caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Comunicat de presa EDUGATE

de (4-6-2007)

Invitatie evenimente 1 si 13 iunie – Parcurgeti tunelul timpului: „Cum ar arata Romania cu o educatie de excelenta?”

Romania sufera in momentul actual o foarte mare transformare calitativa datorata integrarii in UE.

Pentru ca aceasta integrare sa se fructifice printr-un management corespunzator e necesar sa primeze criteriille calitatii in managementul national adica competenta si responsabilitate prin conectarea clasei politice la resursa de competenta si responsabilitate.

In acest moment sustinerea politica a unor programe lipsite de evaluare pe aceste criterii devine vicioasa si toxica.

Din acest motiv, e nevoie ca managementul national sa fie facut de oameni cu foarte inalta competenta si responsabilitate, si nu pe criteriile majoritatii parlamentare.

Romania trebuie sa se concentreze in acest moment pe proiecte de dezvoltare si integrare pe programele de dezvoltare durabila avand educatia si protectia mediului ca motoare de dezvoltare si obiective de interes national.

Un guvern de specialisti trebuie sa realizeze proiecte de o performanta suficient de inalta pentru ca un parlament responsabil sa le evalueze pe criterii de eficienta, adecvare, optim social, capacitate de viziune globala, capacitate de implementare si de raspundere organizatorica si sociala, responsabilitate, competenta.

Integrarea europeana cere Romaniei politicieni profesionisti, nu politruci, pentru rezolvarea problemelor majore si crizelor actuale, pentru ca acestea sa nu se transforme in dezastre.

Dezvoltarea nationala nu este un meci de fotbal asupra caruia sa se faca evaluari pe criterii de suporterism.

E nevoie la momentul actual ca specialistii sa-si spuna cuvantul in afara tuturor jocurilor politice, care nu adauga nici un plus de valoare la dezvoltarea nationala.

Pentru dezvoltarea nationala Educatia este unul dintre proiectele de interes public numarul 1.

INVITATIE LA EVENIMENTE

EDUGATE va invita sa parcurgem tunelul timpului: „Cum ar arata Romania cu o educatie de excelenta?” in cadrul a doua evenimente majore realizate cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Agenda va cuprinde abordarea unor subiecte precum: „Putem oferi alternative fenomenului de migratie a creierelor (Brain Drain)? Cine are nevoie de talente si inteligente de varf in Romania? Avem specialisti competenti si responsabili care pot oferi Romaniei sprijin pentru integrarea cu succes in Uniunea Europeana?”

Scopul evenimetelor: Promovarea tinerilor de exceptie, si a nevoilor acestora pentru o educatie de excelenta; promovarea educatiei de excelenta si a ofertelor de sprijin din partea mediului de afaceri, a societatii civile si a institutiilor statului, promovarea specialistilor autentici.

Desfasurare:

1 iunie, Vineri, orele 1-5 pm – Panel de experti in educatia de excelenta alaturi de copii si tineri talentati
13 iunie, Miercuri, orele 1-5 pm – Eveniment programatic, cu o abordare profesionala a subiectelor din partea specialistilor, expertilor, liderilor in domenii de referinta pentru Romania.
Ambele evenimente au loc in sala Infoeuropa, Calea Victoriei 88, in sediul Bibliotecii Centrale Universitare.

De ce?

1. 2007 este Anul European al Egalitatii de Sanse.

2. Legea 17/2007 privind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta a fost adoptata, insa sprijinul politic si bugetar este inexistent. Prevederile legii nu sunt inca sustinute si de adoptarea metodologiilor care sa ofere cadrul de punere in practica a legii. Metodologiile au fost elaborate si propuse de IRSCA Gifted Education in termenul legal de 90 de zile prevazute de lege si se afla deja pe masa MEC, fara a fi insa adoptate, desi au primit aviz favorabil din partea forurilor internationale de maxim prestigiu profesional. Adresa unde materialele pot fi consultate este:

http://www.supradotati.ro/resurse/documenteleptmec.zip

3. Populatia nu este constienta de extraordinara misiune pe care o poate avea pentru Romania o educatie de calitate. Destinul unei alte Romanii s-ar putea traduce prin sintagma ‘educatie de excelenta’

