caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Medalion



 

Mandela : A doua lumina de Advent

de (9-12-2013)
47 ecouri

 
A trecut prima săptămâna de dinaintea Sărbătorii Naşterii Domnului Iisus.

În urmă cu câteva zile s-a stins din viaţă Nelson Mandela.

Mass media vorbeşte despre eroul încarcerat timp de aproape trei decenii tocmai pentru lupta să împotrivă apartheid-ului din Africa de Sud.

Ţinuta sa nobilă, demnă şi mai ales evitarea violenţei, a răzbunării, îl apropie de Gandhi.

Într-o spiritualitate creştină am înţelege că acel „a fost odată” al unui serial cu secvenţe sângeroase dominate de ură de rasă pare doar o poveste imposibil de digerat în istoria contemporană.

Din nefericire, pe perioada existenţei noastre s-au comis crime la ordinul unor descreieraţi.

Am parcurs paginile de jurnal autobiografic : A Long Walk to Freedom şi tare mi-aş dori că liderii de state, politicienii, preoţimea să-şi ia câteva notiţe pe marginea cărţii. Nu este un Il Principe machiavelic, e o lectură plecată din miile de zile de privare, de mizerie petrecute în închisoare.

Nelson Mandela se regăseşte în imaginea mesajului către pace, către liniştire, şi nu către adâncirea conflictelor rasiale.

Cuvintele sale – axiomă a unui conducător într-o zonă geografico-istorică măcinată de antecedentele coloniale, de discriminare de către forţe externe ar sună cam aşa:

„Un lider nu poate să-şi permită să urască !”

Nelson Mandela ne-a părăsit într-un marş al calmului, al zâmbetului şi al griji pentru salvarea unei ţări, scoaterea ei din marasm economic.

Întâlnim preşedinţi de state cu o ură afişată pe feţele lor ipocrite. Dispar la rândul lor şi ei, nu scăpa de moarte.

Dispar însă în huiduielile şi ura propriului popor.

51QrzOsAZzL._SX258_BO1,204,203,200_

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2013 la 14:35)

    Nelson Mandela a fost un şef de stat într-adevăr deosebit, în special în comparaţie cu alţi şefi de stat din regiune – numele lui Mugabe este primul care îmi vine în minte. A fost deosebit prin aceea că, odată ales în primele alegeri democratice, a servit doar un singur termen de 5 ani şi a refuzat să mai candideze. În afară de asta, organizând politica de „reconciliere”, a evitat, practic, un război civil între albi şi negri.

    Însă nu Mandela a fost cel care a pus capăt regimului de apartheid din Africa de Sud.

    Înaintea lui Mandela, preşedinte al Africii de Sud a fost Frederik Willem de Klerk. El a devenit preşedinte (1989) ca lider al aripii anti-segregaţioniste a partidului său de guvernământ, Partidul Naţional. De Klerk, continuând politica schiţată deja de predecesorul său, Peter Botha, a procedat la eliberarea lui Mandela, la legalizarea partidului său, ANC, a demarat convorbiri cu aceştia, a modificat Constituţia pentru a elimina din ea prevederile segregaţioniste.

    La referendumul pentru modificarea constituţiei (1992) au participat numai albi, însă 2/3 din ei au votat pentru suprimarea apartheidului. Primele alegeri universale au avut loc în 1994, au fost câştigate de ANC, iar N. Mandela a devenit preşedinte.

    Deci, omagiindu-l pe Mandela, nu trebuie uitaţi cei care au preparat terenul pentru eliberarea şi ascensiunea lui Mandela, şi anume F.W. de Klerk şi acei albi care au votat pentru abolirea segregării.

    De altfel, premiul Nobel pentru Pace din 1993 pentru abolirea apartheidului a fost acordat atât lui Mandela cât şi lui de Klerk.

    Cum au mers lucrurile în Africa de Sud ulterior, în special după Mandela, este o altă poveste… Poate cei care au trăit / trăiesc acolo ar vrea să povestească câte ceva…

  • Ion Ionescu: (9-12-2013 la 14:47)

    „Poate cei care au trăit / trăiesc acolo ar vrea să povestească câte ceva…”

    http://www.bbc.co.uk/news/magazine-22554709

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2013 la 15:14)

    @Ion Ionescu

    Mulţumesc, foarte interesant!

    Alte aspecte care ar fi interesante: ce fel de om, şi militant, era Mandela înainte de închisoare, pentru ce milita şi cu ce mijloace, ce fel de partid era, şi este, ANC, pentru ce anume a fost închis Mandela, etc.

