteşte că lupta pentru libertate continuă...

Închide
3.149.239.1