caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Coltul Editorului



 

ACUM îşi modifică apariţia săptămânală devenind publicaţie în timp real

de (3-6-2013)
24 ecouri

Începând cu această ediţie, ACUM îşi încetează apariţia săptămânală.

Veţi putea distinge uşor materialele apărute în ultimele 48 de ore prin faptul că au data de apariţie colorată în verde.

Mă aştept să existe comentării în legătură cu acest anunţ şi, din acest motiv voi explica mai multe în cadrul unor dialoguri în zilele următoare, mai degrabă decât să propun un articol lung.

1. Din „Săptămânal”, ACUM devine „Publicăţie electronică în timp real” (care, evident, de fapt încearcă să funcţioneze în timp real, în flux neorganizat strict);
2. Articolele sunt publicate individual, de către editori – dispare noţiunea de ediţie;
3. Rămân rubricile, mecanismele actuale de căutare, adresa web.
4. Editorii şi moderatorii vor avea şi mai multă libertate de decizie.

Ecouri

  • Lucian Herscovici: (13-5-2013 la 08:01)

    Imi pare rau ca revista ACUM a ajuns intr-o asemenea faza.

    Pentru a se reface, cred ca ar fi necesara mai multa libertate colaboratorilor, mai putina libertate de decizie moderatorilor si secretarului de redactie, care el, ultimul, ar trebui sa incurajeze colaboratori, nu sa polemizeze cu ei fara a fi specialist in domeniu (lucru exact invers in perioadele altor redactori si secretari de redactie).

    De asemenea, cred ca ar trebui incurajate articolele scrise la nivel inalt, de specialisti in domeniu, nu de amatori care isi dau parerea fara sa inteleaga domeniul respectiv. Ar trebui reluate rubricile de istorie, spiritualitate, teologie, extinsa rubrica de literatura. Polemicile politice, existente in orice publicatie, sunt departe de a interesa cititorul, chiar daca unii afirma inversul. Mai ales atunci cand sunt scrise dintr-un singur punct de vedere (ca si polemicile antireligioase, de altfel).

    Cred si ca o solutie ar fi readucerea unor fosti colaboratori, ale caror motive de retragere ar trebui sa fie revazute de directorul revistei, o restructurare a redactiei si o refacere a grupului ACUM. Oricum, aceasta „intrare a revistei ACUM intr-o noua faza” are o categorie perdanta importanta: cititorii.

    Cu mult regret,

    Dr. Lucian-Zeev Herscovici

  • Stefan N. Maier: (13-5-2013 la 14:01)

    Este posibil sa nu fi explicat destul de bine.

    Incerc din nou: revista ACUM devine practic cotidiana, desi numele „cotidian” este impropriu fiind specific presei tiparite unde se da drumul la rotativa cam o data pe zi si apare editia zilei respective.
    Noi nu avem astfel de constrangeri si deci putem functiona „in timp real”.

    In continuare articolele postate vor aparea intr-un interval de pana la 48 de ore, se vor afla in pagina principala mai mult de o saptamana daca au succes, evenimente „calde” care necesita marturii, puncte de vedere apropiate in timp de producerea lor, nu vor mai avea de asteptat pana la 7 zile pentru a fi reflectate.

    Asa cum a fost initial conceputa, ACUM avea menirea de a impartasi experiente, de a incuraja comunicarea, chiar polemica, pe subiecte de interes universal adresate cititorilor de limba romana. Desi au fost perioade in care revista a oferit mult acestui spirit, resursele care au contribuit au fost animate de resorturi diferite, de cele mai multe ori stimulate de ego sau de relatii interpersonale care, iesind la suprafata in diferite momente, au avut impact asupra continutului.

    Epoca aceasta a trecut. Ne indreptam spre pragmatism, rationalitate, utilitate. Internetul este plin de elucubratii si de defulari personale pentru care ACUM nu are de ce deveni o tribuna. Vrem in ACUM informatie care sa ne ajute sa avem o viata mai buna, nu sa ne-o complice pe cea care o avem deja destul de incurcata in tot felul de meandre. Vrem sa intelegem lumea in care traim dincolo de perdelele de fum cu care se inconjoara entitati diverse, inclusiv autori, pentru a ne „vinde marfa lor”.

    Colaboratorii plecati de la ACUM au facut-o in general pe cont propriu si fara a da explicatii sau, mai rau, invocand pretexte diferite de motivele reale. Cred ca articolele si celelalte materiale vorbesc in sine despre colaboratori. Ei nu trebuie „readusi” – vor gasi singuri calea daca sunt interesati de spiritul formulat mai sus.

