caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

S-au descoperit 28 de noi planete în afara sistemului solar

de (4-6-2007)

Liderul unei ehipe de observare a planetelor a anunţat în decursul zilei de luni, în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii Americane de Astronomie, descoperirea a 28 de noi planete în afara sistemului solar. Astfel, numărul acestor planete descoperite în ultimii ani a ajuns la 236 iar aşteptările ulterioare ale cercetătorilor sunt chiar şi mai optimiste pentru perioada imediat următoare. Numai în ultimul an descoperirile realizate de această echipă de cercetători au crescut cu 12 procente numărul planetelor extrasolare şi au demonstrat că mai bine de 30 de procente din stelele cunoscute au mai mult de un obiect care orbitează în jurul lor.
Jason Wright, profesor la Universitatea din California şi membru al echipei afirmă cu privire la noile descoperiri că “cel puţin şapte dintre aceste obiecte sunt în fapt stele eşuate, aşa numite pitice brune. Masele lor sunt mai mari decât ale unor pitice normale, atingând mărimea planetei Jupiter, însă prea mici ca să poată susţine reacţiile nucleare care pot duce la aprinderile solare şi implicit la formarea stelelor”.
Printre cele 28 de planete recent descoperite s-a detectat şi unele extrem de asemănătoare planetelor Jupiter sau Saturn din sistemul nostru solar. Orbitele acestora sunt destul de îndepărtate de steaua în jurul cărora orbitează, lăsând uneori impresia că aparţin mai multor sisteme solare. Un fapt şi mai spectaculos observat cu această ocazie îl reprezintă una dintre cele 28 de planete, care orbitează în jurul unei stele cunoscute sub denumirea Glise 436 şi pe care se găsesc urme clare ale existenţei apei- o apă caldă într-o stare chimică deloc asemănătoare apei de pe planeta Pământ datorită presiunii intense care se exercită pe planetă.
Cu toate acestea-dovadă destul de clară a existenţei apei pe aceste planete- presupunerile conform cărora ar putea exista viaţă pe acele planete sunt puţin realiste deoarece, aşa cum afirmă însuşi Jason Wright, “planetele din afara sistemului nostru solar nu au în cea mai mare parte a lor o suprafaţă solidă, ele fiind de multe ori gigante gazoase precum sunt şi o mare parte dintre planetele sistemului nostru solar”, înţelegând astfel că existenţa apei nu implică în mod direct şi posibila existenţă a vieţii deoarece sunt necesare condiţii specifice în care viaţa ar putea lua naştere… încă o dată in Univers!

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mesaj securist in atentia profesorului Tismaneanu

Marti 29 mai, la cateva ore dupa primirea anuntului privind acordarea premiului “Distinguished International Service Award” din partea Universitatii Maryland,...

Închide
3.139.87.151