Desi grupuri de activisti sindicali au organizat un mars in centrul Atenei la care auparticipat sustinatorii cei mai afectati de masurile anuntate de guvern, greva nu a avut participarea anuntata. In general firmele straine nu au fost afectate de greva si numai sectorul de stat a fost in principal afectat.
Au mai facut greva ziaristi si astfel nu a existat o informare live pe posturile de radio si televiziune. La acestia s-au adaugat angajatii caselor de asigurari sociale amenintati de planul de restructurare, angajatii intreprideriolor de stat neprivatizate, tren, firma de producere si distributie curent electric, cit si pensionari si tineri in special someri.
Gruparea sindicala GSEE sub influenta Partidului Socialist (PASOK) la putere a organizat un mars care pornea dintr-un parc unde a avut loc un miting la care a vorbit liderul sindical Giannis Panagopoulos care a considerat ca s-a realizat un front comun de actiune dintre angajatii din sectorul de stat cu cei din sectorul privat.
In realitate miscarea sindicala este impartita in trei fractiuni una a puterii, cealalta a opozitiei – Partidul Noua Democratie (conservator) – si celalata mai mica sub influenta Partdidului Comunist.
Asa cum este in traditia marsurilor de protest au avut loc incidente in special in centrul orasului care s-au soldat cu arestari in special pentru distrugerea unor magazine si pe alocuri violenta.
La Salonic au avut loc incidente provocate de anarhisti care s-au alaturat marsului sindicalistilor.
Desi postruile de televiziune straine au aratat cadre cu explozii de sticle molotov si au aratat imagini de violenta, ziau de ieri a fost o proba pe care ministrul de resort a demonstrat ca este stapin pe situatie si poate gestiona unele grupuri de extremisti care incearca sa deturneze o demonstratie.
In aceeasi zi s-a efectuat o operatie anti terorista prin soldata cu succes fapt care arata ca exista pozitie hotarita a guvernului de mentinere a ordinei pubice.
In principal greva de vineri nu a fost o infruntare hotarita intre grupari sociale si intre patronat si angajati ci o tatonare a pozitiilor.
Adevarul este ca sectorul privat nu este afectat de pierderea unui salariu pe an si ca numai in sectorul de stat se taie un salariu.
Grevisti din sectorul de stat au vrut sa avertizeze ca nu mai vor alte masuri.
Cu o zi inainte reprezentantul patronal a anuntat ca nu se va taia un salariu si prin urmare acest punct nu avea nici o importanta in greva.
De luni TVA se mareste cu doua procente si atunci cumparatorii vor vedea alte preturi in rafturi.
Atit grevistii cit pe de o parte cit si statul si gruparile patronale sunt in asteptarea rezultatelor masurilor de austeritate si mai ales cu ochii la piata finanaciara si posibilitatea ca Uniunea Uropeana sa ajute Grecia prin imprumuturi.
Acestea sunt elementele care vor determina evolutia situatiei din Grecia.
Atita timp cit guvernul se bucura si de sprijinul unor partide din opozitie in implementarea masurilor de austeritate iar sondajele arata si un sprijin majoritar al populatiei nu ramine decit sa se implementeze aceste masuri.
Este posibil ca in timp grupurile de angajati din sectorul de stat sa mai obtina sprijinul unor categorii de angajati dar nu vor putea sa influineteze mersul evenimentelor.
Guvernul se mai bucura si de sprijinul aproape total al editorilor de ziare si al canalelor de televiziune si al ziaristilor, asa ca infruntarea la nivel teoretic este deja cistigata.
Singurul element neprevazut este evolutia somajului care se apropie de 11 %. Daca se va putea stavili tendita actuala de crestere necontrolata a somajului, atunci linistea sociala va putea fi asigurata.