Cunosc de aproape lucrările pictoriţei Orna Ben-Shoshan şi totuşi, dacă trebuie să le încadrez într-o anumită categorie, într-un gen anume, ezit. Orna este posesoarea unui stil propriu, absolut original, cu rezolvări ingenioase şi care crează privitorului o senzaţie de bine şi o stare de optimism. Pentru că în afară de metafore surprinzătoare, aluzii inteligente şi compoziţii aparent ciudate, strecoară o undă de umor sănătos şi stenic.
În fapt, pictura ei ne propune o realitate diferită a existenţei. Tematica destinsă şi preocupările aparent derutante şi chiar inutile ale personajelor pledează, concret, pentru o lume mirifică, o lume a tuturor posibilităţilor. Şi, într-adevăr, figurile ei mistice se joacă, dansează, depăşesc dificultăţile cu uşurinţă, trăiesc într-o altă lume, cu alte fireşti dimensiuni. Dar vom descoperi şi esenţializări cu încărcătură filozofică într-un univers mereu fabulos.
Orna Ben-Shoshan foloseşte cu dezinvoltură noţiuni de astrologie, pictura ei abundă de miracole, vise şi meditaţie, oracole şi, desigur, spiritualitate. Ea este interesată de metafizică şi filosofii alternative, elemente de cabalistică combinate cu modernismul artei vizionare. Şi în acest concept care oferă un sens unic al formelor, luminii şi spaţiului reuşeşte performanţa de a ignora cu subtilitate aspectul religios.
Pictoriţă este, în mod surprinzător, autodidactă. Dar poate că tocmai aici stă explicaţia pentru originalitatea ei, nefiind tributară nici unei şcoli. O adîncă experienţă spirituală şi o independenţa a interpretării, o imaginaţie fecundă, la care se adaugă procesul lung şi meticulos al elaborării se sublimează firesc în lucrările de ulei pe pînză sau în artă digitală, pe care le semnează.
Vom numi stilul ei realism magic, fără să greşim prea mult. Oricum, lucrările ei caracterizate prin autenticitate, umor, metafore şi rezolvări inteligente au fost primite cu o presă bună şi recunoaştere artistică în America, în Europa şi, bineînţeles, în Israel.