caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Alegeri parlamentare cu candidaţi-vedetă şi blaturi între partide – Interviu acordat de sociolougul Bruno Ştefan

de (18-11-2012)

 
Alegerile parlamentare din 9 decembrie vor fi marcate de blaturi intre formatiunile politice, care vor arunca in lupta atat „candidati-vedeta” care sa stranga voturi, cat si „candidati-iepuri”, este de parere sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei „Biroul de Cercetari Sociale”.

Totodata, liderii principalelor forte politice s-au inteles in impartirea colegiilor, astfel incat sa nu candideze unii impotriva celorlalti, iar multi dintre candidati vor castiga pentru ca vor merge cu „sigla potrivita, in colegiul potrivit”, crede Bruno Stefan.

In plus, anumiti candidati care au fost impusi in unele colegii a creat vrajba in interiorul partidelor si a dus la „complicitate” intre candidati si lideri politici care pareau „dusmani traditionali”.

Candidatii la alegerile parlamentare au intrat oficial in campania electorala, vineri, la ora 00.00. Campania se va desfasura pana pe 8 decembrie, la ora 07:00, iar cetatenii cu drept de vot vor fi chemati la urne, duminica, 9 decembrie, pentru a-i alege pe cei 452 de parlamentari: 137 senatori si 315 deputati.

Prezentam mai jos interviul acordat de sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei „Biroul de Cercetari Sociale”, pentru Ziare.com.

La ce sa ne asteptam de la aceasta campanie electorala?

Intr-o parte insemnata din colegii, constat un blat intre partide, adica si-au impartit colegiile USL, cu ARD, cu PP-DD – ‘Ala e al meu, alalalt e al tau’. Ca urmare, in aceste colegii nu va fi campanie foarte multa.

Si estimarile pe care eu le-am vazut de la diverse partide coincid, adica fiecare stie – colegiul 7 de aici e al USL, colegiul 8 e al PP-DD, colegiul 9 e al ARD – si la ambele coalitii mari intelegerile sunt facute dinainte, ca ‘Ala e al unuia si alalalt e al altuia’. Nu spun ca in toata tara si nu spun ca nu sunt indivizi care vor incerca sa sparga acest tipar. Dar spun ca intr-o proportie destul de importanta – parca o vad undeva la mai mult de jumatate – vad aceasta intelegere.

Nu va exista o competitie intre „grei” in diverse alte localitati. Pentru asta, acolo unde s-a batut palma, s-au bagat candidati necunoscuti, candidati care n-au foarte mari sanse, care n-au probabil nici bani sa bage, candidati-iepuri, cum ii numeste presa.

In conditiile astea, ce va aduce nou campania?

Noutatea principala este ca vor castiga alegerile unii care candideaza pentru prima oara nu pentru ca sunt buni ci pentru ca au nimerit in colegiul potrivit. Si vom avea in Parlament un numar destul de mare de deputati si senatori care sunt pentru prima oara in Parlament. E pentru prima oara Mihail Neamtu, dau un exemplu: s-a aranjat la Arad, va castiga Aradul, el intra pentru prima oara in Parlament.

Cand vom face statisticile sa vedem cati sunt vechi si cati sunt noi, vom descoperi o pondere destul de mare a unor candidati noi. Dar el (Mihail Neamtu – n.red.) are sanse mari pentru ca s-a dus intr-un colegiu care ii este favorabil si pentru ca probabil nu avea un contracandidat foarte bun si sansa lui este in mare nu pentru ca este genial, ci datorita acestor aranjamente, oportunitati pe care fiecare candidat incearca sa si le sporeasca.

Cum se vor descurca numele noi de pe listele electorale, incepand cu Mihai Razvan Ungureanu?

Din masuratorile pe care le-am facut, in campanie conteaza peste 60 la suta partidul, sub 20 la suta conteaza calitatea candidatilor. Calitatea candidatilor conteaza doar acolo unde candidatii sunt super vedete. De exemplu, calitatea candidatilor conteaza in cazul lui Madalin Voicu in proportie de 30 la suta la Constanta, deci el nu ridica decat cu 10 la suta maxim peste ceea ce trage lista.

Candidatii-vedeta nu produc rasturnari foarte mari de situatie. Candidatii-vedeta castiga in mai mare masura pentru ca merg cu sigla potrivita, in colegiul potrivit. Doar in sensul asta ei castiga mai mult si aduc un aport. Madalin Voicu s-a dus intr-un colegiu PSD si acolo, existand o atitudine favorabila fata de PSD, exista posibilitatea ca el sa traga si mai mult lista. Are sanse sa sporeasca procentele pentru USL acolo si n-ar fi avut sanse sa le sporeasca in Salaj sau in alta parte.

In sensul asta conteaza calitatea indivizilor doar intr-o proportie de maxim 10 la suta, calitatea si notorietatea si altele de genul asta.

