caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Dacă mă năşteam câine…

de (28-9-2013)
95 ecouri

 
Dacă mă năşteam câine… aş fi beneficiat de imensa onoare să fiu în atenţia Curţii Constituţionale a României, în anul de graţie 2013, dar şi de un destin identic cu cel care a fost rezervat deţinuţilor din lagărele de exterminare naziste.

Fie că iubiţi sau nu iubiţi animalele, trebuie să recunoaşteţi că nu orice subiect are norocul să între în atenţia unui for în care 9 oameni deosebiţi, crema justiţiei umane, indivizii cei mai de vârf ai justiţiei şi înţelepciunii, ajunse pe culmile gândirii şi simţirii, tronând pe un piedestal supraînălţat cu 80 de centimetri faţă de podeaua sălii de judecată supremă românească care îşi vor stoarce creierii, timp de 3 zile de muncă, pentru a hotăra, ce altceva decât… lichidarea sau supravieţuirea unei rase derivate din ADN-ul având la origine specia lupului sălbatec, clasificat de Linné în 1826 drept Canis Lupus, din specia canide (care include vulpile, şacalii, enoţii şi câinii).

Mândrul dac Decebal, care avea ca simbol de onoare un steag dintr-o piele de lupoaica atârnată pe un băţ şi mergea să lupte cu năvălitorii romani care aveau pretenţia că au supt, în copilăria lor din ţara lor de baştină, lapte de la o lupoaica, adică,cuceritori şi cuceriţi, laolaltă, au respectat cu sfinţenie acest animal. Ar fi fost normal ca acest respect şi preţuire să se răsfrângă şi asupra urmaşilor lupului – câinii, care au adus speciei umane mult mai multe foloase decât strămoşii lor sălbateci.

Şi astfel am ajuns ca în zilele noastre societatea multilateral dezvoltată a României să decidă, prin vocea democraţiei autohtone reprezentată de aleşii poporului, lichidarea – eutanasierea – tuturor câinilor care nu au avut norocul să aibe un stăpân.

Această hotărâre, îndelung dezbătută în înaltul for al Parlamentului şi parafată ca fiind constituţională (??) de Înalta Curte care veghează cu străşnicie la respectarea dreptului românilor de a fi conduşi de principiile cele mai alese ale spiritului uman, sintetizate în legea fundamentală a existenţei acestui popor – Constituţia -, este acum definitivă şi executivă, şi pecetluieşte soarta a cel puţin un milion de câini din România.

Mai mult decât problema în sine a soartei câinilor maidanezi din România, se pune problema modului cum intenţionează autorităţile române să procedeze în această amplă acţiune de genocid şi bâlbâială dictată de interesele electorale de la un moment dat, în ceea ce priveşte legislaţia şi aplicarea ei, cu privire la câinii fără stăpân.

Iată câteva momente din evoluţia (sau involuţia?) acestei legislaţii :

– Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 155/2001, emisă de premierul Năstase şi transformată în 2002 în Lege, care permitea eutanasierea câinilor după un termen oarecare de revendicare de către un potenţial stăpân;

– Sub guvernul Tăriceanu, senatorul Marinescu (PC) propune eliminarea eutanasierii, dar acest proiect dospeşte 10 ani şi abia în 2011 se adoptă o variantă cu lăsarea la latitudinea administraţiilor locale a problemei eutanasierii;

– În anul 2012, PSD şi PNL, în plină campanie electorală, ridică problema constituţionalităţii, iar Curtea Constituţională nu găseşte nimic neconstituţional, doar face observaţia că nu există o procedura clară de eutanasiere, pe care totuşi o recomandă ca o masura de ultimă instanţă;

– Legea se întoarce în Parlament, şi Senatul decide scoaterea completă a eutanasierii din textul acestei Legi !!

– În bună tradiţie românească de a face legislaţia cât mai confuză, în anul 2004 apare Legea nr. 205 de protecţie a animalelor, care prevede că : „Prezenta lege reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător”;

– Sub presiunea emoţiei publice, determinată de cazul unui copil omorât de câinii maidanezi, la cererea preşedintelui Băsescu apare decizia Curţii Constituţionale din 25 Septembrie 2013, care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, lege promulgată imediat de Preşedinte.

Dacă până în prezent adăposturile pentru câinii comunitari erau echivalate ca a fi «deţinători» cu aceleaşi drepturi de protejare a câinilor ca orice deţinător particular, din momentul apariţiei deciziei Curţii Constituţionale adăposturile vor fi transformate în abatoare de lichidare în masă a acestor animale.

Chiar dacă admitem că eutanasierea câinilor maidanezi se va face prin mijloace moderne (?), fără suferinţă, cine poate garanta că aceste animale deosebit de sensibile, capabile de o empatie care o depăşeşte pe cea inter-umană, nu vor simţi că li se apropie sfârşitul şi nu vor suferi la fel ca oamenii conştienţi de apropierea morţii??

În sprijinul tezei de mai sus voi invocă prevederile art. 13 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr.83 din 30 martie 2010, dispoziţii care fac referire la faptul că Uniunea şi statele membre trebuie să ţină seama de „cerinţele bunăstării animalelor ca fiinţe sensibile „, tratat ratificat de România prin Legea nr. 60/2004 publicată în Monitorul Oficial al României. România a ratificat şi Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor, adoptată de Societatea Internaţională pentru Drepturile Animalelor.

Imediat după publicarea deciziei Curţii Constituţionale, care mai lasă o şansă de supravieţuire a acestor animale nenorocite prin dreptul acordat administraţiilor locale de a găsi soluţii alternative, cu excepţia primarului de la Cluj, Emil Boc, toţi, absolut toţi primarii intervievaţi în această problemă s-au raliat cu soluţia eutanasierii !!

Din propria experienţă cu creşterea şi întreţinerea unui câine, ştiu că nici un câine fie el comunitar sau cu stăpân, exceptând rasele periculoase, interzise prin lege, nu atacă un om decât dacă este provocat. Este ştiut că unii adolescenţi şi persoanele lipsite de dragoste pentru animale, şi nu în ultimul rând beţivii, sunt predispuşi să provoace câinii, aceste provocări au mers până la sadism, aşa cum s-a întâmplat cu un grup de adolescenţi din Piteşti care aveau satisfacţia să prindă câini şi să savureze suferinţă lor, în timp ce îi spânzurau de copaci.

În primele 50 de cauze ale mortalităţii oamenilor nu se regăsesc şi cazurile de moarte prin atacul câinilor.

Evident că nu este suficient să fii pro sau contra eutanasierii câinilor comunitari. Este necesar să se găsească şi să fie aplicate consecvent strategii pentru diminuarea numărului acestor animale fără stăpân.

Măsură cea mai indicată ar fi reducerea treptată pe cale naturală a numărului de câini vagabonzi prin controlul natalităţii acestora, deci prin metodă castrării, şi păstrării în adăposturi bine organizate a efectivului existent de câini, până la reducerea la un numeric uşor de întreţinut. Organizaţiile de protecţie a animalelor trebuie să se implice serios în acest sistem, şi nu numai prin exprimarea prin cuvinte frumoase a dragostei lor pentru animale, ci prin contribuţia materială consistentă, în vederea asigurării pentru câini a unui mod de viaţă uşor de suportat.

În emisiunile tuturor posturilor de TV din România din data de 25 Septembrie 2013 s-a prezentat modul sălbatec cu care agenţii ordinei publice din Bucureşti au intervenit asupra apărătorilor drepturilor animalelor care au organizat un miting de protest faţă de decizia de eutanasiere adoptată de Curtea Constituţională a României şi de către
Preşedintele Băsescu. Această brutalitate faţă de oamenii care nu au dorit decât să-şi exprime public o atitudine civilă nu lasă nicio îndoială asupra faptului că se vor găsi mai mulţi oameni decât este necesar pentru vânătoarea şi lichidarea unei specii create de om în folosul său.

Ecouri

  • Christina Vlad: (28-9-2013 la 19:47)

    Gestionarea defectoasa, care apare doar pe hârtie, si coruptia din România au împiedicat programele de sterlizare sa aiba rezultate vizibile.

    Si totusi singura solutie ideala este sterlizarea.

    E de necrezut câta barbarie exista în România si sunt convinsa ca cei care sunt sadici cu animalele ar face la fel si cu oamenii.

    Ce urmeaza dupa eutanasiere ? Oamenii vor continua sa-si arunce animalele nedorite pe strazi ( împotriva acestora ar trebui luate masuri severe !!! ) iar câinii fara stapâni nu vor dispare.

    Ca omori un om sau un animal tot criminal te numesti.

    Europa priveste cu atentie cum îsi trateaza românii animalele:

    http://www.berliner-zeitung.de/tiere/strassenhunde-in-rumaenien-schon-sieben-mal-kastriert,10808348,24452428.html

  • wanda lucaciu: (28-9-2013 la 22:49)

    Probabil ca dna „Christina Vlad” a facut iarasi un pariu cu ea insusi, ca eu ii voi raspunde la comentariul ei. A cistigat iarasi!
    Dar de data asta nu o contrazic. In mare, are dreptate cu ce se intimpla in Romania. Deabia m-am intors din Bucuresti si pot atesta la faptul ca in Bucuresti sint enorm de multi ciini vagabonzi. Nu numai ca este dureros sa-i vezi ca nu au ce minca, dar este o rusine ca intr-o capitala europeana sa vezi acest lucru.
    Dar ca sa fiu „fair” , cind am fost la Tel Aviv, am vazut o multime de pisici fara stapin. Prietena mea mi-a spus, ca guvernul orasului Tel Aviv, are fonduri de a steriliza pisicile. Dupa sterilizare, pisicile au una din urechi f putin taiata, care le deosebeste de celelalte care nu au fost inca sterilizate.
    Ceea ce nu sint de parere cu „Dna Vlad” este faptul ca nu as pune in acelasi castron criminali care omoara oameni si cei care omoara animale. Cei care omoara animale sint nemernici si in SUA sint pusi in puscarie. Ceea ce as putea sa spun, este ca guvernul in Romania nu are inima pentru cetatenii ei si cum putem sa le cerem sa aibe inima pt animale.

  • Ghita Bizonu': (29-9-2013 la 11:28)

    Ca omori un om sau un animal tot criminal te numesti A?! Da pasarea e animal? Nu de alta da azi am pui la meniu. Deci sunt canibal sau ce?!

    Naspa e ca unii confunda caini cu oamenii… Sau chiar mai rau – in definitv si Adolf avea o catea pe care o iubea .. (ma refer la Blondie) .. iar überkalaul Himmler lacima si el la soarta bietelor animale trate cu cruzime!!!

  • Ghita Bizonu': (29-9-2013 la 12:18)

    Dle Pincu

    stiti foarte bine ca cainii ATACA! Si neprovocati – nu le place mirosul, emite feromoni „negativi” …

    Si mai ales cainii ataca atunci cand se gaseste careva sa fuga in preajma lor. Ori copii au prostul obicei sa alerge… mai ales cei de 3-5 ani. Plozii astia se deplaseaza in fuga nu „normal” .. Si mai este de presupus ca cei 2 frati se harjoneau.. deci se fugareau asa cum fac copii… deci au „provocat” atacul cainilor „comunitari”.

    Deci stimate domn, ce facem cu copii? Le interzicem joaca si alergatu in parcuri? Le lasam accesul pe strada numai purtati in lesa?! Amendam parintii ptr ca un copil de 3 ani alearga?!

    Sau copiilor din Romania nu li se aplica “cerinţele bunăstării animalelor ca fiinţe sensibile” in sensul legislatiei europene?

  • Wanda Lucaciu: (29-9-2013 la 15:42)

    Dl. Bizonu, Nu pot sa spun ca sinteti un ciine, pt ca ar insemna sa va fac un compliment.

