caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Politicienii moldoveni “indiferenți” față de problema persoanelor cu dizabilități

de (14-3-2010)

Concentrarea actului de guvernare pe abordarea unor probleme de ordin politic distrage atentia de la subiectele sensibile si importante ce vizeaza categoriile sociale vulnerabile ale populatiei tarii.

Omiterea lor de pe agenda publica are mai multe explicatii, care numara in primul rand rationamentul politic. Potrivit lui, partidele politice actioneaza in functie de efectul imediat pe care il vor genera initiativele lor in societate. Din acest punct de vedere, nicio formatiune din cadrul legislativului curent, cu exceptia democratilor, nu a pus in discutie sub nicio forma problema respectarii deficitare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, inclusiv ca urmare a neratificarii Conventiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabiliti. Pe langa angajamentul doctrinar, PDM sustine ideea ratificarii documentului dat si pentru ca aceasta Conventie a fost semnata (in anul 2007) in perioada cand presedintele democratilor M. Lupu detinea manadatul de spicher al Parlamentului R. Moldova. In rest, nici comunistii si nici oricare alt partid parlamentar, dar si extraparlamentar , nu militeaza pentru cauza persoanelor cu dizabilitati.

Totusi, aditional la ”logica politica” un rol major il are conjunctura politica, care reduce intensitatea atentiei asupra intrebarilor cu o incarcatura strategica modesta. Astfel, atat legislativul, cat si executivul, per ansamblu, cu exceptia componentei mentionate, urmaresc obiective non-sociale legate de amenajarea puterii si distribuirea parghiilor de influenta in noile ecuatii de puteri. Or, grija fata de amplificarea ponderii politice primeaza fara rezerve in fata solidaritatii fata de paturile sociale in dificultate.

Spre deosebire de R. Moldova, Ucraina care a semnat Conventia privind respectare drepturilor persoanelor cu abilitati, la sfarsitul anului 2008, desi a fost criticata pentru criza politica cronica intretinuta de clasa sa politica, a ratificat de la inceputul anului curent documentul in cauza, precum si Protocolul aditional la acesta. Or, necatand la disensiunile serioase intre eterogenele formatiuni parlamentare, Rada ucraineana s-a pronuntat favorabil asupra celor doua documente. Totusi, in cele din urma interesul public/social/comunitar a prevalat in exercitiul legislativ/executiv si cel politic, pe de alta parte, in conditiile unei rivalitati considerabile intre ramurile puterilor in stat, dar si a unui colapas economic enorm.

In R. Moldova, nici in conditiile in care spicherul Parlamentului este si Presedintele interimar al tarii nu avem ratificat aceasta Conventie, iar Protocul aditional esential pentru realizarea plenara a protectiei drepturilor celor cu dizabilitati – nici macar semnat. In schimb avem o serie de actiuni strict politice sau politizate, care au importanta pentru categorii aparte ale electoratului formatiunilor detinatoare a controlului asupra procesului de guvernare in stat (in special, PL si PLDM).

La fel ca si alte subiecte importante (Codul European de Securitate Socială; Convenţia Europeană de Securitate Socială etc.), Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt captive ale unor angajamente anterioare neobservate acum, care sunt extrem de vitale pentru asigurare bunastarii sociale a celor mai neajutorati si antrenarea intregii populatii, celor cu si fara dizabilitati, in procesul complex de dezvoltare a tarii.

Ecouri

  • Ioana Beatris: (14-3-2010 la 00:00)

    Cit ma bucur ca se mai gindeste cineva si la noi cei cu dizabilitati dar nici la noi politicienii nu ne baga in seama si pt.documentare va rog sa priviti aici:http://evacuatidincasa.blogspot.com/

    Paste Fericit !!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
S-a votat „oficializarea” limbii maghiare şi a zilei de 15 Martie, în Ţinutul Secuiesc

La cea de a doua Adunare a aleşilor locali din Ţinutul Secuiesc, desfăşurată în 12 martie, la Sfântul Gheorghe, s-a...

Închide
18.119.248.214