    Deşi, după 25 de ani de închisoare Mandela s-a schimbat, pare-se, în mod radical… Dar nu neapărat şi ANC…

  • Christina Vlad: (9-12-2013 la 16:18)

    De-a lungul carierei sale politice, mulți muzicieni l-au susținut în lupta sa împotriva apartheidului:

    Jerry Dammers „Free Nelson Mandela” http://youtu.be/qqePW5nBib8
    Johnny Clegg „Asimbonanga” http://youtu.be/ldMMThWWFcM
    Hugh Masekela „Mandela (Bring Him Back Home)” http://youtu.be/XKCk8o5xzaM
    Brenda Fassie „Black President” http://youtu.be/UHoYxGsRq7c
    Amy Winehouse „Free Nelson Mandela” http://youtu.be/N2MlFoGRvQw

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2013 la 17:21)

    O interesantă masă rotundă, pe un post franţuzesc, în legătură cu moartea lui Mandela:

    http://www.france5.fr/c-dans-l-air/international/mandela-mort-dun-prophete-40399

  • Ion Ionescu: (9-12-2013 la 17:46)

    Semnificatia evenimentului nu e Mandela, „mandela” e doar numele.

    Semnificatia momentului e sinucidera albilor (boerii) si transformarea lor voluntara in minoritate victimizata. Ar fi trebuit sa-si foloseasca timpul, pozitia si controlul politic ca sa isi creeze un stat separat in care sa fie majoritate si sa se poata apara.

    Aviz amatorilor.

  • Wanda Lucaciu: (9-12-2013 la 19:03)

    @dl Ionescu

    Ce parere aveti despre lupta impotriva rasismului in Statele Unite, o lupta care continua? Poate ar fi trebuit ca albii sa ramina separati de negri?

    In citiva ani, in orasul Los Angeles unde locuiesc eu, vor fi mai multi mexicani decit albi. Credeti ca ar trebui ca populatia „albilor sa isi creeze un stat separat in care sa fie majoritate si sa se poata apara”. Sa se apere de cine? Nu mi-am dat seama ca sintem in pericol.

  • Ion Ionescu: (9-12-2013 la 20:01)

    „Ce parere aveti despre lupta impotriva rasismului in Statele Unite”

    O parere foarte buna, de aia si ziceam ca albii trebuie sa-si faca stat separat, nimeni nu mai discrimineaza pe nimeni atunci.

    Dealtfel asta se si intampla in Calfornia- milioane de anglo-albi au parasit statul California migrand spre Nevada, Washington, si Arizona. Nu mai mira ca Mexicanii vor fi majoritari in curand, o sa fie Aztlan acolo.

    O harta a US

    http://www.wired.com/design/2013/08/how-segregated-is-your-city-this-eye-opening-map-shows-you/

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2013 la 20:09)

    Ion Ionescu: „… un stat separat …”

    Iată un fragment dintr-un interviu mai lung al lui F.W. de Klerk acordat săptămânalului elveţian Die Weltwoche în martie 2008:

    „Baza [reformelor preconizate de guvern în cursul anilor 1980] era acelaşi model pe care îl recomandă acum toată lumea pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian: soluţa a două state separate. Numai că în cazul nostru ar fi fost vorba de vreo zece entităţi diferite, cu limbi şi culturi proprii. Nu era vorba de alb şi negru.

    La începutul anilor 1980 au fost admişi în Parlament aşa numiţii „coloured” (de rase amestecate), precum şi sudafricani de origine indiană. Au fost propuse şi alte ameliorări pe această linie, dar acestea au fost respinse de ANC, deoarece ele reprezentau, din punctul lor de vedere, un compromis inaceptabil cu sistemul de apartheid.

    De aceea, la mijlocul anilor 1980, guvernul s-a angajat într-un proces de regândire a întregii situaţii. Obiectivul a devenit egalitatea în drepturi a tuturor grupurilor etnice, completată însă cu protecţia minorităţilor.”

    Din Wiki:
    – populaţie : 53 milioane
    – 11 limbi oficiale
    – repartiţia geografică a etniilor : v. aici. Se vede că de ex. albii (în galben) nu sunt concentraţi într-o anumită regiune.
    – negrii reprezintă 80% din populaţie, dar nu sunt omogeni etnic şi cultural; există câteva zeci de etnii, care nu întreţin neapărat relaţii paşnice.

  • Ion Ionescu: (9-12-2013 la 20:19)

    >”repartiţia geografică a etniilor : v. aici. Se vede că de ex. albii (în galben) nu sunt concentraţi într-o anumită regiune”

    D-le Leibovici, eu scris „Ar fi trebuit sa-si foloseasca timpul, pozitia si controlul politic ca sa isi creeze un stat separat”- asta implica si relocari de populatie si altele.Au avut controlul, nu l-au folosit, si sa ajuns aici.
    De atunci ca. 1 milion din cei ca.5 milioane de albi sud-africani au parasit Sud-Africa, restul sunt asa cum sunt…

    http://www.euronews.com/2013/12/08/reverse-apartheid-south-africa-s-white-slums/

  • Wanda Lucaciu: (9-12-2013 la 20:20)

    Dl. Ionescu, Dv scrieti: „Dealtfel asta se si intampla in Calfornia – milioane de anglo-albi au parasit statul California migrand spre Nevada, Washington, si Arizona”

    Gresita aceasta concluzie. Multi californieini au parasite California spre Arizona si Nevada pt ca aceste doua state sint state republicane si este mai usor sa incepi un business acolo, decit in California. Arizona si Nevada au si ei o populatie Mexicana enorma ca si Texas. NIMENI nu fuge de mexicani sau de negri! Nu stiu unde locuiti, dar sint sigura ca nu cunoasteti economia californiana si legile ei restrictive impotriva business-urilor.

