Expoziţia este un interesant dialog între gravură şi fotografie, două forme deosebite de exprimare artistică, cu unele interesante puncte comune, dar şi cu deosebiri esenţiale.
Expozanţii sînt vechea noastră cunoştinţă, pictoriţă Miriam Cojocaru (gravură, fine art print) şi fiul ei, Gady Cojocaru (fotografie artistică). Subiectele nu lipsesc pentru că realitatea este proteică, iar viziunea insolită şi provocatoare cere în primul rînd inteligenţă şi prezenţă de spirit. La care se adaugă măiestria, compoziţia, subiectul, mesajul… Nu neapărat în această ordine.
Impresiile şi ideile îndrăzneţe, formatul şi perspectiva sînt învăluite uneori de mister, alteori de lirism. Oricum, sînt surprinse imagini pe lîngă care noi trecem adesea fără a le sesiza semnificaţia sau circumstanţele esoterice. Nu e o alternativă la realitate, ci realitatea văzută şi înţeleasă altfel.
Lucrările de grafică ale lui Miriam Cojocaru reiau parţial subiectele din tablourile realizate în culori de ulei pe pînză care au făcut-o cunoscută. Decît că în grafică este esenţial jocul contrastelor, interactia reciprocă,
contextul emoţional. Observarea naturii, prezentarea deliberat succintă permit nemijlocitul impact cu publicul. Descriptiv dar liric, stilul ei sugerează o caldă intimitate care serveşte ideia.
Gady Cojocaru ne prezintă eleganţa sau exuberanţa naturii într-o viziune mai rafinată. Descoperim în ceea ce aparatul de fotografiat surprinde imagini din mediul urban, rural, arhitectură, oameni, subiecte neaşteptate. El îşi propune un proiect interesant într-o manieră diferită. Demersul său este subiectiv, dar astfel îşi explică opţiunea. Omul are un suflet de privitor şi se adresează sufletelor gemene.
De notat că, în ciuda profesionismului artistic demonstrat, Miriam Cojocaru este doctor în chimie organo-metalică, iar Gady – doctor în bio-informatică.
Dr. DOREL SCHOR