4. Fiecare copil are un potential ce poate fi descoperit si hranit printr-o educatie de excelenta. Acesta ar fi primul pas pentru a oferi intregii lumi sansa sa cunoasca faptul ca educatia de excelenta <> nu este o educatie elitista, nu se adreseaza unui procent redus din populatia scolara, ci prin programele de imbogatire a curriculei („enrichment”), accelerare („acceleration”),”tutoring” si „mentoring” se adreseaza scolii in general; prin aceste programe sunt promovate, formate si dezvoltate abilitatile naturale si potentialul tuturor copiilor.

Printre invitatii de marca se numara: Dl Florian Colceag, Presedinte EDUGATE si IRSCA Gifted Education; Dl Dan Manoleli, Presedinte FDSC; Dl Marian Stas, Presedinte CODECS Foundation for Leadership; Dl Constantin Balaceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Romane, presedinte Fundatia EXCELSIOR pentru Arta, Cultura, Stiinta; Dl Iustin Capra- reputat inventator roman; Dna Lia Perjovschi si Dl Dan Perjovschi – artisti; Dl Alexandru Caragea-fizician, Centrul de Studii Complexe; Dl Marcel Capraru, Presedinte Asociatia Alternative Pedagogice; Dna Carmen Cretu, Presedinte RO-TALENT;Dna Mona Serbanescu, Presedinte Fundatia Preasfanta Fecioara Maria, Gradinitele „Arc-en-Ciel”, Scoala „Anastasia Popescu”; Dna Geanina Pletea, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei; Dl Thomas Csinta, Director Stiintific CUFR- Consultanta Universitara, Studii & Cercetari de pe langa Scolile Superioare Franceze de Inalte Studii; Dl Ion Neacsu, Facultatea de Psihologie a Universitatii Bucuresti; Dna Adina Tulbure, Director Cercetare Tehnologii Didactice Intuitive, Creative Media & Art; Dna Monica Tataranu, Director Executiv Casa Retro; Dna Ana-Maria Sireteanu, presedinta A.R.C.V.I.P.P, Asociatia culturala pentru promovarea imaginii valorilor culturale prin proiecte si programe; Dna Mariela Neagu, secretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului; Dl Alexandru-Catalin Dicu, Director general, Directia Generala de Asistenta Sociala; Dl Radu Georgescu, Presedinte Grup GeCad; Dl Cristian Stoica, CEO Aquasoft; Dl Silviu Hotaran, General Manager Microsoft Romania; Dl Flaviu Radulescu, director cercetare si dezvoltare, Hostway Lab Romania; Dl Alexandru Lapusan, CEO ZITEC si multi altii.

Lista este deschisa participarii unui numar de 45 de invitati per eveniment. Va invitam sa anuntati participarea dvs. la 0729 029.484. Persoana de Contact: Monica Gheorghiu.

Aceste evenimente au o misiune esentiala: aceea de a da sansa populatiei si fiecarui tanar sa inteleaga ca viitorul lui este in Romania si ca Romania ii poate asigura viitorul printr-o educatie de excelenta si o piata de competente care sa-i valorifice potentialul si sa-i aprecieze adevarata valoare.

Invitam media sa participe activ la reflectarea evenimentelor.

EDUGATE
http://www.supadotati.ro/edugate
0729 029.484.

Ecouri

  • Thomas CSINTA, Ion OTARASANU: (4-6-2007 la 00:00)

    REFLECŢII DESPRE ÎNVĂŢĂMÂNTUL MATEMATIC

    Pornind de la faptul că învăţământul matematic şi cercetarea ştiinţifică din acest domeniu sunt activităţi sociale ce au finalităţi de mare importanţă in activitatea economică, socială şi culturală, UNESCO şi-a propus, incă din 1960 să monitorizeze şi să examineze indeaproape mişcarea mondială ce are ca scop modernizarea şi imbunătăţirea acestui învaţământ.

