caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Piata imobiliara si a asigurarilor

de (3-9-2007)

Situatia pietei imobiliare si a asigurarilor constituie un motiv de interventionism guvernamental urgent!
Vreau sa clarific cateva din nuantele articolelor precedent: de ce Bucurestiul e pe duca – pentru ca piata imobiliara este bolnava, media pretului caselor in Marea Britanie in Iulie ’07 este de 184,270 de lire. In SUA, este de 224,000 de dolari. Deci salariul mediu pe 8 ani al unei familii in UK cumpara o casa, pe cand in America salariul mediu pe 5 ani cumpara o casa. Cu toate astea in SUA proprietarii prin neplatile recente in mare crestere ale imprumuturilor ipotecare au afirmat ca preturile sunt nesustenabile si povara lunara e prea mare, iar piata a intrat in corectie. In Bermuda, locul cel mai scump de pe fata pamantului, o casa costa 1200000 de dolari dar salariul mediu este de 110000 dolari. Deci 11 ani iti ia sa cumperi o casa in Bermuda. Cu toate astea, guvernul Bermudian a declarat ca aprecierea imobiliara s-a facut de nerezidenti, iar in ultimii ani au fost puse bariere importante nerezidentilor.

Deci povara ipotecilor dusa momentan in targul Bucurestilor este incredibila si pe termen lung este imposibil de dus. Sunt sigur ca momentan sistemul bancar ascunde multi dinozauri, in sensul ca sunt multi aprobati care pe hartie platesc 60-70% din salariul lunar pe ipoteci sau pe chirii (vedeti ecoul D-Lui Parascan din articolul trecut).

Probabil ca in Bucuresti pe termen lung vor ramane sa munceasca fii si fiicele celor care au avut proprietati, restul care vor sa munceasca vor merge in comunele din apropriere dezvoltand zone noi sau vor pleca de tot in alte parti.

Probabil ca si firmele anticipand ca trebuie sa plateasca mult mai mult pentru a acoperi costuri imobiliare mari vor prefera alte zone.

Se vede treaba ca venind vorba de mancat chiftele, toate firmele bucurestene isi vad valoarea evaluand terenurile la preturi colosale, alte active la valoarea de lichidare, si asteapta sa faca pasi. Sa faca pasi unde?

Am primit tot felul de emailuri de la antreprenori mici care se plang ca costurile de dezvoltare a mallurilor ii scoate de pe piata petru ca retailistii pun marje comerciale egale cu pretul de productie pentru a plati chiria spatiilor. Acest lucru creaza un element anticoncurential in fata altor firme care detin spatii. Daca si aceste firme care detin spatii isi vor vinde spatiile cautand profit, inflatia va sari in aer.
Deci piata imobiliara este bolnava rau, mai ales acum cand s-a deschis concurenta cu firmele din EU.

Venind vorba de societati de asigurari, datorita ratei mari a daunelor in Romania la accidente auto, de zeci de ori mai mare decat in EU sau SUA, lucrand in ramura asta si conoscand marjele de profit, costul unei polite de asigurare este mare si nu vreau sa-l descopar. In orice caz la salariile actuale, este nesustenabil. Deci va prezic ca in urmatorii 5 ani, multi mai putini romani vor conduce automobile, daca lucrurile raman neschimbate.

Ecouri

  • Pr. Cozma T.: (3-9-2007 la 00:00)

    Acum fraiele economiei se afla in mana unui armean monofizit, dupa ce catolicii l-au mirosit si l-au refuzat. Dupa ce s-a aflat in mana masonilor o buna bucata de vreme. Ca dovada ca romanii s-au inchinat vitelului de aur, iar Roma incearca sa vina cu colacul de salvare.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
preţuindu-te…

am trezit privirea nu pentru a mă vedea ci pentru a fi zâmbetul tău îndrăgostit prinzându-mi mâna de atingerea inimii...

Închide
18.226.4.249