caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Ascultand Koncertas Stan Brakhage (6)

de (24-9-2007)

Rockwell Kent, Tara de Foc, a sasea alegere. Arata ca o fotografie si imi place exact din acest motiv. Pentru ca aratand ca o fotografie ne spune de fapt ca nu este realitatea noastra, ci o imagine care isi are propria ei realitate.

Privesc pictura lui Rockwell Kent si gandul imi zboara deodata spre marele cineast care a incetat din viata de curand, Ingmar Bergman. Cel care a purtat in filmele sale toate dilemele si paradoxurile universului sau protestant. O sa imi spuneti ca era ateu. Ei bine, ca esti sau nu credincios, apartii universului tau si ii porti crucea. Universul protestant, cu focusul sau teribil pe predestinare: inseamna in fond inevitabilitatea pedepsei vesnice. Eroii lui Bergman traiesc sub semnul osandei. O lume cazuta, departe de Dumnezeu: ceea ce inseamna ca fericirea este imposibila. Dragostea este departe: aici pe Pamant exista numai patima si remuscare. Si de aici vine paradoxul: daca osanda este o certitudine si fericirea este imposibila, atyunci inseamna ca esti liber, nu mai ai nimic de pierdut si poti sa provoci dumnezeirea! Asa ca universul protestant a pus in mod paradoxal sub semnul intreabrii orice tabu. Nici o valoare sacra nu a fost crutata, nici biserica, nici familia, nici sexualitatea.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
poezie despre nimic

probabil acum când glasul meu coboară pe sub privirile pliate ghiceşti miza clipei următoare şi te gîndeşti că uneori merii...

Închide
3.145.85.233