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2013 la 20:42)

    Separarea (atunci când e posibilă) este o metodă suficientă pentru a evita conflictele, dar nu este necesară. Condiţia necesară este asigurarea strictă a egalităţii în drepturi, ceea ce exclude orice fel de discriminări impuse de stat, inclusiv positive (!!!) discriminations şi Affirmative Action.

    Sistemul BBEEE (Black Empowerement Program) din Africa de Sud este un sistem care impune patronilor (de orice etnie) ce etnii să angajeze cu prioritate, cu pedepse cu tot. Nu este un sistem care să favorizeze Reconcilierea…

    Cum acest sistem nu pare să-şi atingă scopurile, următorul pas care este preconizat sunt… naţionalizările, de exemplu a firmelor miniere, bancare şi a tuturor celor care nu işi ating normele etnice de personal. Îmi aduce aminte de „românizările” din anii 1940…

  • Ion Ionescu: (9-12-2013 la 20:51)

    „Separarea (atunci când e posibilă) este o metodă suficientă pentru a evita conflictele, dar nu este necesară. Condiţia necesară este..”

    Nu este necesara intr-o lume unde ce spuneti dvs. ar exista. Dar nici US nu au reusit asa ceva ci exact opusul, cu atat mai putin vor reusi in S-Africa.

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2013 la 21:40)

    @Ion Ionescu

    > Dar nici US nu au reusit asa ceva

    Adică au aplicat ce am descris eu dar rezultatul n-a fost cel aşteptat de mine?

    Bineînţeles că n-au aplicat, şi asta pentru că n-au vrut. Au VRUT Affirmative Action şi positive(???) discrimination.

  • Ion Ionescu: (9-12-2013 la 22:02)

    „Adică au aplicat ce am descris eu dar rezultatul n-a fost cel aşteptat de mine ?”

    Au discutat ce ati descris dvs., au avut intelectuali ce le-au explicat, si atunci si acum, dar nu s-a inteles si s-a pus in practica opusul.

    In general, findca asta e doar o parte din problema, directia pe care a plecat US in ultimii 40 de ani e una spre balkanizare, „identity-politics”, disolutia identitatii nationale in tot felul de X-Americani (afro, asian, muslim etc.) si apoi lupte pentru obtinerea de privilegii a unor grupuri pe cheltuiala altora.

    Mai devreme sau mai tarziu vor culege roadele la ce au semanat.

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2013 la 22:25)

    Deci US „n-au reuşit” nu pentru că este o variantă utopică, ci pentru că o majoritate a ales cealaltă variantă.

    Şi nu e vorba de identitate naţională, ci de mentalitatea colectivist-redistributivă vs. a fi stăpân pe viaţa sa. Există afro-, muslim- şi în special asian-americans care nu aşteaptă pomană. Dar tendenţa generală nu este favorabilă.

  • Ion Ionescu: (10-12-2013 la 14:01)

    Haaretz

    Once prominent in South African politics, Jews take a back seat. The country’s Jewish community is now half the size it was 40 years ago and its members fear accusations of racism if they criticize the black government.

    http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-features/1.561544

  • Christina Vlad: (11-12-2013 la 07:59)

    Lista de invitati la înmormântarea lui Nelson Mandela a fost foarte lunga. Chiar si presedintele cubanez, Raul Castro, a anuntat ca va veni. http://youtu.be/5MhVzIm19zc

    Dar au fost si anulari: pentru prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu calatoria i s-a parut prea scumpa. Un zbor chiar si cu compania aeriana nationala El Al la Johannesburg (plus costurile de securitate) ar fi costat aproximativ 600.000 de euro. http://youtu.be/epbie9_Q7H0
    http://youtu.be/M4keS9rzR8M

    În schimb președintele palestinian Mahmoud Abbas, și-a anunțat participarea la funeraliile lui Mandela .

    Printre invitatii oficiali sunt Secretarul General al ONU Ban Ki-moon, președintele american Barack Obam, președintele francez François Hollande și prim-ministrul britanic David Camero.

    Duminica viitoare Mandela va fi înmormântat în orașul său natal din Qunu http://youtu.be/oWkdU6NNPEA iar serviciile funerare au început marți, la stadionul din Soweto, Johannesburg, unde sunt asteptati aproximativ 80. 000 de vizitatori.

    Alaturi de Obama participa, de asemenea, trei fosti președinti americani: George W. Bush , Bill Clinton și Jimmy Carter.
    http://youtu.be/vDzRZeSrNTQ

    Președintele german, Joachim Gauck, a fost si el prezent. http://youtu.be/ISj7aw2BHLY

    http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/3960506/netanjahu-knausert-castro-kommt.html

  • Christina Vlad: (11-12-2013 la 09:03)

    Cel care mi-a acordat minusul ar trebui sa se si explice de ce.