Alegeri parlamentare 2012: Vezi candidatii ARD la nivel national
Alegeri parlamentare 2012: Vezi candidatii USL la nivel national

Uitati-va la alegerile locale, la sectorul 2, Ontanu l-a avut contracandidat de la USL pe Dragos Frumosu, care nu si-a facut niciun pic campanie, n-avea notorietate foarte mare si tot a luat 30 la suta numai pentru ca era sigla USL. Asadar, sigla asta a USL functioneaza bine si pentru persoanele cunoscute si puteau sa-i puna si o maimuta care sa candideze din sigla USL si acea maimuta ar lua si acolo undeva la 30 la suta, poate.

Exista un curent favorabil USL intr-o proportie destul de mare si acolo (in judetul Arad, unde candideaza Mihai Razvan Ungureanu – n.red.), deci o sa aiba un contracandidat care va lua un procent destul de mare. Dar fiind o zona mai de dreapta, sansele lui Mihai Razvan Ungureanu sa fie ales sunt foarte mari. Eu cred ca ARD o sa ia un scor foarte mare in Arad, asa cum o sa ia si in Alba – astea sunt judetele de varf ale PDL.

In ce masura se vor confirma sondajele realizate pana acum?

Aici este o mare dificultate, pentru ca una este masuratoarea pe care o facem acum si alta va fi situatia in urma redistribuirilor, in urma altor calcule care se fac post-electoral. Cum sta un candidat este o situatie inselatoare pentru el, pentru ca el nu stie cum sta in raport cu ceilalti din echipa lui, din acelasi judet. Si nu stie cum sta la redistribuire.

Alegeri parlamentare 2012: Cine sunt candidatii ARD in Bucuresti
Alegeri parlamentare 2012: Cine sunt candidatii USL in Bucuresti

Sondajele se vor confirma, nu vom avea spargeri de tipare, adica individul sa porneasca cu 15 la suta si sa ia 50. Sunt putine astfel de cazuri. Putine au fost in general in istoria sondajelor – Corneliu Vadim Tudor a spart in anul 2000 tiparele cu multe procente peste cat anume dadeau sondajele. A fost Cristian Poteras, in anul 2004, cand a pornit cu 16 la suta si a luat 46 la suta, spargand tiparele pentru ca el a facut pentru prima oara in istoria noastra campanie door-to-door si asta in ultima saptamana si a dat peste cap rezultatele sondajelor.

In rest, sunt foarte putini candidati care au saltat cu procente atat de mari. De aceea, cred ca se vor confirma sondajele.

Cum comentati absentele de pe listele electorale din acest an, ale parlamentarilor care au ales sa nu mai candideze?

Sunt persoane care stiau ca nu isi vor mai gasi locul pe liste pentru ca se certasera cu conducerea partidului si atunci ar fi fost scosi automat – Mugurel Surupaceanu, de exemplu. El nu mai avea nicio sansa sa-si obtina un colegiu si atunci s-a retras pentru ca daca ar fi candidat independent, sansele sunt extrem de mici.

Sorina Placinta stia ca nu o sa fie, nu s-a zbatut si i-a ajuns experienta asta. La fel si lui Sever Voinescu – explicatia a dat-o in emisiuni de televiziune – el castiga mult mai mult ca avocat decat salariul de parlamentar si nu vrea sa-si sporeasca veniturile ca parlamentar din contracte cu statul si prefera sa castige bani normali din meseria pe care o are.

Si Iulian Urban la fel a declarat ca poate castiga bani si altfel, nu stand in combinatiile pe care le fac unii parlamentari. Si veniturile, daca nu faci astfel de combinatii, sunt destul de mici pentru un parlamentar. 4.000 de lei este o suma totusi mica pentru un individ care are o notorietate, care are o meserie si care poate trai din meseria lui. De aceea, ca sa sporeasca aceasta suma trebuie sa faca diverse – licitatii aranjate pentru unii, pentru altii si nu toti vor sa faca asa ceva.

Alegeri parlamentare 2012: Cine sunt marii absenti de pe listele electorale

Partidele hotarasc ele, au clientii lor, ii baga acolo pe gat. La Constanta, de exemplu, l-au bagat pe Remus Cernea, care nu era de acolo, l-au bagat pe Madalin Voicu, adus de la Bucuresti. Organizatiile de acolo ale USL s-au suparat, contau si ei pe ceva. Exista o mare migratie, asta este fenomenul care se intampla acum. Lideri ai PSD sustin de pilda pe candidatii ARD, pentru ca ei nu au fost promovati. Bat palma cu dusmanii traditionali pentru ca toata aceasta situatie de stabilire de la centru a candidatilor a dat peste cap organizatiile locale.

Oameni care militau in fiecare organizatie, convinsi ca vor fi pusi pe liste, s-au trezit dati la o parte. Pentru ca a hotarat partidul de la centru ‘Vine X’. Si atunci s-au mutat in alte parti pentru alte combinatii, pentru alte oportunitati, pentru ca nici nu se inteleg cu cei pusi pe liste de la centru. Si va fi mai vizibila acum aceasta complicitate intre candidati si lideri politici care pareau ca sunt dusmani traditionali.

Preluat cu permisiune de pe situl ziare.ro

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
România liberă – locul unde mi-am început cariera de jurnalist (III)

Apropierea alegerilor din 20 mai 1990 însemna pentru mine pregătirea pentru plecarea într-o călătorie în Canada şi Statele Unite, care...

Închide
18.118.33.239