La Măxineni – Corbu Nou sezonul de vânătoare nu ţine cont de lege
Cel puţin 15 exemplare de raţă mică (Anas crecca) şi mai multe exemplare de raţă mare (Anas platyrhynchos) au fost vânate ilegal în zona Măxineni – Corbu Nou (judeţul Brăila). Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 stipulează deschiderea sezonului de vânătoare la toate speciile de raţe abia la 1 septembrie.
În data de 11 august 2007 angajaţii Societăţii Ornitologice Române (SOR) au găsit în zona Măxineni – Corbu Nou 15 capete de raţă mică şi mai multe exemplare de raţă mare omorâte prin împuşcare. De asemenea, în zonă au fost găsite mai multe exemplare de păsări moarte sau muribunde, specialiştii Societăţii Ornitologice Române suspectând apariţia unei epizooti în zonă (după simptomele manifestate se poate vorbi de botulism însă pentru dovedirea acesteia e nevoie de teste de laborator de specialitate). Pe o distanţă de 200 de metri au fost găsite 11 păsări moarte din diferite specii: stârc cenuşiu (Ardea cinerea), lebădă de vară (Cygnus olor), raţă mare (Anas platyrhynchos), raţă mică (Anas crecca), piciorong (Himantopus himantopus), fluierar de mlaştină (Tringa glareola), pescăruş râzător (Larus ridibundus), chirighiţă cu obraz alb (Chlidonias hybridus).
Angajaţii SOR au anunţat Direcţia Sanitar-Veterinară Brăila recomandând prelevarea de probe biologice şi efectuarea de analize în vederea confirmării/infirmării infestării cu botulism. De asemenea, la nivelul judeţului Brăila au fost anunţate următoarele instituţii: Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, în vederea semnalării încălcării prevederilor legale cu privire la vânătoare şi a unei posibile infestări cu botulism.
Societatea Ornitologică Română (SOR) este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, care derulează activităţi pentru protecţia păsărilor şi a naturii cu sprijinul a peste 1.500 de membri şi voluntari, pe bază de proiecte şi donaţii. SOR derulează activităţi la nivel naţional, prin 22 de birouri şi sucursale. Din 1997 SOR reprezintă ţara noastră în cadrul BirdLife International – o reţea mondială ce cuprinde 105 organizaţii naţionale ce lucrează pentru conservarea păsărilor şi a naturii.
Mișcarea pentru drepturile animalelor „Frontul pentru Eliberarea Animalelor” protejează viața și sănătatea animalelor si iau masuri împotriva vânatorilor distrugându-le, în special în nordul tarii, observatoarele din paduri.
Cum nici eu nu suport vânatorii si pescarii, nu pot decât sa fiu de acord cu aceste masuri:
http://www.spiegel.de/video/tierrechtsbewegung-animal-liberation-front-geht-gegen-jaeger-vor-video-1311090.html
Dupa ce în Suedia a aparut un film de groaza despre cum sunt torturati iepurii http://youtu.be/jXJpm5Gt-yY casa de moda suedeza H & M a oprit productia de haine de Angora.Grupul pentru drepturile animalelor,Peta,a lansat acest videoclip în care blana iepurilor de Angora înca viață este smulsa ,iar H & M vrea sa se asigure ca furnizorul garanteaza pentru respectarea politicii de produs.
În comunicatul de presă de pe site-ul web al companiei de moda suedeză ” H & M se afirma ca nu se accepta tratamentul criminal al animalelor.Se accepta doar produse de Angora,care provin din ferme care trateaza corespunzator iepurii.
Dupa informatiile Peta, 90% din lâna de Angora provine din China.