  • Christina Vlad: (29-9-2013 la 16:49)

    Acesti câini sunt „eutanasiati” bestial cu bare de fier sau injectii mortale în inima. O brutalitate împotriva unor fiinte lipsite de aparare. Nici un creatura cu minte si inima nu ar accepta asa ceva.Prin aprobarea acestor actiuni barbare, politicienii români nu fac decât sa distraga atentia de la neglijenta cu care au tratat aceasta problema.

    Aceste adaposturi pentru animale sunt finantate de Uniunea Europeana. În ce canale întunecate s-au pierdut fondurile date de U.E. pentru rezolvarea civilizata a situatiei ?

    Nu pot crede ca acesta este poporul unde eu m-am nascut. Îmi este pur si simplu rusine…

    Doamna Lucaciu…de data aceasta aveti ceva asemanator cu domnul Petru Clej (cosmarul vietii mele): tocmai s-a reîntors si dumnealui din Bucuresti. Daca nu v-as fi vazut un colt de dantela roza de la fusta pe care o purtati, as fi pus iarasi pariu ca sunteti una si aceeasi persoana.

    Domnule Bizon… întrebati ce sunteti ? Pai… un mâncator de cadavre !!!

  • Ghita Bizonu': (29-9-2013 la 17:19)

    Da domana Christina Vlad, fata de Adolf Hitler eu nu sunt vegetarian!! D-voastra ?!
    Insa d-voastra vad ca considerati cainii mai importanti decat copii!!!

  • Sorin Paliga: (29-9-2013 la 18:21)

    Sînt un iubitor de animale. Avem 3 cîini, doi ciobănești carpatini superbi, un băiat și o fată, și o corcitoruă de ciobănesc german; vreo 14-15 pisici. Toate animalele au condiții perfecta de trai: o curte mare, cu mulți pomi și mulți copaci. Problema cîinilor fără stăpîn este o acumulare în timp și include, adunate una peste alta: 1. o falsă iubire de animale; 2. meschinăria unui popor obișnuit să se prefacă iubitor și fiind, de fapt, un sadic și un sinucigaș.

    În toate țările care se pot numi civilizate nu s-a ajuns la o asemenea situație, deoarece ea a fost gestionată din timp. Cum: prin adopție (reală), dacă nu, prin eutanasiere. Punct. Ani de zile, în România nu s-a făcut nimic, numărul anormal de mare de cîini fără stăpîn fiind rezultatul marilor demolări din anii ’70 și ’80.

    Ce au făcut așa-zișii iubitori de animale? Au „adoptat” un nr. x de cîini, după care i-au arunat iar în stradă. În urmă cu ceva ani, în satul copilăriei, unde stăm vara, ne-am trezit într-o dimineață cu zeci de cîini care urlau dezorientați, îi aruncaseră acolo noaptea „iubitorii de animale”. Acele animale au sfîrșit în luptele cu cîinii locali ori au fost omorîți cu pietre ori cu bîte de cei atacați.

    Ceea ce nu știu cei care vorbesc despre subiect este că ZILNIC, la spitalele din București și din marile orașe ajung și copii și maturi cu mușcături de cîine, unele grave, cu fețe mușcate, mutilate, oameni care necesită operații estetice costisitoare pt a arăta iarăși ca niște oameni.

    Acei oameni „subțiri” care se autointitulează iubitori de animale sînt niște meschini, adesea cu motivații foarte practice (au luat sume mari de bani pt a adopta animale, pe care le-au aruncat apoi înapoi în stradă).

    Peisajul cu cîini abandonați în București și în marile orașe este un peisaj care dezvăluie fața reală a României: meschinăria, șmecheria, pseudoeducația…

    Fiul meu cel mic a fost mușcat de două ori, a doua mușcătură a fost destul de gravă, i-a rupt mușchiul brațului, are urme și azi. Iubește cîinii, evident, dar nu jegul de pe străzile Bucureștiului cu cîini abandonați și bolnavi. Și soția a fost mușcată de un cîine ivit brusc de sub o mașină, ducea în brațe fetița de nici un an… era să o scape. Astea, pt „iubitorii” de animale, sînt scene nesemnficative…

    REzumat: soluția e una singură, adopție reală dacă nu, EUTANASIERE. Nicio altă țară nu a inventat altceva, ca atare nici România nu trebuie să inventeze. Punct. Cei care adoptă formal, apoi abandonează animalul – amendă usturătoare iar dacă recidivează, pușcărie. E simplu.

  • Christina Vlad: (29-9-2013 la 18:43)

    Domnule Bizon, cum ati ajuns la concluzia aceasta ?

  • Wanda Lucaciu: (29-9-2013 la 18:48)

    Dl. Bizonu, sinteti ridicol, daca asta ati dedus din comentariul Dnei „Vlad”

  • Christina Vlad: (29-9-2013 la 20:17)

    > Nicio altă țară nu a inventat altceva, ca atare nici România nu trebuie să inventeze. Punct.

    Nu este punct, domnule Paliga.Au ajuns tarile civilizate sa adopte câini din România.

  • Sfartz Pincu: (30-9-2013 la 04:22)

    @ Ghiţă Bizonu

    Nimeni nu contestă faptul că genele ancestrale de la lupi s-au transmis, într-o măsură oarecare şi la câini. Şi este normal, aşa cum spuneţi şi D-voastră, ca ei să atace, automat, când apare un stimul, fie el fuga, fie feromonii fricii, fie oricare alt motiv.

    Dar nu se poate pune problema priorităţii unei specii faţă de altă specie. „Trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască !”

    Esenţa acestei sintagme, este să nu provoci suferinţă, fie că e vorba de oameni, fie că e vorba de alte vietăţi.

    Copii trebuie educaţi în acest spirit, dar trebuie să fie şi supravegheaţi, în situaţia reală, când maidanezii duc o viaţă de animal sălbatec, din cauza că autorităţile nu-şi fac datoria.

    Dacă fondurile alocate pentru rezolvarea civilizată a soartei maidanezilor nu ar fi suficiente (ma indoiesc de acest aspect), mai există şi alte posibilităţi de stimulare a adopţiei, cum ar fi de exemplu o mică reducere de impozit pentru cei care adoptă câinii din refugii, sumele astfel cheltuite (neîncasate) de stat, ar fi mai mici chiar decât banii alocaţi oficial şi pierduţi prin hăurile birocraţiei şi hoţiei de la noi.

    Eu am văzut la Oneşti modul de eutanasiere prin lovitură de ciocan în capul câinilor, puşi să sufere, de la o capturare sălbatecă şi tărătul cu funia de gât, în care suferinţa reală a animalului nu este doar o proiecţie a simţurilor noastre asupra bietelor animale. Şi dacă murea imediat sau mai era viu, era aruncat în cuşca leilor aflaţi pe lângă acest adăpost! Acum situaţia s-a remediat, leii au fost trimişi în Africa, există un adăpost cu veterinar, plătit de primărie, şi se eutanasieaza doar câinii bolnavi incurabili, se practică castrarea. Deci se poate, dacă există puţină înţelegere.

  • Ghita Bizonu': (30-9-2013 la 08:38)

    Dle Pincu,

    nu ar fi cazul sa educati dvoastra cainii sa nu mai… muste? In virtutea pincipiului ”Trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască!”. Sau ca „iubitori” de animale sa isi castreze animalele sau sa nu isi lase catele sa se imperecheze?!?

    Cat despre egalitaea intre specii .. ma faceti sa rad. Va rog luati si apararea soboilanailor – si ei sunt animale, e senibile si inteligente!! Sau a porcilor – sunt animale inteligente si ei .. Sau, de ce nu?, gandaci de bucatirie! Nu au si ei drept de viata?!

    Cat despre fondurile suficente .. tocmai am auzit o discutie pe holul unui spita… Un medic (chirug?) a avenit sa isi ceara scuze ca s-a rupt o pensa … Si pana la urma dupa vreo 3 minute cei doi au intrebat pe lat chirug daca se „baga” ca sa cumpere toti 3 .. o pensa si un „meriland” (ce o mai fi si asta). Deci fiecare cu prioritatile lui dle Pincu.

    Cat despre parerera dvoastra ca nu „nu se poate pune problema priorităţii unei specii faţă de altă specie” permiteti sa va citez din Vechiul Testament. Facerea 1:

    25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, şi animalele domestice după felul lor, şi toate târâtoarele pământului după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.

    26. Şi a zis Dumnezeu: „Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se târăsc pe pământ şi tot pământul!”

    27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.

    28. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!”

    Să stăpânească !!!! Omul, nu cainele!!!!

  • Alexandru Leibovici: (30-9-2013 la 08:54)

    @Sorin Paliga

    > Rezumat: soluţia e una singură, adopţie reală dacă nu, EUTANASIERE.

    Aş mai adăuga, cel puţin teoretic, castrarea, dar în rest sunt de acord cu comentariul dv. Pour une fois 🙂

    @Sfartz Pincu

    > Dar nu se poate pune problema priorităţii unei specii faţă de altă specie.

    Se poate şi trebuie. Pentru că:

    – omul are nevoie de hrană, iar hrana este compusă exclusiv din… alte specii! Lafel ca şi la toate celelalte specii…

    – omul are duşmani: de la viruşi la fiare sălbatice la criminali

    > „Trăieşte şi lasă-i şi pe alţii să trăiască!”

    … este un principiu de reciprocitate şi deci se aplică numai celor care sunt capabili cel puţin să-l înţeleagă, adică numai oamenilor.

  • George Petrineanu: (30-9-2013 la 12:22)

    O buna sinteza pe o tema „actuala”. Temele românesti au calitatea sa ramîna vesnic actuale 🙂

    Sunt de acord cu comentariile S. Paliga. Criza maidanezilor este un rezultat al propagarii unei situatii nefericite din anii ’80 intr-o societate care pe ansablu (lasînd laoparte exceptiile de rigoare) se confrunta cu o un dispret al principiilor moderne ale civilizatiei (ca sa ma exprim eufemistic). Asta inseamna in particular, o idee confuza asupra respectului pentru animale dar si una la fel de confuza asupra respectului pentru spatiul public urban.

    O confuzie tipica este „cîinele blocului” pentru care un numar de locatari din bloc (desi nu toti) se lupta sa-l ,,pastreze”. Hranit prost cu resturi (in traditia rurala veche nu intra ingrijirea adecvata a cîinilor). Rezolvarea corecta a problemei este ca cineva din cei din bloc care se bat cu pumnii in piept ar trebui sa-l ia in casa. In mediul urban, un cîine poate fi exclusiv doar un animal de companie. Asta presupune supraveghere si asumare de raspundere individual, la fel ca pentru copii. Nu exista ,,copiii blocului”.

    Un alt lucru, inainte de a discuta despre solutii, este ca ar trebui pusi caii inaintea carutei: ce vrem sa obtinem, pot exista citeva principii de baza pe care nimeni sa nu le poata contesta? Unul din ele ar fi: niciun animal de companie specie alogena liber in spatiul public populat. Deci nici cîini, nici pisici, nici papagali, broaste testoase etc pe strazi sau ulite. Exceptie fac speciile locale care au invatat sa convietuiasca in spatii populate de oameni: arici, veverite, iepuri, caprioare, broaste etc.

    Pornind de la un astfel de principiu, se introduc parametrii in ecuatie si se determina ce este posibil si realist sa se faca, strategii etc. Una din concluzii poate fi ca eutanasierea poate fi unul din instrumentele posibile alturi de altele.

    O populatie care are ambitia sa traiasca in vremea prezenta, este pragmatica, ambitioasa, competenta, empatica (respecta spatiul public, semenii si animalele) va gasi o solutie acceptabila (un compromis, evident) care sa fie cit mai putin dureroasa. Probabil ca nu trebuie mers orbeste numai pe una din variante dar sunt de acord ca ar trebui pus biciul pe cei care incurajeaza propasirea salbaticiunilor pe strazi fara insa sa se implice. Aici nu exista jumatati de masura.