  • Stefan N. Maier: (14-5-2013 la 09:10)

    Un exemplu de cum functioneaza ACUM in prezent. Dan David a postat un poem care a aparut in mai putin de 24 de ore.

  • Christina Vlad: (14-5-2013 la 09:40)

    Domnule Maier, este perfect ca apare în scurt timp dar, daca nu ne-ati fi atentionat acum dumneavoastra, eu, desi ma uit des, nu mi-as fi dat seama.

    Cred ca ceva mai trebuie îmbunatatit.

  • Somoila: (15-5-2013 la 07:59)

    Subscriu cu amandoua mainile la decizia d-lui Stefan Maier.

    Multi dintre cititori au nevoe de informare, dar si de „o completare a cunostintelor, a ceeace se cheama <>”. Nu cred ca polemicile asupra unui subiect sau altul ar trezi interesul pre mare pentru cititoril, mai ales a celor care au „trait istoria”. Cel mult, poate, unele subiecte inca ascunse sub cheie.

    Cat priveste „cei plecati”, nu vad ca s-ar fi facut o gaura in cer. Ba mi se pare ca d-l Leibovici sta bine la timona ziarului, nu repede pe nimeni ,asculta, cumpaneste lucrurile, iar materialele prezentate, chiar de „nespecialisti”, prezinta armonie si grija pentru adevar. E o parere.

  • Christina Vlad: (15-5-2013 la 11:13)

    Moderatia, gândirea si comportamentul domnului Leibovici sunt de nota 10. Nu cred ca cineva ar avea ceva de reprosat.

    Cu un astfel de lup de mare nu îti poate fi teama de furtuni. Iar atunci când nu este la timona, vâsleste cu mâinile pentru noi toti, scoate algele prinse de elice, urmareste vântul dintre pavilioane, verifica hublourile… 🙂

  • Alexandru Leibovici: (15-5-2013 la 11:26)

    @Christina Vlad

    > Moderatia, gândirea si comportamentul domnului Leibovici sunt de nota 10

    Nu stiu daca trebuie sa ma bucur de complimentul dv. 😉 Oricum, multumesc pentru intentie 🙂

  • Christina Vlad: (15-5-2013 la 11:39)

    Domnule Leibovici,
    si daca complimentul vi-l facea altcineva, tot asa ati fi reflectat ? Am fost doar sincera…fara a tine seama de nevinovatele noastre dueluri 🙂

  • Alexandru Leibovici: (15-5-2013 la 12:58)

    @Cristina Vlad

    Probabil că nu. Mulţumesc pentru compliment anyway.

  • Alexandru Leibovici: (18-5-2013 la 12:42)

    @Olivia

    Da, în principiu moderarea şi participarea la discuţii poate duce la conflicte de interese. Asta pentru că moderatorul ar putea, dacă este dishonest:

    – să blocheze pe acei interlocutori cu care nu reuşeşte să polemizeze cu succes:
    – sau chiar să le falsifice mesajele post factum pentru a le atribui lucruri pe care nu le-a spus
    – sau pentru a-şi „îmbunătăţi” retroactiv propriile sale argumente,
    – etc.

    Acuma, prietenul Anton mi-a adus asemenea acuzaţii, şi am răspuns la ele. El n-a recunoscut că m-a acuzat pe nedrept, dar asta este…

    Ai putea tu, Olivia, să-mi aduci vreo acuzaţie de acest fel pe care ai constatat-o tu însăţi?

    Ţinând cont de situaţia „forţelor de muncă” la ACUM :-), nu cred că este posibil în momentul de faţă să avem moderatori care să fie doar moderatori şi să nu aibă dreptul să participe la discuţii.

    Dacă cei numiţi de tine doresc să modereze în locul meu, iar eu să mă consacru numai discuţiilor, eu n-am nimic împotrivă. Dar asta nu rezolvă problema ta (şi nici a lui Anton), pentru că n-o să mai puteţi invoca abuzul de putere din partea mea 🙂

    Desigur, Ştefan Maier trebuie să-şi dea acordul pentru orice schimbare, dat fiind că noi toţi suntem doar invitaţi temporari pe situl dânsului.

