caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Oare cum sună proteinele?

de (18-6-2007)
Oare cum suna proteinele-Marian BanicaOare cum suna proteinele-Marian Banica

Oare cum sună proteinele? Este o întrebare la care doi biologi americani au încercat să afle raspunsul. Si se pare că sunt foarte aproape să reuşească.
Metoda utilizată de ei a fost prezentată recent în jurnalul Genome Biology şi are ca scop ajutarea savanţilor cu dificultăţi de vedere în a putea percepe diferenţele existente între diversele proteine, precum şi promovarea studiilor privind genomul uman.
Rie Takahashi şi Jeffrey H. Miller de la Univeristatea din California au reuşit să transforme secvenţele de proteine în pasaje de muzică clasică. Ei au reuşit acest lucru după mai multe încercări şi după ce au depăşit mai multe obstacole care le-au oferit răspunsuri la multele întrebări apărute. Cea mai importantă dintre problemele cu care s-au confruntat a fost aceea că au fost nevoiţi sa înghesuie 20 de aminoacizi standard, constituienţii de bază ai proteinelor, în doar 13 note muzicale, adică două octave. Mai mult ei au fost nevoiţi să găsească şi o metodă de a da un ritm firesc fiecărei melodii generate, iar acest lucru a fost posibil prin folosirea codonilor, seturi de trei baze adiacente ce codifică anumiţi aminoacizi. Deoarece existau o serie de codoni care se regăseau mai des decât alţii, a fost nevoie să fie create mai multe durate diferite pentru notele muzicale, reuşind în acest fel să se redea într-un mod mai plăcut pentru urechea umană sunetele care se ascund în spatele aminoacizilor.
Metoda folosită de cei doi biologi americani nu este întocmai nouă în lumea ştiinţei, încercări precedente chiar în acest domeniu reuşind să ofere în anii trecuţi soluţii nu tocmai armonioase deoarece se bazau în special pe secvenţele de ADN şi pe distribuţia spaţială a proteinelor. Însă modelul nou creat reprezintă un important progres spre conversia în muzică a proteinelor, cu toate că până în prezent s-a reuşit doar transformarea aminoacizilor din proteine în pasaje de muzică. De aici şi până la finalizarea acestei cercetări nu mai este mult iar curând ne vom putea întreba chiar cum sună proteinele din cereale, nuci, seminţe, carne, ouă sau lapte?
Mai multe detalii despre această cercetare puteţi găsi pe site-ul acestui proiect la adresa mimg.ucla.edu

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Mircea Ivanescu for The Nobel Prize, de Dan Danila

Mircea Ivănescu for the Nobel prize Fac parte dintr-un club mai vechi, pe cât de exclusivist, pe atât de puternic...

Închide
18.227.48.208