    Din experienta din alte parti. Suedia e recunoscuta pentru nivelul de protectie a animalelor. Exista si aici indivizi care fac exceptie dar sunt o minoritate iar populatiei ii este foarte clar ce inseamna respectul pentru animale.

    Totusi, o patrula de politie va impusca fara comentarii si Ordonanta de Urgenta orice cîine lasat nesupravegheat pe strada si care se comporta amenintator. La solicitarea oricarui cetatean care se afla in locul respectiv. Asta s-a intimplat cu citiva ani in urma si, in afara de citeva discutii civilizate in ziarul local, nu a spus nimeni nici milc. Prin lege, raspunderea revine proprietarilor animalului.

    Exista, pentru pisici abandonate (care sunt multe din pacate, pentru ca lumea le foloseste pe post de cadou) exista initiative. De exemplu, o doctorita veterinara si-a cumparat un microbuz cu care patruleaza si la solicitarea oricui, vine sa castreze pisicile. Ea spune ca va avea de lucru toata viata. Nu imi este clar de unde vin banii. O parte sunt subventii de la stat, pentru altele platesc chiar proprietarii. Importanta e ca exemplu initiativa. Din nou fara sa astepte decrete si legi.

    Oricum, in Suedia nu sunt chemati ministrii la TV sa dea seama pentru chestiuni de genul asta. Asa ceva se rezolva la nivelurile inferioare operative. Unele ramin si nerezolvate, dar nici atunci nu sunt chemati „mamica si taticul” la TV.

  • Ghita Bizonu': (30-9-2013 la 16:17)

    George Petrineanu

    as adauga ca nici testoasele, nici papagalii nu musca. Ba nici pisicile (totusi nu as dori sa va o pisica de 20 de kile. Asta ar trece omu in meniu!!)

  • Sfartz Pincu: (30-9-2013 la 17:46)

    @Ghiţă Bizonu

    Sunt de acord cu comentariile Dvs. privitor la superioritatea omului, fie cea izvorìîtā din Biblie, fie ea ca atare, prin ascendentul inteligenţei umane!

    Probabil ca ne-am abātut de la esenţa subiectului în discuţie. Am optat pentru eliminarea suferinţei gratuite produse de om animalelor, si nu împotriva eutanasierii civilizate, fie ea prin impuşcare sau dupa alte metode care sā nu provoace suferinţa… Mācar atāt, pentrucā nu cred cā este cineva care sa creadā cā termenul acordat pentru adopţie va rezolva ceva !

    In România antebelica se practica jupuirea de viu a cainilor, metodā practicatā si în prezent în China, pe ideea ca pielea de câine isi mentine elasticitatea atunci cānd va fi sa fie utilizatā la fabricarea tobelor.

    Si dacā tot aţi citat din vechiul Testament, am sa închei cu un text din- Proverbele 12:10:

    10 Cel drept are grijă de sufletul animalului său domestic, dar îndurările celor răi sunt pline de cruzime.

  • Alex Satmareanu: (30-9-2013 la 19:02)

    Poate că soluţia ar fi să începem să mîncăm cîinii.

    Îi mănincă tări întregi (vezi de exemplu http://bit.ly/1avH6oC) ṣi problema lor s-ar rezolva complet: ar avea adapost ṣi hrană, ar fi omoriţi corespunzător, numărul lor ar creşte/menţine dar n-ar umbla pe străzi…

  • Christina Vlad: (30-9-2013 la 20:23)

    Nu pot fi de acord cu cruzimea domnului Bizon (apropo, se consuma si carne de bizon ?).

    Deci, dupa parerea dânsului, omul este zá boss şi îsi poate permite orice… Dar, domnule Bizon, Divinitatea nu a spus niciodata sa ucizi. Din contra, i-a sugerat lui Noe sa salveze regnul animal.

  • Alex Satmareanu: (30-9-2013 la 21:36)

    „Divinitatea” din poveste i-a spus lui Noe să salveze două exemplare din fiecare specie. Pe restul le-a înecat.

    Eu sînt mai blînd (si pragmatic): zic să-i mîncăm, fără cruzime.

  • Sfartz Pincu: (1-10-2013 la 03:47)

    @ Alex. Leibivici,
    Aş fi de acord cu observaṯiile Dvs., daca am fi la discutarea articolului meu „Quo vadis,homo sapiens ?”, dar acum si aici suntem la problema cainilor maidanezi !!

    @ Alex. Satmareanu
    Numai câ in ţările care mānāncâ caini, aceştia sunt jupuiţi de viu, si tārāţi cu funia de gāt la esafod.

  • Alexandru Leibovici: (1-10-2013 la 08:24)

    @Sfartz Pincu

    > Aş fi de acord cu observaṯiile Dvs., daca am fi la discutarea articolului meu “Quo vadis,homo sapiens ?”,
    > dar acum si aici suntem la problema cainilor maidanezi !!

    Ah, scuzaţi!. Gata, am mutat comentariul.

  • Christina Vlad: (1-10-2013 la 11:30)

    Si sa mai zica Tudor Gheorghe ca doar primavara înebunesc salcâmii !

    Pofta buna domnule… Satmareanu !

  • Sfartz Pincu: (1-10-2013 la 11:44)

    @Alex. Leibovici

    Nici o problemă!

    Oricum eram de acord cu observaţiile Dvs.!!

    Acum e acel moment când rabinul le dă dreptate la ambii oponenţi! Şi eu consider că am dreptate pentru că nu puteţi să demonstraţi, in mod absolut cert, dreptatea Dvs.!!

  • Sfartz Pincu: (1-10-2013 la 12:07)

    Cei care nu cred ca animalele (in speţă, câinii), merită compasiune din partea omului, să priveascā clipul:
    http://www.bzi.ro/in-china-cainii-sunt-jupuiti-si-gatiti-de-vii-video-socant-atentie-imagini-socante-207011

  • Alexandru Leibovici: (1-10-2013 la 13:14)

    @Sfartz Pincu

    > Cei care nu cred ca animalele (in speţă, câinii), merită compasiune din partea omului,
    > să priveascā clipul…

    Eu cred că trebuie să evităm animalelor suferinţe inutile; dacă asta numiţi compasiune, este OK. În consecinţă m-am ferit să mă uit la clip.

  • Alex Satmareanu: (1-10-2013 la 13:34)

    > Pofta buna domnule…

    Prin asta înțeleg că sînteți de acord cu soluția propusă deși personal nu agreați carnea de cîine și preferați să omoriti pui/porci/vaci pentru a vă hrăni. Nu-i nimic, tot ce rămîne se exportă.

    > Numai câ in ţările care mānāncâ caini…

    Oamenii mănîncă cîini… dar am precizat foarte clar „zic să-i mîncăm, fără cruzime.” la fel ca pe celelalte animale.

  • Sfartz Pincu: (1-10-2013 la 13:53)

    @ Alex.Leibovici

    Aspectul legat de noţiunea de „compasiune” chiar este de natură filosofică şi, deocamdată, mai puţin ştiinţifică.

    Dacă admitem că senzaţiile sunt la fel la toate fiinţele vii, de ce să considerăm că suferinţele omului sunt superioare celor ale animalelor, doar pentru că noi suntem conştienţi de ele??

    Dacă cineva se pune „în pielea” unui animal care suportă un abuz şi simte, în mod imaginar, ce simte acel animal, acest sentimant-nu este compasiune, empatie?

  • George Petrineanu: (1-10-2013 la 14:28)

    Ma mai repet spunind ca apare o deruta in jurul problemei din cauza ca nu se discuta mai intîi telurile si nu ,,solutiile”.

    1. Trebuie oprita perpetuarea (reproducerea) maidanezilor existenti

    Aici sunt probabil toate taberele de acord. Metodele nu pot fi decit doua: sterilizare sau sacrificare.

    2. Vrem/ e acceptabil sa avem populatii de cîini salbatici (pentru ca nu mai pot fi considerati domestici din cauza a)degradarii psihice b)bolilor c) schimbarii modului de trai etc)???

    Aici e o harababura totala.

    Unii se opun acestui obiectiv de teama ca ar presupune automat uciderea cîinilor.

    Altii se opun din indolenta sau facîndu-si iluzii ca ar fi realist si romantic ca aceste animale sa stea pe undeva pe lînga scara blocului.

    S-a inventat si un termen ,,cîini comunitari” de parca ar fi o varianta a posesiei individuale de animale de companie extrapolata la niste grupuri: ,,Cei 35 de asociati care locuiesc in Blocul B11 au ca pasiune detinerea in comun a unui numar de 3 (trei) animale de companie, numitele Fetita, Dungatu si Fred”. Cam asa ar fi mesajul in formulare bine potrivita. Probabil ca a stat si un proces democratic la baza – 6 din cei 35 au votat contra si in consecinta trebuie sa fie atenti in continuare sa nu emita feromoni, sa nu le transpire palmele, sa nu fixeze cu privirea animalele de companie (comunitare). Cum ar mai fi?

    Fara doar si poate raspunsul la obiectivul 2 ar fi unul singur: nicun animal fara stapin si NESUPRAVEGHEAT pe strada sau pe ulita.

    Apoi, tacticile si solutiile, acceptind de comun acord niste obiective, vor fi dupa cum ne taie capul si ne tin buzunarele.

    Un punct pe lista, de abia aici, este tratarea adecvata a animalelor indiferent de ce se face cu ele.

    Apoi, ca sa le faci eficient sa nu se mai reproduca si sa dispara de pe strada, poate exista un paletar (din pacate redus, dar macar curat sa fie) de masuri.

    Linia detinerii lor in padocuri (camine) mi se pare discutabila atita vreme cit nu exista o tehnologie ieftina. Daca nu ma insel, un camin pentru cîini din Pitesti, de la Smeura, ara mai multi angajati (circa 70, daca nu ma insel) decit un camin de batrini.
    Exista exportul pentru adoptie internationala (sper ca nu se va da o lege impotriva 🙂 ) unde se percep cam 500 euro pe ciine (dar cumparatorii nu dau iama, ca altfel 1% din somerii României ar putea sa exporte ciini.

    Pentru consum, lasind gluma laoparte, nu ar avea cum sa corespunda din cauza starii lor sanitare.

    Daca ar fi sa vin si eu cu o perla, as propune doua forme de „externalizare” ca e la moda.

    Ori transportarea lor civilizata (dupa castrare) la camine infiintate in tari sarace, unde intretinerea sa coste cel mult 1/3 si sa existe metode de control a tratamentului la care sunt supusi (prinde cîinele, scoate-i ochii daca mai poti, dupa ce l-ai pus pe transatlantic).

    Ori plasarea in arealuri naturale nepopulate in care de preferat cîinii prin prezenta lor sa produca un efect benefic si sa nu perturbe echilibrul ecologic.

    In ambele cazuri, ar trebui castrati si ,,dichisiti” dar probabil ca si aceste operatii pot fi externalizate la 1/3 pret. Insula Serpilor? O insula greceasca?

    Un inginer, ajutat de niste specialisti (zoologi, sociologi etc) ar putea face niste bilanturi sa vada care ar fi cheltuielile pentru efectivul existent de cîini, graficul de timp etc. Cu cifrele pe masa s-ar putea spune daca mentinerea lor in viata (a cîinilor) e realista sau e o fantezie. Autorul articolului – spun fara ironie – are priceperea sa faca o astfel de apreciere si bilant si poate ar rezulta concluzii foarte interesante numai facind o sinteza de cifre. Care este situatia si care tendinta? E cazul sa ne luam cu miinile de cap incit sa nu mai trebuiasca sa ne apucam de ceva, sau e relativ ieftin incit merita aplicat principiul ,,unde a mers suta” si pornit la treaba in tromba.

    Mi se pare absurd ca pina pîna nu exista acest gen de informatii sa se mearga cu jalba in protap la Parlament. Ce sa stie ĂIA ca sa poata vota si pe ce baze!?

