caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Nebunie la patrat

de (24-9-2007)

Pentru cine a avut curiozitatea sa asculte recent la Radio Romania mesajele electorale ale partidelor, asa cum am facut eu, experienta s-ar putea sa fi fost de-a dreptul socanta. Este adevarat, majoritatea partidelor dispun astazi de experti in comunicare care elaboreaza atent mesajele electorale, verificand continutul acestora. Nimic similar insa nu se intampla in cazul unor partide ca PRM sau PNL, care prefera sa perpetueze pe calea undelor mesaje de tip securist cu care am fost bombardati in epoca Ceausescu.

Considerati, spre exemplu, mesajul electoral al lui Corneliu Vadim Tudor din seara de vineri, 21 septembrie. Daca cu o saptamana inainte i-a atacat, la Ora partidelor parlamentare, pe toti acei intelectuali care au indraznit sa-l sustina pe presedintele Basescu la referendum, in frunte cu Gabriel Liiceanu, Stelian Tanase si Vladimir Tismaneanu, calul de bataie de vineri a fost Cristian Pirvulescu, liderul Pro Democratia. In stilul sau caracteristic de haita ceausista, Vadim l-a atacat violent pe Pirvulescu atat pentru opiniile anti-Chiuariu exprimate de acesta, cat si pentru felul in care isi poarta barba – „rosie si rara, cu urme de sos picant pe ea” – sau pentru faptul ca reprezinta societatea civila, „acest sarpe pe care l-am incalzit la san”. Atacul a fost urmat de citirea unor sondaje de opinie aiuritoare, care il plasau pe tribun, cu un procent de 37 la suta, in fruntea optiunilor electoratului roman pentru functia de presedinte al Romaniei. In fine, pentru cei care s-ar putea sa aiba dubii in privinta veridicitatii sondajelor in cauza, Vadim si-a asigurat auditoriul ca ele sunt corecte, deoarece el este „sociolog” de profesie si … stie.

Nu mai putin aberant, insa, a fost mesajul electoral catre romani al premierului Popescu-Tariceanu. Acesta doreste, nici mai mult nici mai putin, sa-si readuca sclavii acasa. Cum se va petrece, in conditii de libertate, un asemenea eveniment ? Simplu: romanii vor fi mai bine platiti in Romania decat in Vest in urmatorii ani, nemaifiind nevoiti sa lucreze in Occident pe „salarii de mizerie” si sa aiba conditii de trai precare. Si noi, care credeam ca nu exista credinta in reincarnare decat in spatiul cultural indian! Cu asemenea aberatii gen „Vestul decadent”, „exploatarea muncitorilor de catre capitalistii nemilosi”, „dezradacinare/alienare”, ne obisnuisera politrucii epocii Ceausescu. Din nefericire pentru premier, astazi traiesc si lucreaza in diaspora milioane de romani, care din salariile lor „de mizerie” reusesc sa trimita acasa peste 5 miliarde de euro anual, ajutand esential la echilibrarea balantei comerciale a Romaniei, grav afectata de activitatea unor importatori – ca domnia sa.

Daca ar fi sa-l credem pe Tariceanu, PNL impreuna cu PPCD ar fi singurele partide anti-comuniste din Romania, singurele care dispun de un mandat moral pentru condamnarea fostului sistem si pedepsirea, prin lustratie, a reprezentantilor sai. Ascultandu-i mesajul electoral de vineri, insa, am fost cuprins de serioase indoieli in ce priveste contactul premierului cu realitatile existentei de zi cu zi a romanilor. Daca singurul lucru care ne mai ramane de facut in Romania este sa-i aducem acasa pe bietii nostri conationali rataciti prin strainatati, si sa-i punem sa construiasca liberalismul taricean cu fata umana, inseamna ca premierul trebuie inlocuit urgent – si asta din motive strict clinice…

In urma cu cateva saptamani, am exprimat tot la Radio Romania, in cadrul unei emisiuni Cadrane despre liberalism, opinia ca atat PRM cat si PNL sunt creatii ale laboratoarelor politice ale fostei Securitati. Daca cineva s-a indoit atunci de valabilitatea acestei afirmatii, este destul sa studieze in detaliu mesajele electorale prezentate mai sus pentru a constata adevarul ei. Cum vom scapa de asemenea caractere din viata politica romaneasca este o cu totul alta intrebare, la care va trebui sa gasim raspunsul impreuna, cat mai curand posibil.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
poezie despre nimic

probabil acum când glasul meu coboară pe sub privirile pliate ghiceşti miza clipei următoare şi te gîndeşti că uneori merii...

Închide
18.188.202.89