caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Intunericul Dumnezeirii

de (3-9-2007)
Maica Tereza, imagine aparuta in ziarul NY TimesMaica Tereza, imagine aparuta in ziarul NY Times

Este titlul primului capitol al Teologiei Mistice a Bisericii de Rasarit, a lui Vladimir Lossky, unul din marii teologi orotodocsi ai Secolului XX. Este abordarea catafatica, proprie religiilor rasaritene – Dumnezeu este dincolo de posibilitatile noastre de cunoastere, ceea ce stim despre El este ceea ce El vrea sa ne spuna, prin Energiile Necreate. Epifania este la initiativa Lui, initiativa noastra se poate lovi de intuneric.

Dumnezeu este mort, fraza lui Nietzsche ar trebui inteleasa mult mai nuantat: noi credem intr-o imagine a lui Dumnezeu, care este rodul culturii, iar Nietzsche se referea poate la moartea unei culturi, deci a unei imagini a lui Dumnezeu.

Afirmatia lui Nietzsche este reluata de catre Paul Tillich, un alt mare teolog al secolului XX, de data aceasta protestant. Dumnezeu, spune el, nu este Dumnezeul din capatul scarii, noi tot agitam imagini ale lui Dumnezeu, dumnezei nationali, dumnezei asa cum ne place sa ii vedem, dumnezei ai traditiilor, dumnezei cu care ne putem targui si intelege – de fapt sunt proiectii ale lui Dumnezeu, proiectii produse de noi. Cititi The Shaking of Foundations, a aparut de curand si in romaneste.

Toate acestea sunt usor de mestecat in teorie. Insa in viata noastra avem cateodata nevoie de Dumnezeu si gasim intuneric. Voi relua aici episodul evanghelic: Iisus pe Cruce, parasit de toti, parasit si de Dumnezeu – si teribilele cuvinte ale Psalmistului, Eli, Eli, Lama Sabachthani! Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit!

Psalm si Evanghelie. Fac insa parte din noi. Avem cateodata nevoie de Dumnezeu si gasim intuneric. Si ne luptam, sa ne pastram credinta, ne luptam greu, suntem infricosati, din ce in ce mai infricosati. Sfanta Tereza a Pruncului Isus, micuta floare, aflata pe patul de suferinta inaintea mortii si ingrozita ca dupa moarte nu mai exista nimic.

Marii sfinti si marii atei. Marii sfinti: cei incercati de indoiala, cei care se lupta cu ateismul din ei insisi. Cateodata biruind, cateodata biruiti. Maritain spunea ca adevaratul ateu este un mistic dezamagit.

Aflam acum despre Maica Tereza de Calcutta ca a fost incercata toata viata ei de acelasi intuneric teribil. A incercat sa isi rezolve aceasta tensiune ingrozitoare prin identificarea cu cei mai saraci, care nu pot avea nici o speranta. Dar a fost incercata mai departe. De aceea este o sfanta atat de mare.

Parintele Iezuit James Martin vorbeste despre lupta teribila pe care Maica Tereza a dus-o cu indoiala. Articolul sau poate fi citit la adresa:

http://www.nytimes.com/2007/08/29/opinion/29martin.html?_r=3&th&emc=th&oref=slogin&oref=slogin&oref=slogin

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
preţuindu-te…

am trezit privirea nu pentru a mă vedea ci pentru a fi zâmbetul tău îndrăgostit prinzându-mi mâna de atingerea inimii...

Închide
18.227.134.115