  • Sorin Paliga: (1-10-2013 la 14:32)

    @Christina Vlad

    Nu, stimată doamnă, nu țările adoptă cîini, ci oamenii. Invocați realități teoretice, invocați fapte, nu teorii. Situația din România a ajuns efectiv de rîsul lumii (ori de plînsul ei), din cauza unui concurs de împrejuirări: nesimțirea, indolența, indecizia, corupția – dar, de data asta, nu a politicienilor, ci a asociațiilor de protecție a animalelor, de fapt, de batjocorire a animalelor…

    A devenit de bon ton, vezi doamne, să te opui asanării străzilor prin ridicarea cîinilor fără stăpîn, apoi prin sterilizarea lor și, în final, prin eutanasiere, deoarece asta ar fi semn de civilizație. Deloc, este semn de puturoșenie intelectuală, de vorbe goale…

    Cine iubește animalele nu le lasă în stradă și, în orice caz, nu se bate cu pumnii în piept că le iubește, adică se face că le adoptă, apoi le aruncă înapoi în stradă. Asta s-a întîmplat, de fapt, în România și asta trebuie oprit, adus la nivelul normal din alte țări.

    Ba da, e punct, stimată doamnă: 1. strîngerea cîinilor în adăposturi; 2. așteptat 1-2 săptămîni să fie adoptați (dar real, nu șmecherește) și, în final, 3. eutanasiați. Ce metode practică alte țări? Acestea. De ce acolo nu s-a ajuns la situații tragice ca cele de la noi? Deoarece acolo nu s-a așteptat decenii să vină soluția din cer. La noi, de data asta, politicienii s-au lăsat pe mîna așa‑zișilor iubitori de animale și iată unde am ajuns: așa-zișii iubitori de animale s-au dovedit a fi fie gargaragii, fie corupți, fie și una și alta.

  • Ghita Bizonu': (1-10-2013 la 16:07)

    Christina Vlad

    Bizonu’ – cu si ‘ in loc de l !!!

    Cat despre divinitate .. va rog! Sa ne aducem aminte : un berbece: Isaac adus spre jertfa. Urmasii lui Nahor … sau din Iesire :

    l. Apoi a grait Domnul cu Moise si Aaron in pamantul Egiptului si le-a zis:
    2. “Luna aceasta sa va fie inceputul lunilor, sa va fie intaia intre lunile anului.
    3. Vorbeste deci la toata obstea fiilor lui Israel si le spune: In ziua a zecea a lunii acesteia sa-si ia fiecare din capii de familie un miel; cate un miel de familie sa luati fiecare.
    ……….
    6. Sa-l tineti pana in ziua a paisprezecea a lunii acesteia si atunci toata adunarea obstii fiilor lui Israel sa-l junghie catre seara
    .

    Sau in Leviticul – A Treia Carte a lui Moise, LEVITICUL Randuiala jertfelor. Arderea de tot. La meniu : vitel, miei sau din ieziturturele, pui de porumbel.

    Deci cam asa stam ..

    Si cautand caine iata ce gasim:

    18. Castigul de la desfranata si pretul de pe caine sa nu-l duci in casa Domnului Dumnezeului tau pentru implinirea oricarei fagaduinte, caci si unul si altul sunt uraciune inaintea Domnului Dumnezeului tau. (Deuteromul) uraciune!!!

  • Christina Vlad: (1-10-2013 la 21:07)

    Câini adusi din România în azilele germane:

    http://www.abendzeitung-muenchen.de/inhalt.rumaenien-kein-schutz-fuer-hunde-muenchner-hilft-in-der-tierhoelle.bdb91f2a-9523-411d-9fed-4f8959129448.html

    Proteste în Germania si imagini din România Evului Mediu:

    http://stray-einsame-vierbeiner.de/index.php/was-wir-alle-wissen-sollten/89-zu-entsetzlich-um-wahr-zu-sein/3792-es-werden-ganz-dringend-pflege-und-aufnahmestellen-fuer-rumaenische-hunde-gesucht.html

    Vineri a avut loc în Berlin o demonstratie împotriva uciderii câinilor din România, iar sâmbata la Viena, în fata ambasadei românesti.

    Pe forumurile de protectie a animalelor, germane si elvetiene, românii sunt numiti criminali. Se zvoneste ca de fapt acel copil a fost omorât de pedofili (cum poate o mama sa-si lase copilul de 4 ani prin balariile acelea ???) iar politicienii cauta sa ascunda acest fapt.

    Există programe de sterilizare a acestor animale, care sunt finanțate de UE, cu multe milioane de euro. Dar banii ajunsi la primari și politicienii locali sunt de multe ori folositi în alte scopuri. Televiziunea germană a transmis recent imagini din adăposturile românești, care primisera bani pentru primirea de câinii vagabonzi. Custile însa erau goale.

    Din partea mea i-as baga în acele custi pe toti cei care au primit acesti bani pentru câini si i-au folosit în alte scopuri.

    Domnule Satmareanu, nu îi mai vorbiti unui vegetarian despre carne. Va pierdeti vremea.

    Domnule Bizon… nu ma omor dupa legendele biblice. Am Dumnezeul meu în inima mea.

  • Alexandru Leibovici: (1-10-2013 la 21:50)

    Despre zvonul cu pedofilul: a fost lansat acum peste 3 săptămâni de Corneliu Vadim Tudor (v. aici).

    Ipoteza nu pare să fi fost relatată de ziarele mai mainstream şi nu pare să fi fost reţinută nici de procuratură.

  • Sfartz Pincu: (2-10-2013 la 05:10)

    Am dat curs recomandării Stimatului nostru George Petrineanư şi iată rezultatele in cifre pentru cei un milion de caini maidanezi, cat se apreciaza a fi in toata tara:

    Cheltuieli necesare pentru adăpostire :

    1.Cheltuieli pentru mâncare

    Pentru un câine cu greutatea medie de 12 Kg,(Normele internationale clasifica cainii in 3 tipuri de talii), la un necesar de calorii per kg. greutate proprie de 100Kcal/kg/zi (Metabolismul cainelui este dde 2 ori mai intens decat al omului), avem nevoie de un total de :

    1000000x12kg.x365 zilex100Kcal=438 miliarde Kcal.
    La 2500 Kcal /kg de pastile concentrate avem nevoie de :
    438.000000000 :2500=175200.000kg. pastile

    La un prêt mediu de 5RON /kg al pastilelor, va fi necesară o suma de 175200000×5=876.000.000 RON=200.000.000 EU/an

    2. CHELTUIELI de personal

    Pentru 20 câini un salariat,cu salariul minim de 800 RON/luna,vom aveaa

    (1000000 :20)=50000 salariaţi x800x12=480000000RON=109.000.000 EU/an

    3. Investiţii pentru adăposturi, la 15 EU/mp. Plus –teren şi 60 Eu amenajarea, şi 2 mp. Pentru un câine :
    2x(15+60)x1000000=150.000.000 EU

    Total costuri anuale 459.000.000 EU=2.010.000.000 RON
    Costul lunar pentru un câine va fi de :2.010.000.000 :12 Luni şi 1.000.000 de câini=167,5 RON/luna.

    A se compara această cifra cu cheltuielile reale alocate de primarii pentru întreţinerea unui câine în adăposturi având o valoare de 450 RON(?) la Bistriţa şi de 600(?) RON la Bucureşti iar la Rădăuţi atinge 750(?) RON /luna şi Câine
    (http://www.realitatea.net/intretinerea-unui-maidanez-la-adapost-costa-intre-400-si-600-de-lei-pe-luna_713023.html)

    Unde se duc sumele uriaşe de bani alocaţi(750?) faţă de cei necesari(167,5) ???

    De menţionat că la Iaşi şi Botoşani cheltuiala lunară pentru un câine de adăpost se apropie de suma necesară de 167,5 RON,calculata de mine, respectiv 200 RON la Iaşi şi 120 RON la BOtoşani
    (aceiaşi sursa)

  • Sfartz Pincu: (2-10-2013 la 09:09)

    Ar mai fi de adăogat şi suma necesară pentru sterilizări şi castrări (dacă nu cumva ar veni veterinari din străinătate, să facă treaba pe gratis!), ceea ce pune întâi o problema de selecţie, şi anume:

    – Trebuie sterilizaţi toţi câinii, sau este suficient să fie castraţi masculii sau numai catelelę?-

    Sterilizarea unei căţele costă 600 de RON-i, castrarea unui mascul costă doar 300 de RON-i, pentrucă operaţia e mai simplă, i se retează cu o foarfecă specală-bijuteriile, fără să fie necesar să-i se deschidă abdomenul.

    Deci la costuri mai trebuie adăogaţi cel puţin 150.000.000 RON-i, în cazul că se castrează numai masculii (adică 500.000 exemplare), situaţie în care după actuala generaţie numărul de maidanezi s-ar reduce la ZERO !!

  • Ghita Bizonu': (2-10-2013 la 12:04)

    Dle Sfartz Pincu

    trebuie sterilizate catelele!!! Nu de alta dar o femela are un numar cam fix de descendeti… Numarul de descendenti ai unui mascul depanda insa de numarul de femele disponobile… Deci daca sterilizam cainii si „uitam” catelele, ajunge sa apra de nu stiu unde un singur dulau care se va „bucura” de toate catelele din sector!!! (nuami in bancuri moare de atata efort). Insa daca sterilizam catelele … dulaii nu au decat sa treaca al viata „alternativa” si „europeana” ca nu se vor inmulti!

    Sa nu mai zic ca daca scapa un caine de rasa (doberman, pitbull, bixer samd) la o maidaneza, stapanul va da din umeri amuzat : se distreaza si el… (rezultau vor fi niste maidanezi „imbunatatiti”) Insa pe catelele de rasa se sta cu ochii ca pe butelie!!! D’aia trebe castrate in primul rand catelele… nu de alta dar una e un pui de rasa pura (parca 200-300 euro) si alta niste pui corciti fara valoare.

    Insa vreau sa va intreb : credeti ca sotia dlui Paliga a provocat cumva cainele care a „capsat-o”? Cu un copil mai mic de 1 an in brate? Cum stam atunci cu „neprovocarea”?!

  • Ghita Bizonu': (2-10-2013 la 12:33)

    Dnei Christina Vlad

    Ati scris : nu ma omor dupa legendele biblice. Am Dumnezeul meu în inima mea.

    1)Legendele biblice sunt despre Dumnezeu.
    2)Legendele biblice sunt fundamentul etosului european. Si unul dintre fudamentele culturii europene.
    3) daca nu „va omoarati dupa legendele biblice” carui Dumnezeu va inchinati?! Lui Zeuṣ? Lui Anubis cel cu cap de sacal? Sau la un Cutzu Cutzu neprecizat?

    Oricum am placerea sa va citez (cu aproximatie) sa nu ai alt Domn Dumnezeu decat Mine caci numele meu este Ravnitorul si cu adevarat Domn ravnitor sunt! Cat oi fi eu de ateu, sau ma laud ca as fi, aceasta porunca nu o incalc (nici altele!).

    Apoi ar mai trebui zis ca cine acuza trebuie si sa demonstreze (actor incubit probatio) .. sutineti ca sunt bani din fonduri europene. Un link ceva ? Cati bani si cui? Lu Voer Plotten cumva? Nu cumva „iubitorii de animale” institutionalizati (adica care formeaza institutii recte ONG) fura banii ? Asta doriti sa ziceti? Atunci fiti buna si demonstrati!!

    Si ca umbla zvonu… Da, dintai a umblat zvonu ca de fapt ar fi un caine de lupta. Apoi ca rotweileru unui patron de restaurant. Acu pedofili. Maine pesemne ca martieni sau klingonieini. Sau si mai rau .. Va rog demonstratia!! Nu ca umbla zvonu .. demonstratia!!