    Pentru ca Israelul a refuzat sa participe la funerarii….pentru ca era mai bine ca stirea sa fie ascunsa sub covor…sau minusul este acordat persoanei C.V. ???

  • Alexandru Leibovici: (11-12-2013 la 09:43)

    @Christina Vlad

    Minusul vi l-am pus eu.

    Eu nu vreau să vă tai avântul de a scrie pe ACUM, dar încercaţi să găsiţi subiecte mai pasionante decât, de ex. ştiri mondene, mai ales că lumea mai citeşte şi ea ziarele / TV.

  • Ion Ionescu: (11-12-2013 la 10:23)

    „Cel care mi-a acordat minusul ar trebui sa se si explice de ce”

    Stim cu totii ca Netanyahu nu a participat. Era mai interesant daca ne-ati fi scris care e opinia dvs. despre acest fapt.

    Comentariul dvs. imi sugereaza ca va bucurati fiindca astfel se confirma faptul ca Israelul e un stat rasist, „apartheid”, si ce vroiati de fapt era sa fiti sigura ca nu e nimeni aici care sa nu fi aflat ca Netanyahu nu a participat.

  • Alexandru Leibovici: (11-12-2013 la 11:04)

    @Ion Ionescu

    > Comentariul dvs. imi sugereaza ca va bucurati fiindca astfel se confirma faptul ca Israelul e …

    Eu n-aş merge atât de departe cu presupunerile privitoare la intenţiile comentariului d-nei Vlad… Cred că dumneaei obişnuieşte să preia tot felul de ştiri şi să le pună pe ACUM, din simplă plăcere.

  • Christina Vlad: (11-12-2013 la 12:11)

    Domnul Leibovici si domnul Ionescu exagereaza.

    Încerc sa fiu neutra când scriu despre un subiect, exceptând retetele cu carne. De aici se trage si conflictul meu cu domnul Predescu.

  • florin predescu: (11-12-2013 la 16:27)

    Aceasta ar fi cred ultima oara cand imi irosesc timpul cu cyber i troll i.

    Nu ajung la jouissance supreme prin a ma implica in situatii conflictuale presupuse.

    Nu sunt nicio musca desteapta bananaind peste toate mizeriile.

    Cred ca Domnul Leibovici are dreptate cand se refera la practica- copy-paste.

    Nu ma consider in niciun fel de conflict si sunt direct asa cum am fost deprins la tara, si nu in saloanele baroc ale baronesei noastre cu care ne-am obisnuit deja si am zice ca avem si noi mascota noastra. Cat despre igiena nu vad de ce redundanta aducerii in discutie ideea retetelor aici in subsolul unei alte tematici.

    Daca tot e sa fim la bucatarie, sugerez o reteta ce nu e a mea. O dedicatie speciala de sarbatori. Ca tot am fost invitat la dans inaninte. Nu de alta, sa ma inscriu si eu in seria copy paste : http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/fripturi/momite-impanate-1460/

  • Christina Vlad: (11-12-2013 la 18:52)

    Domnule Leibovici,

    cu ce v-a momit domnul cu sortul plin de sânge de acceptati sa publicati aceste rânduri jalnice ? Vorbim aici de moarte, de prezenta sau refuzul de a participa la funerarii si omului astuia îi arde de dans!

    Aaaaa… vrea sa-i imite pe africani si-si imagineaza ca danseaza Voodoo înainte de a ma întepa pe mine !

    Vorba ceea… tara arde si el îsi face manichiura ca sa nu se vada în timpul dansului… boiaua… ce i-a ramas sub unghii…

    Nici nu a fost înca înmormântat N. Mandela si gurmandului tot la mâncare îi este gândul!

    O sa ma aveti pe constiinta, domnule Leibovici, daca pâna mâine dimineata nu îmi trece greata care m-a apucat dupa ce am deschis pagina cu carne moarta! Ma duc sa-mi fac o limonada cu 10 lamâi… si daca nu mai dau nici un semn de viata…

  • Alexandru Leibovici: (11-12-2013 la 19:19)

    … şi dacă nu mai daţi niciun semn de viaţă înseamnă că vi s-a perforat stomacul de atâtea lămâi acide 😉

    De altfel… faceţi o încercare: nu clicaţi pe linkurile cu articolele domnului Predescu sau linkurile recomandate de dânsul, şi atunci poate evitaţi hemoragia perforantă de stomac cauzată de lămâi… Încercare moarte n-are!

  • florin predescu: (11-12-2013 la 21:46)

    Cyber-ul cu pricina se pare ca nu intelege limba romana. Citez din comentariu:

    „Cat despre igiena nu vad de ce redundanta aducerii in discutie ideea retetelor aici in subsolul unei alte tematici.”

    Tocmai cyber troll-ul a amintit de retete, ataca.

