caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Succesul tânărului Mihai Anghel la o companie de artă pentru „high-tech”

de (10-2-2013)
3 ecouri

Articolele mele sunt despre prezenţe româneşti surpriză în străinătate şi axate în special pe artă şi cultură. Astăzi însă există o nouă artă bazată pe tehnologia avansată a secolului în care trăim, a cărei cea mai clară expresie o găsim în folosirea pretutindeni şi oricând a ordinatorului şi mai ales a telefoanelor mobile. Arta pentru “high-tech” este arta care ne înconjoară pe toţi în prezent, este aspectul obiectelor utilitare, pentru care consumatorul a devenit din ce în ce mai pretenţios. Nu mai eşti mulţumit cu un ordinator care să arate ca o o simplă cutie cu clape. Steve Jobs fondatorul companiei Apple a fost primul care a înţeles aceasta. Vrei un obiect frumos pe gustul tău. Desigur, cum nimic nu este chiar complet nou pe lume, o idee similară a fost promovată de şcoala germană de design Bauhaus de la Weimar (1919 -1933), înfiinţată de arhitectul Walter Gropius: a da o formă artistică produselor industriale. Nu mai este vorba de arta pentru artă, ci de cum ne putem decora mobilul, ordinatorul, sau maşina că să ne placă cum arătă şi să exprime ce preferinţe avem în sport, filme sau muzică.

Iată prezenţa surpriză în acest domeniu: Mihai Angel, 37 ani, Director de E-Commerce la compania SkinIt, Inc. din San Diego, California (http://www.skinit.com). SkinIt, Inc. este o companie cu 90 de angajaţi care fabrică acoperitoare din vinil pentru produse electronice personale şi telefoane mobile cât şi postere şi abţibilduri („decals”) de diverse mărimi. Compania pune la dispoziţia cumpărătorului mii de posibilităţi de design, cu imagini de artă clasică, grafică cât şi simboluri originale a echipelor de sport, a filmelor în vogă, portrete de staruri ca John Wayne, Marlyn Monroe, imagini adulate din romanul de mare succes public “Hunger Games” publicat în 2008 de scriitoarea americană Suzanne Collins, din jocurile video numite Duty, toate produse protejate pentru care compania SkinIt obţine dreptul de a le folosi. Sunt peste 20 de milioane de lucruri pe care un cumpărător le poate găsi pe site-ul web al companiei SkinIt, acoperitoare protective pentru telefoane mobile, de la iPhone la Samsung Galaxy S III sau Blackberry-ul cândva în mare vogă, pentru “laptop”-uri de multiple mărci, că şi produse “abţibilduri” de mărimi diverse care se pot lipi pe pereţii casei sau pe lateralul automobilului.

Leitmotivul ar fi “alege ce vrei căci găseşti orice-ţi place şi poţi aplică unde vrei.” Inveliotarea/pielea („the skin”) care să se potrivească cu forma obiectului este creată folosind programul AutoCAD 3D. Produsul este scanat în 3 dimensiuni, apoi i se face o analiză a formei, pentru ca marginile să se muleze perfect, să nu lase nici o bulă de aer când lipeşti „pielea”, şi să acopere cât mai mult din suprafaţa produsului electronic. O acţiune specială a fost făcută de compania SkinIt pentru noul telefon celular iPhone 5. Produsul nu era încă pe piaţă când echipa de la SkinIt a fabricat tot felul de accesorii pentru el. iPhone-ul 5 fusese prezentat la o Conferinţă Mac. Un designer de la SkinIt a analizat imaginile video. Dimensiunile şi forma exactă a telefonului au fost estimate în raport cu mâna care apărea pe clipul video ţinând mobilul cât şi alte puncte vizuale de reper. Aşa încât “pielea” şi alte accesorii pentru iPhone 5 au putut fi fabricate înainte ca produsul să fie lansat pe piaţă.

Aceasta a făcut ca SkinIt să fie prima companie care să ofere produse anexe pentru noul telefon mobil. Genială idee! În mai puţin de câteva zile produsele auxiliare pentru iPhone 5 au reprezentat 25% din vânzările companiei SkinIt pentru simplul fapt că aveau produse pentru noul gadget electronic pe care toată lumea şi-l dorea. “Pielea” este un produs de design şi fabricaţie americană. Sigur există competiţie. Sunt 5-6 fabricanţi şi 2 producători de “piei” în Statele Unite, toţi în San Diego. Dar cum lista consumătorilor este uriaşă, ridicându-se la cam 280 de milioane, există loc pentru competiţia actuală relativ restrânsă de pe piaţă.