    Apoi mai intrebti idignata cum poate o mama sa-si lase copilul de 4 ani prin balariile acelea ??? Sa va zic niste „secrete”

    1)balariile nu musca!! Eu insumi m-am jucat intre destule balarii (bozii, caieti si urzici. Pana ma invata sa ma feresc de urzici. Da numa cand eram in pantaloniscurtí!!)

    2)nu mama .. copii s-au indepartata de bunica.. Si in spatiu verde .. de ce nu? Sa tinem copii in lesa ?! As mai zice ca pe aici este relativ normal ca daca ai un spatiu nefolosit lipt de un parc nu il ingradesti. Poa sa fie folosit – joaca, fotbal, pe post de toaleta „publica” – cat timp folosinta nu pune in pericol propretatea. Adica propretaru plateste impozit si altii se bucura .. SA FIE PRIMIT!!!! Asta pana cand propretaru nu gaseste alta folosinta.

    Cat despre nemti .. sa nu faca pe fecioarele neprihanite ei urmasi de nazisti!!! Cati copii au ucis nemtii in lagare?! Si Achtung : pot sa zic destule despre crime germane.

  • Alex Satmareanu: (2-10-2013 la 13:55)

    > după actuala generaţie numărul de maidanezi s-ar reduce la ZERO !!

    Cred ca asta e „chintesenta” visului pe care il traiesc asa zis „iubitori” de animale (de fapt ciini jigariti care de foame ataca oameni):

    – pentru generatia iPod „miine” e o notiunea cam greu de inteles
    – pentru generatie urmatoare „generatie” inseamna oracolul Brucan si stim ca ce zice oracolul nu se indeplineste
    – pentru generatia urmatoare „miine” e poate ultima zi cind poti merge cu nepotii la plimbare fara sa-ti fie frica de ciini

    Chiar daca nici una din astea nu e adevarata e o propunere indecenta (fata de victime, chiar si numai una in urmatorii 10 ani) si nerealizabila.

    E ca si cum ai spune: ii lasam pe politicienii de acum sa fure pina mor si daca nici unul nu mai face copii o sa scapam de toti coruptie intr-o generatie.

  • Sfartz Pincu: (2-10-2013 la 16:50)

    @ Alex Sătmăreanu

    Am scris , „după actuala generaţie” referindu-mă la generaţia de câini şi nu de oameni ! Cer scuze pentru neprecizare!

    @ Ghiţă Bizonu

    Aveţi dreptate, „căţelele” hotărăsc soarta unei generaţii!

    Dar câinii de companie nu tre să fie neapărat de rasă! Am convingerea că un maidanez este mai inteligent decât o pocitanie exclusivistă cu pedigree!

    Cine adopta un pui de maidanez va fi mai fericit de compania sa decat cu un buldog ursuz, sau un chihuahua.

  • Alex Satmareanu: (2-10-2013 la 19:38)

    Nu e nici o confuzie: ziceam ca nici o generatie de oameni nu putem astepta o generatie de ciine ca problema sa se rezolve. Nu avem timp. Chiar daca ar exista garantia ca s-ar rezolva ceva, un imens semn de intrebare aici, 10 ani sint prea multi.

  • Christina Vlad: (2-10-2013 la 20:36)

    [Mod: Vă rog să vă gândiţi că nimeni n-o să citească 7 articole însumând 3-4.000 de cuvinte şi încă în germană! Mai bine rezumaţi în câteva fraze fiecare articol. De asemenea vă rog să evitaţi referinţe obscure; ARD este bine, dar altele…]

    Cum e prezentata România pe unul dintre principalele posturi germane

    http://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/weltspiegel/sendung/br/rumaenien-hundemord-100.html

    O reconstruire de traseu si nu numai

    http://www.million-actions.de/2013/09/08/hexenjagd-auf-rumaenische-strassenhunde-medien-und-politiker-rufen-zu-massenmord-an-hunden-auf/

    Vocea poporului german

    https://www.facebook.com/CDU/posts/10151741755585415

    http://www.change.org/de/Petitionen/abgeordnete-in-der-eu-aus-deutschland-stoppt-den-wahnsinn-in-rum%C3%A4nien

    Copii neglijati, un popor incult si câini morti peste tot (tradus din limba germana)

    http://stray-einsame-vierbeiner.de/index.php/was-wir-alle-wissen-sollten/89-zu-entsetzlich-um-wahr-zu-sein/2568-rumaenien-ein-mann-kaempft-alleine-fuer-die-hunde-er-braucht-dringend-unsere-hilfe.html?tmpl=component&print=1&page=

    Scrisoarea printesei Maia von Hohenzollern adresata lui Martin Schulz presedintele parlamentului european

    http://www.trixie.de/de/mki/Aktuelles/Hundemassaker-Rumaenien,1147

    România tara mortii

    http://www.trixie.de/de/mki/Aktuelles/Hundemassaker-Rumaenien,1147

    „Cat despre nemti .. sa nu faca pe fecioarele neprihanite ei urmasi de nazisti!!! Cati copii au ucis nemtii in lagare?! Si Achtung : pot sa zic destule despre crime germane.”

    Mai bine vorbiti-ne despre românii care au ucis români !

    „Oricum am placerea sa va citez (cu aproximatie) sa nu ai alt Domn Dumnezeu decat Mine caci numele meu este Ravnitorul si cu adevarat Domn ravnitor sunt! Cat oi fi eu de ateu, sau ma laud ca as fi, aceasta porunca nu o incalc (nici altele!).”

    🙂 Domnule Bizonel m-ati binedispus… 🙂

  • florin predescu: (3-10-2013 la 05:32)

    Doamna Vlad ca de obicei este un expert in toate trebile de la ce mai mica la cea mai mare.

    Un analist politic-gastronomic-vegetarian-canin. Ca tot e in toate si-n cele ce sunt ne ofera Dumneaei o solutie, o reteta, ceva sa dea Romaniei o rezolvare ?

    Poate ar fi vreun post liber in Parlamentul Romaniei si noi nu stim.

    Pai acolo D-na Vlad ar fulmina si ar invata spatiul mioritic cum sa actioneze in stare de asediu canin.

  • Sfartz Pincu: (3-10-2013 la 10:16)

    Stimate Alex. Sătmăreanu !

    Nu sunt 10 ani, pentru că sterilizarea nu începe de la un zero, adică de la faza de căţel abia născut !

    Sunt maximum 5 ani, dacă considerăm că maidanezii sunt deja la o vârstă medie de 5 ani, şi în fiecare din aceşti ani dispar prin moarte naturală în medie câte 20% din efectiv!

    Din păcate, ne batem gură de pomană, carnagiul se va produce oricum, şi fără menajamente, cunoscând faptul că sunt destui oameni dornici să vâneze !

  • Sorin Paliga: (3-10-2013 la 12:00)

    Stimată doamnă Christina Vlad, domnișoarele, doamnele și domnii care protestează în fața ambasadelor României să facă bine să ia fiecare cîte una mie cîini din București și să-i ducă în Germania, unde să fie adoptați de civilizații nemți. Știți ceva, deveniți plictisitoare prin exemplele astea snob-superficiale. Vreți să ne dați un exemplu de mare educație intelectuală. Ia spuneți-mi, cîte animale ați adoptat/salvat „pe bune”, real. Că la vorbe goale văd că vă pricepeți. Dar nu așa, că veniți azi să luați animalul, iar mîine îi dați drumul înapoi în stradă sau îl aruncați pe străzile vreunui sat din zonă.

  • Christina Vlad: (3-10-2013 la 19:14)

    De ziua tarii mele adoptive dati-mi voie sa-mi fac singura un cadou:

    http://youtu.be/Zkg7-BM3EJQ

    Am în fata mea – ca de obicei – o armata de barbati, înarmati care mai de care. Pe furculita domnului Predescu, de exemplu, înca mai atârna niste spaghetti care au refuzat sa ramâna în farfurie pentru ca s-au simtit ofensate deoarece bucatarul lor le neglijeaza. Dragele mele spaghetti, iertati-l pe bucatarul vostru si nu va mai bosumflati. Dumnealui e tocmai în razboi cu mine si prima arma pe care a gasit-o când m-a întâlnit, a fost furculita. Castronul cu restul de spaghetti si l-a pus singur pe cap pentru aparare.
    Domnule Predescu, multumesc pentru propunere. O sa ma mai gândesc.

    Domnule Paliga, „domnișoarele, doamnele și domnii care protestează în fața ambasadelor României” (în Germania nu exista decât doamne si domni pentru ca nu e necesar sa-ti cunoasca fiecare starea ta civila) platesc impozite, iar banii care au ajuns la primari si politicieni locali sunt banii lor. Au deci tot dreptul sa protesteze.

    Acum câteva zile am baut o cafea cu un domn foarte amabil care a studiat 5 ani Academia de arte frumoase în Australia. Dupa ce mi-a aratat câteva desene fantastice facute de el, din vorba în vorba mi-a spus ca i-ar fi povestit cineva cum a vazut cu ochii lui în România aruncându-se un câine viu în foc…. Ce am simtit prefer sa nu povestesc… Restul cafelei l-am baut cu noduri în gât.

  • Alex Satmareanu: (3-10-2013 la 21:08)

    Cum ilustreaza niste romani pe „iubitorii de animale” care nu fac nimic pentru ele:

    http://www.pidjin.net/2013/10/03/helping-the-wildlife/

  • Sfartz Pincu: (4-10-2013 la 03:32)

    Eu vad în prezent pe aceste pagini, a Doamnei Christina Vlad, sensibilitate ṣi dorinţa de sensibilizare a celor care au morga raţionamentului sec.
    Dacã am fi toţi de acord cu toate cele, unde mai e loc pentru dezbateri?

  • Sorin Paliga: (4-10-2013 la 05:31)

    Stimată doamnă Vlad, repet ce v-am spus: aveți un talent inepuizabil în a bate apa în piuă, nu de a oferi soluții. Mai repet ceva: situația insuportabilă în privința cîinilor fără stăpîn este urmarea directă și clară a „activității” asociațiilor așa-zise de protecție a animalelor, în realitate instituții de pierdut timp, bani și vorbe.

    Evident că cei care vor să protesteze în fața ambasadelor României o pot face, ce e mai simplu decît să pierzi timpul cu nimicuri în loc să oferi soluții reale? Dă bine la gazetă, oameni subțiri, de bune moravuri, nu?

  • Christina Vlad: (4-10-2013 la 18:44)

    „Măreţia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele.” – Mahatma Gandhi –

    „Iubeşte animalele… Dumnezeu le-a dat gândire rudimentară şi bucurie netulburată. Nu le deranja bucuria, nu le hărţui, nu le priva de fericirea lor… Omule, nu te mândri cu superioritatea faţă de animale; ele nu au păcat, dar tu, cu măreţia ta, pângăreşti pământul prin existenţa ta şi îţi laşi urmele prostiei după tine – aceasta, e adevarată pentru aproape fiecare dintre noi!” – Dostoievski –

    Domnule Paliga sunteti un om inteligent ce se întâmpla cu dumneavoastra [… Mod.] ?

    Înca de la început am spus ca singura solutie este sterlizarea.

    La noi în Germania toti câini sunt înregistrati si primesc un numar pe care îl au tot timpul la gât. Fiecare posesor de canin plateste anual un impozit.

    Deci… recensamântul câinilor, înregistrare și identificare, pedepsirea abandonului.

    Iar cei care nu si-au facut datoria fata de U.E. si banii primiti pentru rezolvarea problemei câinilor fara stapân, sa plateasca în fata legii.

  • Sorin Paliga: (4-10-2013 la 19:08)

    Stimată doamnă, se vede din felul în care scrieți că trăiți pe altă planetă, România e alt sistem solar. Încearcă însă se se apropie de Soare cît mai mult.

