caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Petru Negura – Nici eroi, nici trădători – scriitori moldoveni sub regimul stalinist

de (28-2-2010)
3 ecouri

INVITATION

Les éditions l’Harmattan
et l’auteur Petru Negură
ont l’honneur de vous inviter à la présentation de l’ouvrage

Ni héros, ni traîtres
Les écrivains moldaves face au pouvoir soviétique sous Staline

Avec l’aimable participation de:
Catherine Durandin
&
Rose-Marie Lagrave

Le mardi 2 Mars 2010 à 19h

A l’Espace Harmattan
21 bis rue des Ecoles, 75005 Paris (M° Maubert-Mutualité, ligne 10)
01 43 29 49 42

Ni héros, ni traîtres
Les écrivains moldaves
face au pouvoir soviétique sous Staline

Petru NEGURĂ

Collection : Aujourd’hui l’Europe

ISBN : 978-2-296-07430-9 • 38 € • 420 pages

Jeune historien moldave, Petru Negură s’est posé, avec cette étude, un défi ambitieux. Il s’en explique : il étudie et cherche à comprendre la relation des intellectuels à un pouvoir totalitaire, ici stalinien de 1924 à 1956. Il s’applique à cerner le processus de construction nationale, ici moldave, sous une domination étrangère, russo-soviétique, en l’occurrence. Enfin se portant vers le centre, Moscou, il s’interroge sur la projection d’un modèle – le réalisme socialiste – vers une périphérie… Sa République de Moldavie.
Ce défi d’intelligence est tenu. Le livre importe de par sa qualité intrinsèque, densité et érudition, mais il y a plus. Ce texte porte un décryptage de phénomène à la fois politique, social et culturel – la soviétisation d’un espace entré dans le cadre de l’URSS, la rupture et jusqu’où avec le passé – dont nous avons aujourd’hui besoin pour saisir les faisceaux de complexité du présent. Quelle identité, quelle modernité aujourd’hui pour la République de Moldavie ? Quels liens avec Moscou et avec Bucarest ? Quel regard de soi-même à soi-même ?

Catherine Durandin

PETRU NEGURĂ, Docteur en sociologie de l’École des Hautes Études en Sciences Sociales, est enseignant

(maître de conférences) à l’université d’État de Chisinau (Moldavie).

Illustration de couverture :

Un groupe d’écrivains moldaves, de gauche à droite : Iosif Baltan, Emilian Bucov, Liviu Deleanu, Andrei Lupan. (A l’arrière plan, le portrait de J. Staline), fin des années 1940.

Ecouri

  • ionic: (28-2-2010 la 00:00)

    Emilian Bucov, Liviu Deleanu si Andrei Lupan din foto au debutat si au activat in perioada interbelica in Romania. Se spune ca Liviu Deleanu este autorul textului considerat anonom la cantecul “Sanie cu zurgalai”. N-au trecut nici cateva saptamani de la 28 iunie 1940 si deja ii vedem pozand sub portretul lui Stalin. Daca Nicolae Costenco, cel mai promitator tanar scriitor basarabean din aceeasi generatie, ar fi acceptat si el sa pozeze sub acelasi portret, probabil nu ar fi fost deportat in gulag dupa cercul polar, de unde scrierile sale n-au mai ajuns sa influenteze cumva asupra celora ramasi la bastina. Prezenta in Uniunea Scriitorilor din Moldova a unor“conformisti” scoliti in Romania a schimbat raportul de forte si a stopat expansia pe malul drept a mostrelor de limba “moldoveneasca” transnistreana promovate de „cantaretii primelor cincinale” de la Balta si Tiraspol. Au avut curajul de a propune dupa razboi revenirea la grafia latina. Poetul Liviu Deleanu a preferat sa scrie basme pentru copii si poezie lirica de dragoste, dovedind ca se poate de evitat tributul ideologic fata de regim. Creatiile sale a servit ca modele artistice pentru generatiile de scriitori din anii ’60 – ’80 ( Grigore Vieru, P. Carare, E. Loteanu, Gh.Voda, V. Romanciuc, N.Dabija s.a.), care au pregatit constiinta basarabenilor de evenimentele si miscarea de eliberare nationala la apusul imperiului sovietic.
    … Au fost si tradatori, au fost si eroi. Unii au slujit in exclusivitate privilegiilor personale oferite de regimului totalitar, altii, insa, au preferat sa munceaca cu jertfire, fara lauri, in anonimat, scrutand cu fiecare zi revenirea la normalitate, la libertatile generatiilor de azi din R. Moldova.

  • Marina Nicolaev: (28-2-2010 la 00:00)

    Am anuntat lansarea acestei carti cu cat autorul, Petru Negura, doctor in sociologie, este membru al noii „Comisii pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.” de curand infiintata in 2010.

    Propun tuturor celor interesati citirea acestei carti pentru a o putea evalua impreuna.

    Sunt de acord cu dumneavoastra: „… Au fost si tradatori, au fost si eroi.”

  • Xenia Lozinschi: (8-2-2013 la 16:00)

    Cu mare parere de rau, sau spre fericirea noastra, toti scriitorii, poetii, cine mai putin, cine mai mult, au fost implicati, neputind sa evite realitatea, in conflicte politice… Au ramas scriierile lor, cele care au rezistat timpului, recunoscindu-li-se meritul si valoarea…

    Asta e viata si ca ea suntem si noi. Vezi drama personala si sociala a marelui nostru contemporan Ion Druta.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Balancing Rock – Nova Scotia

O lume mai putin cunoscuta, merita vazuta... Ce sta in balanta si ce nu? O parte din tara mea, Canada,...

Închide
3.135.193.234