caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Băsescu îi consideră pe romi responsabili de propria situație

de (23-2-2010)
Presedintele Băsescu în mijlocul romilor din ItaliaPresedintele Băsescu în mijlocul romilor din Italia

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat luni, 22 februarie, la Palatul Parlamentului, la conferinţa de lansare a Raportului asupra Strategiei Naţionale de îmbunătăţire a situaţiei romilor „Vocea comunităţilor”.

Cu acest prilej preşedintele Băsescu a făcut mai multe declaraţii privind situaţia romilor şi imaginea României pe plan extern. Printre altele, preşedintele României a afirmat următoarele: „Hai să fim cinstiţi, avem o mare problemă de imagine. Mergeţi la Paris, mergeţi la Oslo, la Roma, la Milano. Minoritatea romă este prezentă în orice colţ, în fata oricărui muzeu. Şi nu ca să intre la muzeu. Ori recunoaştem o dublă responsabilitate, a statului şi a minorităţii, ori, dacă nu suntem dispuşi să recunoaştem această dublă responsabilitate pentru o evoluţie pozitivă a minorităţii, vă asigur că toate programele guvernamentale şi europene sunt sortite eşecului’.

Preşedintele a atins şi problema locuinţelor improvizate ale romilor, amplasate la periferia oraşelor. „Datorită natalităţii pozitive care există in cadrul minorităţii rome, problema locuinţelor sa agravează. Tot mai multe familii de romi locuiesc la marginea oraşelor, in adăposturi improvizate şi ilegale pe deasupra. Nu se va putea merge pe ideea că, la nesfârşit, statul va trebui să construiască locuinţe pentru această categorie. Nu. Va trebui să le dam copiii la şcoală, sa aibă servicii din care sa îşi poată construi locuinţe”.

Preşedintele a fost de părere că rezolvarea problemelor cu care se confruntă minoritatea romă depinde de responsabilitatea asumată atât de stat cât şi de comunitate: „Pană când însăşi minoritatea romă nu va fi conştientă de propria ei responsabilitate pentru a ieşi din situaţia dificilă în care se află, putem să scriem încă zeci de rapoarte guvernamentale.” „Putem mări ajutorul financiar oricât, putem mări oricât alocaţiile sociale. Până când minoritatea romă nu va fi ea însăşi conştientă că are responsabilităţi faţă de ea însăşi, problemele vor dăinui, banii se vor cheltui cu eficienţă minimă, iar progresele înregistrate vor fi de asemenea minime”.

Preşedintele şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de activitatea ONG-urilor care se ocupă de problemele romilor. „Nu este suficient să avem un grup de ONG-uri vocale la orice eroare condamnabilă de expresie, de la preşedinte până la miniştri şi orice alt demnitar.” „Nu aşa se manifestă ataşamentul faţă de problemele unei minorităţi”.

Preşedintele Băsescu este de părere că statul îşi îndeplineşte toate îndatoririle faţă de minoritatea romă. ”Dacă luăm toată lista de facilităţi pentru minoritarii romi, este clar că nu putem reproşa statului o indiferenţă. Dimpotrivă, au rezervat locuri la universităţi, care rămân neocupate, de regulă. Nu-i respinge nimeni la şcoală, nu-i respinge nimeni la grădiniţă, cu excepţiile pe care le ştim şi întâmplări nefericite. Dar această minoritate nu va ieşi din sărăcie până când nu va face din educaţie o prioritate. Statul are obligaţia să creeze condiţii ca, la şcoală, copiii romi să poată să îşi desăvârşească educaţia, dar este destul de dificil pentru stat să intre în fiecare familie de romi să o convingă despre esenţa şansei pentru copil, adică mersul la şcoală. Ştiţi foarte bine că avem un alt fenomen care se manifestă destul de pregnant; atunci când se ajunge la patru, cinci, şase copii, familia de romi se mulţumeşte să trăiască din ajutorul social. Cred că trebuie să găsim soluţii aici. Nu putem stimula la nesfârşit acest tip de existenţă.”

Discursul preşedintelui Băsescu a declanşat reacţii de nemulţumire din partea reprezentanţilor societăţii civile. David Mark, liderul Alianţei Civice a Romilor a arătat că romii emigrează din România „din cauza sărăciei lucii şi din cauza discriminării cu care au de-a face zi de zi”, şi nu sporadic, cum a susţinut Traian Basescu.

„De zece ani de zile, avem o strategie adoptată. România a avut un angajament faţă de alte ţări şi faţă de Banca Mondiala. De cinci ani de zile nu s-a adoptat nici măcar planul de acţiune al Decadei de incluziune a romilor”, a mai arătat liderul acestei organizaţii.

Ecouri

  • Stefan Maier: (23-2-2010 la 00:00)

    Si totusi, rezulta ca se asteapta niște solutii. Intrebarea este: de unde?