  • Christina Vlad: (4-10-2013 la 19:20)

    Domnule Paliga am si eu o întrebare pentru dumneavoastra: daca v-ati fi nascut câine ce ati fi simtit acum ? Evident un câine al strazii…

    Ma gândeam zilele acestea ca daca cei doi copii neascultatori ar fi plecat din curtea unei scolii, învatatoarea si-ar fi pierdut probabil postul.

  • Sorin Paliga: (4-10-2013 la 19:52)

    Stimată doamnă Vlad, îmi plac la nebunie întrebările astea. Dar dv. ce ați fi simțit dacă v-ați fi născut Hitler? Sau Stalin? Dar dacă v-ați fi născut un tigru care devoră capre? Să continuu? Mai am întrebări.

  • Christina Vlad: (4-10-2013 la 20:08)

    Aveti grija, domnule Paliga, sa nu va ardeti cu acest „cît mai mult”… 🙂 🙂 🙂

  • Christina Vlad: (4-10-2013 la 20:11)

    Domnule Paliga…pacat ca aveti doar întrebari dar nu si raspunsuri !!!

  • Sorin Paliga: (5-10-2013 la 04:54)

    Stimată doamnă, avînd în vedere că batem apa în piuă de ceva timp, propun să închidem aici dialogul. V-ați expus vorbele și non-realizările, eu mi le-am expus pe ale mele, pace.

  • Christina Vlad: (5-10-2013 la 10:16)

    Domnule Palinga, tinând cont ca ati pierdut razboiul, semnez cu placere armistitiu.
    Va doresc doar gânduri pozitive atunci când vedeti o fiinta neputincioasa.

  • Sorin Paliga: (5-10-2013 la 11:59)

    Ei, nu, stimată doamnă, cînd am propus tăcerea nu a însemnat că aș fi recunoscut că am pierdut un război. În primul rînd, nu știam că între noi [noi? voi?] e un război. Nu știam că dacă ceri pace înseamnă că celălalt trebuie să te umilească, dar ăsta e obicei frecvent al românilor din emigrație față de românii rămași în țară (ăia proști adică), emigrația română suferind adesea de un amestec de snobism, aroganță și suficiență. În sfîrșit, prea stimată și iubită doamnă, chiar dacă ar fi un război, nu cu mine îl are cineva.

    V-aș sugera, în context, să fiți mai rezervată cu aprecierile asupra altora și, pe cît posibil, să vă faceți autoaprecieri. În tema discutată, în afara faptului că ați dat cu vorbe goale în vînt nu am reușit să extrag vreo soluție, vreo idee constructivă, vreun plan… Semănați foarte mult, în abordare, cu soap operas produse în America de Sud, unde mereu bocește o cucoană, tot filmul e un bocet neîntrerupt.

  • Christina Vlad: (5-10-2013 la 18:58)

    Singur si voluntar v-ati înrolat în acest razboi retoric, iar acum va declarati umilit. Îmi pare rau pentru dumneavoastra.

    Stimate si iubite domn, poate ca ati facut-o inconstient dar, ne-ati jignit pe toti cei care ne adunam în jurul acestei revistei pentru ca majoritatea, inclusiv gazda, un om respectat care a lucrat la ambasada româna din America,locuim în strainatate. Ar trebui sa va cereti scuze pentru ca ne faceti snobi si aroganti.
    Si daca nu va place de noi cautati o publicatie cu români care traiesc doar în România !!!

    „V-aș sugera, în context, să fiți mai rezervată cu aprecierile …”
    Obisnuiti întotdeauna sa sugerati cuiva ceva ?

    În final, tot nu am înteles ! Ori bocesc, ori sunt aroganta ? 🙂 🙂 🙂

  • Wanda Lucaciu: (5-10-2013 la 19:19)

    Dl. Profesor Paliga nu trebuie sa-si ceara scuze de la absolut nimeni.
    Cei plecati din Romania (bineinteles nu toti) au un aer de superioritate fata de romanii ramasi in Romania. Si eu sint in contact cu multi romini in Los Angeles si am vazut snobbism si aroganti printre ei . Au impresia ca stiu mai mult, ca sint mai „fini”, mai „culti” decit ceilalti ramasi. Adevarul este ca multi romini au reusit f bine in Statele Unite si in alte parti ale lumii, dar multi trag mita de coada. Faptul ca traiesc in vestul Europei, Canada sau Statele Unite, nu sint nici cu un milimetru mai presus decit romanii din Romania sau stiu mai multe si decit ei.
    Eu personal nu ma simt deloc jignita de Dl Profesor si il incurajez ca continue sa scrie si sa faca comentarii la revista ACUM.

  • Anda: (9-10-2013 la 17:45)

    In constitutia Romaniei nu exista nici-o lege care sa oblige cetateanul roman sa provoace uciderea unei fiinte, uciderea in masa a unei specii, in cazul de fata pe baza unor prezumtii. Nu exista lege, care sa oblige cetateanul roman sa accepte uciderea unei alte fiinte sau uciderea in masa a reprezentantilor unei specii. Vazand lucruile astfel, LEGEA ESTE NECONSTITUIONALA.

    La nivel de mental colectiv aceasta lege este perceputa de cei cu porniri puternic agresive astfel: LIBER LA VIOLENTA.

  • Sorin Paliga: (9-10-2013 la 18:29)

    Stimată Anda, nici în alte țări, unde eutanasierea cîinilor fără stăpîn este lucru uzual (numai că acolo a fost făcută de la început, să spun așa, nu s-a atins un asemenea număr de cîini pe străzi), nu este obligatoriu să omori cîini, ceea ce nu înseamnă că nu sînt omorîți, constant și fără tam-tam. Nu știu de ce problema este abordată altfel pt România. Da, așa este, în prima fază va fi un soi de măcel canin, ulterior însă se va atinge nivelul uzual din lumea civilizată, așa de lăudată pe acest forum că este punct de referință.

    Dacă pricep eu bine, soluțiile propuse de „iubitorii de animale” sînt următoarele: să nu se omoare niciun cîine, să fie lăsați acolo unde sînt; dacă mai moare cineva, din cînd în cînd, ei, asta e, să moară, să fie primit; să se ia cîinii de pe stradă, să se facă un simulacru de adopție, după care cîinele să fie repus în „drepturi”, adică aruncat înapoi în stradă; să se facă tam-tam pe sistem Brigitte Bardot care, neavînd ce face după tinerețea sa agitată, se ocupă de cîinii din România; alte soluții similare, unde se aude un bocet național pe note carpato-dunărene.

  • Sorin Paliga: (9-10-2013 la 18:34)

    Poate mulți nu știu sau au memoria scurtă: copilul recent omorît de cîini, care a declanșat scandalul, nu este primul omorît în acest fel. Acum ceva ani, nu mulți, a fost omorît un japonez (nu era copil, era om matur, imaginați-vă cît de agresivi au putut fi acei cîini dacă au putut omorî un matur). Au mai fost omorîți și alții, dar nu s-a mediatizat așa de mult.

    În afara acestor situații rare, sînt curente cazurile de copii și de maturi mușcați, adesea grav. Este suficient să vă duceți la spitalul Colentina din București, secția din spate, să vedeți zilnic zeci și zeci de oameni mușcați de cîini, unii grav, necesită operații costisitoare. Astea nu sînt probleme care vă frămîntă? Acești oameni, foarte mulți, nu vă preocupă? Ei din ce categorie fac parte? din categoria celor sacrificați pt ca subțirii intelectuali români să facă pe civilizații apropo de cîini? sau cum sînt ei tratați? că văd că despre aceste foarte numeroase cazuri nu cuvîntă nimeni. Aud?

  • Christina Vlad: (9-10-2013 la 21:08)

    http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/strassenhunde-in-rumaenien-die-menschen-leiden-wie-die-hunde-12606407.html

    „Poate mulți nu știu sau au memoria scurtă: copilul recent omorît de cîini, care a declanșat scandalul, nu este primul omorît în acest fel.”

    Nu exista nici o dovada ca acel copil a fost omorât de câini fara stapân. Cititi articolul aparut recent în limba germana.

    Multi se poarta dusmanos cu animalele iar ele se apara.

    Daca cei doi copii erau bine educati nu si-ar fi parasit bunica care probabil întretinea discutii cu alte doamne.

    Cu ce pastila v-ati tratat umilinta, domnule Paliga ?

  • Alex Satmareanu: (9-10-2013 la 23:28)

    > Daca cei doi copii erau bine educati nu si-ar fi parasit bunica

    Hai sa aplicam „gindirea” asta la:

    – Soferii bauti ar trebui premiati pentru ca te poti feri de ei daca esti sofer bun si, in plus, ii omoara numai pe cei care nu stau acasa si aglomereaza soselele
    – Drogurile ar trebui sa fie toate legale pentru ca oricine stie ca sint periculoase
    – Cind ies la vinatoare toti ciinii ar putea sa se ascunda, chiar si un ciine stie sa nu stea in catarea pustii

    Sint convins ca mai sint pe-aici oamenii care pot completa aceasta linie de gindire umoristica (ca sa nu zic absurda).

  • Sorin Paliga: (10-10-2013 la 07:09)

    Doamnă Christina Vlad, repet: eu nu am ce discuta cu dv., nu aveți minimul simț al dialogului civilizat și coerent, nu aveți nici măcar minima cerință a unui dialog: coerența.

    Dacă dv. nu ați aflat încă detaliul că au fost omorîți de cîini mulți (ultimul caz poate fi scos de pe listă, dacă aveți impresia că asta vă dă elan), înseamnă că aveți pasiunea umorului negru.

    Iar a afirma că ultimul copil nu a fost omorît de cîini, că așa a scris nu știu ce publicație de, pardon, rahat din Germania, e ca și cum ați spune că nu există nicio dovadă că au existat lagărele morții în Germania. Sînt mulți care spun și scriu asta, au dreptate?

    Și cu asta, punct.

  • Christina Vlad: (10-10-2013 la 08:27)

    Deci, sa întelegem ca domnul Satmareanu le-a deschis usa copiilor sai sa iasa pe strada si le-a spus: „D-zeu (sau Diavolul) cu voi!”

    Daca exact aceeasi situatie s-ar fi întâmplat în Germania, Protectia copilului ar fi deschis de mult o ancheta sa verifice cum au fost supravegheati acei copii si de ce familia nu si-a luat în serios raspunderea pe care o avea fata de ei. Daca cel de-al doilea copil ar mai fi ramas la aceasta famile, ar fi fost cu semnul întrebarii.

    Nu am timp sa urmaresc stirile din România dar, din întâmplare, am vazut ca a doua zi dupa înmormântare familia era în studioul televiziunii si dadea interviuri… Eu nu as fi avut puterea aceasta. Mai mult, faptul ca cer despagubiri (de la cine !?) mi-a lasat un gust amar. Oare banii le poate înlocui pierderea copilului ? Sau vor cu acei banii sa ajute animalele aruncate de oameni pe strada ?

    Oare mama nu a exagerat când a cerut ca acel copil nesupravegheat suficient sa ajunga un martir ?

  • Sorin Paliga: (10-10-2013 la 10:23)

    Asta vă tot repet și eu, stimată doamnă Vlad, stați în Germania și contemplați România la televizor, sînteți departe de realitate și habar nu aveți de frămîntările noastre. Văd că acuma îl judecați și pe tatăl acelui copil. Da, era de un calm trist și dezarmat. E un mod de a reacționa. Cine vă dă dreptul să-l judecați? Nici măcar bunul simț, pe care – probabil – l-ați pierdut pe străzile din Germania, probabil. Acuma ce încercați să sugerați? Că tatăl copilului e vinovat de moartea lui? Sau ce?

    Văd că nu vă potoliți, insistați în a susține aberații și vreți să păreți intelectual subțire, impresie pe care o au mulți români din emigrație (nu toți, evident): că dacă s-au „îmbibat” de democrația occidentală (ca să-l citez pe marele deontolog și plusvalorist Petru Clej) au dreptul să susțină orice tîmpenie, vor fi astfel iertați de Allah atotputernicul.

