caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

VECHI ȘI NOU ÎN ARHITECTURA ORAȘELOR LUMII: Muzeul Regal din Ontario (Royal Ontario Museum) – Toronto

de (27-3-2010)

Michael A. Lee-Chin Crystal este al treilea proiect de renovare și expansiune întreprins de către Muzeul Regal din Ontario (ROM – Toronto, Canada), construcția fiind proiectată de către celebrul arhitect Daniel Libeskind. Născut în Polonia, format în SUA, Libeskind a fost un muzician virtuos înainte de a fi studiat arhitectura. El a proiectat clădiri faimoase în întreaga lume, inclusiv Muzeul Evreiesc din Berlin, Muzeul Danez Evreiesc din Copenhaga şi Muzeul Imperial de Razboi din Manchester.
Inspirat de mineralele și pietrele prețioase expuse în Muzeu, arhitectul Daniel Libeskind a schiţat conceptul iniţial pe şerveţele de hârtie, în timp ce participa la o nuntă de familie. Proiectul a fost imediat poreclit « de cristal », datorită formei sale cristaline.

Considerat a fi unul dintre cele mai provocatoare proiecte de construcţie în America de Nord, pentru complexitatea ingineriei şi metodele sale inovatoare, Lee-Chin Crystal este compus din cinci structuri prismatice întrepătrunse, care co-există, dar nu sunt anexate la construcția originală a Muzeului, cu excepţia podurilor care le leagă.
Exteriorul constucției este în proporție de 25% sticlă și 75% benzi de aluminiu, de culoare argintie. Grinzile de oţel, fiecare unică prin proiectare şi fabricare, variind de 1 la 25 metri în lungime, au fost ridicate, una câte una, la unghiurile lor specifice, creînd articulaţii în unghiuri complexe, pereţi în pantă, şi plafoane pentru galerii. Aproximativ 3500 de tone de oţel şi 38 de tone de șuruburi au fost folosite pentru a crea scheletul, şi aproximativ 9000 de metri cubi de beton au fost turnați.

În această fotografie, puteţi vedea atât expansiunea nouă, modernă, precum şi construcția mai veche, din cărămidă, a muzeului original (1914).

Inspirat de mandatul Muzeului Regal din Ontario – de a construi poduri de înţelegere şi apreciere între culturile lumii, medii naturale diverse – donația de 30 milioane dolari, făcută de Michael Lee-Chin Muzeului, este atât un act de recunoştinţă, cât şi de speranţă. Construcția poartă numele donatorului, în semn de recunoaştere a generozităţii excepţionale şi viziunii sale remarcabile.

Ecouri

  • andrea ghita: (27-3-2010 la 00:00)

    Superb ! Bravo Cristinei Dobrin redactorul rubricii Album care a renascut si ne incanta cu imagini si idei.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
VECHI ȘI NOU ÎN ARHITECTURA ORAȘELOR LUMII: Arad – Conacul

Un conac aflat între dealurile Podgoriei Aradului...Atunci când am cunoscut eu casa,,acum vreo treizeci de ani, era una din acele...

Închide
3.147.126.199