– În Anglia, în ziua de 15 Septembrie 1830 s-a inaugurat prima cale ferata din lume, între Liverpool si Manchester. Mai târziu, la 27 Octombrie 1831, Petrache Poenaru, tânar bursier român în Anglia, a facut o calatorie între Liverpool si Manchester, cu un nou mijloc de transport, dupa cum declarase el – „una din minunile industriei secolului, care se compunea din douazeci de vagoane legate unele de altele, încarcate cu 240 de persoane, vagoane trase de o singura masina cu aburi…” Petrache Poenaru fiind primul român care calatorise cu trenul.
– Prima cale ferata construita de ingineri români a fost inaugurata în ziua de 13 Septembrie 1872, între Bucuresti, Ploiesti, Buzau, Galati, Barbosi, Tecuci, Marasesti, Roman, Suceava. Dupa terminarea primului Razboi mondial, sub initiativa Primului ministru Ion Bratianu, s-a luat hotarârea încredintarii inginerilor români constructia caii ferate Buzau-Marasesti, ceea ce reprezenta o prioritate politica, strategica si economica între Moldova si Muntenia.
– În ziua de 30 Martie 1879 în Monitorul Oficial s-a publicat Legea nr.591, promulgata de primul rege al României Carol I, prin care linia Buzau-Marasesti a fost declarata de „utilitate publica”, urmând ca proiectele sa fie întocmite de Ministerul Lucrarilor Publice, linia urmând sa cuprinda o lungime de 90 km., care a fost studiata, proiectata si executata între lunile Mai 1879 – 1 Iunie 1881, de catre Inginerul Eugen Frunza, Inspectorul general, împreuna cu un grup de 22 tineri ingineri români.
– Costul constructiei liniei a costat 8.548.675,4 lei aur, respectiv 93.214 lei aur/km, fata de 306.000 lei aur/km, reprezentând costul liniilor executate de concesionarii straini.
– Inaugurarea oficiala a liniei Buzau-Marasesti s-a facut la 18 Octombrie 1881, în prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, a Primului ministru Ion Bratianu, membrii ai Guvernului, Conducatori ai Directiei Generale CFR, precum ai a unui numeros public.
– Caile ferate au patruns în restul provinciilor României pentru prima data în Banat, în anul 1854, Dobrogea în 1860, Transilvania în 1868, Muntenia, Moldova si Bucovina în 1869 si în Oltenia în 1875.
– La 20 August 1854 s-a inaugurat în Banat calea ferata a carbunelui – Oravita-Bazias -, cea mai veche linie de pe reteaua CFR, pentru aceasta linie împortându-se din Austria (Viena) 13 locomotive sistem Engerth, Made in Viena.
– La 4 Octombrie 1860 s-a inaugurat calea ferata Constanta-port – Cernavoda-port, pentru care Societatea engleza concesionara DBSR, a adus primele locomotive Ovidiu si Tomis, fabricate de firma Bayer din Manchester.
– În Transilvania, pentru caile ferate dintre Pispocladany – Oradea si Szoji – Arad, au fost aduse primele doua locomotive fabricate de firma Mayer din Moulhouse (Franta).
– În Muntenia, pentru deschiderea circulatiei pe caile ferate, au fost aduse 8 locomotive între anii 1869-1872, de la firma engleza canadiana \Canada Works-Birkenhead”.
– Între anii 1864-1880 a fost perioada concesiunilor straine de Cai ferate în România. Între acesti ani, în Principatele Române constructia de drumuri de fier a început prin câteva linii construite de concesiuni straine, si anume: Barkley, Strousberg si Offenheim. Concesiunea Barkley la 1 Septembrie 1865. Sub Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Guvernul român concesionând constructia companiei engleze John Trevor-Barkley, linia între Bucuresti-Giurgiu, linie terminata la 26 August 1869, când Regele Carol I a putut pleca cu primul tren românesc de la Bucuresti la Giurgiu, continuând drumul spre Viena, cu vaporul pe Dunare.
– Aceasta linie a fost data în exploatare pentru transporturi de calatori în ziua de 19 Octombrie 1869, dupa inaugurarea oficiala, sub directia francezului Dubois, Concesiunea Strousberg. În Septembrie 1866 Parlamentul Român votase Legea pentru concesionarea constructiei liniei Vârciorova – Bucuresti – Buzau – Braila, Galati – Tecuci – Roman – Bârlad, în lungime totala de 915 km., unui consortiu german sub conducerea Doctorului Strousberg, concesiune aprobata pentru o perioada de 90 de ani, pretul constructiei fiind de 270.000 franci aur/km, Statul român garantând 7,5% din capitalul investit, drept dobânda si amortisment.
– În anul 1868, ziua 10 Septembrie s-a pus piatra fundamentala a Garii de Nord din Bucuresti, iar la 27 Decembrie 1870 s-a deschis provizoriu linia ferata Bucuresti – Buzau – Braila – Galati – Tecuci – Roman.
– La 1 Aprilie 1880 a luat fiinta prima directia a CFR, cu Noua Societate a Actionarilor CFR, constituita de inginerii Kalinderu, Statescu si Falcoianu.
– Secolul al XIX-lea a marcat începutul Istoriei Cailor Ferate Române, care a fost o adevarata aventura tehnica feroviara, dar care a schimbat viata si conditiile existentiale ale locuitorilor României.
– De-a lungul timpului, peste 125 ani…locomotivele cu aburi au fost înlocuite cu motor Diesel, iar la sfârsitul secolului XX începutul celui de-al XXI-lea, au aparut TGV-urile, care depasesc viteza de 350 km/ora si care iau amploare din ce în ce mai mare în urmatorii ani.
– Traim Secolul vitezei în toate domeniile.