Eram la Paris când am primit un mesaj surpinzător de la directorul OWH Studio că am obţinut premiul I pentru proiecţiile locale de filme documentare la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Filme Documentare ”Cronograf”. Noutatea m-a lăsat plăcut surprinsă pentru că am participat cu filmul ”Prigoana din Basarabia” din pură curiozitate.
Surpriza a continuat şi atunci când am ajuns la studioul OWH să ridicăm trofeiul, pentru că în afară de o diplomă drăguţă ne mai aştepta un cadou, o plasmă TV, oferită de partenerul media Publika TV, căruia îi suntem foarte recunoscători. Împreună cu producătorul filmului, Centrul Naţional al Romilor, am decis ca surpriza să ajungă la una din familiile care a supravieţuit ororile Holocaustului.
De la producerea filmului, decedaseră doi protagonişti ai filmului nostru, o bătrână din Hânceşti de peste 75 ani şi un lider al comunităţii de evrei. Acum pot înţelege cât de valoros poate fi acest film, pentru că acele istorii fascinante ale protagoniştilor filmului vor rămâne un document istoric şi o carte vie pentru copiii şi strănepoţii lor, dar şi pentru societatea moldovenească.
Despre reacţiile bolnăvicioase ale publicului precum că susţin în continuare implementarea unui plan criminal al deportărilor romilor nu are rost să vorbesc, pentru că mai avem nevoie de educaţie şi de şapte ani de acasă, de empatie, care deseori, nouă moldovenilor ne lipseşte.
Am avut o deosebită satisfacţie morală să-i cunosc, în schimb, pe aceşti oameni, pe feţele cărăra poţi citi tristeţe, dar şi o enormă dorinţă de a trăi, de a continua viaţa şi de a se bucura de scurtele clipe pe care le au de trăit. Trofeul, cu siguranţă, că ne-a trezit pofta de a realiza filme şi mai bune decât s-au produs până acum, aşa că fiţi pe fază… micile talente în cinematografie au fost deja recunoscute.
Social tagging: Centrul National al Romilor > film documentar Cronograf > Natalia Ghilascu >Prigoana din Basarabia > Sergiu Ene