IC: Cum ai ajuns să lucrezi la SkinIt?

MA: Întâi am fost consultant 3 luni la ei în 2010 când compania se pregătea pentru vânzările sărbătorilor de iarnă, ca web-analist, pentru a măsura şi implementa campaniile de marketing pentru linia de produse Q4. Mi-au prelungit contractual cu încă 3 luni pentru un alt proiect după care mi-au propus o poziţie permanentă. Mie îmi plăcea compania, aveam pregătirea pe care o căutau, în baze de date şi analiză pentru navigaţia pe Internet, mă atrăgea combinaţia de high-tech şi arta, şi nu era departe de unde locuiam. Companiei ca şi mie, ni s-a părut o potrivire perfectă şi deci am acceptat. Puţin după aceea au avut nevoie de un director pentru comerţ electronic şi, plăcându-le cum lucrez, m-au ales pe mine. Acum conduc o echipă de 11 specialişti în diverse domenii.

IC: Dar ai studiat antropologia?

MA: Da, ca student la U.C. Riverside pe când luam tot felul de cursuri pregătitoare s-a întâmplat să mă înscriu la un curs de antropologie care m-a pasionat. Profesorul Karl A. Taub, antropolog cunoscut, tocmai se întorsese dintr-o călătorie de cercetare în Mexico. Am devenit parte din grupul lui de elevi. Am frecventat 8 cursuri de antropologie şi am ajuns la punctul în care aveam atât de multe puncte în acest domeniu că am putut să-mi iau Licenţa în această specialitate. Apoi am studiat tot ce mi-a căzut în mâna în domeniul antropologiei. Şi m-am hotărât să-mi continui studiile tot în acesta direcţie. M-am înscris la un Master la Universitatea de Stat din San Diego. Părinţii mei au fost îngrijoraţi, căci nu vedeau ce se poate face cu antropologia în afară de a urmări o cariera de profesor şi drumul academic pe mine nu m-a interesat niciodată. De fapt nici sectorul privat nu m-a atras, plăcându-mi să lucrez ca independent. Dar uite că am ajuns să lucrez pentru o companie. Am studiat antropologia culturală concentrându-mă pe studiul populaţiei în centrele urbane. Teza mea de Master a fost despre mecanismele prin care oamenii îşi construiesc părerile şi percepţiile. În timpul studiilor graduate la UCSD am lucrat ca cercetător asistent pentru profesorul Lawrence Palinkas, antropolog în domeniul medical, activ în programul Spaţial Analog Antarctica de la Staţia McMurdo de la Polul Sud. Acolo se studia fizionomia şi schimbările care au loc în fiinţa umană constrânsă să trăiască în condiţii de întuneric, spaţiu limitat, şi temperaturi foarte scăzute, ca pregătire pentru un viitor zbor spaţial în Martie. Profesorul m-a angajat pentru cunoştinţele mele de antropologie şi baze de date.

IC: Ce legătură au studiile de antropologie pe care le-ai făcut cu poziţia pe care o ai acum?

MA: Ca Director de “E-Commerce” mă axez pe produsele pe care le promovăm şi vindem şi valoarea acestora pentru cumpărător. Căci fără comparator interesat nu am fi în business. Deci mă ocup de cum se poate crea cea mai bună experienţă pentru cumpărător analizând modul de navigare al acestuia pe Internet şi relevanţa la anumite produse. Pe cumpărătorul care face o căutare Google pentru o anume echipă de sport trebuie să-l conducem în numai trei “click-uri” la produse reflectând interesele lui. Deci am responsabilitatea creierii celei mai bune posibile interacţiuni cu pagina web ceea ce cere o completă înţelegere a unde se dirijează cercetarea pe web a clientului, folosind elemente de analiză calitativă a cuvântului cheie folosit, şi adăugând informaţie bazată pe preferinţe geografice (de exemplu cineva din New York va fi interesat în echipa de baseball Yankees, în timp ce cineva din Chicago de echipa Red Soks, iar altcineva din San Diego de echipa Padres).

Analiza bazată pe elemente de locaţie geografică este extrem de importantă în a ajuta consumatorul să găsească uşor pe Web exact ceea ce doreşte. Mai studiem şi tipul de echipament digital prin care consumatorul se conectează pe web. Cumpărătorul dintr-o zona dens urbană, ca New York, Chicago, Boston va fi probabil utilizatorul unui iPhone 5 făcând majoritatea traficului de date, până la 60%, pe produse mobile. Pe când cel din “Cureaua Bibliei” cum este cunoscută zona din Mijlocul de Vest a Americii, unde 24 din staţiile de TV sunt cu profil religios, produsele SPRINT au dominat multă vreme piaţă, iPhone-ul pătrunzând doar foarte recent. Acolo predomină Motorola, şi produsele HTC iar interesul populaţiei, ca şi în sudul Statelor Unite, se îndreaptă spre cursele de maşini NASCAR şi meciurile echipelor de fotbal ale Colegiilor. Este clar că preferinţele cumpărătorului variază puternic funcţie de locaţia geografică, de nivelul social şi economic.

