caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

În atenția potențialilor infractori români (cu sau fără voie) în Marea Britanie

de (14-3-2010)
19 ecouri

Cum întotdeauna este mai eficient să previi o infracțiune decât să o pedepsești, am să-mi permit să fac câteva recomandări celor care se gândesc să încalce legea în Marea Britanie sau acelora care fără voie ar putea-o încălca. Fac aceasta bazându-mă pe experiența mea de translator și pe sporirea numărului de români și proporțional a infracționalității cauzate de români în această țară.

• Dacă vă gândiți că e ușor să furați din magazine țineți cont de faptul că în marile magazine mărfurile sunt alarmate electronic și declanșează o alarmă sonoră la tentativa de părăsire fără a plăti. Majoritatea magazinelor au camere de luat vederi și paznici de securitate care sunt antrenați să sesiseze orice comportament suspect din partea persoanelor care intră în magazin.

• Dacă intenționați să furați de la persoane, fie din magazine, restaurante sau prin diversiuni de la bancomat, mai ales în centrul Londrei, e bine să știți că pe acolo se află polițiști în civil care numai asta fac, pândesc hoți de buzunare. În plus, aceste zone sunt pline de camere de luat vederi.

• Nu fiți tentați să cumpărați telefoane mobile de la colțul străzii cu 20 de lire: sunt clar furate, iar infracțiunea pe care o comiteți se numește “handling stolen goods” – mânuire de bunuri furate și se pedepsește adeseori la fel de sever ca și furtul.

• Nu practicați “alba-neagra” – este ilegal – practicare de jocuri de noroc fără licență – și riscați să ajungeți la închisoare. În plus puteți fi observați foarte ușor, din nou, de către polițiști în civil.

• În mod similar, nu plasați carduri care fac reclamă la prostituție în cabine telefonice – este ilegal.

• Intrarea neautorizată în locuințe particulare sau sedii ale unor instituții și firme constituie spargere și se pedepsește aspru, de cele mai multe ori cu închisoarea. Nu vă imaginați că dacă nu sunteți prinși în flagrant delict nu puteți fi prinși ulterior, dat fiind că poliția poate preleva amprente digitale sau ADN, care vă incriminează cu o probabilitate covârșitoare. Acestea sunt păstrate într-o bază națională de date și la fiecare arestare amprentele și ADN-ul sunt confruntate cu cele din baza de date.

• Folosirea celei mai mici forțe într-un furt transformă infracțiunea în tâlhărie care se pedepsește extrem de aspru. Nu folosiți niciodată violența împotriva unor persoane, cu excepția legitimei apărări. Chiar și atingerea neautorizată a unei persoane poate fi încadrată la “common assault” – atac. Dacă în plus cauzați răni persoanei respective, atunci puteți fi urmărit în instanță pentru “actual bodily harm” – vătămare corporală – sau “grevious bodily harm” – vătămare corporală gravă. Se pedepsește de asemenea limbajul insultător sau amenințător.

• Frauda se pedepsește foarte aspru: fie cea de identitate, fie cea de la bancomat sau pe internet. Nu fiți tentați să cumpărați permis de conducere românesc falsificat, se detectează extrem de ușor și riscați o pedeapsă cu închisoarea de minimum șase luni. Frauda la bancomat e foarte tentantă, dar nu uitați că în ea sunt implicate bande de crimă organizată și riscați ani grei de închisoare dacă sunteți prinși scoțând bani prin fraudă de la bancomat.

• Nu cumva să vă suiți la volan în stare de ebrietate. Poliția este necruțătoare cu cei prinși și în funcție de alcoolemie instanțele suspendă permisul de conducere pe perioade chiar până la doi ani. Refuzul de a sufla în fiolă se pedepsește la fel de aspru ca și conducerea în stare de ebrietate. Chiar dacă vehiculul e staționar și sunteți la volan în stare de ebrietate acest lucru constituie o infracțiune.

• Nu conduceți automobilul fără asigurare valabilă. Poliția are acces prin computer la baza națională de date și poate prin introducerea numărului de înmatriculare să verifice dacă aveți asigurare valabilă, în caz contrar puteți fi arestat și trimis în judecată.