    Datele ce au fost culese şi cuprinse in colecţia „Tendinţe noi ale invăţământului matematic” au fost supuse unor examene critice realizate de grupuri internaţionale de specialişti, iar concluziile acestora au fost dezbătute în diverse acţiuni internaţionale, cea mai importantă a vremii fiind cea din 1976, desfaşurată la Karlsruhe cu prilejul Congresului Internaţional al Învăţământului Matematic.
    Ideea centrală care s-a desprins cu acest prilej a fost aceea că, chiar în ţările unde au facut reforme revoluţionare în domeniu, se semnalează o lipsă accentuată a cunoştinţelor matematice practice, motiv pentru care este necesară o analiză atentă asupra conţinutului de cunoştinţe, asupra strategiilor de transmitere şi asupra finalităţii invăţământului matematic în aşa fel incât să se ajungă la un învăţământ formativ care presupune asimilarea si fructificarea cunoştinţelor în folosul societăţii şi al celui care învaţă.
    Opiniile autorizate ce au fost formulate de grupurile internaţionale de specialişti au fost puse de UNESCO la dispoziţia ţărilor membre, având în vedere, repetăm, acuitatea şi importanţa învăţământului matematic în societatea contemporană. În urma reuniunii experţilor asupra obiectivelor invăţământului matematic care a avut loc in mai 1980, la UNESCO, şi care s-a ocupat de „didactica matematică şi nevoile societăţii s-au desprins următoarele priorităţi:
     Finalităţile matematicii în contextul invăţământului preuniversitar
     Definiţia şi evaluarea finalităţilor şi transpunerea lor in programele şcolare
     Identificarea problemelor care cer acţiuni ulterioare
    În legatură cu prima problemă s-a pornit de la „folosirea matematicii în viaţa cotidiană”, experţii fiind de acord că matematica a pătruns in viaţa întregii societăţi, metodele matematice fiind folosite din ce in ce mai mult, în toate activităţile, iar cererea de cunoştinţe matematice creşte permanent sub formă de aptitudini de a cuantifica procesele, de a elabora modele matematice, de a mânui tehnici de simulare şi algoritmi.
    Putem afirma cu certitudine că, în prezent, matematica face parte din ambianţa economică, socială şi culturală a omului şi de aici responsabilitatea crescândă a tuturor factorilor faţă de învăţământului matematic.
    Este clar că, preluarea cunoştinţelor matematice pentru efectuarea de operaţii şi rezolvarea de probleme in vederea acumulării de cunoştinţe este insuficientă. Identificarea problemelor puse de practică este dificilă deoarece acestea sunt marcate de informaţii numeroase, neesenţiale, deci predarea în limbaj pur matematic nu ajută la degajarea acestora de balastul informaţional al situaţiilor concrete. Mai precis, modelarea matematică trebuie sa fie insuşita prin invăţământ la toate nivelele pentru a da elevilor cunoştinţe folosibile în viaţă. Or, acest lucru nu este posibil deoarece planurile de învăţământ şi programele actuale nu permit pregătirea elevilor pentru modelare şi nici pentru găsirea celor mai potrivite tehnici de rezolvare, învăţatul matematic fiind purificat contingenţele cu practica socială.
    In aceste condiţii, finalităţile cele mai stringente ale învăţământului matematic sunt cele care îl fac apt pentru a fi un învăţământ pentru viaţă, iar experţii UNESCO fac următoarele recomandari in această directie:
    1) Învăţământul preuniversitar trebuie să-şi reorganizeze programele pentru a cuprinde situaţii luate din viaţa de toate zilele şi din alte discipline şcolare, deci un învăţământ formativ şi interdisciplinar.
    2) Aceasta modificare de finalităţi trebuie să fie urmată indirect de modificarea metodelor de evaluare a randamentului şcolar şi, in consecinţă, se recomandă includerea in examene a unor probleme necesare complexe şi nematematice, care se pot matematiza, notarea facându-se în funcţie de metoda folosită sau corectitudinea soluţiei

