caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

S-a votat „oficializarea” limbii maghiare şi a zilei de 15 Martie, în Ţinutul Secuiesc

de (13-3-2010)

La cea de a doua Adunare a aleşilor locali din Ţinutul Secuiesc, desfăşurată în 12 martie, la Sfântul Gheorghe, s-a votat un memorandum care stipulează ca în Secuime limba maghiară să aibă acelaşi statut cu limba română, devenind cea de a doua limbă oficială. Adică orice cetăţean cu domiciliul în Ţinutului Secuiesc să poată folosi liber ambele limbi, atât în scris cât şi verbal.

Comisia Permanentă a Adunării Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc împreună cu specialiştii şi autorităţile publice urmează să stabilească funcţiile publice a căror ocupare va necesita cunoaşterea ambelor limbi. Primarii şi consilierii locali din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, care fac parte din Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, au votat şi pentru declararea zilei de 15 Martie – Sărbătoarea Maghiarimii de Pretutindeni – sărbătoare oficială cu caracter local, precum şi depunerea unui memorandum la Parlamentul Europei, pentru numirea unui raportor european pentru această zonă.

Árpád Antal, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe şi primarul municipiului, s-a delimitat de memorandumul adoptat de reuniunea aleşilor locali, afirmând că în prezent „În Secuime limba maghiară este de facto limbă oficială”. „Important este ca ea să capete şi de jure acest statut” a completat el, transmiţându-le liderilor Partidului Civic Maghiar, co-organizatori ai Adunării Aleşilor Locali, să demonstreze cu fapte, nu cu vorbe, că doresc oficializarea limbii maghiare.

Liderul UDMR Csaba Takács a arătat că România a semnat Carta Limbilor Regionale şi Comunitare, utilizarea limbii materne fiind legiferată, în relaţiile cu autorităţile în comunităţile unde minorităţile au o anumită pondere. În consecinţă cele solicitate la Adunarea Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc nu reprezintă ceva nou.

Deciziile au stârnit nemulţumirea politicienilor şi liderilor organizaţiilor civile româneşti din zonă, care au anunţat că în 20 martie vor organiza la Topliţa o adunare populară de protest împotriva a ceea ce ei consideră a fi demersuri separatiste maghiare.

„Este un nou 15 martie, deci asistăm la o nouă adunare, la o nouă listă, la o nouă manifestare de fuziune emoţională… Deci nu-i nimic nou sub soare. În afară de faptul că este emoţională, este şi una politică şi nu ar trebui cuantificată ca o cerere a întregii comunităţi maghiare”, a afirmat Dan Manolăchescu, liderul local al PDL.

Declarația nu are o valoare oficială, dat fiind faptul că Ținutul Secuiesc nu este recunoscut ca atare de autoritățile centrale.

Ecouri

  • CHARLIE: (13-3-2010 la 00:00)

    Cand am fost la Covasna in vara anului 1946 am locuit in casa unui taran (?) ungur sau Secui. Ei nu vorbeau romaneste desi stiau foarte bine. Am invatat o multime de cuvinte in ungureste pentru a putea cumpara mancare. De facto limba oficiala era ungureste. What goes around comes around.

  • Kovacs Jozsef: (13-3-2010 la 00:00)

    Se ridica automat o intrebare la ecoul lui Charlie, acei maghiari (ca nu stiti daca au fost unguri sau secui) daca n-au scos o boaba in romaneste, de unde stiti ca vorbeau aceasta limba foarte bine?

  • Charlie: (13-3-2010 la 00:00)

    Pai cum crezi ca am invatat sa numesc mancarea in ungureste daca nu-mi zicea unul. Leves+supa hus+carne disno+porc si etc. Era un tanar care vorbea, adica nu refuza, sa vorbeasca romaneste. Transilvania a fost parte din Romnia de prin 1918-19. dupa tratatul dela Versailles.

  • Petru Clej: (13-3-2010 la 00:00)

    Remarcabilă coerența ecourilor lui „Charlie”: mai întâi scrie:

    „Ei nu vorbeau romaneste desi stiau foarte bine. Am invatat o multime de cuvinte in ungureste pentru a putea cumpara mancare.”, pentru ca apoi, când e luat la bani mărunți, să precizeze:

    „Pai cum crezi ca am invatat sa numesc mancarea in ungureste daca nu-mi zicea unul. Leves+supa hus+carne disno+porc si etc. Era un tanar care vorbea, adica nu refuza, sa vorbeasca romaneste.”

    E clar, nu-i așa? La fel de clar ca și data de când a fost incorporată Transilvania în România: „Transilvania a fost parte din Romnia de prin 1918-19. dupa tratatul dela” Versailles.”

    1918 – 1919 (remarcabilă precizie) era de fapt 4 iunie 1920, când a fost semnat la Trianon (un palat din complexul Versailles) tratatul de pace cu Ungaria care consfințea incorporarea Transilvaniei în teritoriul României.

  • Charlie: (13-3-2010 la 00:00)

    M’ai prins cu ocaua mica! Aoleu1 Nimeni n’o sa ma ia in serios. CE MA FAC? Discreditat pe veci. Trebuie sa-mi gasesc un forum mai putin rigid care tolereaza un an doi aproximativ. Dar Romanii cand erau in Budapest? Cand l-au detronat pe Bela Kuhn? Macar sa invat si eu toate datele la precizie. Cand am fost liceu la Bucuresti istoria Romaniei era compusa dintr’o colectie de domnitori cu date exacte cand si pana cand au domnit. As fi profitat mai mult daca as fi invatat ceva despre contributia lor.

  • Charlie: (13-3-2010 la 00:00)

    Ma scuzati daca din greseala indirect n’am fost politicos. N’a fost intentia me. Cat despre rest nu pot sa produc documente convingatoare de acum 60 de ani plus. Cel mai este sa inchidem discutia in termeni pasnici.

  • Kovacs Jozsef: (13-3-2010 la 00:00)

    Multe confuzii si inexactitati in ecourile lui Charlie.Tot n-am primit raspuns de unde stie ca acei maghiari stiau romaneste foarte bine,dar nu au vrut sa vorbeasca.
    Daca intr-adevar nu stiau la nivel de vorbire limba romana?!
    Lipsa de bun simt va caracterizeaza la fel.Eu m-am adresat cu dumneavoastra,dar ati raspuns prin tutuire.

  • CHARLIE PhD: (13-3-2010 la 00:00)

    Mi se pare curios ca mi se dau lectii de maniere elegante. Sunt „coherent” adica mai bine zis incoherent. Este un compliment bizar in loc de a zice ca am „incipient” Alzheimer.

    In sfarsit mi s’a spus ca sunt confus si lipsit de bun simt!!! As trebui sa-mi reinoiesc stockul de bun simt. Mersi pentru idee.
    Cu toata stima Dr. Ing. Charlie

  • eu: (13-3-2010 la 00:00)

    Quebec Canada = UNGURI in ROMANIA ca ne convine CA NU trebuie sa respectam drepturile altora

  • Alexandru: (13-3-2010 la 00:00)

    Ca roman as dori sa recomand auotoritatilor din tara noastra:
    Nimeni si niciodata Romania nu va fi posibil infintarea unei alte limbi,si nici separarea unui tinut de patria mama.

  • Petru Clej: (13-3-2010 la 00:00)

    Gradul de inepție al ecoului precedent este depășit doar de agramatismul său.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Shanghai

Îmbinare a modernului cu tradiția...fermecător.

Închide
18.225.175.174