    Deci pana la remarca ei nimeni nu a amintit nimic. Cu acestea spuse, cred ca nu e mai nevoie sa dau niciun raspuns, intrucat eu daca as fi fugit, atunci dintr-o bucatarie ori de la abator, nicidecum de la o recuperare freudiana.

    „Încerc sa fiu neutra când scriu despre un subiect, exceptând retetele cu carne. De aici se trage si conflictul meu cu domnul Predescu.”

    Nu mi apartin aceste afirmatii.

    Deci sa reducem frazele la o minte prescolara: Cine zice ala este…

    Cat despre conflict se crede prea importanta. Eu sunt taran si f. neaos din Sibiu, de la munte, nu un pseudo diletant ascuns dupa nickuri onanime.

    Spre deosebirea de musca cu labutele manjite de toate nimicurile, mai bine un african ori altceva cu unghiile in paprika fie dulce ori iute.

    Apoi trimiterea la africani se vede si nu pt prima oara, tenta rasista a cyber trollului.

    Cu aste fiind spuse e ultima oara cand mai adaug ceva la comentariile – elucubratii futile.

  • nicolae waldmann: (16-12-2013 la 04:09)

    citesc cu uimire schimbul de replici la subiectul ‘funeraliile lui Mandela’ fara sa-mi dau siama daca, intradevar, este vorba de funeraliile lui Mandela sau argumente irelevante la acest subiect.

    Ref. Mandela si de Klerk:

    Intradevar, De Klerk a fost cel care a facut pasul hotarator catre ‘impacarea nationala’, poate nu numai din convingerile personale cat insa probabil si din motive ‘practice’, caci izolarea RSA cauzata de politica rasista incepuse sa aibe efecte serioase.

    Cat despre absenta lui Bibi de la funeral: probabil ca se datoreaza si atasamentului fervent a lui Mandela fata de Arafat si ideile sale, ca atare m-I se pare un gest decent din partea lui Bibi.

    Deasemenea, vizitand RSA de cateva ori in ultimi 20 de ani, doresc sa-mi exprim sincera convingere ca nivelul curent de coruptie din RSA este reflectat in curentul scandal national cauzat de costul reparatiilor resedintei private a presedintelui RSA, ajunsa la frumoasa suma de US$20 milioane…

    Restul situatiei se poate vedea ‘cu ochiul liber’ in imaginile minerilor sud-africani grevisti fiind intampionati de catre politie (multi politisti negri) cu gloante, rezultand in EXACT acelasi numar de mineri impuscati ca pe ‘vremurile rasismului odios’.

    Vorba francezului: ‘cu cat se schimba, cu atat arata la fel’.

  • Christina Vlad: (16-12-2013 la 08:32)

    Domnule Waldmann,

    […/Mod.]

    În multe tari europene, respingerea apartheidului nu a venit de la sine: Margaret Thatcher si Ronald Reagan au văzut mult timp în Mandela un terorist iar prim-ministrul bavarez Franz Josef Strauss a considerat ca abolirea apartheidului e „indezirabila” și „iresponsabila”.

    Israelul a fost, de fapt, mai devreme conștient de faptul că discriminarea rasială este o nedreptate.

    În 1976 guvernul israelian l-a invitat pe prim-ministrul din Africa de Sud, John Vorster, la Ierusalim. Desi Vorster a simpatizat cu naziștii și a fost comandantul Ossewabrandwagului fascist, au vrut mai degrabă să uite. Prim-ministru Yitzhak Rabin a sărbătorit cu sud-africanii și au ridicat paharul pentru „schimbul de idealuri comune între Israel și Africa de Sud si speranța pentru justiție și coexistență pașnică”.

    Unul dintre principalele motive pentru bunele relații au fost însa calculele pentru afacerile de armament. Alon Liel, care a lucrat în anii 80 în ministerul de externe, a recunoscut: ” Am creat industria de armament din Africa de Sud. Sud-africanii au contribuit cu bani pentru dezvoltarea de arme comune, în timp ce israelienii au contribuit cu cunoștințe.”

    Politicienii israelieni nu îsi amintesc acum cu placere vremurile acelea.

  • Alexandru Leibovici: (16-12-2013 la 11:05)

    Reproduc aici, cu permisiunea autoarei, un mail pe care l-a trimis mai multor prieteni şi cunoştinţe. Autoarea a trăit un timp în Africa de Sud.

    ——–
    Pentru un start in a-l cunoaste cu adevarat pe Mandela: articolul acesta – nu e exhaustiv dar e un bun start.

    Eu am trait eliberarea lui, alegerile, ura şi masacrele intertribale de atunci, ii stiam ideile.

    Am votat, pentru a nu fi o majoritate ANC [extrema stânga] zdrobitoare, cu Buthelezi [şeful partidului Inkatha, mai de dreapta, anticomunist]. Am avut si o discutie cu unul dintre medicii personali ai lui Mandela, medicul de familie Dr. Nthato Motlana [„Father of Black Economic Empowerment”, sistem de cote rasiale], la Lesedi Clinic – prima clinica privata pentru negri.