    Prin urmare invăţământul de orice formă, trebuie sa aibă un caracter formativ(nu numai informativ şi educativ) şi, totodată, să aibă ca finalitate generală o contribuţie activă şi deliberată la formarea tinerilor pentru orice profesiune ar alege in viaţă. În acelaşi timp, învăţămîntul matematic trebuie să-şi exercite şi o altă funcţie de bază, anume dezvoltarea unor caracteristici de inteligenţă umane.
    În concluzie , răspunderea pentru învăţământul matematic are amploare naţională, iar conţinutul, finalităţile şi strategiile prin care aceste finalităţi trebuie atinse şi fructificate crează răspunderi şi cer rezolvări la acest nivel şi la nivelul comenzii sociale actuale.
    (Aici se cuvine să facem o paranteză foarte importantă: la noi se incearcă modificarea metodelor de predare şi evaluare, inainte de modificarea planurilor de învăţământ şi programele şcolare.
    Activitatea centrată pe elev presupune, de fapt, ca elevul să înveţe şi sa-şi facă temele la şcoală, lucru absolut imposibil când are peste 20 de obiecte de învăţământ şi 6-7 ore de program zilnic! Chiar nimeni nu vede această absurditate?)

  • Florentina MIHAIL: (4-6-2007 la 00:00)

    Thomas CSINTA, Profesor de Matematici Aplicate in Stiinte Ingineresti si Social – Economice, Director Stiintific CUFR-Bucuresti, Vicepresedinte EDUGATE, Membru fondator IRSCA Gifted Education, Profesor Florian Colceag, Presedinte Fondator IRSCA Gifted Education, Presedinte EDUGATE

    Miercuri, 10 octombrie 2007, intre orele 10:00 si 13:00 Centrul Infoeuropa a gazduit masa rotunda „Miscarea EDUGATE pentru o reforma profunda a sistemului de educatie in Romania” cu scopul de a prezenta o analiza profunda asupra problemelor si solutiilor din educatie, al patrulea eveniment dintr-o serie dedicata Anului European al Egalitatii de Sanse, organizat de catre EDUGATE – Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati
    Sub presedentia D-lui Prof. dr. Florian Colceag, Presedintele IRSCA Gifted Education, participantii (*) institutelor membre ale Consortiului EDUGATE au stabilit cele 10 circuite vicioase care micsoreaza performantele educatiei in Romania, la toate nivelurile!

    Educatia in Romania sufera de un numar reprezentativ de circuite vicioase care-i micsoreaza performantele. Printre acestea enumeram:

    1. Circuitul formarii profesionale ce se face superficial la nivelul psihologiei copilului, teoretizat si neaplicativ => educatie centrata pe curricula si pe profesor, nu pe dezvoltarea abilitatilor naturale ale elevilor =>utilizarea cu predilectie a stilului de predare bazat pe reproducere si solicitarea invatarii bazate pe reproducere => demotivarea elevilor vizual spatiali ce au gandire creativa si nu reproductiva si neimplicarea acestora in procesul invatarii =>relatii tensionate intre profesori si elevi ce demotiveaza profesorii => superficialitate in lucrul cu elevii la aproximativ 85% dintre profesori.
    Consecinta secundara este abandonul profesional al multor profesori cu potential creativ in predare

    2. Circuitul evaluarilor secventiale care se realizeaza inexact, nestructurat pe dezvoltarea abilitatilor elevului si pe progresul sau academic, confuz si subiectiv, demotivant, nejustificabil pe dezvoltarea inteligentei, motivatiei si creativitatii => confuzie asupra performantelor proprii => lipsa de interes fata de scoala => tendinta de a fura nota si necorelarea dintre merit si nota =>scaderea calitatii in educatie => falsificarea acceptata unanim prin supraevaluarea testelor => vanzarea de diplome fara acoperire in competenta => inexactitatea evaluarii performantelor => scaderea gradului de incredere in scoala.
    Consecinta secundara este degradarea sanselor de educatie si inserare sociala a vizual-spatialilor care gandesc in imagini nu in cuvinte si care dovedesc creativitate si inventivitate. Aceasta consecinta secundara are efecte sociale si economice absolut catastrofale, ce se simt acum in societatea romaneasca prin performantele scazute, incoerenta viziunii dezvoltarii si rezistenta la schimbare si inovare.