    Rămâne deci să răspunzi la întrebarea de mai sus: Ai putea tu, Olivia, să-mi aduci vreo acuzaţie de acest fel pe care ai constatat-o tu însăţi şi s-o susţii cu argumente bazate pe fapte?

  • olivia: (18-5-2013 la 11:51)

    @lucian Herscovici
    citez:Pentru a se reface, cred ca ar fi necesara mai multa libertate colaboratorilor, mai putina libertate de decizie moderatorilor si secretarului de redactie, care el, ultimul, ar trebui sa incurajeze colaboratori, nu sa polemizeze cu ei fara a fi specialist in domeniu

    raspunsul meu subsciru de acord cu aceste sugestii.
    . Actualmente aceasta publicatie are un singur moderator -cel putin vizibil- care dupa parerea mea nu modereaza ci este in continua disputa cu cei cativa participanti. Cu care discuta in contradictoriu si dupa aia ii modereaza. Situatia este destul de frustranta,nu numai pentru participanti dar sunt sigura ca si pentru moderator. Participantilor le apare ca situatia este neechitabila, moderatorul avand puteri suplimentare,-le editeaza mesajele. Iar moderatorului sunt sigura ca nu-i convine sa fie perceput ca un bully.Poate se mai face o rotatie cu moderatorii, ca de exemplu dl Lucian sa modereze -ar fi un vis pentru orice publicatie- sau dl. Petrineanu, sau doamna Wanda Lucaciu sa fie mai vizibila, in functie de timp bineinteles. Parerea mea desigur.

  • Stefan N. Maier: (18-5-2013 la 15:02)

    Aceeasi invitatie o adresez si eu Oliviei.

  • olivia: (18-5-2013 la 23:10)

    @Stefan Maier, multumesc de invitatie, consider ca ma inviti sa-mi spun parerea pentru ca esti interesat de specificile impresiei cititorilor si partipantii in legatura cu felul cum este modereata publicatia? vrei sa raspund public sau pe adresa redactiei?

  • George PETRINEANU: (19-5-2013 la 01:50)

    @olivia

    În principiu, poate cu mai mulți moderatori raportul între comentatori și publicație ar fi mai armonios.

    Dar moderarea activă consumă multă energie. Ceeace face domnul Leibovici ca moderator e un lux după părerea mea însă. În ce-l privește, chiar dacă din goană mai poate greși, o face cu extremă onestitate și competență.

    Pentru că am fost citat (propus) vreau să răspund că din păcate nu e cazul. Mulțumesc pentru încredere.

    Cred însă că nu ar trebui să dramatizam chestiunea discuțiilor pe marginea articolelor. Eu susțin principiul ,,arbitrul lasă jocul să continue”. E necesară filtrarea de bază ca să fie descurajate atacurile și huliganismul. Pe lîngă asta ar mai ajutorul și lămuririle date unora care comentează. În rest, sunt numai discuții, nu se dărîmă pămîntul.

    Nu împărtășesc însă părerea că odată deschisă post editarea mesajelor unii ar folosi-o fraudulos. Lumea poate avea și intenții mai puțin cinstite dar e greu de crezut că ar fi atît de redusă la minte. Ar merita încercat dar, iarăși, se poate trăi și fără asta.

  • olivia: (19-5-2013 la 07:37)

    @George Petrineanu- de acord cam cu tot ce spui. Desigur ca un forum de discutie nu este altceva decat un prilej de discutii, dar comunicarea este parte importanta din viata tuturor si o comunicare armonioasa cred ca este benifica pentru toti, inclusiv pe forumuri de discutii. Pentru ca nu vreau sa fac totusi prea mult caz din subiectul asta,dar totusi imi e important ca gandurile mele sa fie auzite, am trimis comentariile mele redactiei. Imi cer scuze cu ocazia asta pentru abuzurile verbale la care i-am supus pe A Leibovici si Anton Constantinescu. Nu ma refer la fondul a ceea ce am spus doar la forma. Scuze inca o data.

  • Lucian Herscovici: (19-5-2013 la 18:24)

    Stiamati colegi,

    In primul rand, multumesc doamnei Olivia pentru acceptarea punctului meu de vedere, ca si pentru propunerea ca eu sa moderez revista. Regret insa, nu pot, deoarece sunt extrem de ocupat. As putea prelua numai unele rubric ale revistei, in domenii in care sunt specializat sau am o anumita experienta, lucru asupra caruia nu vreau insa sa discut pe site-ul public.