    Orientarea spre Rusia, ideile de nationalizare le-am dezbatut cu el, oricum nimic nu m-ar fi putut opri sa parasesc Africa de Sud.

    Scap de dracu din România, dau de ma-sa in Africa de Sud??

    După părerea lui Mandela, modul de opunere a rezistentei al lui Gandhi nu a fost pragmatic, practic. Aripa inarmata, terorista, raspunzatoare de nenumarate crime, a ANC-ului, numită „Umkhonto we Sizwe”, era mai potrivita cu ce a fost cu adevarat Mandela, cu ideile lui.

    Sa ne intoarcem numai la intilnirea de pe stadion de saptamina trecuta: cine a fost in „prezidiu”? Cine au fost cei mai buni prieteni ai lui Mandela si de ce?

    Poate se va aminti la moartea lui Castro, nu l-ar primi pamintul.

    Ce va fi in viitor in Africa de Sud? Incert, deocamdata nu pot prevedea cu exactitate marea de singe.

    Dupa Mandatul tatucului Mandela au urmat 2 presedinti, tot din tribul xhosa, tot cu trecut „curat ca lacrima”; coruptia a devenit o floare enorma, carnivora, a cuprins intreaga tara.

    A fost Albert Speer un nazist bun?
    A fost Mandela un comunist bun?

    Ar fi multe de scris, inclusiv despre Slovo, KGB-istul, despre crime, despre buri si elita alba bolsevica, ohoooo.

    Chiar despre Motlana ar mai fi de spus, dar oricine poate gasi pe Internet.

    Cât despre evrei si ANC… nu vreau să mă întind prea mult… din fericire nu toti evreii din Africa de Sud erau ANC-isi…

    Georgeta Precup
    ———-

  • Alexandru Leibovici: (16-12-2013 la 11:42)

    > Slovo, KGB-istul…

    Joe Slovo, conducătorul Partidului Comunista al Africii de Sud (SAPC) şi membru în conducerea ANC. SAPC era dirijat de la Moscova prin agenţi KGB

    > Cât despre evrei si ANC…

    Mulţi evrei sud-aficani au sprijinit lupta – cu diferite mijloace! – a ANC

    Trebuie ştiut că Africa de sud era un punct strategic de mare importanţă în „războiul rece” şi occidentalii nu voiau în ruptul capului ca această regiune să cadă în mâna URSS. Aşa se explică şi faptul că nu toate ţările occidentale s-au alăturat embargoului. De altfel, după ce a ajuns la putere, Mandela a afirmat că acest fapt a fost un mare noroc, deoarece altfel ţara ar fi fost în faliment economic în momentul când a preluat-o, iar un război civil total (=măcel) ar fi fost greu de evitat. Mandela nu a avut ranchiună pentru nici una din asemenea ţări, în particular nici contra Elveţiei.

    Am citit că Africa de sud a avut circa 6 bombe nucleare (pe care le-a distrus înainte de tranziţie, 1989), cu un oarecare ajutor din partea Israelului, se zice.

  • Christina Vlad: (16-12-2013 la 13:43)

    „Am citit că Africa de sud a avut circa 6 bombe nucleare (pe care le-a distrus înainte de tranziţie, 1989), cu un oarecare ajutor din partea Israelului, se zice.”

    Iar eu am citit ca…Israelul ar fi negociat schimb de arme nucleare cu Africa de Sud…

    http://www.zeit.de/politik/ausland/2010-05/guardian-israel-suedafrika-atomwaffen

    http://www.ag-friedensforschung.de/regionen/Suedafrika/bombe.html

  • Alexandru Leibovici: (16-12-2013 la 15:16)

    @Christina Vlad

    > …negociat schimb de arme nucleare…

    Ce se chiamă că două ţări schimbă arme nucleare?

    Apoi: să ştiţi că multă lume ştie să folosească motoare de căutare. Şi bănuiesc că pentru limba pe care o înţeleg; germana este ceva mai exotică pentru români.

  • Christina Vlad: (16-12-2013 la 16:39)

    Daca limba nu o întelegeti atunci uitati-va la poze…

    http://www.spiegel.de/politik/ausland/israel-atomtechniker-vanunu-erneut-festgenommen-a-696372.html

    Il vedeti in fotografie pe cel din mjloc? Este Mordechai Vanunu. A fost tehnician la o centrală nucleară israeliană. 18 ani a stat în inchisoare pentru ca în 1986 a dat fotografii și alte informații cu privire la funcționarea instalației, unui ziar britanic.

    Sau: http://youtu.be/L4cF3kY3OVk

    Dar cu ce v-am mai suparat, domnule Leibovici, de aveti alergie la aceasta limba?

  • Alexandru Leibovici: (16-12-2013 la 16:57)

    @Nicolae Waldmann

    De Klerk a fost cel care a facut pasul hotarator catre ‘impacarea nationala’, poate nu numai din convingerile personale cat insa probabil si din motive ‘practice’, caci izolarea RSA cauzata de politica rasista incepuse sa aibe efecte serioase.