• Dacă sunteți eliberat de poliție și reconvocat la o dată ulterioară sau trimis în judecată în stare de libertate (bail), prezentați-vă la data și ora fixată, în caz contrar comiteți o infracțiune separată pentru care se poate emite un mandat de arestare, iar aceste mandate apar pe computerele poliției din toată țara, precum și la punctele de trecere a frontierei.

• În caz că sunteți arestat(ă) nu încercați s-o faceți pe deșteptul. Aveți dreptul să fiți reprezentat de un avocat și să aveți translator gratuit. Exercitați-vă acest drept. Nu mințiți în interviu cu poliția. Aveți dreptul să nu răspundeți la întrebări, dar nu insultați inteligența polițiștilor și a judecătorilor cu povești mirobolante, își vor da seama imediat că mințiți.

• Pe termen lung, cea mai bună politică în caz de urmărire penală este adevărul. Când începeți să mințiți, nu știți niciodată unde veți ajunge și în ce belea intrați.

• În final, vă atrag atenția că, deși numărul Românilor din Marea Britanie a crescut foarte mult în ultimii trei ani, aici nu se învârt câinii cu covrigi în coadă. Nu veniți aici câine surd la vânătoare, așa cum am întâlnit destui care s-au trezit fără un ban în buzunar după trei-patru zile și în disperare de cauză au fost nevoiți să fure de mâncare. De asemenea, nu vă luați după diverși “binevoitori” care vă învață modalități de scurt-circuitare a legii. În Marea Britanie, spre deosebire de România, legea se aplică și încălcând-o aveți toate șansele să sfârșiți cu cazier penal.

Ecouri

  • Dacia Felix: (14-3-2010 la 00:00)

    Domnule Clej

    Acest articol este o rusine, implicatia este ca noi toti romanii suntem potentiali infractori. Traiesc de 20 de ani in UK si nu mi-am imaginat vreodata ca voi citi un asemenea gunoi de articol venit din partea unui roman. Credeam ca numai Daily Mail si Daily Express scriu magarii. Nu stiu la comanda cui ati scris acest articol dar el va dezonoreaza.

  • Petru CLEJ: (14-3-2010 la 00:00)

    Continuați să dovediți că nu pricepeți nimic. În primul statisticile pe care le invocați se referă la populația carcerală – infractori condamnați la pedepse cu închisoarea imediată. Or aceștia reprezintă numai 8% dintre delincvenții penali condamnați.

    În plus față de aceștia mai sunt și cei care nu se aleg cu cazier penal, ci doar cu un avertisment.

    Mai mult, statisticile cu privire la naționalitatea populației carcerale au fost suspendate în iunie anul trecut și reluarea lor este anunțată pentru martie anul acesta http://www.justice.gov.uk/publications/populationincustody.htm.

    Cifrele din iunie 2009 plasau România pe locul trei între țările europene (sunt mai mulți condamnați din alte țări, precum Jamaica, Nigeria sau Vietnam), după Irlanda și Polonia și înaintea Lituaniei.

    Dar v-aș invita să raportați numărul de condamnați la închisoare din România cu populația românească din UK, să zicem maximum 100000, cu cazul irlandezilor (probabil mai mult de un milion sau al polonezilor – probabil 400000 – 500000, cel puțin) și vedeți cam la ce concluzie ajungeți. Iar numărul condamnaților la închisoare din România s-a dublat în ultimii doi ani, dacă aveți curiozitatea să vă uitați pe aceleași statistici.

    Iar chestia cu jignitul românilor e o gogomănie. Faptul că infracționalitatea românească e o problemă serioasă rezultă și din faptul că la o întâlnire la Ambasada României la Londra cu reprezentanți ai românilor din Marea Britanie această problemă figurează pe ordinea de zi.

    Dacă ieșiți de sub anonimatul sub care vă ascundeți cu lașitate și dacă lăsați reaua credință deoparte vă pot spune mai multe despre această infracționalitate românească, de care păreți să nu aveți habar.

