Miniştrii apărării din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord au solicitat îmbunătăţirea securităţii cibernetice în urma atacurilor recente asupra serverelor web şi a infrastructurii de reţea din Estonia.
Îngrijorările au fost exprimate în cadrul întâlnirii anuale a miniştrilor apărării care a avut loc la Bruxelles, Belgia, dedicată în mare parte subiectului controversat al desfăşurării sistemelor de apărare anti-racheta în Europa. Totuşi, ultimele atacuri asupra site-urilor web guvernamentale din Estonia au devenit un subiect important de discuţie, conform purtătorului de cuvânt al NATO, dl. James Appathurai. Acesta a declarat că atacurile „au deschis ochii multora dintre miniştrii apărării din cadrul organizaţiei”.
„Atacurile au fost coordonate, susţinute, concentrate şi îndreptate împotriva infrastructurii informatice publice din Estonia şi au avut implicaţii clare asupra securităţii naţionale şi a economiei Estoniei”, a declarat dl. James Appathurai în timpul unei conferinţe de presă. „Este necesară derularea de urgenţă a unor acţiuni pentru îmbunătăţirea protecţiei sistemelor informatice de importanţă critică pentru Alianţa împotriva atacurilor cibernetice, care vor deveni cu siguranţă subiect de lucru în cadrul NATO”.
Atacurile au început în 28 aprilie, în urma ciocnirilor violente între poliţia estoniană şi etnici ruşi, declanşate de mutarea unui monument al Armatei Roşii. Acesta simboliză înfrângerea Germaniei naziste de către Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în acelaşi timp fiind şi o amintire a celor peste patru decenii de ocupaţie sovietică pentru estonieni.
Deşi guvernul estonian a acuzat Rusia de orchestrarea atacurilor, probele arată că la originea acestora s-au aflat bot masteri simpatizanti ai etnicilor ruşi, un student de 19 ani fiind reţinut şi chestionat în acest caz, fără a fi însă pus sub acuzare.