    Repet parerea mea: secretarul de redactie nu trebuie sa-si depaseasca functia. Rolul lui nu este de a disputa cu colaboratorii. Cu atat mai putin in domenii pe care nu le cunoaste ca specialist, ci ca amator, avand in vedere ca unii colaboratori sunt specialisti in domeniu. Dimpotriva, el trebuie sa atraga noi colaboratori pentru revista, preferabil specialisti in domeniu si sa-i trateze cu respect colegial. Daca doreste sa dispute cu cineva, poate sa o faca, dar cu anumite limite. De exemplu, fara a-i spune cuiva ca abia asteapta sa trimita un articol pentru a polemiza cu el. Secretarul de redactie trebuie sa adune material pe care sa le transmita responsabililor sau coordonatorilor rubricilor revistei, care este obligatoriu sa fie specialistisi si sa decida asupra materialelor care urmeaza sa fie publicate. Secretarul de redactie poate fi moderator, dar nu cel care decide asupra tuturor rubricilor (in ce este specialist oare, in orice domeniu?!), nici nu este in drept sa atace colaboratorii daca punctual lor de vedere este deosebit de al lui. Revista nu trebuie sa sustina amatorismul, ci profesionismul. Disputele sau polemicile nu trebuie sa depaseasca cadrul strict al articolului in cauza, ele nu au voie sa ajunga la polemici politice sau religioase generale care depasesc acest cadru, mai ales ca, uneori ele ajung sa includa elemente care arata ca autorul „ecoului” respectiv este complet necunoscator in domeniu (regret ca trebuie sa ma refer si – uneori – la domnul secretar de redactie. Sper ca va binevoi sa fie de acord cu publicarea ecoului meu, a acestui ecou, fara a afirma ca este un atac la persoana asupra domniei sale. Asa, de dragul obiectivitatii si corectitudinii). Articolele lipsite de profesionalism, si mai ales ecourile lipsite de profesionalism, nu fac decat sa scada nivelul revistei si sa o transforme intr-o publicatie cu tendinte da populism si palavrageala. Tocmai profesionalismul si obiectivismul sut elemente cu care a pornit revista ACUM de la inceput si pe care trebuie sa le mentina si – daca uneori le-a pierdut – sa le recapete. Nu cred ca in paginile revistei trebuie sa-si faca loc articole slabe, nonprofesionale, precum si ecouri lipsite de sens. De exemplu, referinte politice lipsite de analiza, din partea unor persoane neinitiate; critici si polemici religioase din partea unor oameni lipsiti de cele mai elementare cunostinte de teologie, care dovedesc si faptul ca nici macar nu au citit Biblia; referinte istorice neverificate din partea unor consumatori ai unor carti de istorie, dar fara a avea discernamantul selectiei si intelegerii adevarului istoric; articole de analiza literara cu pretentie de eseistica, dar care dovedesc neintelegerea, iar ecourile la ele ajung uneori sa frizeze ridicolul; si altele.

    Sper ca nimeni nu va fi suparat pentru acest ecou. Intind o mana colegiala tuturor, atat domnului Stefan Niculescu-Maier (pe care continui sa-l consider amic) cat si domnului Alex Leibovici. Sper ca, poate, veti tine cont de afirmatiile mele, pentru binele revistei, pe care il vreau in mod categoric, fiind revista la care am colaborat cativa ani si la care am preferat – in ultimul an, deocamdata – sa trimit numai ecouri.

    Cu deosebita stima,

    Dr. Lucian-Zeev Herscovici

  • Stefan N. Maier: (19-5-2013 la 21:13)

    Am primit comentariile pe adresa redactiei si am adresat invitatia de a fi facute public. Am explicat ca ACUM nu are doua standarde, unul „al redactiei” si altul public…

  • olivia: (19-5-2013 la 22:07)

    @Stefan Maier,

    eu nu sunt revista Acum si nici nu sunt interesata in scandal public. Vreau doar mici asperitati rezolvate cat mai discret si daca se poate eficient. Cui sunt adresate observatiile le-a citit deja, nu stiu de ce trebuie sa le citeasca tot internetul. Asta este standardul meu. Daca nu se poate asa, pe mine m-ati pierdut de clienta, no problem.

