caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Cateva date istorice

de (23-7-2007)

– Denumirea orasului canadian din provincia Québec, Montréal, este datorita >muntelui Royal> = Mont Royal, prin contractia cuvântului. În secolul XVI cuvântul se pronunta si . Francezul Jacques Cartier, pe 2 Octombrie 1535, cu ocazia celui de-al doilea voyage în America de Nord, a descoperit aceasta asezare autohtona, care cu mult înainte s-a numit Hochelaga, asezare ce se afla la poalele muntelui Royal. El a fost primul care a atribuit denumirea de MONT ROYAL = MONTRÉAL din zilele noastre.

– Orasul Montréal cu o populatie în prezent de aprox.3 milioane locuitori, este capitala celei mai mari provincii canadiene – Québec – cu o populatie de aprox.7 milioane locuitori, orasul Montréal fiind o insula situata pe marele fluviu navigabil – Saint Laurent.

– În Franta exista patru comune care poarta denumirea de Montréal, una situata în departamentul Aude din Regiunea Languedoc-Roussillon, la 20 km. de Carcassonne, idem în Gers, Ain si Yonne. De asemenea întâlnim Montréal în Portugalia în regiunea Leira si Montréal în Italia, în regiunile Aquila si Udine. (Sursa:Jean Poirier (1979) <Île-de-montréal> CANOMA, vol.592), pag.6-8.

– În Statele Unite – Wisconsin – exista un alt oras cu aceeasi denumire de Montréal, aproape de râul Wisconsin, idem în Arkansas si Missouri.

– Ce este ACADIE? Este fructul eforturilor colonizarii Frantei si Americii de Nord din secolul XVII. Aceasta prima colonie franceza în America a fost stabilita din anul 1604 pe pamântul care este cunoscut astazi sub numele de Nouveau-Brunswick si al Nouvelle-Ecosse, pe coasta de Est a Americii de Nord. În acel timp, dupa câteva ierni dificile, datorita asezarii geografice în vecinatatea Oceanului Atlantic, Franta a stabilit sa concentreze eforturile asupra dezvoltarii în Nouvelle France, devenita în 1960 provincia Québec, care se afla tot pe coasta de Est, dar mai la Sud. Între timp, regiunea Acadie continua sa se dezvolte încet, datorita conflictelor dintre Anglia si Franta care ambele doreau sa acapareze aceasta asezare. Astfel ca Acadie a devenit în mod definitiv colonie britanica în anul 1713 prin Tratatul de la Utrecht.

– În anul 1756, francezii din Canada au parasit Acadie ajungând în Louisiana, acei francezi refuzând asimilarea britanica, pentru ca ei doreau sa vorbeasca în limba franceza, limba materna si sa traiasca în religia catolica. Aceasta perioada a istoriei este putin cunoscuta de multi francezi din Franta. În centrul Louisianei se afla Cajun Country, o parte din acest stat care se întinde între Alexandria si Natchitoches, caracterizsate printr-o flora foarte bogata, cu paduri si lacuri, care permit locuitorilor si turistilor o multime de activitati în natura. În nordul Louisianei regiune îndepartata de Nouvelle-Orleans, atât geografic cât si cultural, cuprinde lacuri si râuri care sunt pentru amatorii de pescuit si sportul nautic, un adevarat Eden. Poverty Point este locul cel mai vechi si important din America de Nord în materie de civilizatie amerindiana. O vizita la Monroe, permite vizitarea Muzeului Bibliei si gradinile \”à la française\”. Se stie prea bine ca Louisiana este leaganul Jazz-ului.

– Louisiana este un stat unde domneste o atmosfera care nu se gaseste nicaieri în Statele Unite. Originile multiple i-au dat un caracter original si cosmopolit. Astazi, muzica, festivalurile organizate, bucataria, plantatiile Sudului, face ca Acadie si Nouvelle-Orléans sa devina o adevarata destinatie turistica. Louisiana si-a construit bogatia datorita plantatiilor trestiei de zahar de-a lungul fluviului Mississippi, pe Great River Road.

– Cavalerul Robert de La Salle este de fapt primul care efectuat explorarea teritoriului care a devenit Louisiana, denumit astfel ca omagiu adus regelui Frantei – Ludovic XIV. Mai târziu, Pierre Lemoine d’Iberville a continuat aventura, dupa ce a fondat Bâton Rouge în 1702, el devenind primul guvernator al Louisianei. În 1717, Louisiana a fost administrata de campania Indiilor, de John Law, pâna în 1731. Colonizarea franceza a luat avânt în 1718 cu fondarea actualei Nouvelle Orléans.

– Dar, în 1763, Ludovid XV daruieste Louisiana spaniolilor. Colonialistii neapreciind deloc dominatia spaniolilor, fapt pentru care în 1768 au instituit o Louisiana libera care a durat 10 ani, urmând o revolta a acadienilor, iar în 1800, Louisiana este din nou a francezilor, dar pentru putin timp. În 1803, Napoleon a vândut colonia pentru 15 milioane de dolari, Uniunii tinerilor din Statele Unite ale Americii pentru a finanta razboaiele declarate de el. Astfel ca, în 1812 Louisiana devine al 18-lea stat al Uniunii. Cu ocazia razboiului de Secesiune, Louisiana se uneste cu grupurile sudistilor. Acest stat nu a vrut sa elibereze sclavii care lucrau în plantatii si asigurau bogatiile acestor exploatatii. Astefl ca, datorita esecului sudistilor, negrii au obtinut EGALITATEA DREPTURILOR CIVICE. A urmat venirea americanilor din alte state pentru a se îmbogati si o noua era de prosperitate a început pentru Louisiana.

– De-a lungul primului razboi mondial, locuitorii din Louisiana au fost recrutati de armata americana pentru a servi ca interpreti pe lânga trupele franceze. Intre 1928 si 1935, Louisiana a trait sub influenta guvernatorului Huey P.Long, acesta modernizând acest stat dotându-l cu spitale, scoli si retele de transport. Guvernatorul a declarat ca \”oamenii n-au nevois sa fie bogati, propunând ca cei mai bogati sa ofere surplusul lor material ajutând în acest fel pe cei mai oropsiti de soarta.\” În acelasi timp, guvernatorul Long care dorea sa aplice ideile sale, utilizând metode contestabile de catre adversari, comparabile cu cele ale unui dictator, concluzia fiind ca a murit asasinat în 1935.

– În prezent, resursele petrolifere ale subsolului acestui stat sunt exploatate, dezvoltându-se industria chimica, astfel ca Louisiana este un stat modern si activ. Cu toate vicisitudinile climatice din ultimul an care au facut pagube imense, totusi locuitorii au contribuit si contribuie în continuare la refacerea oraselor si micilor localitati afectate de intemperiile necrutatoare, iar jazz-ul continua sa-si faca \”datoria\”.

****************
În numarul urmator al RLIV, câte ceva din \”Istoria provinciei Québec\”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Paşi sărutaţi

descreţesc fruntea din perna languroasă ce mângâie obrazul de nesomn ridic cu sete o secundă pe minutarul flămând un ochi...

Închide
18.223.238.39