caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

UDMR, un aliat inutil

de (2-4-2007)

Un guvern fara Partidul Democrat aluneca iremediabil in minoritate din punct de vedere al sustinerii parlamentare. Daca, asa cum este de asteptat, premierul Tariceanu se va lipsi si de fostii colegi, ajunsi actualmente la Partidul Liberal Democrat, guvernul va deveni, ca sa spunem asa, si mai minoritar. In aceasta situatie, un guvern liberal nu poate supravietui decat acceptat de actuala Opozitie si in principal de Partidul Social Democrat.

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a fost, din 1990 si pana acum, formatiunea politica aflata mai mereu in guvern. Cele 7-8% voturi parlamentare puse de UDMR pe masa negocierilor au cantarit greu la fiecare nastere guvernamentala. Dar, de fiecare data, UDMR a cerut in schimbul sustinerii, nu numai functii executive, ci si avantaje pentru minoritatea maghiara. Ca uneori au aparut beneficii si pentru celelalte minoritati, se datoreaza in primul rand necesitatii democratice de a pune toate minoritatile pe plan de egalitate, macar din diplomatie. Dupa alegerile din 2004, UDMR si-a negociat din nou sustinerea si a facut-o, spre lauda sa, eficient.

Din nefericire pentru UDMR, in actuala diagrama de forte, voturile parlamentarilor sai nu mai sunt o conditie necesara pentru constituirea majoritatii, din motive ce tin de matematica: UDMR e de folos doar cui are deja peste 42-43 de procente asigurate. In acest moment, nimanui nu-i arde buza pentru un eventual sprijin al UDMR. Ba mai mult, permanenta grija de a face pe plac unui aliat nesigur (este probabil ca maghiarii sa se reorienteze catre orice alianta cu sanse de a prelua guvernarea, cu conditia sa fie dispusa la concesii pe teme etnice) ar reprezenta pentru Partidul National Liberal o adevarata piatra de moara legata de glezne. Mai ales ca UDMR stie intotdeauna sa caute drumul spre tabara castigatoare. Cu o singura conditie, totusi, la care UDMR nu a renuntat niciodata: fara PRM!

Cat timp mai exista inca posibilitatea unei reconcilieri intre PD si PNL, PSD poate fi tentat sa sprijine un guvern monocolor PNL sau o varianta de guvern minoritar care sa reflecte ruptura din Alianta Dreptate si Adevar. Dar, atunci cand intre PNL si PD se vor taia toate puntile inclusiv speranta impacarii, PSD poate trece la ofensiva contra guvernului Tariceanu, care, fara siguranta Aliantei si fara sprijin prezidential, ori va cadea ca un fruct copt, ori se va pesediza en-gros.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Decernarea Ordinului “Meritul Cultural” in grad de Comandor scriitorului Norman Manea

COMUNICAT DE PRESA Cu ocazia decernarii Ordinului “Meritul Cultural” in grad de Comandor de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu,...

Închide
18.216.161.178