  • Dacia Felix: (14-3-2010 la 00:00)

    M-ati facut sa rad. Chiar credeti ca potentialii infractori citesc gazeta dv de perete de pe internet? Majoritatea probabil ca abia stiu sa citeasca.
    In ceea ce ce priveste infractionalitatea romaneasca, statisticile oficiale spun cu totul altceva:
    http://www.hmprisonservice.gov.uk/resourcecentre/publicationsdocuments/index.asp?cat=85
    Cei mai multi infractori din UK provin din Republica Irlanda, Polonia si Lituania. Irlandezii sunt in top la infractiuni dar n-am vazut niciodata in presa irlandeza articole care sa porneasca de la ideea ca irlandezul este potential un delincvent si sa-i dea sfaturi cum sa ramana „cinstit”. Si nici n-am auzit de asa ceva in presa poloneza sau lituaniana. Faptul ca profesional dvs aveti de a face pegra nu va da nici un drept moral sa jigniti toti romanii considerandu-i potential infractori.

  • Petru CLEJ: (14-3-2010 la 00:00)

    Domnule sau doamnă care vă ascundeți în spatele aliasului Dacia Felix,

    Aș spune mai întâi că nu ați priceput nimic din acest articol, care este un avertisment pentru tot mai mulții români care au venit de curând sau intenționează să vină în Regatul Unit.

    Pentru mine, spre deosebire de jurnaliștii de la Daily Mail sau Daily Express, fenomenul infracțional românesc este un lucru foarte concret, cu care intru în contact zilnic și de pe urma căruia îmi câștig existența, ca să fiu foarte brutal în exprumare. Oți fi trăit dumneavoastră de 20 de ani în Marea Britanie, dar n-o să aveți de a face în 100 de vieți de acum încolo cu câți infractori români am eu de a face într-o lună de zile (dacă nu cumva doriți și dumneavoastră să deveniți translator).

    Așa încât, nu sunt deloc impresionat de această ipocrită indignare care nu are la bază nimic, decât demagogie patriotardă.

    Prevenirea infracționalității românești în Marea Britanie este în interesul tuturor: al României, al românilor și al Marii Britanii. Și dacă acest articol își va aduce o mică contribuție (chiar dacă îmi va afecta veniturile) la acest lucru atunci ar trebui să aplaudați, nu să apelați la aceste tirade naționaliste și desuete.

  • Catalin: (14-3-2010 la 00:00)

    A fost amuzant sa citesc gandindu-ma la variantele locale.
    „Dacă vă gândiți că e ușor să furați din magazine țineți cont de faptul că în marile magazine mărfurile sunt alarmate electronic și declanșează o alarmă sonoră la tentativa de părăsire fără a plăti.”

    o mica varianta autohtona, in magazin se fura direct de catre vanzator, probabil chiar patron, se declanşează alarma sonora a etichetelor antifurt cand intri in zona de scanare dar nu se sichisesc niciodată pentru ca vand produse piratate sau achiziţionate fraudulos.
    poti avea surpriza sa nu stii cine e cine

  • Marius D: (14-3-2010 la 00:00)

    Poate ca unii dintre noi am ramas putin in urma. Din cate stiu eu Dacia Felix era o denumire data acum aproape 2000 de ani unui teritoriu ce corespunde partial cu teritoriul Romaniei. In prezent Dacia este proprietate frantuzeasca, iar Felix e patron de trust de presa (angajatii sai stiu si cum se face presa acolo).Asta e, realitatea e in continua schimbare si uneori credem ca a ramas la fel de tanara si de frumoasa ca acum x ani.

    Revenind la lucruri mai serioase, nu toti romanii sunt potentiali infractori, intr-adevar. Dar cand e pusa in balanta moralitatea pe de-o parte si foamea sau frigul pe de alta, balanta poate avea un comportament ciudat.

    Ganditi-va ca multi romani ajung in UK in scopuri cat se poate de legale(vor sa munceasca pt un trai decent). DAR, se intampla fie sa nu cunoasca foarte bine legislatia britanica(nici pe cea romaneasca), sa nu cunoasca foarte bine limba, sa intampine dificultati in gasirea unui job, sau in ceea ce priveste relatia cu vreo institutie britanica si asa mai departe. Intamplarea face de multe ori sa dea peste anumiti indivizi care le promit „solutii”. Ei bine, astfel de romani ajung potentiali infractori pt ca moralitatea nu are mereu castig de cauza in fata foamei.