    Embargoul a fost ignorat de multe ţări, în particular pentru că Africa de sud era, pe lângă celelalte ţări africane unde URSS a reuşit să se implanteze, un obiectiv strategic global în „războiul rece”.

    Aşa că e probabil să fi fost o cu totul altă cauză, foarte semnificativă: regimul separării raselor împiedica pe patronii albi să angajeze negri, ceea ce a dus de la un moment dat la o gravă lipsă de personal şi la frânarea dezvoltării economice.

    Iată un fragment dintr-un interviu mai lung al lui F.W. de Klerk acordat săptămânalului elveţian Die Weltwoche în martie 2008:

    Întrebare: Ce rol au jucat în procesul de liberalizare sancţiunile internaţionale?

    Sancţiunile prelungite au fost contraproductive, ele au frânat procesul de reformă. Ceea ce a subminat de fapt sistemul [apartheidului] începând cu anii 1960 a fost creşterea economică. Într-adevăr, aveam nevoie de forţe de muncă şi nu puteam să mai păstrăm separarea raselor pe piaţa muncii. Fabricile din centrele industriale căutau angajaţi, oamenii veneau să se angajeze… Nu s-a mai putut şi nu am mai vrut să-i izolăm în ariile tribale [bantustan]. Sancţiunile frânau creşterea economică şi încetineau procesul de liberalizare. În afară de asta, aceste sancţiuni serveau unora din predecesorii mei drept muniţie ideologică: „cine sunt Statele Unite ca să ne dicteze nouă ce să facem?!”

    Sancţiunile trebuie rezervate pentru situaţii foarte grave, iar dacă nu au efect în 6-12 luni, trebuiesc anulate. De exemplu: embargoul asupra petrolului a dus la promovarea energiei nucleare şi în cele din urmă am avut şi arme nucleare. Toate aceste costuri de miliarde ar fi putut servi dezvoltării economice. În ultimă instanţă sancţiunile s-au dovedit a fi dăunătoare tocmai celor pe care ar fi trebuit să-i ajute. Dar nici nu se poate spune că sancţiunile n-au jucat niciun rol…

    Caracterul semnificativ de care vorbeam este că libertatea economică este şi a fost întotdeauna, în toată lumea, o armă economică puternică împotriva rasismului şi discriminării: patronii care nu discriminează îşi pot alege angajaţii dintr-un rezervor mult mai larg, câştigând astfel un avantaj economic asupra celorlaţi.

  • Alexandru Leibovici: (16-12-2013 la 17:05)

    @Christina Vlad

    > Daca limba nu o întelegeti …

    Sunt convins că aţi înţeles că nu este vorba de mine. Eu n-am nici o problemă cu limba germana, este – se zice – chiar limba mea maternă, şi am vorbit-o 30 de ani la lucru.

    Aveţi un stil maliţios care mă deranjează.

  • Christina Vlad: (16-12-2013 la 17:36)

    Îmi cer scuze, domnule Leibovici… Poate ca aveti dreptate. Dar am fost cândva prea naiva si sincera…Viata te mai transforma… 🙂

  • Alexandru Leibovici: (16-12-2013 la 17:47)

    @Christina Vlad

    > Dar am fost cândva prea naiva si sincera…

    Regret, dar nu este vina mea.

  • nicolae waldmann: (18-12-2013 la 05:25)

    O situatie ‘deja vu’ in tzara lui ‘Boeke”:

    ‘Tovarasi de drum’ in ANC, de origine ‘mexicana’, ‘eliberati din functie’ la putin timp dupa instaurarea lui Mandela, cu scuza unui echilibru … rasial.

    Sau, pentru a evita orice confuzie, evrei sud-africani care shi-au riscat libertatea in mod deosebit de sincer, luptand pentru cauza ANC, fiind pur si simplu inlocuiti din functiile din ANC pentru a face loc noilor cadre ‘de culoare’, care cadre nu shi-au riscat pielea (pardon!!) pentru ‘cauza’, insa au sarit imediat sa-si ia locul binemeritat in ANC la 1990.

    Viitorul socru al fiului meu, unu J. Belnik din Johburg imi povestea, dupa 2 stilce de vin sud African de calitate, cat a suferit inainte de 1990… si cat a suferit dupa 1990 – nu prea mult, caci I-a venit mintea la cap si s-a mutat cu intreaga familie la Sydney si de atunci nu i-a mai facut nimeni ‘brutta figura’…

  • Ion Ionescu: (18-12-2013 la 13:51)

    „i-a venit mintea la cap si s-a mutat cu intreaga familie la Sydney”

    generatie tanara alba paraseste Sud-Africa „en masse”

    http://digitaljournal.com/article/267776

  • Tzvi Saita: (20-12-2013 la 12:56)

    Se vede ca, daca subiectul de baza e Mandela, cea mai eficace metoda de a trata subiectul este divagatia. [snip]

    Din partea moderatorului:
    Comentariul dv. pare interesant, dar din păcate nu este uşor de înţeles, poate şi din cauză că ironiile şi sarcasmul nu se transmit prea bine în scris. Vă rog deci foarte mult să reformulaţi comentariul dv. într-un stil mai clar şi mai direct. Dacă nu mai aveţi textul, puteţi să mă contactaţi prin http://acum.tv/redactia/ Vă rog să citiţi şi http://www.acum.tv/reguli-privind-comentariile/.

