caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Evenimente importante in ziua de 10 Mai

de (1-5-2007)
Carol I HohenzollernCarol I Hohenzollern

– În Istoria României, ziua de 10 Mai reprezinta una din datele cele mai importante întrucât aceasta zi are o tripla semnificatie si anume: la 10 Mai 1866, printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost chemat în Tara româneasca pentru a conduce Principatele române, depunând juramânt în fata Parlamentului din Bucuresti. În 10 Mai 1877, Carol I proclama oficial în Parlament independenta României, precum ministrul Afacerilor straine, Mihail Kogalniceanu, afirmase deja cu o zi înainte. Patru ani mai târziu, la aceiasi data – 10 Mai 1881 – Carol I a fost încoronat ca primul rege al României, tara fiind declarata Regat prin Legea nr.710 din 15 Martie 1881, prin vointa unanima a natiunii române. În timpul monarhiei, ziua de 10 Mai era sarbatorita ca Ziua nationala a României. Ziua de 10 Mai 1877 marcheaza independenta Statului român, dupa ce, în calitate de comandant al armatei române, Printul Carol a fost glorificat în luptele de la Plevna, Grivita si Smârdan, în razboiul ruso-turc.

10 Mai 1866 este data care a devenit Ziua Dinastiei Române, când Printul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus Juramântul ca Domnitor al României în fata Parlamentului român, declarând urmatoarele: „Jur sa fiu credincios legilor tarii, de a pazi religia României, precum si integritatea teritoriului ei si de a domni ca Domn Constitutional”.

NIHIL SINE DEO (Nimic fara Dumnezeu), fundament al legii morale, deviza familiei Hohenzollern-Sigmaringen, odata cu încoronarea lui Carol I, a fost preluata de stema domneasca (apoi regala) a României. Imnul României pe versurile lui Vasile Alecsandri, era intitulat „10 mai va fi de-a pururi, Sfânta zi de 10 Mai”.

Alte evenimente întâmplate de-a lungul timpurilor în ziua de 10 Mai:

– 1774 – moartea lui Louis XV la Versailles în vârsta de 69 ani, denumit în tinerete „Bien-Aimé”. Urmeaza la tronul Frantei nepotul lui, Ludovic XVI în compania sotiei sale Marie-Antoinette. Un rege bun si inteligent, dar care suferea de o timiditate aproape handicapanta care l-a impiedicat sa se impuna cu adevarat. Dupa câtiva ani regatul a suferit o criza financiara catastrofala, cauzata în special de Razboiul de Independenta american precum si de cheltuielile capricioase atribuite reginei Marie-Antoinette. Situatia s-a agravat, pâna la izbucnirea Revolutiei franceze.

– 1775 – a avut loc al „Doilea Congres continental în America”, atunci când ostilitatile deja începusera între militia americana si Marea Britanie, reprezentantii coloniilor Americii de Nord se reunesc pentru al doilea congres continental, hotarându-se organizarea rezistentei si adunarea în mijlocul „armatei continentale”, militiile fiind formate din diferite colonii americane. GEORGE WASHINGTON a fost numit atunci comandantul sef al trupelor rasculate.

– 1806 – Napoleon Bonaparte a creat Universitatea imperiala, dupa ce înlocuise scolile centrale cu liceele în anul 1802, favorizând astfel întemeierea unui învatamânt public centralizat, Universitatea imperiala detinând de fapt monopolul educatiei, Bonaparte însusi dirijând toate asezamintele de învatamânt franceze.

– 1869 – Jonctiunea transcontinentalului american. Cele doua echipe desemnate pentru constructia caii ferate care traverseaza Statele Unite de la Est la Vest, operând o jonctiune la Promontory Point (Utah). Compania „Central Pacific” a pornit din Sacramento (California), în timp ce Compania „Union Pacific” a pornit din Omaha (Iowa).

– 1871 – Semnarea Tratatului de la Frankfurt, prin care guvernul provizoriu al Frantei a acceptat plata unei indemnizatii de 5 miliarde franci-aur, prezenta unei armate de ocupatie pâna la plata acestei sume si mai presus de toate, cedarea Alsaciei si o parte din Lorena. Aceasta victorie a întarit puterea cancelarului Otto von Bismarck, permitându-i acestuia unificarea Statelor germane din jurul Prusiei.

– 1933 – Germania arde… Continuând programul de uniformizare intelectuala a Germaniei, puterea national-socialista a atacat reprezentantii vietii culturale si stiintifice. Studentii nazisti aruncau în foc lucrari considerate ca „deviationiste” în raport cu ideologia ariana si traditiile germane. Heinrich Mann, Sigmund Freud, Albert Einstein, Kurt Tuchoisky, Bertold Brecht, Stefan Zweig, Paul Klee si multi altii s-au exilat.

– 1940 – Chamberlain, primul ministru al Angliei, demisioneaza, Winston Churchill preluându-i functia, obligat fiind sa faca fata crizei provocata de începutul celui de-al doilea Razboi Mondial. Churchill s-a facut remarcat în 1938 atunci când a denuntat Acordul de la München, prevazând iminenta celui de-al doilea razboi mondial. Churchill a devenit rapid incarnarea unei rezistente crunte a englezilor fata de nazisti. În celebrul discurs tinut în Camera comunelor în ziua de 13 Mai, a pronuntat celebra fraza: „Nu am nimic altceva de oferit, decât sânge, grije, sudoare si lacrimi”.

– 1963 – ROLLING STONES – aparitia primului disc de 45 turatii. Au fost remarcati de Andrew Loog Oldham care a devenit managerul lor, ocupându-se si de imaginea lor provocanta, procurându-le un contract de înregistrare cu firma Decca.

– 1973 – Fundatia lui Polisario, în Sahara occidentala – Sahara spaniola, se creaza miscarea numita Polisario, miscare înarmata care revendica un Stat independent în Sahara spaniola. Ocupata de la sfârsitul secolului XIX de Spania, acest teritoriu nu era considerat ca autonom. Dupa „marsul verde”, frontul a organizat o lupta înarmata contra Marocului si Mauritaniei. ONU a dispus un termen pentru încetarea focului si a violentei în 1991. Totusi, aceasta masura nu a pus capat definitiv conflictului.

– 1981 – François Mitterand a fost ales presedintele Frantei, în al doilea tur fata de Valéry Giscard d’Estaing. Este pentru prima data în Franta, ca un presedinte de stânga accede la putere.

– 1989 – Recordul înconjurului lumii în solitar fara escala, realizat de Olivier de Kersauson. Bate recordul lumii detinut de Philippe Monnet timp de 2 ani. Kersauson a petrecut 125 zile si 19 ore pe mare, la bordul unui trimaran – „Un autre regard”, lung de 23 m. În 1990 el a fost detronat de Titouan Lamazou, învingator al Vendée Globe.

– 2005 – Inaugurarea Memorialului holocaustului. În cadrul comemorarilor celei de a 60-a aniversari de la sfârsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, Berlinul a inaugurat Memorialul victimelor de la SHOAH. Situat în centrul orasului, în apropiere de vechile birouri ale celui de-al treilea Reich, monumentul reproduce pe ziduri numele evreilor, victime ale holocaustului.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Pelicanul cret echipat cu transmitator satelitar s-a întors la locurile de cuibarit

Începând cu anul 2006 pelicanii creti ce cuibaresc în Delta Dunarii beneficiaza de atentia sporita a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta...

Închide
3.16.135.112