BASTILIA (Bastille) – a fost o fortareata construita la Paris, la poarta Saint Antoine (1370-1382). Mai întâi a fost o citadela militara, mai târziu transformata în închisoare de Stat sub domnia regelui Ludovic al XIII-lea (1601-1648), Bastilia devenind simbolul arbitrar regal. În ziua de 14 Iulie 1789, detinutii revoltându-se împreuna cu parizienii au luat cu asalt închisoarea, actiune ce a constituit o prima victorie a poporului francez contra unui simbol al Vechiului Regim. În anul 1799 închisoarea a fost distrusa complet.
Parizienii revoltati de restrictiile si imobilismul regelui Ludovic XVI (1704-1796) rege al Frantei între 1774-1791 s-au revoltat si au pornit în cautare de arme invadând mai întâi Hotel des Invalides din Paris apoi îndreptându-se spre închisoarea de la Bastilia. Guvernatorul De Launay, care detinea cheile fortaretei a fost somat de a preda cheile rasculatilor, dar unii revolutionari deja reusisera sa patrunda în incinta închisorii, De Launay ordonând deschiderea focului împotriva rasculatilor. Mai mult de 80 parizieni au fost omorâti, iar dupa amiaza guvernatorul a capitulat, fiind omorât o ora mai târziu.
Asaltul Bastiliei a marcat punctul de plecare al miscarii revolutionare franceze, simbolul arbitrar regal a cazut, iar vechiul regim apropiindu-se de sfârsit, Franta devenind astfel REPUBLICA FRANCEZA. Din anul 1790, parizienii au ales ca sa comemoreze prima aniversare a Caderii Bastiliei, printr-o mare sarbatoare pe Champ de Mars din Paris, ocazie la care au participat cu mare entuziasm 260.000 parizieni si delegati din toate departamentele. Regele si regina au asistat alaturi de generalul La Fayette, comandantul garzii nationale. Aceasta Sarbatoare federala consacra însa un triumf efemer al Revolutiei pacifice si promisiuni a unei monarhii constitutionale, cu respectarea drepturilor individuale. Aproape un secol mai târziu, sub a III-a Republica, în ziua de 6 Iulie 1880, Camera deputatilor a adoptat o propunere a lui Benjamin Raspail privitoare la Caderea Bastiliei si a Sarbatorii Federatiei, ca Sarbatoare nationala a Republicii franceze.
A treia Republica (1879) a realizat un Imn national si în 1887, o \”versiune oficiala\” fiind adoptata de Ministerul de razboi dupa avizul unei comisii. Cântecul patriotic La Marseillaise devenit în 1797 apoi în 1879 Imnul national francez, compus în 1792 pentru armata Rinului de un ofiter de geniu, anume Claude Joseph ROUGET de Lisle (1760-1886, din garnizoana Strasbourg, revolutionar moderat, a fost salvat de Teroare gratie succesului acestui cântec. În ziua de 14 Iulie 1915 cenusa lui Rouget de Lisle a fost transferata la Hôtel des Invalides din Paris. În Septembrie 1944, o circulara a Ministerului educatiei nationale a preconizat ca La Marseillaise sa se cânte în scoli pentru \”celebrarea eliberarii Frantei si a martirilor\”. Imnul national a fost din nou afirmat în Constitutiile din 1948 si 1958.
Alte aniversari de-a lungul anilor, în ziua de 14 Iulie:
– 1077 – Odon de Conteville, episcop de Bayeux, frate vitreg cu Guillaume Le Conquerant, consacra noua Catedrala a orasului sau, una din cele mai importante din Normandie. Dedicatia este prezidata de arhiepiscolul de Rouen în prezenta lui Guillaume, duce de Normandie si regele Angliei. Tapiteria numita \”Bayeux\”, lunga de 69 metri, este întinsa în catedrala. A fost special realizata între anii 1066 si 1077 pentru celebrarea evenimentului.
– 1223 – Moartea regelui Frantei Philippe II Auguste, la vârsta de 58 ani, dupa 42 ani de domnie. A urmat la tron fiul sau Louis VIII, în vârsta de 36 ani. Faceau parte din Dinastia Capetienilor, care urmau la tron prin ereditate.