    Alta categorie este cea a romanilor care „au auzit” ca se traieste bine in UK, ca se acorda tot felul de ajutoare sociale. Sunt romanii care pun in general urmatoarea intrebare: „Pe data de… ajung in Anglia(de obicei si cu copiii dupa ei). Cum pot aplica pt beneficii/ajutoare/alocatii etc.?” Iata o alta categorie de potentiali infractori, pt ca, dupa cum stim, un cetatean roman abia ajuns in UK nu are aceleasi drepturi ca ceilalti europeni, iar „solutii” se gasesc si in situatia asta.

    Si nu in ultimul rand, o alta categorie o reprezinta cei ce sunt potentiali infractori in UK, dar cu o vasta experienta pe plaiurile mioritice. Cei care ajung in UK cu un scop precis si in speranta ca nu vor fi prinsi, ca pedepsele nu sunt prea mari (si aici nu pot sa nu remarc naivitatea unor judecatori britanici care considera ca rezolva o problema prin x zile de inchisoare, ceea ce inseamna doar cazare si masa asigurata gratis pt anumiti infractori, fie ei potentiali sau nu).

    In ceea ce priveste anumite statistici, clasamente, nu pot sa nu remarc superficialitatea cu care sunt analizate. De fapt nu sunt analizate deloc uneori, ci doar ne uitam sa vedem „cine e pe primul loc”. Daily Mail & co. a mai fost luata la intrebari atunci cand a fost cazul, dar cand avem de-a face cu evenimente avand in centru „pramatiile noaste”, ce argumente putem aduce unui articol din Daily Mail? Cum sa le spunem „Baieti bateti campii!” cand X sau Y sunt prinsi furand, sau intrand intr-o casa care nu le apartine?

    Tare as fi vrut sa vad un astfel de „gunoi de articol” scris de catre cei din Ministerul de Externe, din Ambasada Romaniei la Londra, oameni care prin atributiile postului trebuie sa se preocupe de imaginea Romaniei si a romanilor in UK, de prevenirea infractionalitatii in UK. Faptul ca un roman a scris un astfel de „gunoi de articol” si „dezonorant” pe de-asupra, e cel mai bun exemplu de patriotism(dar cine sunt eu sa-mi dau cu parerea…).
    Unii se dau patrioti vorbind despre cat de buni si de frumosi sunt romanii(in nici un caz infractori, Doamne fereste), iar altii incearca sa previna posibile infractiuni, dintr-un motiv simplu: uneori iti vine sa intri in pamant de rusine cand te afli printre britanici si citesti, sau vezi la stiri, ispravile facute de anumiti indivizi cu pasaport romanesc. Ca sa nu mai spun de cei ce incearca sa obtina un job, ba chiar il obtin, si inainte de a se prezenta la locul de munca, sunt sunati sa li se spuna „Stiti, ne pare rau, dar postul respectiv nu mai e disponibil” dupa ce angajatorii aud despre cine stie ce trasnaie facuta de vreun roman.

    Inca n-am 20 de ani de trait in UK, dar daca voi ajunge si eu sa gandesc la fel dupa 20 de ani, mai bine ma reorientez spre alte taramuri.

  • roby: (11-2-2015 la 13:26)

    daca te prinde la furat in uk din magazin iti apare fapta pe cazier/pvg?

  • Petru Clej: (11-2-2015 la 14:13)

    Infractiunile sunt inregistrate in Computerul National al Politiei (PNC).

  • nelutiu: (12-2-2015 la 18:23)

    Din păcate domnul Petru Clej vede doar infractori, antisemiţi, terorişti şi alte anomalii ale unor societăţi anormale şi nu vede infractorii îmbrăcaţi în politruci, servicii şi instituţii ale Statului şi alte alea!

  • Wanda Lucaciu: (13-2-2015 la 03:50)

    @nelutiu

    Nimeni nu stie , decit Dl Clej, ce vede el si ce nu vede.

