caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

Pistis Sophia – prezentare de carte

de (7-5-2007)
1 ecou

Despre carte:
Povestea misterioasa a manuscrisului care face obiectul acestei carti ar fi ea insasi de ajuns pentru a incita asupra lecturarii acestuia. Dificultatile pe care le-au intampinat cei care s-au ocupat de datarea, atribuirea si interpretarea scrierilor reunite sub numele de Pistis Sophia au fost extrem de mari. Multitudinea teoriilor legate de aceste aspecte este evidentiata in partea de introducere a volumului, care ofera un ajutor binevenit pentru intelegerea acestei opere surprinzatoare. Asemenea Evangheliei dupa Toma si altor documente gnostice descoperite la Nag Hammadi, in Egipt, Pistis Sophia (subintitulata “Cartile Mantuitorului”) este dedicata invataturilor tainice date de Iisus ucenicilor sai. In acest tratat, Iisus este peste tot proeminent si central. El este infatisat aici ca Mantuitor si Prim Mister, care le stie pe toate si le reveleaza pe toate cu o mila nesfarsita.

Despre autor:
Daca ar exista vreun titlu general ce s-ar putea deduce din manuscrisul existent in colectia British Museum sub numele de Pistis Sophia, acela ar trebui sa fie mai degraba ˝O parte˝ sau ˝Parti din Cartile Mantuitorului˝. Continutul acestui codex se imparte in patru sectiuni importante: Cartile I-VI, si se constituie intr-o compilatie sau colectie despre invataturile tainice ale lui Iisus catre apostolii sai. In orice caz, este vorba despre texte extrase dintr-o literatura mai larga ce apartinea aceluiasi grup de autori. Data manuscrisului nu este stabilita, datorita dificultatii de a face judecati exacte asupra scrierilor in limba copta (limba in care ne-au parvenit textele la care ne referim). Perspectiva generala asupra datarii sale se refera totusi la secolele IV-VI ca fiind cea mai probabila perioada a redactarii manuscrisului.

Editura Herald

Ecouri

  • JOHN: (11-3-2014 la 23:24)

    Din pacate informatiile sint evazive deci…. Documentul gnostic Pistis Sophia, atribuit cunoscutului gnostic Valentinus, născut în secolul al doilea în Alexandria a fost desco­perit de medicul A. Askew din Londra în a doua parte a secolului XVIII. După moartea lui Askew, documentul a fost cumpărat de British Museum în 1785 British Museum din Londra, unde se află până în prezent sub titlul Codex Askewianus. Pistis Sophia vesteşte despre doi curenţi, două unde electromag­netice. Unul este curentul cunoaşterii, a lui Pistis, celă­lalt, Sophia, este cel al înţelepciunii.
    SUrsa http://www.lectorium.ro/exploreaza-literatura/publicatii/pistis-sophia

    si inca ceva ce parere aveti de acest articol ? nu ofera si alte opinii?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
EVENTS DEDICATE TO THE EUROPE DAY (May 9th, 2007)

Cultural Agenda of the Embassy of Romania EVENTS DEDICATE TO THE EUROPE DAY (May 9th, 2007) Throughout the month of...

Închide
3.144.18.59