    3. Circuitul administrarii pe criterii politice care produce obedienta fara sau cu insuficient feedback => se amplifica erorile decizionale prin lipsa bazei de incredere profesionala, se multiplica obedienta fara feedback la nivele inferioare de decizie => se corupe evaluarea activitatilor prin introducerea de criterii contextuale sau clientelare ce opresc initiativele proprii de reglare a sistemului educativ => se blocheaza autonomia decizionala a institutiilor => se micsoreaza prestigiul profesional al cadrelor didactice => se demotiveaza performanta didactica => se intareste obedienta in defavoarea initiativei constructive => se micsoreaza adaptabilitatea sistemului la dinamica socio-economica.
    Consecinta secundara este oficializarea coruperii politice a administratiei cu simplificarea sau eliminarea totala a criteriilor de competenta profesionala. Aceasta consecinta are de asemenea consecinte catastrofale la nivelul gestionarii sistemului educativ, deoarece lipsa de competenta profesionala duce la imposibilitatea identificarii directe si cauzale a problemelor din educatie si la luarea de masuri nepotrivite de corectare. Aceasta multiplica problemele educatiei dincolo de limitele posibile ale controlului.

    4. Circuitul carierei didactice este plat, fara perspective de viitor, demotivant => pierde atractivitatea pentru majoritatea profesorilor cu initiativa si dinamism cu spirit antreprenorial si reformist => automatizarea si demotivarea demersurilor didactice => caderea in formal si in superficial in relatiile cu elevii => alienarea sistemului de educatie fata de scopurile educatiei.
    Consecinta secundara este cresterea rezistentei la schimbare prin pierderea vitalitatii intelectuale. Astfel profesorii vechi devin inadaptabili la o alta profesie sau la un alt fel de a lucra cu elevii.
    O alta consecinta secundara este cresterea impactului fenomenelor antisociale si a violentei in scoli. Aceste consecinte au de asemenea efecte secundare grave asupra vietii social-economice, numarandu-se printre factorii de risc mare in dezvoltarea economica si in combaterea infractionalitatii.

    5. Circuitul curriculei orientate spre trecut
    Aceasta curricula este elaborata fara norme de elaborare precise orientate spre dezvoltarea potentialelor elevilor, deseori fara aplicabilitate practica directa si fara mijloace corespunzatoare de ridicare a interesului elevilor => se dezvolta o inadaptare la nevoile de instruire si mai ales de educatie solicitata pe piata muncii => se dezvolta lipsa de interes din partea elevilor => absenteism si abandon scolar => prin modificari si simplificari succesive curricula devine tot mai slaba calitativ cu fiecare schimbare de mandat ministerial.
    Consecinta secundara este concentrarea pe acelasi tip de curricula fara deschiderea de noi domenii la alegerea elevilor, lipsa de transferabilitate a creditelor din alte curricule, lipsa de trasee individualizate de educare a elevilor, toate acestea ducand la o cultura generala slaba si o aplicabilitate practica a acestei culturi generale aproape nula.
    O alta consecinta secundara cu grave efecte economice este pietrificarea in trecut si extrem de slaba adaptabilitate la nou, inovare si initiativa in dezvoltarea de noi tehnologii.

    6. Circuitul de mentoring si tutoring neorganizat de scoala.
    Aceasta implica dezvoltarea paralela a unui sistem de meditatii acasa pe banii familiilor si nu pe cheltuiala bugetata de stat => scaderea interesului in clasa si cresterea stresului elevilor ce nu sunt meditati de profesorii lor => orientarea familiilor catre instruirea privata suplimentara => consumul inutil de timp liber al elevilor cu consecinte asupra sanatatii fizice si consumul nejustificat de resurse financiare ale familiilor cu scaderea deseori a nivelului de trai al familiei.
    Consecinta secundara este incurajarea lucrului la negru si a economiei paralele. In mod paradoxal acest sistem a mai reusit totusi sa creasca performanta scolara individuala desi a creat consecinte grave la nivel de sistem. Astfel putem constata rezultate deosebite la concursurile internationale in paralel cu rezultate extrem de slabe la evaluari internationale de tip TIMMS