    Este foarte clar pt mine, ca dv. nu vedeti bine cam nimic si ar fi cel mai bine daca v-ati abtine a face comentarii de genul celui de mai sus.

  • Petru Clej: (13-2-2015 la 11:35)

    Stimată doamnă Lucaciu, acest nelutiu, pe numele său adevărat Ion Hotnogu, poreclit semnificativ Tâmpi sau Tembi, are un fix. Indiferent care este tema articolului el revine precum elevul din sketch-ul lui Mircea Crișan la aceeași obsesie (nu e singurul de altfel, între cei care comentează aici, care folosesc imbecilul „da’ de ce nu vorbiți și despre…?”). Dacă vă uitați în arhiva comentariilor veți găsi și o tentativă de apologie a Mișcării Legionare, asta a propos de antisemiți.

  • nelutiu: (15-2-2015 la 17:01)

    Doamnă Lucaciu sunt bucuros să vă citesc mesajele de pe aici şi oriunde dar stimabilul domn Clej este atacat chiar de la prima postare, nu se vede oare?

    [Mod. : Nu dau drumul la mesajele pe care nu le înţeleg.]

  • Petru Clej: (15-2-2015 la 20:20)

    De unde se vede ca Ion Hotnogu a.k.a. nelutiu nu are nicio intentie de a comenta pe marginea acestui articol.

  • nelutiu: (7-3-2015 la 20:33)

    […] cenzura s-a instalat mai rău decât la comunişti […]

    Din partea moderatorului :

    încălcaţi Regulamentul, alineatul 2 –

    2. Eliminăm comentariile (sau acele părţi din acestea) care conţin atacuri personale;

    Comentariile trebuie să se concentreze pe argumente şi fapte (pct. 3 din Regulament). Dacă persistaţi, veţi fi blocat.

  • Petru Clej: (8-3-2015 la 07:37)

    Mă întreb: oare de unde această încrâncenare a acestui nelutiu (a.k.a Ion Hotnogu, alias Tâmpi, alias Tembi)? Îl mai întreb încă o data: aveți vreun comentariu de făcut pe marginea acestui articol?

  • Petru Clej: (8-3-2015 la 07:44)

    Iată și un articol relevant mai nou:

    http://www.rfi.ro/node/55332

  • Nicu Adrian: (8-3-2015 la 20:51)

    Articolul este (foarte) util multora. Evident, unele fapte se pedepsesc oriunde în lume, dar autorul atenționează că poliția britanică nu negociază și nu e lașă ca cea din România. Mulți români au un acut complex de inferioritate, mai ales când le spui că sunt needucați și țărănoi, de multe ori chiar așa este. Este drept, mai ales acasă, în România, imediat ce trec frontiera se comportă incredibil de normal, oare de ce?

  • edy: (2-7-2016 la 09:16)

    se pare ca asa cum s-a mai spus nu a-ti prea inteles mai nimic… domnul care a scris acest articol stie mai bine din experienta poate, a scris acest articol pentru romanii care se gandesc sa comita infractiunii pe teritoriul Regatului Unit, nu obligatoriu la TOTI ROMANII..

    Si cum sunt destui de multi romani care ,din pacate comit, acest articol este bine venit.. IMI PARE RAU dar asa este natia asta, din PACATE. FELICITARI PENTRU ARTICOL, ESTE DESTUL DE UTIL.

  • Petru Clej: (2-7-2016 la 14:30)

    Românii – cei mai mulți infractori străini în Londra – exclusivitate RFI

    http://www.rfi.ro/societate-85140-romanii-cei-mai-multi-infractori-straini-londra-exclusivitate-rfi

    Peste 18’000 de români arestați în Anglia și Țara Galilor în 2015

    http://www.rfi.ro/societate-87318-peste-18000-de-romani-arestati-anglia-si-tara-galilor-2015



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
S-a votat „oficializarea” limbii maghiare şi a zilei de 15 Martie, în Ţinutul Secuiesc

La cea de a doua Adunare a aleşilor locali din Ţinutul Secuiesc, desfăşurată în 12 martie, la Sfântul Gheorghe, s-a...

Închide
18.116.52.29