caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

O planeta cu miez de materie topita?

de (25-6-2007)
o_planeta_cu_miez_de_materie_topita_marian_banica.jpgo_planeta_cu_miez_de_materie_topita_marian_banica.jpg

Oamenii de stiinta au anuntat ca planeta Mercur, cea mai apropiata de Soare din sistemul nostru solar, ar putea avea un miez lichid, format din materie topita, ipoteza sustinuta de minusculul camp magnetic descoperit pe planeta de naveta Mariner 10. Surpriza a fost cu atat mai mare cu cat oamenii de stiinta considerau ca, din cauza dimensiunilor sale mici, miezul planetei Mercur s-ar fi solidificat de mult timp.
In prezent, sonda Messenger se indreapta spre Mercur, urmand sa ajunga in cursul anului viitor pentru a culege date pentru a confirma sau infirma aceasta ipoteza. Intre timp, oamenii de stiinta au folosit o metoda la care apeleaza deseori bucatarii pentru a determina daca un ou este fiert suficient sau nu, in incercarea de a aduna argumente in sprijinul ipotezei ca interiorul lui Mercur este lichid. Este stiut ca daca fierbi un ou suficient incat continutul sa se intareasca si apoi il invarti, acesta are o miscare uniforma. Daca oul are inca un continut lichid, atunci rotatia sa este oscilanta. Urmand acelasi principiu, cercetatorii au urmarit planeta Mercur pentru a-i monitoriza miscarea de rotatie in jurul propriei axe, timp de 5 ani. Aceste observatii le-au permis astro-fizicienilor sa calculeze oscilatiile din miscarea de rotatie in jurul propriei axe a lui Mercur sub influenta Soarelui si au ajuns la concluzia ca acestea sunt de doua ori mai mari decat daca planeta ar fi fost un corp cu totul solid.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
PARADISUL

PARADISUL E in noi, e in noi doi si-n dragostea ce abia incolteste! Cu aripi de vultur se inalta semet,...

Închide
18.222.114.131