    7. Inexistenta sistemului enrichment (imbogatirea curriculei)
    Acest sistem era mai bine reprezentat in perioada comunista prin cluburile elevilor si prin cercurile cu elevi, insa a devenit din ce in ce mai slab reprezentat si mai ineficient in momentul actual. Mai rezista doar in cateva locuri din tara desi este sistemul ce dezvolta pasiunile de cunoastere ale elevilor => apare auto-educatia prin alte mijolace decat scoala, prin mass media si Internet, prin scoala strazii sau a stadionului, prin experienta directa => tendinta tinerilor de a parasi tara si de a pleca in locuri in care spera la un mediu de cultivare a personalitatii mai bine definit.
    Consecinta secundara este imbatranirea populatiei lucratoare, o fluctuatie a fortei de munca ce pune in pericol diferite ramuri economice si in final un mare ecart intre potentialul creativ necultivat si nefolosit in tara si mobilitatea redusa a dezvoltarii locale.
    O alta consecinta secundara este lipsa de stimulare a creativitatii in predare ceea ce conduce la lipsa unei educatii individualizate => lipsa de dezvoltare sistematica a abilitatilor inalte in randul tinerilor.

    8. Reprezentarea redusa a unor forme de educatie pentru piata =>
    slaba insertie pe piata muncii in domeniile pregatite in scoala => slabirea prestigiului si performantelor scolilor ce nu pot sa-si faca un brand => demotivarea scolilor catre performanta scolara.
    Consecinta secundara este orientarea tinerilor capabili catre scoli straine care au brand si ale caror diplome au valoare de piata. O alta consecinta secundara este scaderea continua a calitatii si performantelor elevilor si studentilor admisi in scoala.

    9. Conducerea clientelara a Catedrelor.
    Acest sistem se perpetueaza in multe universitati si este creat de sistemul de granturi si publicatii in care sunt trecuti fara participare efectiva, colegii, viitori suporteri ai conducatorului => scaderea performantelor profesionale ce nu mai sunt motivate de un sistem de conducere corupt => scaderea performantelor studentilor => vanzarea de diplome fara acoperire in calitatea muncii => alungarea studentilor performanti catre universitati straine => exod al creierelor fara recuperare ulterioara.
    Consecinta secundara dezastruoasa este lipsa sau putinatatea specialistilor in diferite domenii, un mediu decizional nepregatit si un mediu managerial neprofesionist.
    O alta consecinta secundara dezastruoasa este lipsa sau putinatatea reprezentarii competentei, responsabilitatii si calitatii la nivelul reprezentarii la varf in structurile de decizie ale statului.

    10. Circuitul diplomelor fara acoperire sau nerecunoscute pe piata
    noastra.
    Aceasta conduce la nerecunoasterea diplomelor marilor universitati de top mondial => invechirea pronuntata a curriculei academice locale => lipsa inoirii cadrelor didactice vetuste si ineficiente => lipsa inovarii sau slaba inovare in sistemul economico-social => economie slaba => sindromul institutiilor slabe => descurajarea intoarcerii creierelor in Romania (Brain Regain)

    Comentariul autorului

    Pentru cresterea performantelor educatiei in Romania, este necesar cel putin (!) eliminarea celor 10 circuite vicioase prezentate mai sus!
    In acest scop, prezentam respectarea urmatoarelor 10 principii fundamentale care au contribuit substantial la cresterea calitatii invatamantului in statele occidentale dezvoltate, post-industrializate, precum si la afirmarea lui pe piata de competente!

    1. Infintarea a doua tipuri de invatamant paralele si complementare: “invatamantul de masa” adresat majoritatii tinerilor “normali” si “invatamantul elitist”, adresat tinerilor “supradotati” (IQ>140), respectiv “talentati” (intr-un domeniu) si “definirea coerenta” a celor doua notiuni!
    In general, “pe intelesul tuturor”, atat “supradotatul” cat si “talentatul” provin din “invatamantul de masa! Insa, cel supradotat avand un coeficient intelectual ridicat exceleaza in toate disciplinele si in special in cele care necesita multa imaginatie si putere de abstractizare!
    In majoritatea statelor occidentale industrializate care promoveaza sistemul elitist de instruire, “supradotatul” se deosebeste “practic” de tanarul “normal” in primul rand prin faptul ca obtine diplome si titluri universitare/academice mult mai devreme, (absolva scoala generala la 9-10 ani, liceul la 12-13, o Scoala de Inalte Studii la 17-18 si obtine un Doctorat la 20-21 de ani) iar in al doilea rand, prin creativitatea sa, ulterior!
    “Talentatul”, este un tanar care nu exceleaza neaparat in toate domeniile, insa prezinta niste abilitati iesite din comun in diferite discipline si chiar la varsta frageda (muzica, pictura, literatura, sport, etc.)

