caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Comunicat de presa

de (13-8-2007)

În cursul acestei săptămîni, cinci organizaţii ale societăţii civile – Alianţa Civică, Comunicare socială, Centrul pentru artă, media şi acţiune socială, Iniţiativa civică, Iniţiativa pentru apărarea memoriei – au hotărît, în urma unor consultări, să-şi coordoneze eforturile în cadrul Federaţiei pentru salvarea identităţii oraşului Iaşi. Cum şi PROPACT a protestat împotriva proiectelor ce atentează la identitatea oraşului, urmează să stabilim contacte şi cu această organizaţie. Membrii Federaţiei consideră că este dreptul inalienabil al cetăţenilor să se pronunţe public – apeluri, petiţii, proteste, mitinguri, marşuri, comunicate de presă, apeluri în instanţă, referendum etc – ori de cîte ori identitatea urbană a oraşului este pusă în pericol de iniţiative urbanistice – publice, private sau mixte – cu risc ridicat în ceea ce priveşte integritatea patrimoniului cultural-istoric şi a condiţiilor de mediu din municipiul nostru.

În momentul de faţă principalele pericole pentru integritatea urbană a oraşului, împotriva cărora organizaţiile membre au atras deja atenţia ca entităţi distincte, sînt reprezentate de Proiectul „Palas” şi de procesul de restituire de proprietăţi pe teritoriul „Grădinii Botanice”, proces urmat de o violentă acţiune de implantare de imobile în perimetru. Atragem acum, împreună, atenţia că ambele iniţiative încalcă grav legislaţia românească şi europeană în domeniu, instituindu-se în veritabile atentate la identitatea urbei noastre. Pe termen mediu, ne îngrijorează foarte mult intenţia unor investitori – şi eventuala îngăduinţă a autorităţilor locale! – de a construi imobile cu zeci de etaje sau mari ansambluri de locuinţe în centrul istoric al oraşului sau în alte zone cu puternică încărcătură patrimonial-istorică. Credem că asemenea iniţiative trebuie temperate, limitate sau stopate, după caz, prin apelul ferm la lege, la consultarea cetăţenilor, în cele din urmă prin apelul la bunul simţ.

5 August 2007, în Iaşi

Alianţa Civică, preşedinte Sevilia Oancea

Comuncare Socială, preşedinte Ionuţ Ştefanovici

CAMAS, preşedinte Elena Salahoru, vicepreşedinte Bogdan Chelariu

Iniţiativa Civică, preşedinte Mihai Chiriţă

Iniţiativa pentru apărarea memoriei, co-preşedinţi Liviu Antonesei, Mati Botezatu, Mihai Dinu Gheorghiu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Horoscop

Horoscop Noua planete Precum noua Gigantice bile Se rotesc Se rostogolesc Unde de energie Strabat Universul Si noi-vii diapazoane Vibram...

Închide
18.119.126.85