  • Petru Clej: (23-2-2010 la 00:00)

    Vezi editorialul

    „Cum se pot reconcilia românii cu romii”, de Petru CLEJ și Ștefan NICULESCU-MAIER

    http://www.romanialibera.com/editorial/editorial.php?step=articol&id=372

  • Mihai Platon: (23-2-2010 la 00:00)

    In opinia mea dezvoltata traind o perioada intre romi, punctul de inceput este in comunitatile de romi incluzand liderii lor recunoscuti in mod natural in acea comunitate. Numai de acolo pot izvori solutii solide, diferite decat cele cunoscute.

  • Petru Clej: (23-2-2010 la 00:00)

    Mă întâlnesc aproape zilnic cu infractori romi în Marea Britanie. Marea lor majoritate au educație foarte redusă, ceea ce face ca ei să-și găsească foarte greu de lucru. Cum însă majoritatea trăiesc în sărăcie, aici se petrece un cerc vicios cae nu le dă acces la educație pentru că sunt săraci și nu le permite să iasă din sărăcie pentru că nu au educație.

  • Andrea Ghita: (23-2-2010 la 00:00)

    Problema esentiala este gradul de saracie al populatiei rome. Acolo e nevoie de ajutor substantial prin proiecte si strategii in care ar trebui sa fie implicata macar administyratia locala, daca nu cea centrala. Citind site-ul Departamentului pentru Relatii Interetnice subordonat Guvernului Romananiei (care nici nu contine informatii la zi) am gasit cateva activitati care vizau cunoasterea si respectarea minoritatii rome in cadrul unor tabere sau festivaluri. Nicio initiativa de tip social. Consiliul MInoritatilor Nationale subordonat aceluiasi departament nu-si propune proiecte care sa tinteasca ridicarea nivelului social al acestora. Exista initiative izolate la nivelul unor comune, mai ales cele unde au avut loc conflicte interetnice.(ca de pilda Hadareni). Nu cred ca plasarea intregii responsabilitati pe terenul unei minoritati dezavantajate, careia i se da de inteles ca nu poate fi asistata social la nesfarsit, ar duce la rezultatele scontate fara o actiune de anvergura pentru sprijinirea ei in elaborarea proiectelor si accesarea fondurilor pentru dezvoltare si invatamant.

  • Catalin: (23-2-2010 la 00:00)

    Problema esentiala nu este gradul de saracie al populatiei rome, ci al populatiei romane in marea ei majoritate.
    Se dau ajutoare, exista strategii dar ca de obicei rămân doar pe hârtie, nu au cu ce fi sustinute material, se încep și la puțin timp nu mai sunt fonduri deși facilitatea respectiva rămâne(sau se modifica pe alt tip de ajutor și povestea se repeta)
    Nu exista nici măcar alternativa cu locurile de munca, (de nici un fel) sa-i introduci undeva, sa-i ajuți sa-și câștige traiul, nu exista, (nu doar pentru ei, multi romani au ajuns și ei în postura de a solicita ajutor, deși nu este de unde).

  • atol: (23-2-2010 la 00:00)

    Domnule Clej, saracia in Marea Britanie este cu totul altceva fata de Romania. Faptul ca tiganii nu sunt educati li se datoreaza in proportie de 99%. Acesta este de fapt stilul lor de viata.In perioada comunista nu cred ca se putea pune problema saraciei si a imposibilitatii de a merge la scoala.
    In occident problema tiganilor s-a rezolvat in evul mediu: daca nu se supuneau regulilor cetatii erau trimis in lumea de dincolo fara drept de apel. In Tarile Romane erau robi, lucru care se pare ca le-a priit.

  • Petru Clej: (23-2-2010 la 00:00)

    Persoana rasistă anonimă „atol” dă dovadă de toate „calitățile” tagmei din care face parte parte, începând cu ignoranța groasă care emană din acest ecou.

    Mai lipsea doar să-i elogieze pe Antonescu și Hitler pentru modul cum au tratat romii. Un singur lucru a uitat: că suntem în anul 2010, iar România face parte din Uniunea Europeană, iar demnitatea persoanei umane nu mai poate fi călcată așa cum se întâmpla în mod curent în Evul Mediu, pe care persoana rasistă care se ascunde cu lașitate sub aliasul „atol” îl invocă în chip de model.

  • Anonim: (23-2-2010 la 00:00)

    Eu incerc un altfel de dialog cu dl atol, incercand sa-l fac sa inteleaga.
    Dle atol, spui:

    „In Tarile Romane erau robi, lucru care se pare ca le-a priit. In Tarile Romane erau

    Dumneata crezi ca ti-a priit robia in comunism?

  • Anton Constantinescu: (23-2-2010 la 00:00)

    Eu incerc un altfel de dialog cu dl atol, incercand sa-l fac sa inteleaga.
    Dle atol, spui:

    „In Tarile Romane erau robi, lucru care se pare ca le-a priit. In Tarile Romane erau

    Dumneata crezi ca ti-a priit robia in comunism?