    2. Renuntarea la invatamantul de tip informativ la toate nivelurile de
    studii in cadrul “invatamantului de masa”, un invatamant bogat in informatii, insa putin atractiv (“interesant”), greu accesibil elevului, respectiv studentului de rand (“normal”) si inlocuirea lui cu unul formativ, simplu, care sa transmita numai informatii utile, usor de aplicat si care pot fi retinute fara dificultati pe baza unui rationament care sa nu solicite o putere de abstractizare, de analiza si sinteza deosebite!
    Acest lucru ne-ar permite sa “recunoastem” oficial diplomele delivrate de universitati americane sau occidentale reputate, care datorita unei curricule “extrem de sarace” pe hartie comparativ cu a noastra, considerata ”extrem de bogata” (dar “apa de ploaie”, neaprofundata de absolvent nu in “fond”, dar nici macar “in forma”!), din pacate nu este posibil!

    3. Introducerea unui invatamant informativ cu o curricula adaptata, “invatamant de elita”, propus tinerilor capabili de performanta, cu abilitati intelectuale inalte, “supradotati” (IQ>140) sau “talentati” (intr-un domeniu), in cadrul unei institutii specializate in “gifted education” propus de catre IRSCA Gifted Education (Presedinte Prof. Dr. Florian Colceag, gifted-olog, membru in diferite organizatii internationale), membru fondator al Consortiului (Miscarii) EDUGATE, in cadrul Institutului National de Instruire Diferentiata (INID) creat cu acest scop, sub indrumarea unor specialisti formati si confirmati in acest segment de invatamant!

    4. Reorganizarea, reactualizarea si “revitalizarea” disciplinelor de invatamant, in special al celor stiintelor exacte (stiintele matematice, fizico-chimice, bilogice, etc.) considerate “uzate moral” si rupte de realitatea social-economica contemporana, folosind principiul “interdisciplinarizarii” care sa “captezeze” interesul elevului, respectiv al studentului si sa-l motiveze sa studieze, in general pentru acumulare de cunostinte si in particular pentru ceea ce cunostintele acumulate îi pot servi ulterior!

    5. Descentralizarea institutelor de invatamant, de stat, sub contract cu statul sau private, acordarea unor autonomii in ceea ce priveste recrutarea cadrelor didactice titulare si asociate, precum si in ceea ce priveste gestionarea integrala a bugetului alocat de catre MECT.

    6. Crearea unei “infrastrucuri” cu “toate utilitatile”, cu adevarat performante la nivelul institutiilor de invatamant, de stat, sub contract cu statul sau private, precum si dezvoltarea relatiilor de partenariat intre institutii de invatamant si cele de cercetare-productie, care sa permita o autofinantare a institutelor de valoare si falimentarea celor neperformante, care functioneaza pe principiul “prostitutiei intelectuale”!

    7. Crearea de centre de pregatire private sau de stat, paralele, in care elevul/studentul sa fie pregatit de specialisti confirmati si agreati de catre MECT cu posibilitatea ca parintii sai sa poata deduca costul pregatirii din impozitul pe venit datorat statului!
    Acest lucru ar putea contribui la falimentarea sistemului de meditatii, practicat in majoritatea cazurilor de catre cadre semi-analfabete, prost sau necalificate in diciplinele in care ele mediteaza, cu atat mai mult cu cat evaziunea fiscala in acest segment este de dimensiuni alarmante!