    Acuz fără echivoc așa-zisele asociații de protecție a animalelor care, mai ales în anii ’90, au făcut presiuni imense asupra politicienilor ca să fie lăsate să rezolve ele problema cîinilor fără stăpîn. Nu numai că nu au rezolvat-o, dar au agravat-o. O anchetă în acest sens ar fi bine venită.

    Îi acuz fără echivoc pe așa‑zișii iubitori de animale care, sub pretextul lacrimogen că, vezi Doamne, ei se preocupă, vor să perpetueze imaginea orașelor României ca sălaș al unor animale jegoase, bolnave și agresive, cum că asta ar face parte din modul nostru de a fi.

    Acuz, fără echivoc, pe stimate doamne Vlad și Anda de instigare la nesupunere civică în România, susținînd minciuni și făcînd afirmații jignitoare la adresa românilor în general.

    Da, vreau ca și orașele și satele României să arate ca Austria, curate, civilizate, fără cîini jegoși și fără alte animale bolnave. Vreau ca iubitorii de animale să se comporte ca mine, responsabil și rațional, să-i îngrijească, să-i vaccineze, nu să dea cu gura și apoi să le arunce în stradă. Am la țară 3 cîini frumoși, îngrijiți, vaccinați și multe pisici. Acesta este comportament de om normal, nu șmecheriile ieftine ale doamnelor mai sus citate. Dacă mai continuați, stimate doamne, să mai scrieți aici tot felul de tîmpenii, că văd că nu vă potoliți, eu voi fi cel care vă va pune la colț. Chiar ați reușit să mă scoateți din sărite cu snobismul vostru de doi bani.

  • Christina Vlad: (10-10-2013 la 10:30)

    Punct si de la capat…

    Nervos mai sunteti domnule profesor !!! […/Mod.]

    Se admite ca acel copil a murit sfâsiat de câine dar se pune problema daca nu cumva a fost vorba de un câine de lupta. Cu ce puteti sa-mi dovediti dumneavoastra ca au tabarât pe el câinii strazii ? Ati fost acolo ?

    V-ati uitat bine la titlul ziarului recomandat ? Un ziarist german nu îsi permite sa scrie prostii, asa cum se întâmpla în România.

    Lagarele mortii s-a mutat acum în România iar sub ochii dumneavoastra se întâmpla un genocid.

    […/Mod.]

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2013 la 10:42)

    Mod./LA:

    Rog pe onor. comentatori să nu-şi piardă cumpătul. Mulţumesc anticipat.

  • Christina Vlad: (10-10-2013 la 11:21)

    Erata: s-au mutat

    Sper ca stati bine cu tensiunea pentru ca nu vreau sa va am pe constiinta.

    Pe cei care nu îsi castreaza câinii si arunca puii lor pe strazi, nu îi acuzati ?

    Va cred ca va doriti sa arate România ca si tara mea adoptiva, Germania, dar pentru asta trebuie sa faceti si dumneavoastra ceva.

    „Animale jegoase”? 🙂 Odata, de foarte mult timp, când am venit în România si am vrut sa-mi prelungesc pasaportul românesc (aveam doua dar acum nici ca ma omor), în sala de asteptare era o duhoare insuportabila de la cei din jur. Norocul meu a fost ca functionara stia cine sunt si toate datele despre mine (habar nu am de unde!) si m-a chemat imediat în biroul ei.

    Probabil ca dupa atâta timp nu mai exista aceasta neplacere si toti românii miros praspat si curat… 🙂

    Nu mai vorbiti de lup (domnul Clej) caci nu îmi este dor de el… 🙂

  • Alex Satmareanu: (10-10-2013 la 13:45)

    Din pacate pentru cei care viseaza in Romania (ar trebui sa) poti sa mergi singur pe strada, adult sau copil, si n-ar trebui sa fii omorit de un ciine nici din greseala, orice incearca sa sustina unii.

    Degeaba locuiesti intr-o tara civilizata daca folosesti metode comuniste de propaganda ca sa-i discreditezi pe cei care nu au aceeasi parere ca tine. N-ajunge sa-i acuzi pe ei de ceea ce tu sustii, mai trebuie sa fie si adevarat.

    Aceeasi bucurie mioritica de avea pile nu se sterge cu schimbarea adresei, dar asta e doar o parte a problemei. Numai o persoana „credincioasa” care are sentimente si nu rationamente, care e „cuprinsa de iubire”, poate tine partea unui ciine ucigas de copii, indiferent de motiv si circumstante.

    N-ati facut Germania de azi, v-ati mutat acolo cind masa era deja pusa. Iar cind romanii vor sa curete Romania de ciini de pe strazi, veniti cu argumentul ca „noi nu omorim ciini de pe strada in Germania pentru ca nu sint ciini pe strada”. Nici dumneavostra nu ar mai trebui sa mincati astazi pentru ca eu sint satul deja.

    Aceeasi „ancheta” care ar fi constatat ca o femeie batrina nu se poate apara nici singura de o haita de ciini (care fusesera castrati deja), ar fi dispus eutanasierea ciinilor in mai putin timp decit mi-a luat mie sa scriu acest ecou.

  • Sorin Paliga: (10-10-2013 la 14:22)

    Nu sînt nervos, sînt de-a dreptul revoltat de ușurința cu care tratați problema, de oamenii care au fost omorîți de cîini și de cei care, zilnic, cu zecile, sînt mușcați, unii cu răni grave. Ați avea curajul să vă afișați cu asemenea puncte de vedere în Germania? Nu. De ce? Deoarece acolo cîini fără stăpîn nu există, iar dacă apar sînt eutanasiați imediat, dacă nu se găsește un stăpîn. E simplu, nu?

    Ceea ce propuneți dv. este, pur și simplu, favorizarea infractorilor (asociațiile care nu au făcut nimic), ignorarea cauzelor adînci ale problemei, condamnarea noastră să trăim cu gîndul că o haită mai poate omorî pe cineva sau mușca (grav) pe cineva și cu tonele de fecale de cîini pe stradă că, de, așa dă bine la emigrație.

    Rușinoasă atitudine. Trădătoare, comodă, insensibilă… fără calificativ.

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2013 la 15:30)

    @Sorin Paliga

    > Rușinoasă atitudine. Trădătoare…

    Sunt în esenţă de acord cu opiniile dv. în problema discutată, dar n-am înţeles de ce spuneţi de atitudinea d-nei Vlad că este… „trădătoare”??

  • Sorin Paliga: (10-10-2013 la 15:53)

    Este trădătoare pentru că, pur și simplu, trădează nu numai bunul simț, dar însăși esența civilizației, ignorînd toate faptele, cunoscute, care arată situația nu jalnică, ci de-a dreptul criminală din România de azi. Iar cînd cineva vine și ia apărarea acestui jeg imens, ba chiar ia apărarea unor crime, atunci asta este trădare. Niciodată nu i-am judecat pe oameni după criterii simpliste precum confesiune, naționalitate, dar atitudinea unor reprezentanți ai emigrației române mi se pare, în context, mai mult decît lamentabilă. Au stat degeaba în Occident. Asta nu m-ar deranja, dar – stînd acolo – au căpătat apucături de snobi și de trădători. Păi cum să vii să spui senin că, de fapt, nu cîinii l-au omorît pe acel copil? apoi să inventezi că nu știu ce ziar de rahat din Germania a emis ipoteza asta! Păi asta e emigrație? Ăștia reprezintă intelectualitatea românească? Rușine… Dacă așa gîndesc, măcar să se abțină, să se ducă la cîrciuma din colț pe Schiessgasse și să ne lase în pace. Halal…

  • Sorin Paliga: (10-10-2013 la 17:24)

    Sînt, de fapt, mult mai indignat de altceva.

    Fapte grave petrecute în România în ultimii ani, încălcările grave ale drepturilor omului și ale demnității umane, anchetele injuste cărora le-au căzut victimă, mai ales, oameni simpli din mediul rural și, în general, oameni fără apărare, nu au stîrnit absolut deloc elanul multor reprezentanți ai emigrației române. Oameni simpli, pentru fapte poate condamnabile, dar minore, cum ar fi furtul unei găini de la vecin, au făcut ani de pușcărie? Că, din comoditatea unor procurori și unor judecători, au făcut ani grei de pușcărie oameni nevinovați.

    Cazul Țundrea a fost singurul mediatizat, dar au fost multe altele… Abuzurile evidente ale puterii, hotărîri judecătorești abuzive, care au batjocorit demnitatea umană și alte asemenea fapte care arată jegul unei societăți bolnave nu au stîrnit atenția multor membri ai emigrației. În schimb, ce-i frămîntă pe unii? Haitele de cîini care, uneori, omoară oameni și, în orice caz, îi mușcă în fiecare zi, uneori grav; îi preocupă fecalele acestor cîini căci, nu-i așa, tot sîntem o țară jegoasă și trebuie să rămînem la fel.

    Am acuzat și acuz fără echivoc, indignat, o asemenea atitudine, îi acuz pe mulți reprezentanți ai emigrației române de trădarea intereselor naționale, a demnității umane, a drepturilor omului. Rușine… nedemn de niște oameni cu pretenții de intelectuali.

  • Alex Satmareanu: (10-10-2013 la 18:22)

    Domnule Sorin Paliga: aveti (avem) tocmai reactia ce se doreste a fi provocata.

    Precis ca in Germania se omoara ciini. Si in SUA, tara cea mai iubitoare de ciini – 1,47 pe gospodarie – numai asociatiile de protectia animalelor omoara cam 4 milioane (da, 4.000.000) pe an, adica cam cit toti ciini din Romania.

    In loc sa aplice Levitic 19:18 „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” se aplica numai Proverbele 26:11 „Cum se întoarce câinele la ce a vărsat, aşa se întoarce nebunul la nebunia lui”.

    Pentru unii „aproapele tau” inseamna ciinele si nu omul, de-aici si sentimentele ce duc la declaratii negindite. Sa dam dovada de compatimire si sa ne vedem de treaba. Eu vreau sa-i apar pe oameni de ciini nu de ei insisi.

  • Wanda Lucaciu: (10-10-2013 la 20:27)

    AMEN!! la comentariile Dlor Paliga si Satmareanu

    Ceea ce mi se pare totusi curios, este faptul ca avem articole postate, scrise de Prof Tismaneanu, Dl Ursu, Dna Rodica Grindea si Prof Liliana Popescu, articole cu subiecte importante si vad ca avem mult mai multe comentarii despre ciini vagabonzi din Romania.
    Dupa parerea mea, „tara (lumea) arde si baba se piaptana”

  • Alexandru Leibovici: (10-10-2013 la 22:05)

    @Sorin Paliga

    Niciodată nu i-am judecat pe oameni după criterii simpliste precum confesiune, naţionalitate, dar atitudinea unor reprezentanți ai emigraţiei române mi se pare, în context, mai mult decît lamentabilă.

    Nu înţeleg partea „nu i-am judecat pe oameni după … confesiune, naţionalitate, dar…”

    Apoi: Nu orice deviere de la standartele dumneavoastră etice şi politice merită a fi calificată drept „trădare”. Dar pot să înţeleg că, la mânie, aţi căutat un calificativ mai „tare”…

    Păi cum să vii să spui senin că, de fapt, nu cîinii l-au omorît pe acel copil? apoi să inventezi că nu știu ce ziar de rahat din Germania a emis ipoteza asta!

    De fapt d-na Vlad a scris: „Nu exista nici o dovada ca acel copil a fost omorât de câini fara stapân.” Iar mai târziu: „Se admite ca acel copil a murit sfâsiat de câine dar se pune problema daca nu cumva a fost vorba de un câine de lupta”. Nu a scris că „nu cîinii l-au omorît pe acel copil”.

    Apoi: Ziarul la care s-a referit d-na Vlad este departe de a fi „un ziar de rahat din Germania”, ci este Frankfurter Allgemeine Zeitung, unul din cele mai reputate ziare din Germania. Asta nu înseamnă că nu s-a înşelat în cazul de faţă.

