caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Civilizatie



 

Proiectul Catedralei „Mântuirii Neamului” este un model impus?

de (14-3-2010)

Pe 26 ianuarie 2010 Patriarhia Romana a iniţiat o procedura de selectare a proiectantului Catedralei \”Mântuirii Neamului\”. Acestuia nu-i revine misiunea de a concepe o soluţie arhitecturala proprie, ci de a dezvolta si detalia tehnic un proiect prestabilit si agreat de către conducerea Bisericii Ortodoxe Romane.
Dc-a lungul ultimilor doi ani, Ordinul Arhitecţilor din România si Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România au susţinut necesitatea organizării unui concurs de soluţii pentru proiectul Catedralei si al ansamblului aferent. Existau motive cal se poate de întemeiate pentru a solicita un concurs deschis tuturor arhitecţilor: (1) terenul este public; (2) finanţarea lucrărilor este si ca parţial publica; (3) importanta obiectivului si a amplasamentului reclama o soluţie arhitecturala si urbanistica de maxima calitate, care nu poate fi obţinută decal printr-o competiţie profesionala; (4) noilor generaţii de arhitecţi nu li se poate refuza şansa afirmării prin invocarea unor criterii de calificare discriminatorii si irclcvantc (cifra de afaceri, biserici deja realizate ctc).
Din păcate, disponibilitatea Ordinului Arhitecţilor din România de a coopera cu Patriarhia Romana pentru reuşita acestui proiect a rămas tara re/ultat: mai mult chiar, in mod absurd, nu existau comentarii ostile sî afirmaţii tendenţioase referitoare la susţinerea de către Ordinul Arhitecţilor din România si filiala sa bucuresteana a procedurii concursului.
Din acest motiv, considerând ca faptele trebuie cunoscute in adevărul lor, prezentam cronologia evenimentelor si o suita de documente legate de acest subiect.

1. Pe 22 noiembrie 2007 Ordinul Arhitecţilor din România si filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România solicita Prefericitului Patriarh Daniel o întâlnire in legătura cu viitorul proiect al Catedralei \”Mântuirii Neamului\” (Anexa 1).
2. Pe 5 decembrie 2007 reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România (Serban Sturdza. preşedinte) si ai Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (Mircea Ochinciuc preşedinte) sunt primiţi de către conducerea Bisericii Ortodoxe Romane – Preafericitul Patriarh Daniel). In cursul discuţiei s-a ajuns la un acord de principiu cu privire la colaborarea pentru realizarea proiectului Catedralei.
3. Pe 20 decembrie 2007 Ordinul Arhitecţilor din România si Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România propun printr-o scrisoare adresata Patriarhiei Romane Organizam in comun a unei expoziţii de biserici recente (reali/ari si proiecte), ca modalitate concreta de incepere a colaborării. Scrisoarea ramane fara răspuns (Anexa 2).
4. Pe 15 decembrie 2008 Patriarhia Romana organizează un prim simpozion intitulat \”Noua Catedrala Patriarhala – Catedrala Mântuirii Neamului’, ocazie cu care sunt prezentate primele planuri ale viitoarei catedrale (Anexa 3).
5. Pe 23 februarie 2009 Ordinul Arhitecţilor din România si filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România organizează o conferinţa dc presa si dau publicităţii o scrisoare adresata Patriarhiei Romane prin care isi manifesta surprinderea fata dc aceasta iniţiativa unilaterala a Patriarhiei Romane, contrara înţelegerii iniţiale (Anexa 4).
6. Pe 24 februarie 2009 tara a răspunde argumentelor Ordinul Arhitecţilor din Romania, Patriahia Romana respinge printr-un comunicat de presa ideea concursului. In titlul comunicatului se insinueaza faptul ca Ordinul Arhitecţilor din România ar urmări, prin organizarea concursului, un anumit \”interes\” (Anexa 5).
7. Pe 25 iunie 2009 intr-o noua scrisoare adresata Patriahiei Romane, filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România isi manifesta rezervele fata de proiectul prezentai si reiterează ideea concursului (Anexa 6).