    Dumitale iti lipseste o calitate de baza in lumea moderna: empatia. Dumitale iti place sa fii rob? Nu ai decat sa fi.
    Dar omul libere nu este nascut sa fie rob. Ca sa se dezvolte, are nevoie de libertate. Intelegi?

  • Mari: (23-2-2010 la 00:00)

    Dmnul Basescu are dreptate,ei singuri trbuie sa se integreze, la fel ca si romanii.Nu face nimeni diferenta rasiala daca nu tu singur esti hot, cersetor, prostituata sau nespalt…
    Nu arata nimeni cu degetul daca nu tu singur atragi atentia asupra ta intr-un fel sau altul.
    Toti trebuie sa megem la scoala,daca va aminti pe timpul lui Ceausescu mergeau la scoala cu forta,in Romania au drepturi egale, nu-i da nimeni laoparte.Afara face cineva ceva pt romani?nimic..fiecare ce poate pt el.
    Pe oamenii de la tara nu-i facem tarani prosti??si ce trebuie sa facem pt ei??
    Sa ne spalam, sa muncim si sa lasam manele si impresiile de smecheri ce ne credem..la scoala!!!

  • Mari: (23-2-2010 la 00:00)

    Si daca facem parte din UE ce?nu au facu pt noi mai mult decat vrem noi sa facem…si ne-au amenintat cu integrarea..si tot la coada… doar daca facem progrese, asa e si corect, cine nu face progrese…nu e nimeni de vina pt soarta pe care o au romii sau romanii…asa ca romii nu au nici un motiv sa se considere discriminati.In europa e plin de negri care nu au de munca dar nu am vazut unul sa stea la cersit,si musulmanii la fel sunt considerati discriminati si nu am auzit sa fure cum se aude de romani si romi

  • Petru Clej: (23-2-2010 la 00:00)

    Aș vrea s-o întreb pe „Mari” (obișnuita lașitate…) de unde are date oficiale cu privire la infracționalitatea cetățenilor români, fie ei romi sau nu, din statele Uniunii Europene?

    Eu unul, care cunosc în fiecare zi infractori români în Marea Britanie nu cunosc decât o singură statistică oficială: aceea a numărului cetățenilor români condamnați la pedepse de închisoare fermă și aceasta veche din iunie 2009.

    Nu știu la ce „negri” și „musulmani” se refera imaginea virtuală „Mari”. De asemenea nu ;tiu de unde ia statistici.

    Eu am fost acum câteva săptămâni în estul Londrei, unde am fost translator la două victime ale unei tâlhării în grup, doi cetățeni români. Agresorii – un grup de 10 – 15 tineri de culoare. Ofițerul mi-a spus că în zonă 98% dintre tâlhării sunt opera tinerilor de culoare. Și cu toate acestea, eu nu trag concluzii generalizatoare de tipul acelora la care ajunge imaginea virtuală „Mari”, care nu știu unde trăiește, dar cică n-a auzit de furturi comise de negri.

    Cât despre faptul că romii nu sunt discriminați în România, cred că nici nu mai merită vreun comentariu.

    Da, pe vremea lui Ceaușescu toată lumea era obligată să meargă la școală și cu toate acestea sunt destui oameni de peste 40 de ani care sunt analfabeți totali sau funcționali.

  • Mari: (23-2-2010 la 00:00)

    De ce statistici e nevoie?uita-te la stiri si mergi in orica capitala europeana sa vezi cine cerseste pe strazi? intreaba din cei care traiesc afara…sau cei care au mers in vacanta in afara…Cu ce sunt discriminati?saraci si analfabeti au toate tarile.
    In Irlanda de ce au intrat in biserica romanii??ca erau amenintati nu..in Italia,Spania…campaniile TV care s-au facut pt imaginea romanilor…

  • Petru Clej: (23-2-2010 la 00:00)

    M-am lămurit. Imaginea virtuală „Mari” practică sportul național românesc: vorbitul după ureche.

    Repet: trăiesc la Londra și lucrez ca translator în sistemul judiciar vă asigur că vorbiți gogomănii.

  • Mari: (23-2-2010 la 00:00)

    Nu doar dupa ureche dar si dupa ochi caci am vaut personal pe strazi,la semafoare.. tigani la cersit; la stiri de asemeni..iar daca presa nu poate fi statistica”, arhiva nu am sa va prezint.
    Cat despre discriminarea din Romania…asa cum spune-ati „pe vremea lui Ceausescu toata lumea era obligata sa mearga la scoala si cu toate acestea sunt destui oameni de peste 40 de ani care sunt analfabeti totali…” tocmai din aceasta cauza nu sunt discriminati pt ca cei care considera ca fac discriminarea sunt la fel..neducati..
    Daca lucrati in sist judiciar..prezentati foarte bine apararea” 🙂 succes acolo unde este nevoie!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
HOTEL EDEN (3) – fragment de roman

(urmare din numărul precedent) Patrulam amândoi în tăcere, în pas sincron, fiecare cu gândurile lui. Nu mai aveam nimic să...

Închide
3.141.198.147