  • George PETRINEANU: (20-5-2013 la 12:20)

    Domnule Herscovici, dumneavoastră știți cu siguranță ce spuneți (citez mai jos):

    Tocmai profesionalismul si obiectivismul sut elemente cu care a pornit revista ACUM de la inceput si pe care trebuie sa le mentina si – daca uneori le-a pierdut – sa le recapete. Nu cred ca in paginile revistei trebuie sa-si faca loc articole slabe, nonprofesionale…

    Nu vreau să extind această discuție public punînd inutil pe gînduri cititorii, dar ceva tot vreau să vă întreb. Cei care scriu articole la calitatea pe care o sugerati sunt cu siguranță „curtati” de publicații puternice și plătiți ca atare. Avem, sper și în ACUM contributori de talia asta – nu vreau să nedreptățescu pe nimeni. Dar în afară de ei, ce autor de talie ar vrea să scrie neretribuit cînd nu i se refuză nicio platformă plătită? Și de ce?

    Pentru un articol de nivelul de care vorbiți îți trebuie o zi întreagă sau mai mult. Cine își permite să dăruiască o zi pe săptămână?

    Personal am mai scris și eu cîte un text evident departe de calitatea dorită – treacă-meargă. Dar 8 ore nu mi-am permis niciodată.

    Întreb pentru că sincer vreau să știu experiențele altora, nu din spirit de contrazicere sau ca să provoc.

  • itzhak bareket: (20-5-2013 la 16:19)

    Doamnelor si domnilor, de cand cu schimbarile proiectate nu mai inteleg nimic.

    Va rog insistent sa reveniti la romaneasca cinstita si clara ca sesurile, muntii si apelor cristaline din frumoasa ROMANIE.

  • Alexandru Leibovici: (21-5-2013 la 11:43)

    @Olivia

    În acest comentariu scrii:

    nu sunt interesata in scandal public. Vreau doar mici asperitati rezolvate cat mai discret si daca se poate eficient. Cui sunt adresate observatiile le-a citit deja, nu stiu de ce trebuie sa le citeasca tot internetul.

    Era vorba de observaţiile tale cu privire la funcţionarea moderării pe care le-ai trimis redacţiei şi pe care Ştefan te invita să le faci publice.

    Sunt mirat că nu mai vrei să le faci publice. În acest comentariu întrebi pe Ştefan dacă preferă ca observaţiile să fie în public sau pe adresa redactiei.

    Observaţiile pe care le-ai trimis redacţiei mi s-au părut perfect decente ca ton şi dădeau exemple concrete la observaţiile pe care le-ai făcut deja tu (şi Lucian) în public. Deci nu înţeleg care-i problema.

    Deci ai ceva împotrivă să reproduc şi comentez pe ACUM observaţiile tale? Şi dacă nu, aş aprecia să-mi spui motivul pentru care te-ai răzgândit.

  • Alexandru Leibovici: (21-5-2013 la 08:25)

    @Itzhak Bareket

    Stimate domnule Bareket,

    Redacţia vă stă la dispoziţie pentru orice întrebare pe care aţi avea-o. Vă rog să spuneţi ce anume doriţi să ştiţi.

    Pe scurt: Până acum publicaţia era organizată pe „ediţii” săptămânale, care apăreau lunea. Asta însemna că toate materialele – cu puţine excepţii – pe care le primeam de la autori în cursul săptămânii aşteptau lunea ce vine pentru ca să apară. În acest fel şi cititorii se aşteptau ca abia luni să apară materiale noi.

    Cu schimbarea anunţată, ACUM a devenit o publicaţie cu ediţie continuă:

    – materialele primite de la autori sunt publicate de obicei în mai puţin de 24 de ore, şi în orice caz în cel mult 48 de ore de la primire;

    – cititorii pot găsi materiale noi în tot cursul săptămânii

    – materialele pot rămâne pe prima pagină mai mult de o săptămână – un plus pentru cititori şi pentru autori [adăugat ulterior].

    Vă rog să notaţi că materialele apărute recent sunt marcate într-un mod special: data trimiterii şi rubrica în care a apărut materialul (informaţii care apar pe prima pagină, după rezumat), sunt scrise cu verde închis.

    Cum am scris mai sus, dacă aveţi întrebări de orice fel, vă stăm cu plăcere la dispoziţie.

  • Christina Vlad: (26-5-2013 la 16:45)

    Olivia… totusi Alex nu este un astfel de moderator :

    http://youtu.be/hSFWgKl-O-A

  • Alexandru Leibovici: (26-5-2013 la 18:08)

    Mulţumesc pentru acest compliment … microscopic



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Magnolia Sudului

Arbore cu nuferi !

Închide
18.188.106.47