8. Pe 26 iunie 2009 Patriarhia Romana organizează un al doilea simpozion la care este prezentata deja macheta Catedralei. La solicitarea Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România de a fi menţionata ideea de concurs. Preafericitul Patriarh Daniel a confirmat intenţia de a recurge la aceasta procedura.

9. Pe 9 si 10 decembrie 2009 Patriarhia Romana organizează al treilea simpozion. \”Prezentarea publica a principiilor de proiectare ilustrate in Tema stabilita de Beneficiar, a Caietului de sarcini si a Criteriilor de selecţionare a Proiectantului\”. Ceea ce sc prezintă nu sunt insa principii, ci un proiect deja stabilit, incluzând planurile de arhitectura, volumetria si expresia plastica ale noii catedrale, afişate si pe site-ul Patriarhiei Romane sub denumirea de \”Tema ilustrata\”(Anexa 7)
In baza ei, pe 26 ianuarie 2010 se declanseaza procedura de selectie a proiectantului. Nu este o confruntare libera de idei, un concurs de concepţie arhitecturala organizat conform normelor internaţionale, ci o licitaţie de proiectare pentru detalierea tehnica a modelului impus de Patriarhia Romana sub denumirea de \”Tema ilustrata\”.
10. Pe II ianuarie 2010 Ordinul Arhitecţilor din Romania si Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din Romania trimit o ultima scrisoare Patriarhiei Romane, in care critica soluţia de arhitectura stabilita prin \”Tema ilustrata si procedura de selecţie a proiectantului (Anexa 8).

Preşedintele Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România a fost prezent la toate cele trei simpozioane, solicitând de fiecare data organizarea unui concurs deschis pentru alegerea soluţiei arhitecturale si a proiectantului ansamblului Catedralei \”Mântuirii Neamului\”. Ignorând sistematic aceste solicitări. Patriarhia Romana a impus prin \”Tema ilustrata\” soluţia arhitecturala si a lansat o licitaţie de proiectare restrictiva.

Cu organizatie profesionala, nu putem fi de acord cu aceasta procedura, care a exclus din competiţia pentru un obiectiv public major cea mai mare parte a arhitecţilor din Romania.
De asemenea, ne disociem categorie de modelul impus de \”Tema ilustrata\”, care nu are nici o legătura cu traditia autentica a arhitecturii ortodoxe romaneşti, dar nici cu o necesara inscriere in contemporaneitate, cu semnificaţia culturala pe care ar fi trebuit s-o incorporeze edificarea catedralei. Din păcate, este doar un conglomerat de forme st de elemente decorative istoricizante, departe de a constitui \”o expresie a demnităţii naţionale (…) in secolul al XXI-lea\”, asa cum afirma Patriarhia Romana.

4 martie 2010

sursa: comunicat de presa OAR Bucuresti

Ecouri

  • Marina Nicolaev: (14-3-2010 la 00:00)

    Materialul prezentat a fost difuzat la conferinta de presa din data de 4 martie 2010 organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Bucuresti, motivat nemultumita pentru aceasta noua propunere a Patriahiei Romane.
    Anexele mentionate se gasesc pe site-ul http://www.oar-bucuresti.ro/evenimente/proiectul-catedralei-mantuirii-neamului/Comunicat-de-presa-4-martie-2010.pdf.

    La aproape 11 (unsprezece) ani de la sfintirea amplasamentului din Piata Unirii de catre Papa Paul al II-lea si Preafericitul Parinte Teoctist precum si 6 (sase) ani de la discutiile si presiunile publice privind celalalt amplasament din Parcul Carol (inscris pe lista monumentelor istorice), simbolul ortodox al Mantuirii Neamului este departe de a fi realizat.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
S-a votat „oficializarea” limbii maghiare şi a zilei de 15 Martie, în Ţinutul Secuiesc

La cea de a doua Adunare a aleşilor locali din Ţinutul Secuiesc, desfăşurată în 12 martie, la Sfântul Gheorghe, s-a...

Închide
3.15.0.212