    Mulţumesc anticipat. A. Leibovici

  • Wanda Lucaciu: (20-12-2013 la 21:34)

    Dl. Saita, si eu am citit comentariul dv original, si va spun sincer ca nu l-am inteles. Dat fiind ca nu l-am inteles, nu l-am publicat. Si iata ca si Dl Leibovici a fost de parerea mea.

    In my opinion, it did not make sense.

    In orice caz, va multumim ca cititi revista noastra si Bun Venit la ACUM!

  • Tzvi Saita: (20-12-2013 la 21:38)

    Cu autocritica ca si facuta, iata ce vreau eu sa transmit.

    Mandela a fost un fel de Rambo Africanis.

    Dupa legendele care circulau si mai circula, s-ar crede ca el a facut totul singur singurel. Ce nu se prea scoate in evidenta este ca aceea faimoasa „inspiratie” de care este acuzat, nu se vede decit in tragediile de groaza care bintuie propriul sau continent, ce sa mai vorbim de propria sa tara, tocami de la punctul ZERO al ascensiunii sale politice liber fiind.

    Pe de alta parte, nu este cinstit sa fie ignorata o lume intreaga care s-a solidarizat in a ingenunchea tara lui Apartheid, ca sa nu vorbim de o groaza de ignorati de activisti ANC fara de care nici Sth. Africa, nici acelasi intreg Glob pamintesc si mai cu seama nici Mandela nu ar fi avut aceste fumoase realizari.

    In plus, toleranta si concesiile lui Mandela sint si ele o mica exagerare. La vremea la care Mandela era eliberat cu CONDITIA sa devina Presedintele tarii sale, atuurile practice ale lui Mandela erau nule. Intregul sistem socio-economic, ca sa nu mentionez armata, politia, servicile secreta Sth. Africane erau total in miinile acelorasi albi pe care nu se stie cum acelasi Mandela i-ar fi pus la punct asa solo, a la Rambo.

    Hai sa fim seriosi.

    Cit despre absenta nemotivata a lui Netanyahu la ceremonia respectiva, chestie care se pare ca a necajito groaznic pe Dna Frau Vlad, nu inteleg cu ce a putut asta sa-l deranjeze chiar pe Mandela insusi, mai ales in starea in care se afla la data propriilor sale funeralii. Dupa cum bine si succint amintea Dnul Waldman, Bibi poate avea motivele lui, care se pare ca nu fusesera transmise in direct Dnei Vlad.

    In numele lui Bibi, imi cer scuze.

  • Tzvi Saita: (20-12-2013 la 21:49)

    Apropos Dna Lucaciu.

    Bine v-am gasit la ACUM.

    Regret ca nu ati inteles ce m-am straduit sa exprim in versiunea #1.

    It would make perfect sense if approached from a „sarcasm friendly” angle. As a politically, and even grammatically correct, text, I agree, it is way out, but, as they say, fiecare pe limba lui se zbate si apoi, inevitabil, piere.
    TS

  • Christina Vlad: (20-12-2013 la 23:21)

    Domnule Tzvi Saita,

    am explicat faptul ca pentru domnul Netanjahu calatoria a fost prea scumpa si nu si-a putut permite. Cel putin asa s-a motivat.

    [… /Mod. ]

  • Alexandru Leibovici: (21-12-2013 la 00:19)

    @Christina Vlad

    > pentru domnul Netanjahu calatoria a fost prea scumpa si nu si-a putut permite. Cel putin asa s-a motivat.

    Aceasta este de fapt doar un fragment din explicaţia oficială. Unele publicaţii au publicat doar acest fragment, probabil din lipsă de spaţiu… Altele au publicat-o în întregime, altele au mai adăugat şi informaţii suplimentare.

    Aşa că… mai căutaţi. Dacă nu găsiţi, vă ajut 🙂

  • Wanda Lucaciu: (21-12-2013 la 02:09)

    Dna „Christina Vlad”

    Nu pot sa cred ca motivul lui Netanjahu de a nu participa la inmormintarea lui Mandela a fost costul calatoriei. Sint mai mult ca sigura ca Israelul ar fi gasit citiva shecheli undeva in bugetul tarii.

    Adevarul este ca Mandella nu a fost un „prieten al Israelului , ci din contra.
    Cred ca nici unul dintre noi nu ar merge la inmormintarea unui individ care ne-a urit.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rătăcit prin Rahmaninov. Impresii despre primele trei minute din Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră

O radiografie subiectivă a primelor trei minute din Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră.

Închide
18.117.101.250