– 1602 – s-a nascut la Pescina, în Abruzzes, Giulio Mazarini, devenit celebru sub numele de MAZARIN, Primul ministru al Frantei.
– 1789 – Caderea Bastiliei.
– 1795 – Imnul Marseillaise a devenit Imn national.
– 1865 – Drama de la Muntele Cervin. Alpinistul britanic Edward Whymper realizeaza prima ascensiune a muntelui Cervin din Muntii Alpi( 4478 m.alt.). Acompaniat de 6 persoane, profesionisti sau pasionati, la coborâre, 4 dintre acompaniatori au facut o cazatura abrupta mortala, singur Whymper si ghidul Peter Taugwalder si fiul acestuia au scapat cu viata, salvati de ruptura corzii care-i lega.
– 1918 – s-a nascut la Upsala cunoscutul regizor suedez Ingmar BERGMAN.
– 1940 – Prima difuzare a Emisiunii \”Francezii vorbesc francezilor\”. A doua zi dupa celebrul Apel al Generalului De Gaulle, a fost creata emisiunea de propaganda, intitulata ca mai sus. Difuzata prin postul BBC de la Londra, emisiunea si echipa era dirijata de Michel Saint-Denis, care propunea numeroase reportaje si comentarii asupra actualitatii, toate destinate a servi cauzei aliatilor, emisiune difuzata pâna în August 1944.
– 1941 – Armistiu în Liban si Siria. Ajutati de o divizie a Frantei libere, dirijata de Generalul Catroux, trupele britanice au constrâns guvernul de la Vichy pentru armistitiul în Siria si Liban. La început de Iunie, luptele au început, iar generalul Catroux, în numele Generalului de Gaulle, a promis independenta Damascului si al Beyrutului. Dar, francezii presati de britanici, nu au fost deloc entuziasti preferând sa amâne termenul de întelegere. Franta nu a renuntat la mandatul ei decât atunci când razboiul s-a terminat în 1946, cu toate ca independenta oficiala a Libanului data din 1943.
– 1960 – Lansarea Operatiunii Natiunilor Unite în Congo. ONU a trimis fortele militare în Congo, unde tensiunile se intensificau. Congo a proclamat independenta, dar revoltele au continuat, întarite prin sosirea de noi forte belgiene, venite sa protejeze pe ai lor. În fata amenintarilor, Primul ministru Lumumba a cerut ajutor ONU, care a intervenit. Tensiunea totusi a continuat, iar Mobutu a preluat puterea în Septembrie, sustinut de ONU. În privinta lui Lumumba, acesta a fost arestat, apoi asasinat, ONU fiind în acuzat în parte de aceasta, iar URSS manifestând indignare de felul cum s-a desfasurat situatia.
– 1964 – Jacques ANQUETIL ciclist, a primit \”maillot jaune\”, batând toare recordurile, fiind învingator pentru a cincea oara în Turul Frantei.
– 1979 – Echipa Frantei de rugby s-a impus la Auckland. Echipa XV a Frantei bate echipa All Blacks, cu 24 la 19.
– 2002 – Atentatul esuat contra lui Jacques Chirac, în timpul defilarii cu ocazia zilei de 14 Iulie pe Champs-Elysées. Autorul a fost Maxime Brunerie, în vârsta de 25 ani, înarmat cu carabina de 22. membru al unui grup extremist de dreapta, numit \”Unité radicale\”.
– 2007 – 14 Iulie, în acest an va fi sarbatorita aceasta zi în mod mai deosebit în Franta. Primordial, Franta are un nou Presedinte, pe Domnul Nicholas SARKOZY, iar pe Champs Elysées vor defila 800 soldati care fac parte din Uniunea europeana, cuprinzând 27 nationalitati, printre care nu vor lipsi si soldatii români.
Vive la France, Vive la République!
LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ!
Pentru final, câteva strofe din La Marseillaise:
\”Allons enfants de la Patrie/ Le jour de gloire est arrivé!!Contre nous de la tyrannie/L’étendard sanglant est levé/.(…)
\”Aux armes, citoyens/Formez vos bataillons,/Marchons, marchons!/Qu’un sang impur/Abreuve nos sillons!/(…) Imnul cuprinde 8 strofe).