Noi web-analiştii putem face deducţii despre clasa socială în baza sistemului operator folosit de consumator. Sistemul de operare Linux indică un utilizator educat şi foarte cunoscător al tehnicii digitale; cel ce foloşete sistemul de operare OS X Apple va fi cineva cu înclinaţii mai artistice, iar un altul care lucrează cu o versiune mai veche Windows demonstrează că probabil nu şi-a mai instalat de mult un program nou pe computer şi deci reprezintă o demografie de stil mai vechi. Facem deducţii şi decizii de prezentare pe web a produselor noastre şi în baza conectării la Internet. Dacă cineva foloseşte o conexiune DSL lentă, îi prezentăm o pagină de web mai puţin încărcată cu imagini, ca să nu ia un timp uriaş descărcarea paginii, decât cuiva care are un conexiune K1 sau foloseşte cablul. Toate această informaţie reprezintă de fapt convergenţa domeniilor de geografie, antropologie şi culegere de informaţii cu marketing-ul online şi comerţul electronic.

IC: Ştiu că ai avut succes cu un App care ţi-a fost acceptat de compania Apple…

MA: Proiectul acela a fost mai mult de plăcere şi pentru propria-mi evoluţie profesionala şi nicidecum pentru a face vreun profit material. Am lucrat la el cu un prieten şi am avut mult “fun”. App-ul permite celor interesaţi în a închiria proprietăţi într-o anumită zona geografică să găsească ce doresc. Mobilul iPhone 5 prezintă harta locală în funcţie de codul poştal cu diverse adrese de închiriat.

Soţ iubitor al unei atrăgătoare americance, talentat decoratoare de interioare, Jamie; tată devotat a doi copii deştepţi şi delicioşi, Christo 8 ani şi Violeta 5; fiu atent cu părinţii, Mihai şi-a continuat modul creativ de a se exprimă pe care ai lui i l-au cunoscut de pe când era copil la şcoală, când năzbâtiile unei experienţe periculoase de fizica erau să-i zboare câteva degete de la mâna.

Aflând din acest interviu despre succesul profesional al lui Mihai Anghel nu m-au mirat deloc afirmaţiile făcute într-un articol din revista “The Economist” din August 2012: “În Iulie anul acesta România s-a clasat ca prima ţară din Europa la Olimpiada Internaţională de matematică ieşind a 10-ea din 100 de ţări din întreaga lume.” “România este ţara unde se nasc unele dintre cele mai strălucitoare tinere creiere.” „Acolo”, mai spune articolul “rata de copii talentaţi este dublă faţă de cea medie din întreaga lume.“ Şi iată că am avut plăcerea să stau de vorba cu unul dintre aceste creiere creative, Mihai Anghel.

Despre Ileana Costea

20 ianuarie 2013

Ecouri

  • Mihai: (15-2-2013 la 03:29)

    Foarte interesant modul in care web-analistii deduc tot felul de fapte legate de consumator. Zona geografica si cazul „urban, ne-urban” erau de presupus, dar m-au frapat concluziile trase dupa tipul de echipament folosit si chiar sistemul de operare utilizat de consumator! E ingrijorator cate de multe se pot afla despore cineva care intra pe internet.

    Oricum, Mihai Anghel este de admirat ca profesionist.

  • Lazu Lidia: (16-2-2013 la 11:14)

    Indiferent câţi oameni de valoare am avea în exterior, cei din interior nu vor face nimic pentru a şterge această proastă impresie generală despre români.

    Este grozav că domna Ileana Costea promovează valorile româneşti, oriunde le întâlneşte, dar dânsa este excepţia care confirmă regula, pe care o ştim cu toţii.

  • Doina: (17-2-2013 la 09:12)

    Mihai Anghel, omul de excelenta!
    E tonic sa stii ca sunt romani care ne reprezinta cu cinste.
    Multumim Ilenei Costea pentru dragostea cu care ne prezinta valorile romanesti!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Marcel Pincu: „Lumea fermecată a oamenilor”

Am primit o invitaţie la vernisajul expoziţiei de pictură a doctorului Marcel Pincu, găzduită de Casa de Cultură din localitatea...

Închide
13.58.166.144