    8. Sanctionarea severa a cadrelor didactice care accepta mita pentru promovarea de examene, pentru admitere in sistemul LMD (licenta, masterat doctorat) sau a celor care sustin “chetele” la examenul de bacalaureat, precum si a institutiilor care delivreaza diplome false sau “neacoperite”, considerate infractiuni deosebit de grave in Codul Penal!

    9. Propunerea temelor de cercetare, pentru diplomele de sfarsit de cicluri universitare LMD din cele industrial-aplicative cu care se confrunta industria si economia tarii!
    Acest lucru ar permite, pe de o parte cadrelor didactice-directori de cercetare de valoare sa se afirme pe piata de competente si sa fie retribuite suplimentar de catre firmele solicitante, in functie de rezultatele obtinute in cadrul temelor studiate, iar pe de alta parte, ar produce si o “selectie naturala” in sanul catedrelor, “falimentand” cadrele didactice incopetente, adepte ale “masturbatiei intelectale”, studii si cercetari fara nicio valoare, fara nicio utilitate si finalitate practica!
    In sfarsit, sistemul ne-ar permite poate “contrazicerea” Principiului enuntat de D-l Profesor Liviu DRAGOMIRESCU, unul dintre marile adevaruri ale istoriei noastre contemporane in noul sistem LMD : “In Licenta nu suntem studenti ci doar audienti (pentru ca azi nimeni nu mai studiaza!) In Masterat, doar absenti! Iar in Doctorat, un adevarat neam de delincventi! Compilatori si plagiatori! Adevarati talhari, cu diplome!

    10. Abandonarea conceputului de “enrichment” in diplome universitare cumparate cu bani, direct sau indirect, sub o forma sau alta, (care oricum nu servesc la nimic!) si promovarea Principiului lui Gauss : “Putine dar coapte si bine inghegate”
    “Programul” de “enrichment” in diplome universitare “imbratisat” de tineret si propus de catre institutiile de invatamant superior, in majoritatea cazurilor, nu este altceva decat un mod legal da a “atenta” la buzunarul clientului (pentru ca “audientii” nu sunt studenti ci clienti!), premeditat, ceea ce in termeni jurisdictionali se numeste “crima organizata” si este pedepsita sever de catre lege!
    ________________________________________________________________________________
    (*)
    Alin Inventa, UPB
    Glodeanu Cristi, prof. Dir. Adjunct Grup Sc Ec. M Ciuc, Drd ASE Buc.
    Tudorache Loredana Adriana, Sc Speciala 6
    Meran Mariana, Scoala Speciala 6, Director
    Cristina Ceuca, C.N. B.P.Hasdeu
    Eugen Noveanu, Asociatia pentru Stiintele Educatiei, Cercetator As. Institutul pentru Stiintele Educatiei
    Timus Clementina, Instit. National de Cercetare Dezvoltare pt Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor
    Barbuta Rodica, Fundatia MATCA 2000
    Marian Stas, Presedintele Fundatiei CODECS for Leadership
    Mirela Stana, Radio Romania Cultural
    Roberto Stan, Ag. Nationala Presa Rompres
    Adrian Dadarlat, Ag. A.M. Press
    Oneasca Iulian, Instit. European din Romania
    Mihai Moia, Instit. European din Romania
    Liviu Dragomirescu, Univ. Bucuresti
    Remus Cernea, Solidaritatea pt libertatea de constiinta
    Andra Miron, Realitatea TV
    Duran Mariana, AFCSC. Asociatia Femeilor care isi Cresc Singure Copiii
    Florian Colceag, Presedinte fondator IRSCA Gifted Education, Presedintele EDUGATE
    Monica Gheorghiu, Vicep. IRSCA Gifted Education
    Csinta Thomas, Director CUFR- Conseil Universitaire Formation- Recherche aupres des Grandes Ecoles Francaises, Vicepresedinte EDUGATE, membru fondator IRSCA Gifted Education
    Aron Jinaru, Director PISC, cercetator Centrul de Studii Complexe
    Alexandru Bordea, Program Manager InfoSPEED



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mesaj securist in atentia profesorului Tismaneanu

Marti 29 mai, la cateva ore dupa primirea anuntului privind acordarea premiului “Distinguished International Service Award” din partea Universitatii Maryland,...

Închide
18.188.170.199