caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Taxa pe inmatricularea autovehiculelor uzate

de (26-3-2007)

In contextul participarii Romaniei la UE aceasta taxa de inmatriculare este obraznica si probabil ca va dispare. Iata care sunt argumentele: este clar ca exista un surplus de autovehicule uzate in UE, de calitate superioara. Intr-o piata libera, Romania nu poate gatui unilateral oportunitatea populatiei de a cumpara aceste autovehicule si accesa taxe separate. Singurul element fiscal care poate fi aplicat – si care dealtfel este suficient – este taxa pe valoarea adaugata.

Se vede clar ca Romania invata sa paseasca intr-o comunitate cu reguli si indatoriri, in care unii indivizi inca incearca sa isi impuna reguli deasupra altora, intr-un mod pueril, intr-o societate in care interesele de loja inferioara dispar imediat.

Dealtfel in contextul in care cetateanul de rand probabil ca are nevoie de aceste autovehicule pentru a-si intregi oferta solvabila, momentul actual este unul prielnic de a ieftini combustibili si a mai revigora economia nationala.

De asemenea, in situatia actuala in care destule fabrici de piese de schimb au fost deschise in Romania cu un capital de pornire relativ mic, accesand astfel priceperea profesionala a unor categorii de oameni care fusesera lasati pe liber, facilitarea pietei autovehiculelor uzate in Romania este de bun augur, si ar duce in continuare la atomizarea pietelor si cresterea concurentei libere.

Pe termen scurt, interesul populatiei probabil ca va fi indreptat si catre fabricile de alimente din alte tari comunitare care, in sfarsit, au reusit sa aduca scaderi de preturi si in Romania.

Pe termen lung, asteptam sa ne vina mintea la cap.

Ecouri

  • D.Dumitriu: (26-3-2007 la 00:00)

    Citez: « Dealtfel in contextul in care cetateanul de rand probabil ca are nevoie de aceste autovehicule pentru a-si intregi oferta solvabila, momentul actual este unul prielnic de a ieftini combustibili si a mai revigora economia nationala.»

    Mergand pe strada in Bucuresti, cineva obisnuit cu peisajul automobilistic de acum cativa ani va fi socat de cat de mult s-a innoit parcul auto. Prea multa lume care sa nu aiba masini cat de cat noi nu cred ca mai exista. Sunt deja prea multe masini in Bucuresti, multe dintre ele noi (luate de obicei prin leasing, de obicei platind firma). Nu cunosc pentru restul tarii, insa in orasele mari e plin de masini noi. Saturatia e aproape, asa ca discutia asta cu taxa auto mi se pare nitel depasita, asta doar daca romanii nu se apuca sa schimbe masinile ca pe ciorapi.

    Cat priveste ieftinirea combustibililor, aceasta nu este o problema pe care romanii sa o mai poata controla in vreun fel. Petrom e in mana austriecilor, iar la Rompetrol dicteaza musiu Patriciu, un roman maxim. Acum vreun an, a marait Basescu nitel la Petrom, cum ca extrag petrol romanesc cu un cost redus si il vand tot romanilor la pret mult mai mare (practic pretul international). Insa a ramas cu maraitul, cat e el de presedinte (de fapt, ca sa fim corecti Petrom a ieftinit benzina cu un cent, probabil la misto, ca o umilinta in plus ca sa arate cat le pasa de protestul presedintelui).
    Si e normal, atata timp cat austriecii au in mana sistemul bancar romanesc (HVB, Raiffeisen, BCR, etc). Nu te vei putea lua niciodata de ei tare, ca daca faci asa ceva iti induc o paralizie in sistemul bancar de nu te vezi. Vezi cazul presedintelui venezuelean Chavez (nu sunt un admirator, insa constat), care a nationalizat hidrocarburile, iar americanii si aliatii capitalisti ultra-corecti, controland si distribuitia de alimente prin supermarket-uri, au dublat in scurt timp preturile la alimente, incitand astfel populatia sa se rascoale contra lui Chavez.
    Personal, sunt scarbit de o astfel de lipsa de onoare si moralitate capitaliste. Nu la asta ne-am asteptat din partea capitalismului. Am visat la corectitudine in cadrul capitalismului, la munca cinstita pe bani corecti, nu la exploatarea celor care nu au capital de catre cei care au adunat capital (prin metode de foarte multe ori incorecte, mai ales in cazul Romaniei).

    Ma uit zilnic pe http://www.zf.ro.
    Vad acolo numai afaceri de milioane de Euro, puse la cale de mafiotii romani care stim din ce structuri provin, si de investitorii straini doldora de euroi. Acestia sunt cei care au bani, capital. Noi, romanii obisnuiti din tara, cu salarii de cateva sute de euro pe luna, asistam neputinciosi la aceste afaceri de milioane de euro. Eu unul citesc si nici nu reusesc sa constientizez ce inseamna sume asa de mari. Milioanele astea de euro sunt pentru omul simplu ca si planeta Marte.
    Ceea ce se intampla este pur si simplu un Far-Est modern. Asa cum albii i-au masacrat pe amerindieni pentru a le lua pamantul (frumoasa lectie de respect al proprietatii, din partea celor care azi sunt cei mai mari avocati ai respectarii proprietatii… au memoria scurta, ce sa le facem), in celebrul Far-West, acum romanii au aceeasi soarta. Asistam neputinciosi cum bucata dupa bucata de pamant trece in maini straine. Caci si mainile romanesti patate sunt tot maini straine, straine de problemele cetateanului simplu, straine de puterea lui de intelegere.
    Poporul, majoritatea populatiei, atata timp cat au de mancare o bucata de paine mai alba sau mai neagra si atata timp cat blocurile regimului Ceausescu inca mai stau in picioare (si astea, in maxim 10-20 ani o sa se surpe), nu zic nimic. Cand se vor trezi, va fi insa prea tarziu. Nu vor avea nici unde sa mai stea (blocurile astea o sa fie la pamant), iar de mancare o sa stam exclusiv la mila patronilor de la supermarketuri. Niste sclavi moderni, care nu au a-si pune in joc decat sclavia, munca pentru un blid de mancare.
    Mii de ani de istorie umana pentru asa o mizerie, sincer nu mi se pare specia umana prea evoluata.

  • Cicero Limberea: (26-3-2007 la 00:00)

    Odata cu cumpararea autovehiculelor uzate cu bani cash, se va reduce gradul de indatorare al cetateanului roman neexistand beneficii fiscale ca deductibilitatea fiscala la nivelul dobanzii. Aceasta cost de oportunitate castigat va aduce plusvaloare in economie si nu in sistemul bancar, platind, e adevarat, poate chiar echivalentul dobanzii respective pe parcurs in piese de schimb care vor plati cumva salariile intreprinderilor romanesti si nu expatriatilor…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
rădăcini

îmi ridic mâna şi nu pot să-mi desfac rădăcina din nasturele agăţat în oaza destinului muguri pe umeri împletesc flori...

Închide
18.216.111.153