    Dacă aţi fi citit articolul, sau dacă aţi fi rugat-o pe d-na Vlad să vă citeze/traducă exact ce scrie ziarul, aţi fi văzut că autorul articolului spune că (pâna la data respectivă) cercetările procuraturii sunt în curs iar împrejurările nu a fost definitiv elucidate, în particular deoarece ADN-ul găsit n-ar concorda cu nici unul din câinii-vagabonzi identificaţi în parc. Acest ultim detaliu nu este invenţia ziarului, ci provine din chiar presa românească: căutaţi „cazul ionut ADN”.

    Între timp Parchetul General a dezminţit această ştire; de fapt nici nu s-a efectuat vreo prelevare de ADN. Deci Parchetul porneşte de la premiza: câinii vagabonzi.

  • Sorin Paliga: (11-10-2013 la 05:12)

    Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie prostii, iar gravitatea afirmației este cu atît mai mare cu cît vine de la un ziar cu pretenții. Probabil că, în final FAZ și dna Vlad vor conchide că acel copil a fost ucis de un comando descins dintr-o farfurie zburătoare. Ar fi toată lumea fericită.

    Nu văd de ce insistați, dna Vlad scrie aiureli dar, evident, este dreptul fiecăruia să scrie ce dorește, dar redacția ar trebuie să mai filtreze aiurelile astea.

    Eu îmi propusesem că închid discuția aici, dar văd că provocați prelungirea ei. Wanda Lucaciu a notat, corect, că sînt teme mult mai importante decît cozile cîinilor din București și fecalele lor, chiar nu pricep insistența pe tema asta și pritocirea ei allgemainică. Vai de capul nostru dacă și FAZ a ajuns să scrie asemenea prostii.

    Ca să închei ziua cum nu se poate mai prost, aseară am urmărit la France 24 (sau TV$, am uitat) un documentar despre țiganii români. Se zice că ar fi 2 milioane. Se poate, probabil că jurnaliștii occidentali consideră țigan pe orice are pielea mai închisă la culoare. După logica asta, cred că grecii și italienii se apropie de sută la sută romi.

    De fapt, probabil că asta merităm să se scrie despre noi: cîinii și fecalele lor pe străzi și romii. Dacă asta s-a fumat, atunci despre Ponta și lucrarea sa de doctorat.

  • Christina Vlad: (11-10-2013 la 10:06)

    It’s easier to tell a lie than it is to tell the truth
    It’s easier to kill a fly than it is to turn it loose
    It’s easier to criticize somebody else
    Than to see yourself

    It’s easier to give a sigh and be like all the rest
    Who stand around and crucify you while you do your best
    It’s easier to see the books upon the shelf
    Than to see yourself

    It’s easier to hurt someone and make them cry
    Than it is to dry their eyes
    I got tired of fooling around with other people’s lies
    Rather I’d find someone that’s true

    It’s easier to say you won’t than it is to feel you can
    It’s easier to drag your feet than it is to be a man
    It’s easier to look at someone eles’s wealth
    Than to see yourself.
    – George Harrison See Yourself –

    Tardiva este interventia moderatorului. Penultima oara, domnule Leibovici, ati uitat sa va închideti microfonul moderatorului si se auzea în computerul meu un râs homeric, dupa ce au aparut ineptiile domnului Paliga la adresa mea.

    Nu ati stopat stilul sau grobian, ci l-ati încurajat.

    Pentru asta va dau un punct minus.

  • Alexandru Leibovici: (11-10-2013 la 10:31)

    @Sorin Paliga

    > Vai de capul nostru dacă şi FAZ a ajuns să scrie asemenea prostii.

    Buun, deci iată că nu mai este vorba de un anonim “ziar de rahat din Germania”, cum aţi scris ieri, ci de unul care are un nume şi o reputaţie, fapt pe care l-aţi fi putut descoperi şi singur… dar e mult mai simplu să aruncaţi de la început cu rahat şi să vedeţi apoi ce se întâmplă…

    Asta a şi fost intenţia mea: să corectez denaturările dv. privitoare la ce a spus de fapt d-na Vlad şi în general să îndrept discuţia spre examinarea faptelor, cu care ar fi trebuit să se şi înceapă.

    > Probabil că, în final FAZ şi dna Vlad vor conchide că acel copil a fost ucis de un comando…

    Iată, iarăşi aiurea în tramvai… Nici FAZ, nici d-na Vlad n-au contestat că copilul a murit în urma muşcăturilor de câine! Am probat asta prin citate exacte.

    > redacţia ar trebuie să mai filtreze aiurelile astea.

    De filtrare se ocupă nu redacţia ci moderatorii. Iar moderatorii implementează Regulamentul, iar acesta nu interzice apriori aiurelile. Iar d-na Vlad nu este aici singura care scrie aiureli.

    > Eu îmi propusesem că închid discuţia aici, dar văd că provocaţi prelungirea ei.

    Dacă vă propuseseţi, trebuia s-o faceţi – în ceea ce vă priveşte; eu nu-mi propusesem aşa ceva. Nu ştiu dacă sunteţi conştient de asta, dar pretindeţi în fapt dreptul să aveţi ultimul cuvânt.

  • Sorin Paliga: (11-10-2013 la 10:55)

    Domnule Leibovici, iar mă provocați, în speranța că – fiind moderator –mă puneți la punct, conform obiceiului. Discuția despre cîinii României a fost penibilă, deși punctul de pornire rezonabil. Faptul că FAZ a scris tîmpenia aia nu face afirmația de mai puțin rahat decît este, din contra, pute de departe.

    Nu știu dacă ce am scriu eu este „aiurea-n tramvai”, se poate, dar certe este că aiurea-n tramvai au fost cele spuse de dna Vlad. Recitiți.

    „Iar d-na Vlad nu este aici singura care scrie aiureli.” Corect, așa este.

    „Dacă vă propuseseţi, trebuia s-o faceţi ”. Păi dacă, după aia, primesc palme, reacționez, nu? Dv. nu faceți la fel?

    @Christina Vlad

    Much impressed, dear lady, by your exquisite poem, no doubt written in full inspiration, I remain faithfully yours, Sorin Paliga.

    I like your phrasing too: ‘ineptiile domnului Paliga la adresa mea.’. Could you, please, quote my ineptia?

  • Alexandru Leibovici: (11-10-2013 la 11:16)

    @Sorin Paliga

    > Domnule Leibovici, iar mă provocați, în speranța că – fiind moderator – mă puneți la punct, conform obiceiului.

    Văd că de-a dreptul adoraţi să faceţi pe victima! Asta ca substitut pentru afirmaţii sprijinite pe fapte, respectiv citate. „Could you, please, quote”, ca să vă citez…

  • Sorin Paliga: (11-10-2013 la 11:44)

    „Văd că de-a dreptul adoraţi să faceţi pe victima! ” doamne ferește, alții de pe acest forum adoră asta și cer să li se ceară și scuze, mai ales după ce bat cîmpii. Fiți liniștit, nu fac pe nicio victimă, nu cer să mi se ceară scuze, nu cer scuze și mă duc spre mormînt senin, cred.

  • Alexandru Leibovici: (11-10-2013 la 12:44)

    @Sorin Paliga

    Văd că iarăşi aţi uitat să adăugaţi lucruri de genul:

    „Cât priveşte afirmaţia mea că mă provocaţi, în speranţa că – fiind moderator – mă puneți la punct, conform obiceiului, iată faptele doveditoare, cu citate exacte:

    …”

  • Christina Vlad: (11-10-2013 la 13:45)

    Domnul Paliga este […/Mod.] asemenea lui Argan, personajul lui Moliere din „Bolnavul închipuit”. Când crezi ca este la pamânt si sufera, el topaie si danseaza de bucurie la gândul ca iar a mai tastat o rautate.

    „…mă duc spre mormînt senin”. Domnule Paliga, sunteti pe patul de moarte ? Si cei trei câini si multele pisicute…cui le lasati ?

    Sau mergeti la mormântul câinilor omorâti de unii români ?

    Aseara, cei aproape 2.000 ( am scris corect cifra )de bulbi de flori de primavara, mi-au reprosat si m-au certat pentru ca în sudul tarii au cazut primii fulgi de zapada, iar eu în loc sa ma îngrijesc de ei si sa-i pun în pamânt, raspund […/Mod.] domnului Paliga.

  • Sorin Paliga: (11-10-2013 la 16:42)

    @Christina Vlad
    Ați vizitat Cimitirul Vesel de la Săpînța? Dacă da, e bine. Dacă nu, faceți-o.

    Altfel, îmi sînteți tot mai simpatică… înțeleg că v-ar fi bucurat cumva moartea mea? De ce nu. Și da, am văzut moartea după colțul casei.

  • Christina Vlad: (11-10-2013 la 21:01)

    Terapia carnavalului este enormă, aşa a fost inventat Cimitirul Vesel de la Săpânţa – un decor nebun pentru carnavalul morţilor.
    -Lucian Pintilie-

    Nu stiu daca moartea poate fi privita ca pe o gluma.

    Nu, nu m-ar bucura moartea cuiva. Nici a dumneavoastra si nici a câinilor din România.

  • Sorin Paliga: (12-10-2013 la 08:59)

    Stimată doamnă Vlad, dat fiind faptul că faceți eforturi enorme să fiți spirituală (e greu, știu), vă propun, a nu știu cîta oară, să oprim dialogul. Pe lîngă eforturile imense pe care le faceți, chiar nu spuneți nimic. Întocmiți, eventual, antologia poemelor dedicate cozilor cîinilor și covrigilor aferenți.

  • Christina Vlad: (12-10-2013 la 14:39)

    Domnule Leibovici, îmi puteti explica cum de v-a scapat comentariu domnului Paliga ? Îi puteti pune un leucoplast la gura ?

    Sau v-ati aliat împreuna sa-mi puneti toleranta la încercare ?

  • Alexandru Leibovici: (12-10-2013 la 14:49)

    [Moderator]
    Doamna Vlad, care anume afirmaţie a domnului Paliga vi s-a părut că încalcă Regulamentul?

  • Christina Vlad: (12-10-2013 la 15:52)

    E O.K., domnule Leibovici !

    O zi buna.

  • Parascan Gheorghe: (15-10-2013 la 12:27)

    Cat de mult seamana problema disparitiei ADN-ului canin cu disparitia in baza valorii averiilor in cadrul speciei umane.

    Legile disparitiei saracilor (cu chip uman), desi nu au fost scrise explicit, se aplica inca din zorii societatii umane. Desi au trecut milioane de ani de evolutie, bogatii inca nu au reusit sa eutanasieze prin mijloacele cunoscute pe saraci. In aceste conditii se pare ca nu vor reusi sa eutanasieze in veci o alta rasa, mai ales ca aceasta este interpusa intre averile bogatilor si eventualii pradatori cu doua picioare…

  • Alexandru Leibovici: (15-10-2013 la 14:04)

    @Parascan Gheorghe

    Oare doreaţi să spuneţi că nu se va reuşi eutanasierea câinilor vagabonzi tot aşa cum bogaţii n-au reuşit să-i euthanasieze pe săraci? Deşi asta intenţionau timp de milenii?

    Asta am înţeles, dar sigur nu pot să fiu…

  • Alex Satmareanu: (15-10-2013 la 15:32)

    Idea @Parascan e gresita: bogatii nu vor sa-i „eutanasieze” pe saraci, ba chiar pun pret pe ei.

    Dar idea ca, indiferent de hotarirea luata, castrare sau eutanasiere, implemetarea va esua in pura traditie mioritica, merita retinuta.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Acolo 2

Acolo porneşte călătoria fără sfârşit. Acolo se opreşte-ndoiala. Acolo se opreşte şi moartea. Puţini, fericiţii l-au întrezărit!

Închide
3.147.72.188